Papíry při prodeji/koupi ovcí

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Mdrabek

8.4.2017 22:14
Mdrabek

XXX.XXX.89.231

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat jaké dokumenty používáte při koupi či prodeji zvířat. Kupní smlouva je samozřejmostí. Je něco dalšího o co si říct u prodávajícího nebo popř. co si nachystat za dokumenty při prodeji? (např. papíry s registračními údajemi atd...? nebo je vše v té smlouvě? Pokud by byl někdo hodný a měl nějaký vzor kupní smlouvy (popř. dalších dokumentů) byl bych velice rád kdyby mi ho poslal na e-mail.(sdělím dodatečně ).

8.4.2017 22:56
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Ovce není barák, abych na ni uzavírala kupní smlouvu. Dávám fakturu nebo prodejní lístek. S kupujícím si vyměníme registrační čísla hospodářství a tím to končí. Samozřejmě, že mu o zvířeti něco řeknu, kdy bylo očkované a čím a kdy bylo odčervené a čím. Ostatní se dozví z PoP.

Mdrabek

9.4.2017 11:08
Mdrabek

XXX.XXX.89.231

Ok děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.4.2017 13:38

Buď faktura nebo pokladní dokald. Pokud se jedná o 2-3ks napíšu přímo na lístek, pokud víc, mám je vypsané zvlášť a přikládám. Přímo na doklad si píšu i č. hosp. odběratele - k adrese, abych to měla pohromadě. A přikládm na lístku kdy a čím byla zvířata odčervena, popř udělané paznehty.

Mdrabek

9.4.2017 19:21
Mdrabek

XXX.XXX.89.231

Děkuji a tu fakturu myslíte jako ten tiskopis co se dá koupit v papírnictví a nebo muže být i z programu z PC ?

10.4.2017 13:56

Mdrabek napsal(a):
Děkuji a tu fakturu myslíte jako ten tiskopis co se dá koupit v papírnictví a nebo muže být i z programu z PC ?

Jakoukoliv, hlavně musí mít účetní náležitosti - odběratel, dodavatel, IČ a DIČ (pokud to někdo má), adresa, datum vystavení, zdanit. plnění, splatnost, podpis, částka, DPH a asi by bylo dobré tam mít číslo účtu, když je to úhrada převodem
účetní nejsem, tak ať mě zkušenější doplní

Mdrabek

10.4.2017 15:12
Mdrabek

XXX.XXX.89.231

Děkuji a to IČO může být i když mám na jiné zaměření než na zemědělství?

10.4.2017 21:44

Asi jde o to na koho jsou ovce hlášeny. Pokud např. máte firmu cukrárnu a ta si pořídila ovečky a teď prodává jehňátka, tak ano. Ale pokud máte cukrárnu, ale ovečky vlastníte Vy, jako fyzická osoba, tak tam nemůžete dát IČO cukrárny...

Mdrabek

10.4.2017 21:55
Mdrabek

XXX.XXX.89.231

Aha děkuji tak IČO uvádět raději nebudu abych něco nepokazil.

29.10.2017 18:20

Dobrý večer,
chtěl jsem se zeptat jestli mohu vystavit při prodeji masa, vyčiněné kůže a ostatních produktů fakturu, nebo bych to musel mít nějak povoleno?Popř. jak to děláte při prodeji masa, vyčiněné kůže a ostatních produktů Vy?(jako při prodeji živých zvířat vždy vystavím fakturu která obsahuje: jmené+adresa dodavatele (Já) a odběratele -kupující, datum vystavení, datum úhrady, forma úhrady, a pak už jen popis produktů který prodávám -jehnice/beránek a jejich ušní čísla, Pak dám razítko a podpis + podpis kupujícího, IČO nemám nejsem podnikatel). Používím ty faktury předtištěné propisovací z papírnictví. předem děkuji za odpověď. MK.

29.10.2017 20:52

Teda, Vy jste vzorňák! A pak to tedy dáváte do daňového přiznání, ano?

Maso předpokládám legálně prodávat nemůžete - pokud na to nemáte vyřízené papíry a provozovnu jatek. Tedy bych se s tím na "fakturách" moc nevytahovala...
A s ostatními "součástkami" ze zvířat upřímně nevím, jak to je.
Třeba napíše někdo zkušenější.

29.10.2017 21:19

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Teda, Vy jste vzorňák! A pak to tedy dáváte do daňového přiznání, ano?

Maso předpokládám legálně prodávat nemůžete - pokud na to nemáte vyřízené papíry a provozovnu jatek. Tedy bych se s tím na "fakturách" moc nevytahovala...
A s ostatními "součástkami" ze zvířat upřímně nevím, jak to je.
Třeba napíše někdo zkušenější.

Nedávám jelikož nepřesáhnu z prodeje jehnat 30tis. Nebo musím - (měl bych) i když mám z prodeje méně než těch 30tis? Máme jen 7oveček a 1berana bývá tak cca 14jehnat většina (beránci) jdou k nám do mrazáku a po známých ale když už se nějaký ten beránek na výpas nebo jehnička prodá tak to je vyjímka. Je to náš malý hobby chov Letos jsme prodali 2jehničky a 2beránky.

Ty faktury dáváme i pro náš přehled kolik jsme jich prodali např. když se ohlédneme po 2letech zpět atd...Nebo se na to máme vyprdnout a nedávat faktury ani na zvířata?

Nemám právě prodáváme maso jen rodině a po známých myslel jsem si to že to tak bude :)

s přáním pěkného večera MK

29.10.2017 23:25
lesakm

XXX.XXX.104.26

Dobrý den, jsme v české republice takže pokud nemáte schválená jatka maso prodávat nesmíte, maso z domácí porážky můžete legálně použít jen pro svoji potřebu, ani to raději nikde neříkejte nebo vás nakonec ještě nějaký dobrák udá, prodat můžete legálně pouze celé živé zvíře na tzv. dočasné hospodářství s tím že nový majitel ho musí potom do týdne porazit, je to nesmysl ale tak to v tomhle magorském státě je, příjem by jste samozřejmě měl správně napsat do daňového přiznání, akorát když nepřesáhnete těch 30000 tak se z toho tam potom nevyčísluje daň, s tím by vám měl nebo měla poradit vaše účetní (předpokládám že někoho máte alespoň na radu když podnikáte) pokud však zvířata máte na firmu tak musíte uvádět v přiznání i to co doma sníte to se tam potom vyčísluje jako příjem firmy a počítá se průměrná cena na trhu, no a od března kdo to má na IČ tak bude muset vystavovat i doklad EET pokud to už nemusí dělat nyní, pakárna až na půdu, nejhorší je že díky EET si už třebas u nás asi ani čerstvé mlíko od farmáře nekoupím protože mi dneska vysvětlili že než aby si to celé pořizovali raději mlíko přestanou nadrobno prodávat a tak to bude se vším...ML.

30.10.2017 08:18
xchipsy

XXX.XXX.142.1

pokud však zvířata máte na firmu tak musíte uvádět v přiznání i to co doma sníte to se tam potom vyčísluje jako příjem firmy a počítá se průměrná cena na trhu

Dáte nějaký odkaz, kde je toto legislativně upraveno? Protože mi to připadá dost nelogické, jak můžu uvádět příjem z něčeho, co jsem neprodala? (Pochopitelně za předpokladu, že u takových zvířat nemůžu zase dávat do nákladů třeba krmení nebo veterináře...).

30.10.2017 08:22

xchipsy napsal(a):
pokud však zvířata máte na firmu tak musíte uvádět v přiznání i to co doma sníte to se tam potom vyčísluje jako příjem firmy a počítá se průměrná cena na trhu

Dáte nějaký odkaz, kde je toto legislativně upraveno? Protože mi to připadá dost nelogické, jak můžu uvádět příjem z něčeho, co jsem neprodala? (Pochopitelně za předpokladu, že u takových zvířat nemůžu zase dávat do nákladů třeba krmení nebo veterináře...).

Je to to samé, jako kdybyste to prodala sama sobě, je to nepěžní prospěch. Určitě je obtížné prokazovat, že Vaše slepice snesla 4 vajíčka, a ne 5, ale v případě sporu s orgány finanční správy prokazujete Vy. Na tuto oblast se nevztahuje presumpce neviny, už předem se předpokládá, že všichni kradou a šidí .

30.10.2017 08:43
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Chápu ty "principy", které oba píšete, ale zajímá mě, kde je toto v zákoně

Je dost nelogické, abych ze svého (tj. nedávám to do nákladů!) platila krmení pro zvíře, které následně sním ale toto musela následně uvést jako příjem...

30.10.2017 09:26

Zákon o dani z příjmů §3 odst.2. Pokud v tomto oboru podnikáte, je ve Vašem zájmu dávat krmení do nákladů, protože tak můžete snížit příjmy, které máte zdanit. A v tom poměru, v jakém si berete něco pro vlastní potřebu, tyto náklady na krmení atd. také snížíte. Tak by to mělo být.
Něco o tom je také napsáno od pana dad v příspěvku Prosím o radu.

30.10.2017 09:58
berrynator

XXX.XXX.168.105

Pokud máte IČO a provozujete zemědělskou činnost a na Hradištku je k vašemu hospodářství přiděleno IČO, tak de facto zvířata nevlastníte jako fyzická osoba, ale zvířata vlastní fyzická osoba podnikatel, tudíž domácí spotřeba není nic jiného, než jako kdybyste zvíře prodala komukoliv jinému. Pokud jde o zákon, tak bych to hledal především v zákoně o DPH, odkaz na plnění poskytované bez úplaty a použití majetku pro osobní spotřebu.

30.10.2017 10:08

berrynator napsal(a):
Pokud máte IČO a provozujete zemědělskou činnost a na Hradištku je k vašemu hospodářství přiděleno IČO, tak de facto zvířata nevlastníte jako fyzická osoba, ale zvířata vlastní fyzická osoba podnikatel, tudíž domácí spotřeba není nic jiného, než jako kdybyste zvíře prodala komukoliv jinému. Pokud jde o zákon, tak bych to hledal především v zákoně o DPH, odkaz na plnění poskytované bez úplaty a použití majetku pro osobní spotřebu.

Ale podnikatel nemusí být plátce DPH, tudíž pokud jde o daň z příjmů, jedná s o zákon o dani z příjmů, v případě DPH pak i zákon o DPH.

30.10.2017 10:36

xchipsy napsal(a):
Chápu ty "principy", které oba píšete, ale zajímá mě, kde je toto v zákoně

Je dost nelogické, abych ze svého (tj. nedávám to do nákladů!) platila krmení pro zvíře, které následně sním ale toto musela následně uvést jako příjem...

Byla by to zajímavá otázka, jak by se posuzovalo, kdybyste měla jako podnikající fyzická osoba některá zvířata k podnikání a jiná k hobby chovu. Určitě by to tak šlo z hlediska daně z příjmů i DPH, ale bylo by potřeba mít doklady o případném nákupu krmení pro tato nepodnikatelská zvířata, protože by samozřejmě vzniklo podezření, že je krmíte ze stejného zdroje jako zvířata k podnikání. Jak by se ohlásilo hospodářství, to nevím, když na jedné adrese, myslím, smí být jen jedno hospodářství a tohle by vlastně byla dvě. Ale nějak by to rozdělit asi mělo jít...

30.10.2017 12:56
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Byla by to zajímavá otázka, jak by se posuzovalo, kdybyste měla jako podnikající fyzická osoba některá zvířata k podnikání a jiná k hobby chovu. Určitě by to tak šlo z hlediska daně z příjmů i DPH, ale bylo by potřeba mít doklady o případném nákupu krmení pro tato nepodnikatelská zvířata, protože by samozřejmě vzniklo podezření, že je krmíte ze stejného zdroje jako zvířata k podnikání. Jak by se ohlásilo hospodářství, to nevím, když na jedné adrese, myslím, smí být jen jedno hospodářství a tohle by vlastně byla dvě. Ale nějak by to rozdělit asi mělo jít...

No jo, jenže co když krmení nekupuju (resp. kupuju, ale zdaleka ne všechno), ale neprodám veškerou vlastní produkci třeba pšenice (nebo ječmene), ale nechám si něco právě na krmení těchto svých "mrazákových" zvířat...? Pak logicky nemám kde vzít doklad o nákupu krmiva (abych dokázala, že jsem "svoje" nekrmila tím, co dám do nákladů). Přece nebudu prodávat všechno, abych si následně třeba 30 metráků koupila zpátky...
Prase aby se v tom vyznalo
Pak máme třeba zvíře, které je sice "původně" určeno k následnému prodeji, jenže si jednoho krásného dne zlomí nohu a musí být poraženo okamžitě - logicky nemám ten den kupce, takže čuníka (ovečku, kozičku...) sníme doma. Takže pak ho vlastně musím prodat sama sobě

30.10.2017 14:03

No to je sice pravda, ale proto asi je možnost uplatnit paušální výdaje u zemědělského podnikání. Je to 80 % z příjmů. Správně by se měly zdaňovat všechny příjmy, které z té činnosti máte, tedy i ty z vlastního pekáče. Ale máte možnost odečíst výdaje na jejich uskutečnění buď v skutečné prokazatelné výši nebo paušálně 80 %. Možná jste ve ztrátě, ale když ji neprokážete, jako by to ztráta ani nebyla a stejně musíte zaplatit daň.

30.10.2017 14:09

To se tady resilo celkem nedavno. Uz nevim, v jakem vlakne. Pisatel sdilel zazitek s FU, kdy vymerili jeho otci pokutu za to, ze jako zem.podnikatel vyprodukovanym zrnim vlastni produkce krmil svoje slepice, ktera snasela vajicka, ktere jedl. Asi za 5 let zpetne. Stejny princip, jako se popisoval vyse

30.10.2017 14:25

To je ten příspěvek Prosím o radu. Bohužel je to tak. Fyzická osoba zemědělský podnikatel si nemůže počítat svou práci jako náklad, tudíž je to trochu nefér, když musí danit všechny příjmy. Když posekáte mez a nakrmíte tím kozu, nadřete se, ale nic si neplatíte. A když prodáte mléko, je to příjem, který daníte. Takže ono to není vždycky spravedlivé, jak se nás tu snaží přesvědčit profesor . Pokud vím, v tomto směru Babiš nic měnit nehodlá, což předvedl i za svého působení na MF.

30.10.2017 14:53
dad

XXX.XXX.225.133

To se tady resilo celkem nedavno. Uz nevim, v jakem vlakne. Pisatel sdilel zazitek s FU, kdy vymerili jeho otci pokutu za to, ze jako zem.podnikatel vyprodukovanym zrnim vlastni produkce krmil svoje slepice, ktera snasela vajicka, ktere jedl. Asi za 5 let zpetne. Stejny princip, jako se popisoval vyse

Pokud jde o kombinaci soukromé osoby a OSVČ nelze výsledky práce OSVČ dotovat soukromé vlastnictví aniž by jste to neprohnala účetnictvím. Jinak se dopouštíte trestného činu podvodu na dani z příjmu ( případně i DPH). Tady musíte dokazovat Vy, presumpce neviny pro FU neexistuje. To platí třeba i o odpadech( zbytky po čištění zrna, papírové obaly, plast), OSVČ podle zákona o odpadech je musí ukládat na smluvní místo. Nelze je darovat, jen prodat nebo zaplatit likvidaci.
David Abrahám
pisatel příspěvku do vlákna Prosím o radu na toto téma.

30.10.2017 14:59
xchipsy

XXX.XXX.142.1

dad napsal(a):
Pokud jde o kombinaci soukromé osoby a OSVČ nelze výsledky práce OSVČ dotovat soukromé vlastnictví aniž by jste to neprohnala účetnictvím. Jinak se dopouštíte trestného činu podvodu na dani z příjmu ( případně i DPH). Tady musíte dokazovat Vy, presumpce neviny pro FU neexistuje. To platí třeba i o odpadech( zbytky po čištění zrna, papírové obaly, plast), OSVČ podle zákona o odpadech je musí ukládat na smluvní místo. Nelze je darovat, jen prodat nebo zaplatit likvidaci.
David Abrahám
pisatel příspěvku do vlákna Prosím o radu na toto téma.

Takže pokud mi pšenice nasype 80 metráků z hektaru, mám třeba 5 ha = 400 metráků. Jelikož mám ale doma zvířata a je nesmysl všechno prodat a pak část kupovat (pochopitelně dráž!) zpátky, tak si chci třeba 30 metráků nechat doma na krmení zvířat, která neprodávám, ale jím doma. Takže 370 prodám do výkupu a těch 30 "musím" prodat sama sobě? Nebo jak tedy, aby to bylo "účetně" správně?
A druhá situace - nechám si doma těch 30 metráků, ale z vykrmených zvířat třeba dvě prodám a jedno sním. Následně do příjmů dám všechna tři zvířata? Přestože jsem je krmila "za svoje"? Nebo si nejdřív sama sobě prodám obilí?

30.10.2017 15:04

Buď Vám to celkově nedá 400, ale 370 metráků anebo si 30 oceníte běžnou cenou a zdaníte jako nepeněžní příjem. Pak si odečtete prokazatelné výdaje nebo 80 % paušál. A jak jsem už napsala, Vaše práce je tam prostě všude zadarmo, kdežto kdybyste byla zaměstnaná v družstvu nebo jinde, za tu práci Vám zaplatí, i když třeba málo.

30.10.2017 15:28
profesor1

XXX.XXX.199.251

Kdopak mě to zase budí ze zimního spánku?
Kdy že jsem řekl že je něco vždycky spravedlivé? Opravdu si myslíte, že co tu nastolily předchozí vlády, tak nějaký ministr financí hned napraví, případně doladí? Někdo to tu nazval magorským státem..... za to co tu je nastaveno 27 let, jaké zmatečné úpravy se tu dělaly za tu dobu, může podle něj určitě taky Babiš? Jooo za Klause, Topolánka, Nečase, socanů... to se to podnikalo. Sídlo firmy se napsalo na Prahu a měli jste na myslím minimálně 120 let vystaráno že na vás nepříjde kontrola. Babiš slíbil že vybere daně i od těch co neplatí a to je najednou křiku. Katastrofické scénáře že se zavřou všechny hospody, hotely... se nenaplňují, tak se vyhrožuje další vlnou. Navíc Babiš vyjímky chtěl, socani a myslím taky ODS byli proti.
Nevím proč tu daně stále řeší ti co jim zas tak moc nerozumí. Zatím jsou to snad jen dohady. Tak se zeptejte přímo na FÚ, nebo nějaké účetní. Že někde úředník z FÚ řešil nějaká vajíčka, .... silně pochybuji že si v práci z nudy řekl - Dneska půjdu tam a tam a budu řešit snůžku vajec u pěti slepic. Muselo tam toho být určitě víc a pak už úředník musí řešit vše okolo.
Mě konkrétně slepice nenesou a jestli jo, tak je žerou. Ovce mě nerodí, jen max na vlastní obnovu stáda. Kozy mě nedojí....... prokážu to vše čestným prohlášením, tak jako jsem prokazoval že nabytá stodola, kterou jsem chtěl zlegalizovat, byla před sto lety stavěná za účelem uskladnění sena. Opravdu mě původní stavitelé na hřbitově nechtěli nic říct.
Že si nemůžu odepsat svou práci neřeším, kompenzuji si to jinak, prostor na to je až zbytečně moc velký
(vymyslela by jste jak spravedlivě odepisovat svou práci při sečení trávy někde na mezi?)

Jestli ale máte návod na to jak daně vybírat spravedlivě, tak hurá do toho. Já se s váma ale vsadím o cokoli, že spravedlivý a nezneužitelný způsob nenajdete

A už jste to slyšeli že homeopatika nefungují? Určitě jen v našem magorském státě, a určitě za to může Babiš. Jdu si vyřídit ten pas!

30.10.2017 16:00
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Buď Vám to celkově nedá 400, ale 370 metráků anebo si 30 oceníte běžnou cenou a zdaníte jako nepeněžní příjem. Pak si odečtete prokazatelné výdaje nebo 80 % paušál. A jak jsem už napsala, Vaše práce je tam prostě všude zadarmo, kdežto kdybyste byla zaměstnaná v družstvu nebo jinde, za tu práci Vám zaplatí, i když třeba málo.

Ano, ale to jsme stále jen u toho příjmu - je mi jasné, že nelze stát "ošidit" o daň ze zrní, které bych normálně prodala, ale neprodám Ale pokud bych nepěstovala, tak bych těch 30 metráků šla někam koupit - a měla na ně doklad. Ten ale u vlastní produkce logicky nemám - ale jelikož to zrní nehážu do kamen, ale krmím s ním zvířata - jejichž prodej musím uvést do příjmů - tak pochopitelně to krmení chci zase uvést do nákladů - jenže to bez dokladu nelze. Proto se ptám, jestli ho musím prodat sama sobě, abych ten doklad měla...
No už jsem z toho totální jelen

30.10.2017 16:55
kopytko

XXX.XXX.79.240

Nevím, jestli si to z hodin účetnictví pamatuju dobře, ale vedl se skladový deník. Tam si "přesunete" obilí a to si průběžně odepisujete jako výdaj. (je to už cca 20 let co jsem z toho maturovala) a od té doby jsem tohle neřešila smajlík

30.10.2017 17:23
přezdívka

XXX.XXX.105.195

xchipsy napsal(a):
Takže pokud mi pšenice nasype 80 metráků z hektaru, mám třeba 5 ha = 400 metráků. Jelikož mám ale doma zvířata a je nesmysl všechno prodat a pak část kupovat (pochopitelně dráž!) zpátky, tak si chci třeba 30 metráků nechat doma na krmení zvířat, která neprodávám, ale jím doma. Takže 370 prodám do výkupu a těch 30 "musím" prodat sama sobě? Nebo jak tedy, aby to bylo "účetně" správně?
A druhá situace - nechám si doma těch 30 metráků, ale z vykrmených zvířat třeba dvě prodám a jedno sním. Následně do příjmů dám všechna tři zvířata? Přestože jsem je krmila "za svoje"? Nebo si nejdřív sama sobě prodám obilí?

A kdo vám dokáže, že bylo 80q/ha. S tím bych si hlavu nelámala. Znám jednoho co prodává obilí bez lístku a s lístkem. S lístkem je samozřejmě dražší. Kdo nepotřebuje doklad do účetnictví a nebo používá na odečet nákladů %, samozřejmě koupí bez lístku. A spokojenost na obou stranách.

30.10.2017 17:50
dad

XXX.XXX.225.133

xchipsy napsal(a):

Nepíšete co je Vaše soukromé a Vaše k podnikání, to jsou dva nezávislé subjekty a mezi nimi musí proběhnout legální zdaněný prodej, každý subjekt musí podat vlastní daňové přiznání a podle toho zaplatit daně.

30.10.2017 17:59
dad

XXX.XXX.225.133

profesor1 napsal(a):
Kdopak mě to zase budí ze zimního spánku?
Kdy že jsem řekl že je něco vždycky spravedlivé? Opravdu si myslíte, že co tu nastolily předchozí vlády, tak nějaký ministr financí hned napraví, případně doladí? Někdo to tu nazval magorským státem..... za to co tu je nastaveno 27 let, jaké zmatečné úpravy se tu dělaly za tu dobu, může podle něj určitě taky Babiš? Jooo za Klause, Topolánka, Nečase, socanů... to se to podnikalo. Sídlo firmy se napsalo na Prahu a měli jste na myslím minimálně 120 let vystaráno že na vás nepříjde kontrola. Babiš slíbil že vybere daně i od těch co neplatí a to je najednou křiku. Katastrofické scénáře že se zavřou všechny hospody, hotely... se nenaplňují, tak se vyhrožuje další vlnou. Navíc Babiš vyjímky chtěl, socani a myslím taky ODS byli proti.
Nevím proč tu daně stále řeší ti co jim zas tak moc nerozumí. Zatím jsou to snad jen dohady. Tak se zeptejte přímo na FÚ, nebo nějaké účetní. Že někde úředník z FÚ řešil nějaká vajíčka, .... silně pochybuji že si v práci z nudy řekl - Dneska půjdu tam a tam a budu řešit snůžku vajec u pěti slepic. Muselo tam toho být určitě víc a pak už úředník musí řešit vše okolo.
Mě konkrétně slepice nenesou a jestli jo, tak je žerou. Ovce mě nerodí, jen max na vlastní obnovu stáda. Kozy mě nedojí....... prokážu to vše čestným prohlášením, tak jako jsem prokazoval že nabytá stodola, kterou jsem chtěl zlegalizovat, byla před sto lety stavěná za účelem uskladnění sena. Opravdu mě původní stavitelé na hřbitově nechtěli nic říct.
Že si nemůžu odepsat svou práci neřeším, kompenzuji si to jinak, prostor na to je až zbytečně moc velký
(vymyslela by jste jak spravedlivě odepisovat svou práci při sečení trávy někde na mezi?)

Jestli ale máte návod na to jak daně vybírat spravedlivě, tak hurá do toho. Já se s váma ale vsadím o cokoli, že spravedlivý a nezneužitelný způsob nenajdete

A už jste to slyšeli že homeopatika nefungují? Určitě jen v našem magorském státě, a určitě za to může Babiš. Jdu si vyřídit ten pas!

A kam pojedete ?
Jestli to tam bude lepší tak napište a já přifrčím za Vámi .
Jak jsem psal, pokuta je nejrychleji vybratelná daň. A když se hledá tak se něco najít musí . To by přece nešlo aby to měl soukromník co tomu nerozumí v pořádku. Na to máme přece odborníky .

30.10.2017 18:20

Mno, já jsem nad tím min. rok, kdy jsem přesáhla nějakou částku a byla mi vyměřena daň, přemýšlela, jestli bych neměla co dát do nákladů. Jenže... z nákupu jakéhokoli žrádla, resp. podestýlky, vlastně nemám žádný doklad. Ono bych ani nenasbírala tolik, aby to dalo 100tis. a dalo se to uplatnit, ale i tak... neznám nikoho, kdo by prodával zem.produkty s dokladem, vyjma klasických sýpek a JZD.
Nejsem IČař ani firma.

30.10.2017 18:22

Apropo - jak se stát zem.podnikatelem, abych mohla mít nárok na pobírání dotací ze spásaných ploch?...ono by mi to ale bylo asi stejně prd platné, protože nemám zasmluvněné veškeré spásané plochy... a to je k tomu předpokládám nutné předložit - smlouvu s majitelem, že mohu hospodařit na jeho pozemcích.

30.10.2017 19:24

Apropo - jak se stát zem.podnikatelem, abych mohla mít nárok na pobírání dotací ze spásaných ploch?...ono by mi to ale bylo asi stejně prd platné, protože nemám zasmluvněné veškeré spásané plochy... a to je k tomu předpokládám nutné předložit - smlouvu s majitelem, že mohu hospodařit na jeho pozemcích.

Jo, chtěj mít pro sebe kopie pachtovních smluv, když ti malujou pastviny do mapy, ale vím že to jde i bez nich. Nevím co pak na to ale nějaká kontrola pokud by se v tom šťourala a zjistila že smlouvy nejsou. A nebo jestli pak ty smlouvy jsou jen pro případ sporů? nevím...

30.10.2017 19:45
Martin R

XXX.XXX.165.180

Ahoj, nájemní smlouva není nutná, stačí od majitele papír kde jednou větou udělí souhlas se zemědělským užíváním pozemku č...
Stát se zem.podnikatelem jde tak že zajdeš na živnostenský úřad a zaregistruješ se jako zemědělský podnikatel, zaplatíš kolek (byla to tisícovka ale možná je to už jinak) a je to. No pak už jenom budeš každý rok vypisovat milion formulářů a evidencí a tak.
Jo a na některé dotace musíš mít ještě zemědělské vzdělání ale to ty myslím máš né

30.10.2017 19:45
dad

XXX.XXX.225.133

Papírové smlouvy nejsou potřeba, stačí ústní smlouva, hlavní je aby jste nežádali o dotace na jeden pozemek dva, nutná kontrola na LPISu
zeptal bych se tam, kde vydávají živnostenská oprávnění.

30.10.2017 19:53
dad

XXX.XXX.225.133

Mno, já jsem nad tím min. rok, kdy jsem přesáhla nějakou částku a byla mi vyměřena daň, přemýšlela, jestli bych neměla co dát do nákladů. Jenže... z nákupu jakéhokoli žrádla, resp. podestýlky, vlastně nemám žádný doklad. Ono bych ani nenasbírala tolik, aby to dalo 100tis. a dalo se to uplatnit, ale i tak... neznám nikoho, kdo by prodával zem.produkty s dokladem, vyjma klasických sýpek a JZD.
Nejsem IČař ani firma.

Uplatnit můžete jakýkoliv doklad který si obhájíte, na částce nezáleží
pokud potřebujete doklady do nákladů, kupujte tam kde Vám ho vydají, jestli se Vám to ovšem vyplatí
můžete uplatnit paušální náklady bez toho aby jste dokládala jednotlivé doklady
mezi ičařem a firmou není rozdíl, oba dva mají přiděleno Identifikační Číslo podnikatele a DIČ ( to nesouvisí s plátcem DPH), taktéž podávají daňové přiznání jako podnikatel.

30.10.2017 19:57
dad

XXX.XXX.225.133

Zapomněl jsem - dotace na výpas můžete brát jedině když jsou zvířata majetkem firmy nebo na ně máte nájemní smlouvu a nebere na ně dotace nikdo jiný.

30.10.2017 20:21
xchipsy

XXX.XXX.142.1

přezdívka napsal(a):
A kdo vám dokáže, že bylo 80q/ha. S tím bych si hlavu nelámala. Znám jednoho co prodává obilí bez lístku a s lístkem. S lístkem je samozřejmě dražší. Kdo nepotřebuje doklad do účetnictví a nebo používá na odečet nákladů %, samozřejmě koupí bez lístku. A spokojenost na obou stranách.

Tak nedokáže mi to nikdo, ale o tom to není. Jde o to, že když prodám vykrmené prase, musím "přiznat" příjem. Jenže logicky chci taky odečíst nějaké náklady - třeba na to krmení. Samozřejmě pokud ten rok mám na poli pšenici, potřebuju ještě ječmen. Ten koupím - a mám jeden doklad - nákladový. Ale KDE vezmu ten doklad o pšenici, když je moje... Ledaže bych ji prodala sama sobě, resp. třeba 80% výnosu prodám do výkupu, mám doklad o příjmu. Zbylých 20% prodám sama sobě - jenže to jsem zase v pr*eli, protože budu mít sice doklad o tom, že jsem obilí koupila, čili ty náklady, ale zároveň i prodala, takže zase příjem... Čili ve finále je to zcela na ho*no... Už si rozumíme?

30.10.2017 21:10

Marti, nemám. Jsem DiS.grafik To, že mám cvičitelskou licenci na jezdectví není nic, co by mě opravňovalo k zemědělské činnosti.

Každopádně děkuji všem za informace.
Zkusím o tom posedět s někým na Konferenci, pokud bude někdo ochotný se tím se mnou zabývat.

30.10.2017 23:12
kopytko

XXX.XXX.79.240

Pokud vyprodukujete, seno, pšenici... tak si jí nemusíte kupovat a prodávat, ale dáte si jí účetně "na sklad" a tím jak krmíte, tak odepisujete a to dáváte do nákladů. Cenu si určíte přibližně sama, tak aby to bylo nějak reálné. Dá se tak odepisovat i volně ložené seno, kde jen odhadujete kolik ho máte a kolik ho za den zkrmíte. Musíte pak mít navíc skladový deník, v případě kontroly ukážete kde je seno, obilí... Tohle si z účetnictví vybavuju, ale jak už jsem psala jednou. Jen jsem z něho maturovala, nikdy jsem přímo účetní nedělala a v době podnikání jsem raději zvolila paušál, protože mi tohle fakt nebaví a za těch pár korun mi to nestálo. Každopádně si myslím, že po nějaké krátké konzultaci s účetní by nebyl problém pochopit jak a kam se to má zapsat smajlík

31.10.2017 07:40

xchipsy napsal(a):
Ano, ale to jsme stále jen u toho příjmu - je mi jasné, že nelze stát "ošidit" o daň ze zrní, které bych normálně prodala, ale neprodám Ale pokud bych nepěstovala, tak bych těch 30 metráků šla někam koupit - a měla na ně doklad. Ten ale u vlastní produkce logicky nemám - ale jelikož to zrní nehážu do kamen, ale krmím s ním zvířata - jejichž prodej musím uvést do příjmů - tak pochopitelně to krmení chci zase uvést do nákladů - jenže to bez dokladu nelze. Proto se ptám, jestli ho musím prodat sama sobě, abych ten doklad měla...
No už jsem z toho totální jelen

No jak jsem psala a profesor taky uvádí , buďto nebude těch metráků 400, ale jen 370, co se Vám urodilo. Nebo byste měla běžnou cenou provést odhad toho, co jste spotřebovala pro sebe, a to přidat k daňovému základu. Nemusíte si psát účtenku na prodej obilí sama sobě . Nejednalo se o peněžní transakci, ale o nepeněžní plnění.

31.10.2017 08:06
xchipsy

XXX.XXX.142.1

No, jak už řekl Benjamin Franklin, na světě jsou jen dvě jistoty - daně a smrt Já jsem jen hloupej vesnickej balík co umí zvířata nakrmit a obstarat, ale jak to všechno vyúčtovat, to už je "radost" Ale ono to nějak půjde. Všem díky za trpělivost a vysvětlení.

31.10.2017 08:49
Martin R

XXX.XXX.165.180

Já zastávám názor, že ono je nejlepší věnovat energii tomu co koho žíví, případně baví a třeba na účetnictví nebo daňovou či dotační administrativu najít šikovnou účetní která to za mě vyřídí, na nic nezapomene, sleduje neustálé změny a možnosti a v mým případě určitě vymyslí uzávěrku tak, že těch pár tisíc co jí za to za rok dám se mi ve finále vyplatí...

31.10.2017 11:08

Profesore, Vy jste se ale rozepsal , a to jsem Vás chtěla jen trochu popíchnout. Já taky píšu takové romány. Jasně, že neexistuje zcela spravedlivý způsob vybírání daní, ale nemusí u toho být zbytečná buzerace, které je dnes víc než dřív. Čím víc donucovacích prostředků, tím menší je konečná efektivita a ochota spolupracovat. To se týká i daní. Leccos se totiž dá vyřešit slušným jednáním. Ale to je jen můj názor a i zkušenost. Když Vám v kanceláři na finančním úřadu v horku nabídnou vodu, je to hezký přístup, moc to nestojí a znamená to, že nejste hadr, kterým si úředník vytře víteco, ale že ho ze svých daní platíte a on to respektuje, ale když Vás nechají stát a jen se na Vás mračí a vymýšlí si, co je ještě potřeba, aby byli krytí, to hezký přístup není. Zažila jsem první v době předbabišovské, druhé v posledních pár letech. A třeba se nemusíme na to ptát účetní, protože třeba o tom něco víme . Každý z nás má různé zkušenosti a podle toho se utváří jeho názory.

31.10.2017 16:42
lesakm

XXX.XXX.104.26

Praha - Od začátku listopadu se mění pravidla pro domácí zabijačky. Jitrnice, jelita nebo třeba prejt si z ní nově budou moci sníst i nejbližší příbuzní hospodáře. Umožňuje to novela veterinárního zákona, která začíná platit od prvního listopadu. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Státní veterinární správy (SVS).

Osoba blízká je podle občanského zákoníku definovaná jako příbuzný v přímé řadě, sourozenec, manžel nebo partner. Nebude tak stále možné dát produkty ze zabijačky sousedům. Do dneška platí, že můžou dobroty z domácí zabijačky jíst pouze osoby z domácnosti, kde se poráželo.
Novela také povoluje možnost domácích porážek skotu mladšího šesti let. Na jednom hospodářství ale budou moci chovatelé ročně porazit nejvýš tři kusy ve věku mezi dvěma až šesti lety. Zkrátit se má rovněž nahlášení domácí porážky veterinářům z jednoho týdne na tři dny. Maso z telat budou moci kvůli vyššímu riziku kontaminace konzumovat pouze členové domácnosti chovatele.
Pokud si například tele zlomí nohu, bude moci být poražené i bez předchozího schválení. Bude k tomu ale muset dát souhlas soukromý veterinární lékař a následně bude nutné to státním veterinářům hlásit

Domácích zabijaček prasat dlouhodobě ubývá. Jitrnice, ovar či tlačenku z vlastnoručně vykrmeného prasete si dopřeje rok od roku stále méně lidí. Podle odhadu ministerstva zemědělství bylo loni v Česku na domácích zabijačkách poraženo 100 000 prasat, o rok dříve 110 000. Před desetiletím bylo při domácích zabijačkách poraženo 190 000 prasat ročně.
Veřejné zabíjení prasete před celou vesnicí je zakázané již zhruba 50 let. "Zvíře má být poraženo šetrně a v souladu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání a tento akt by neměl být žádným 'divadlem', " uvedli již dříve veterináři.

Zajímavé je že v obchodech se prodává mraky různě kontaminovaných věcí je to ve zprávách každou chvíli, ale "maso z telat kvůli vyššímu riziku kontaminace mohou konzumovat pouze členové domácnosti chovatele "
z toho vyplývá jedna rada a to že pokud chcete být odolní vůči kontaminacím staňte se členem domácnosti chovatele potom jste v suchu...a hlavně nedávejte nic sousedům aby jste je nekontaminovali protože oni odolní přece nejsou...ML.

31.10.2017 17:09

zajímalo by mě, jak je to nastavené v okolních státech. Neví někdo? Je takováhle pakárna napříč EU, nebo se to stát od státu mění?

31.10.2017 17:56
lesakm

XXX.XXX.104.26

zajímalo by mě, jak je to nastavené v okolních státech. Neví někdo? Je takováhle pakárna napříč EU, nebo se to stát od státu mění?

No podle mých info to je u nás snad nejhorší, poptával jsem se co bych potřeboval na prodej masa z domácí porážky a vyšly z toho jatka za cca 5mil. kvůli prodeji pár jehňat za rok ekonomický nesmysl, ale co jsem slyšel tak například v Anglii vám k prodeji stačí porážecí box z umakartu cca 1mx1m s tekoucí vodou a lednička, toť vše, což je sakra rozdíl mezi dvěma státy EU a těch podobných rozdílů je mraky, my třeba děláme i ubytování a když k nám přijde kontrola z hygieny tak nás jemně upozorní že když nemáme speciální kuchyň (zase investice mnoha tisíc) nesmíme hostům uvařit ani vodu na čaj ke snídani a naproti tomu přijedete do Rakouska a tam vám v penzionu běžně připraví hotové jídlo doma v kuchyni absolutně bez problémů a mohl bych pokračovat například cizineckou policií které musíme hlásit každého cizince pomalu včetně čísla jeho bot a letos kdy jsme si po patnácti letech dovolili luxus -týdenní dovolenou v Rakousku a Itálii a tam po nás pěti chtěli jen jeden doklad, to budou asi ty české paradoxy nesmyslné místní zákony a náhled úřadů na místní živnostníky...ML.

31.10.2017 22:50
profesor1

XXX.XXX.199.251

Profesore, Vy jste se ale rozepsal , a to jsem Vás chtěla jen trochu popíchnout. Já taky píšu takové romány. Jasně, že neexistuje zcela spravedlivý způsob vybírání daní, ale nemusí u toho být zbytečná buzerace, které je dnes víc než dřív. Čím víc donucovacích prostředků, tím menší je konečná efektivita a ochota spolupracovat. To se týká i daní. Leccos se totiž dá vyřešit slušným jednáním. Ale to je jen můj názor a i zkušenost. Když Vám v kanceláři na finančním úřadu v horku nabídnou vodu, je to hezký přístup, moc to nestojí a znamená to, že nejste hadr, kterým si úředník vytře víteco, ale že ho ze svých daní platíte a on to respektuje, ale když Vás nechají stát a jen se na Vás mračí a vymýšlí si, co je ještě potřeba, aby byli krytí, to hezký přístup není. Zažila jsem první v době předbabišovské, druhé v posledních pár letech. A třeba se nemusíme na to ptát účetní, protože třeba o tom něco víme . Každý z nás má různé zkušenosti a podle toho se utváří jeho názory.

Vy asi nemáte zkušenosti s prací s lidmi že? Když už jste vzpomněla ten finanční úřad, tak tam trošičku do toho vidím. Např. - Pracovnícvi finančního úřadu mají přísně zakázáno něco vyplňovat za daňového poplatníka. Přesto to dělají, protože chápou že pro normálního člověka vyplnit např. daňové přiznání není tak jednoduché. Věřte že se vždy najde hodně "inteligentů", kteří nadiktují úředníkovi chybné údaje ač už úmyslně nebo neúmyslně. A když se to pak provalí, tak první co řeknou - Já nic, já to nevyplňoval to on." Tak se nedivte, že i úředník má jen jedny nervy a že se na vás dívá spíše nedůvěřivě.
Taky za to slavné EET si můžeme sami. Kdyby bylo na vás, aby jste s tím udělala pořádek, myslíte že by jste vymyslela něco jiného? Nebo by jste jen požádala živnostníky-podnikatele, aby laskavě konečně začali přiznávat všechny příjmy? Myslíte že by to pomohlo? Opravdu nechci všechny házet do jednoho pytle, ale mám pocit že ti největší křiklouni dobře vědí proč křičí.

1.11.2017 08:03

profesor1 napsal(a):
Vy asi nemáte zkušenosti s prací s lidmi že? Když už jste vzpomněla ten finanční úřad, tak tam trošičku do toho vidím. Např. - Pracovnícvi finančního úřadu mají přísně zakázáno něco vyplňovat za daňového poplatníka. Přesto to dělají, protože chápou že pro normálního člověka vyplnit např. daňové přiznání není tak jednoduché. Věřte že se vždy najde hodně "inteligentů", kteří nadiktují úředníkovi chybné údaje ač už úmyslně nebo neúmyslně. A když se to pak provalí, tak první co řeknou - Já nic, já to nevyplňoval to on." Tak se nedivte, že i úředník má jen jedny nervy a že se na vás dívá spíše nedůvěřivě.
Taky za to slavné EET si můžeme sami. Kdyby bylo na vás, aby jste s tím udělala pořádek, myslíte že by jste vymyslela něco jiného? Nebo by jste jen požádala živnostníky-podnikatele, aby laskavě konečně začali přiznávat všechny příjmy? Myslíte že by to pomohlo? Opravdu nechci všechny házet do jednoho pytle, ale mám pocit že ti největší křiklouni dobře vědí proč křičí.

Já taky do toho trošku vidím, ale nebudu tady rozebírat jak moc. Chtěla jsem Vás jen trochu popíchnout, ale bylo by to na celé stránky z mé i Vaší strany. Máme jiné zkušenosti, jiný přístup k politice a na to máme právo. Každý je utvářen jinými silami a proto jsme každý originál, ať něčí politiku schvalujeme nebo ne.

1.11.2017 08:11
dad

XXX.XXX.225.133

profesor1 napsal(a):

Zkusil jsem si obě strany barikády, OSVČ (sedm let) i klasický zaměstnanecký poměr (šest let)
OSVČ = relativní svoboda omezená povinnostmi k rodině a státu, nedivte se, že živnostník upřednostní rodinu před státem, EET jen navýšilo náklady a administrativu, u nás nic jiného nevyřeší, vznikla pouze další pracovní místa v kanceláři
zaměstnanec = většinou jistota pravidelné výplaty, nemocenská, dovolená, podpora FU, UP, sociálky proti zaměstnavateli, podle mých zkušeností se většina zaměstnanců moc nepřetrhne, o přístupu mladých k řemeslu netřeba mluvit
posledních dvanáct let jsem zaměstnanec který si na sebe musí vydělat a za to mám svobodu živnostníka, jen nesmím jít v ročním průměru do červených čísel, mám klid od kontrol (ty chodí k zaměstnavateli), jen poslední dva roky přemýšlím jestli nevezmu zpátky nějaké svobodu omezující místo výměnou za větší a pravidelný plat s dovolenou, jenže svoboda je návyková

ps : i úředník je jenom člověk

Přidejte reakci

Přidat smajlík