Dpbry den. Naše koza ma pod sebou 4 týdenní kuzlata. Do včerejška všichni prospívali. Koza je pěkná, velká a kuzlata taky. Včera ráno byla v pořádku, ale večer si nepřišla pro příkm. Je smutná a pomalejší, nejeví tolik zajem o okolí. Poslechově ma spomalenou činnost žaludků. Neprezvykuje, průjem nemá. Neleží, ale chodí pomalu. Občas se protahuje. Může to být ketoza? Dostala rumin a bioketosan. Koza byla minulý týden odcervena, v koprologii nic závažného nebylo. Krmena je ovsem, lněným seminkem, nutrimix, liz, seno nonstop. Veterináře jsem volala, neví kdy se k nám dostane. Jsem z toho na nervy. Veminko ma prázdné, kuzlata hladova. Doufam že se k nam doktor dnes dostane.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Může, ale... u koz se sice občas laktační ketóza vyskytuje a čtyři kůzlata je docela nálož na mléčnou produkci, ale je spoustu pravděpodobnějších potíží. Pokud nepřežvykuje, protahuje se, nechce žrát a má pomalejší bachory, může se jednat třeba i o bachorovou indigesci nebo tak. prostě jí bolí břicho :D.

ver
napsal(a):
Ja jsem to blbě napsala má 2 kuzlata 4, týdny stará.
Tak v tom případě to ketóza pravděpodobně nebude.
Ketóza vzniká, když má zvíře větší nároky na energetický výdej než dokáže sežrat. U malých přežvýkavců je to typicky problém vysokobřezích zvířat, protože v břiše mají místo bachoru samou dělohu, mimina potřebují spoustu energie na růst a zvíře prostě má problém ty energetické požadavky užrat, když ho majitel pořádně nenakrmí.
U hodně, hodně mléčných koz - špičkových dojnic - může dojít ke ketóze taky po porodu, když laktační křivka strmě stoupá ale příjem sušiny po porodu ještě není úplně velký (chvíli trvá, než se bachor zase roztáhne tam, kde byla děloha). Takto se děje ketóza taky u dojeného skotu.
Ale dvě kůzlata, to zvládne každá koza, aniž by se z toho měla metabolicky sypat.
Záleží aká je dojka. Aj keď má len dve. Mne asi 6týž. kozľa dokázalo vypiť 4l. ak by to dajme tomu bola 6litrovka, a začína sa pásť takže mlieka pribúda, kto vie... ak je slabšia dojka tak to bude asi iným
Skúsila by som prúžky nech vylúčite ketózu a môžete hľadať problém inde. Tak či tak sa tie prúžky zíde mať doma a sú lacné.

A teplotu má koza jakou?
Tak ketózu mohu asi vyloučit ( ale odpoledne pro jistotu koupím papírky). Byla jsem teď kozy zkontrolovat a druhá koza má úplně stejné příznaky. Ráno byla ještě v pořádku. Teď ležela ve chlévě (mají ho volně přístupný) a nechtěla se zvednout. Je apatická, pomalejší, nežere, bachor se na poslech ozývá hodně málo. A Když vstala neustále se protahuje. Určitě má bolesti břicha. Ta druhá koza je o něco lepší. Začala mít zájem o seno. Chodí po výběhu, líp kouká. Má zájem o okolí. Té druhé jsem okamžitě dala rumin a bioketosan. Bobky má normální. Co to sakra může být? Mám podezření, jestli jim někdo nehodil něco přes ohradu. Jsme u cesty. Ach jo. Teplotu nemají.

Vynechal bych příkrm, nechal jim jen seno a aspoň 2x denně bych je prolil ruminalem ať se jim srovná trávení. Snad to bude ok.

ver
napsal(a):
Tak ketózu mohu asi vyloučit ( ale odpoledne pro jistotu koupím papírky). Byla jsem teď kozy zkontrolovat a druhá koza má úplně stejné příznaky. Ráno byla ještě v pořádku. Teď ležela ve chlévě (mají ho volně přístupný) a nechtěla se zvednout. Je apatická, pomalejší, nežere, bachor se na poslech ozývá hodně málo. A Když vstala neustále se protahuje. Určitě má bolesti břicha. Ta druhá koza je o něco lepší. Začala mít zájem o seno. Chodí po výběhu, líp kouká. Má zájem o okolí. Té druhé jsem okamžitě dala rumin a bioketosan. Bobky má normální. Co to sakra může být? Mám podezření, jestli jim někdo nehodil něco přes ohradu. Jsme u cesty. Ach jo. Teplotu nemají.
Jestli jsou kozy na očích, přikrmení nějakým kozomilovným občanem je bohužel hodně pravděpodobné a vlastně nejčastější příčinou takových potíží.
Byste nevěřila, lidi vezmou děcka, tašku pečiva a jdou. A nevysvětlíte jim nic.

ver
napsal(a):
Našla bych tam ale zase nějaké drobky, nebo zašlapané nesnědené kousky... Ničeho podobného jsem si v ohradě nevšimla. A spíš by měly kozy průjem. Bojím se o ně. Snad ten rumin zabere a nepřijdou o mléko.
To fakt záleží, kolik by toho bylo.
Průjem je až když je to spojené s acidózou. U jednoduché bachorové dysfunkce průjem není.

RETRO
napsal(a):
Urcite zkontrolujte barvu ocnich sliznic... podle Famacha testu... na guglu najdete info...
Minulý týden odčervena a provedeno koprologické vyšetření...
Podle famacha mají holky světlejší sliznice. To už řeším s veterinářem. Jenomže víte, jak to s doktory a kozami je. Dělala jsem koprologii a vyšlo kokcidie slabá infekce, hlistice slabá infekce, larvy žádné, motolice negativní. Odčervovali jsme aldifalem. Dávku jsem dávala každé koze vyšší (na 100kg). Říkala jsem doktorovi, že mají bledá víčka, chtěla jsem po něm železo a vitamín B. Říkal, že to koze nikdy nedával a že mi to zjistí. Vyměnila jsem teď kozám nutrimix za plastin. Je tam chelát železa i mědi. Měď v nutrimixu není. Už to dostávají týden. Vitamín B chci objednat. Za dva týdny chci odčervit znovu a potom udělat znovu koprologii. Nevím, dělám někde chybu? Je pravda, že kozy máme pořád na stejném pozemku, paraziti tam asi budou.

ver
napsal(a):
Podle famacha mají holky světlejší sliznice. To už řeším s veterinářem. Jenomže víte, jak to s doktory a kozami je. Dělala jsem koprologii a vyšlo kokcidie slabá infekce, hlistice slabá infekce, larvy žádné, motolice negativní. Odčervovali jsme aldifalem. Dávku jsem dávala každé koze vyšší (na 100kg). Říkala jsem doktorovi, že mají bledá víčka, chtěla jsem po něm železo a vitamín B. Říkal, že to koze nikdy nedával a že mi to zjistí. Vyměnila jsem teď kozám nutrimix za plastin. Je tam chelát železa i mědi. Měď v nutrimixu není. Už to dostávají týden. Vitamín B chci objednat. Za dva týdny chci odčervit znovu a potom udělat znovu koprologii. Nevím, dělám někde chybu? Je pravda, že kozy máme pořád na stejném pozemku, paraziti tam asi budou.
To je hodně vtipný, když někdo neumí dát kozám béčko.
je to naprostá nutnost, to staví na nohy i polomrtvý. a dávku mám na lahvičce :D.
Http://pethome.cz/cs/hospodarska-zvirata/7150-lactiferm-fe-pasta-80ml-8595127310122.html
http://pethome.cz/cs/hospodarska-zvirata/8114-kombisol-b-komplex-1l-8594005572812.html
Dívala jsem se na tyhle doplňky, myslíte, že je to vhodné? Ta pasta je sice pro prasata, ale obsahuje železo. Nevím, abych při své péči kozy něčím nepředávkovala.
A tady ta druhá, foceno po porodu, takže je to asi měsíc staré, ale vypadají takto.

S mědí spíš opatrně.
Železo je u bledých zvířat fakt nejlepší píchnout. Jako prevence se dá dávat voda z vyluhovaných rezatých železných hřebíků :D.

A řešila bych tu kokcidii, ať nemáte problém s kůzlaty.
A tady to víčko. Vím, že to není dobré. Ale zase nevím, za jak dlouho po odčervení se to zlepší. Asi to nebude ze dne na den i po přidání železa. Může to souviset s nynějšími problémy? V zimě před porody jsem odčervovala také. Dostaly Hapadex, je to nějaké nové odčervení, doktor to vozí ze zahraničí. Doporučil mi to, že prý na to není rezistence. Ale registrovaný lék to u nás zatím není.
napsal(a):
S mědí spíš opatrně.
Železo je u bledých zvířat fakt nejlepší píchnout. Jako prevence se dá dávat voda z vyluhovaných rezatých železných hřebíků :D.
Meď z plastinu im určite neublíži. Naopak. Obzvlášť ked sú začervené tak je absorbcia medi veľmi znížená a meď tiež podporuje krvotvorbu.

ver
napsal(a):
Na kokcidie už mám Sulfakox, ale kůzlata zatím prospívají. Nechci to do nich rvát zbytečně. Domlouvali jsme se s doktorem, že sulfakox dám až při odstavu, že ta invaze je slabá a neměla by dělat problém.
Hele ten sulfacox si hlavně, HLAVNĚ, nedávejte kůzlatům která už přežvykují. Prostě ne a nikdy.
Sulfacox po odstavu? To jste domluvili úplně blbě a jestli je to po domluvě s doktorem, tak potěš koště.
Ono ty antibiotika bachorové mikroflóře moc neprospějí.
Tak registrovane to je apravdepodobne na ovce a kravy... becko koze dat neumi ale neregistrovanej pripravek ano :) tak nemuselo jim to sednout... urco bych se zamerila jeste na vlasovku.. kdyz by se stav nelepsil... vim ze jsou odcervene... ja vim ze s tim tady furt opruzuju ale vlasovka je desnej haj.zl co vam zvire z plneho zdravi vypije za dva tri tydny... zalezi na velikosti a na imunitnim stavu... no a pokud jak pisete je mate stale na stejnem pozemku tak udelat opatreni bud holky nechat na suchem krmivu a v chlive... nebo vymenit pozemek... a tady tak rok dva nepast...
Ach jo, už mám sulfakox doma... No já už doktorům, co se týká koz moc nevěřím. Všechno se snažím nastudovat a ověřit si sama. Ale zrovna sulfakox mi potvrdilo i pár chovatelů koz, že s ním není problém. Vím, že je na něm napsáno, že se nesmí podávat zvířatům s rozvinutými žaludky, ale doktor i pár známých chovatelů mi řekli, že se s problémy po použití sulfakoxu nikdy nesetkali.
ver
napsal(a):
Každopádně si myslím, že problémy, které se vyskytly u těch dvou koz teď asi úplně nesouvisí s odčervením a s parazity. I když možné je asi všechno.
RETRO
napsal(a):
Http://mevet.cz/ivomec-super/.
Moje kozeny tedy budou rodit az zacatkem cervna takze ja budu odcervovat timhle... a predpokladam ze je to pokreje az do podzima...
Tak je zlvastni ze pred okozlenim je to 28 dni... a laktujici to nesmi? a co je pak.. pak po okozleni to muzete nebo nesmite pit... take jsem se na urcitych preparatech docetla ze se to nesmi podavat zviratum urcenym k mlecne produkci... ono jde spis o to ze vyrobce na to nema testy a zaplacene registrace atd... a tak se uvedenim techto veci do pribalove informace sychruje... uvedeni takoveho vyrobku na trh je dost draha zalezitost a delat jeste registraci pro kozy ktere tu jsou v radech tisicu se mu proste nevyplati... kdyz se ivermectin podava i detem v africe... atd atd.
Laktujúcim by som to nedávala, v mlieku sú rezíduá dlhšie ako mesiac, nepíšu že v laktácii je OL 28 dní... ono sa asi ráta aj s tým že koza po odrodení ešte nejaký čas kojí, takže mlieko sa zvyčajne pije odosť neskôr.
Benzimidazoly majú krátku OL a v dávke pre kozy pokial nie je už rezistencia dobre fungujú, u nás krásne zabral na vlasovku Helmigal aj Aldifal aj Eprizero(nul.OL na ml.).
A čo sa týka dávok napr albendazolu pre kozy, aj dávka dvojnásobná oproti ovci je pre kozu na GIN málo. Na aldifale píšu že pre ovcu(na GIN, pasomnice a plucnivky)je dávka 5mg/kg albendazolu, ale pre kozy veterinárky Svobodová a Vernerová odporúčali v Spravodaji SCHOk u žalúdočných a črevných hlístic až dávku 20mg/kg(rozdelenú na dve polky, druhú podanú po 12h). Ja dávam tých 20mg, t.j ak odčervujem kozu s hlístami, čo je najbežnejší parazit, tak dávam z Aldifalu 25mg/ml až 24+24ml. A to mnohí nedávajú...väčšina dá max dvojnásobok čo píšu pre ovce na GIN.

ver
napsal(a):
Takže znova neodčervovat a poslat rovnou znovu bobky na koprologii? Jak dlouho po odčervení? Klidně už po tom týdnu po odčervení?
Ano, tak se nejlépe otestuje případná rezistence. když čekáte s koprologií po odčervené déle, zvířata už mají zase čas nakazit se z prostředí. po týdnu od odčervení ve střevě vylučuje vajíčka zjistitelná koprologií jen to, čemu odčervovák nevadil.

ver
napsal(a):
Ach jo, už mám sulfakox doma... No já už doktorům, co se týká koz moc nevěřím. Všechno se snažím nastudovat a ověřit si sama. Ale zrovna sulfakox mi potvrdilo i pár chovatelů koz, že s ním není problém. Vím, že je na něm napsáno, že se nesmí podávat zvířatům s rozvinutými žaludky, ale doktor i pár známých chovatelů mi řekli, že se s problémy po použití sulfakoxu nikdy nesetkali.
Ale tak problémy nutně být nemusí, ale jaksi přes bachor ten sulfacox to střeva stejně nedojede. takže proti kokcidiím určitě nepomůže.
Ještě se chci zeptat. Pokud v koze parazitují larvy vlasovky, v koprologii přece nebudou žádná vajíčka, ne? Jak se tedy vyšetří bobky na přítomnost larev vlasovky? Doktorka mi dělala i larvoskopii, ale zase pokud larvy žijí, nebudou se trusem vylučovat a vyšetření je nezachytí, je to tak? Chápu to dobře? Pak přeci koprologie vlasovku vůbec nemusí zachytit a koza může mít na kahánku...

ver
napsal(a):
Ještě se chci zeptat. Pokud v koze parazitují larvy vlasovky, v koprologii přece nebudou žádná vajíčka, ne? Jak se tedy vyšetří bobky na přítomnost larev vlasovky? Doktorka mi dělala i larvoskopii, ale zase pokud larvy žijí, nebudou se trusem vylučovat a vyšetření je nezachytí, je to tak? Chápu to dobře? Pak přeci koprologie vlasovku vůbec nemusí zachytit a koza může mít na kahánku...
U vlasovky škodí i poslední larvální stadium a to je opravdu koprologicky nezjistitelné. larvoskopií se diagnostikují plicnivky, které neodcházejí z těla jako vajíčka, ale jako larvy.
s vlasovkou se to má ale tak, že ty larvy se vám v množství, která zahubí kozu, neobjeví ve slezu z čista jasna. Je potřeba, aby tak koza nejdřív sežrala - najednou - obrovské množství vajíček, hej? No a tento typ hemonchózy se vám objeví typicky v létě, kdy je pastvina už od jara pěkně promořovaná vajíčky a infekční larvou, je málo trávy, takže zvířata spásají krátký porost, a je teplo, což vlasovkám vyhovuje. Klinické problémy jsou pak vyústěním celosezónního začervení, kdy s každou další generací červů ve zvířatech přibývá a tím pádem přibývá i vajíček a infekčních larev na pastvině až je z toho nakonec problém.
Druhá možnost je - zapouzdřené larvy, které se najednou proberou. To se zase děje na jaře před porody a opět, pokud se rok předtím zvířata pásla právě na takové pěkně zamořené pastvině, všechny infekční larvy, které sežraly na konci léta nebo na podzim už se zapouzdřily ve slezu a ve vývoji budou pokračovat až další jaro. Když jich koza sežrala dost, tak taky může pojít dřív, než budou nějaká vajíčka. Ale je to jen daň za nezvládnutý minulý rok.

moonika
napsal(a):
Larvy vás trápiť nemusia, ak by odčervenie nedostatočne zabralo mali by ste vždy v truse vajíčka. Albendazol likviduje dospelce aj larvy L3-L4.
Těžko. L3 bydlí venku na pastvině. L4 to zabije je pokud není zapouzdřená ve stěně slezu. Zapouzdřené L4 ale zabije ivermectin (a další, eprinomectin a spol).
a v truse vajíčka být nemusí.
No ale z pastviny zožratá L3 je ešte chvílu v sleze zavŕtaná než je z nej L4, nie? musím to kuk, ale bola som v tom že to vo vyššej dávke účinkuje aj na larvy celkovo, dúfala som že dávka nejakých 25mg/kg by to mohla zvládnuť, aj tie zapúzdrené, ale musím si to overiť. Inak u tých v hypobióze radil Starý bača moxidectin (Cydectin)
Viem že pri určitých situáciach sa môže stať že nemusia byť, ale teraz som reagovala najmä na spomínaný prípad, koza týždeň po odčervení, ak by tam bola rezistencia tak by boli za normálnych okoloností aj vajíčka.
U nás aj 3týždne po odčervení aldifalom v tej vyššej dávke boli v rozbore len kokcídie.

moonika
napsal(a):
No ale z pastviny zožratá L3 je ešte chvílu v sleze zavŕtaná než je z nej L4, nie? musím to kuk, ale bola som v tom že to vo vyššej dávke účinkuje aj na larvy celkovo, dúfala som že dávka nejakých 25mg/kg by to mohla zvládnuť, aj tie zapúzdrené, ale musím si to overiť. Inak u tých v hypobióze radil Starý bača moxidectin (Cydectin)
Viem že pri určitých situáciach sa môže stať že nemusia byť, ale teraz som reagovala najmä na spomínaný prípad, koza týždeň po odčervení, ak by tam bola rezistencia tak by boli za normálnych okoloností aj vajíčka.
U nás aj 3týždne po odčervení aldifalom v tej vyššej dávke boli v rozbore len kokcídie.
Ne ne, L3 se hned v bachoru po požití svlékne a je z ní L4. Jako jasný, kdyby se v tom bachoru potkala za čerstva s odčervovákem, tak jí to složí, ale jaká je pravděpodobnost?
moxidectin funguje taky. je to stejná skupina léčiv jako ivermectin, doramectin či eprinomectin.
Efficacy of albendazole
Albendazole is the benzimidazole with the broadest spectrum of efficacy. It is effective against gastrointestinal roundworms and lungworms of livestock, including adults and L4-larvae of the most important species (e.g. of the genus Bunostomum, Haemonchus, Ostertagia - Teladorsagia, Trichostrongylus, Cooperia, Nematodirus, Chabertia, Oesophagostomum, Trichuris, Dictyocaulus, etc.) as well as arrested larvae of several species.
Toto píšu v parasitipedii http://parasitipedia.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2513&Itemid=2786.

moonika
napsal(a):
Efficacy of albendazole
Albendazole is the benzimidazole with the broadest spectrum of efficacy. It is effective against gastrointestinal roundworms and lungworms of livestock, including adults and L4-larvae of the most important species (e.g. of the genus Bunostomum, Haemonchus, Ostertagia - Teladorsagia, Trichostrongylus, Cooperia, Nematodirus, Chabertia, Oesophagostomum, Trichuris, Dictyocaulus, etc.) as well as arrested larvae of several species.
Toto píšu v parasitipedii http://parasitipedia.net/index.php?option=com_content&view=article&id=2513&Itemid=2786.
Jasný. Zabije to L4 larvy - pokud jsou ve slezu.
Ne, pokud jsou spící zapouzdřené larvy.
ver
napsal(a):
Ještě jednou díky za užitečné info i o parazitech. Hlasim, že kozy vypadají líp. Tak nevim co to bylo. Ta druhá se ještě občas protahuje, ale obě stojí u sena a cpou se. A přežvykují. Tak mám radost. Jak bude hotová koprologie napíšu sem vysledky.
To je dobre :) možno im ktosi čosi hodil.
Zdravim. Tak včera ráno byla ta druhá koza úplně ok. A večer zase apaticka s bolestmi břicha. Protahovala se, nezrala. Dneska ráno zase úplně v pohodě. Žere, prezvykuje, bobky normální celou dobu. Ta první už je v normálu celou dobu. Jsou na seně a vodě + dostali B komlex a uvařené lněné seminko s plastinem. Do té horší stále leju rumin.
V koproligii vyšly tasemnice, kokcidie ojediněle a 2 oocysty GIN. Odpoledne mám volat doktorovi a domluvime se co s tím. Co Vy byste dělali na mém místě?

Jo ten tasemnice bere, ale dospělý zvíře by si s nima mělo poradit samo, problém to je hlavně u malejch. Nicméně já si nemyslím, že je tohle celé způsobené nějakou tasemnicí. Nevím proč se problém koze vrací, asi moc neporadim.