Dobrý den, chtěla jsem Vás poprosit o radu. Naše mladá kozenka má už nějakou dobu 3 tvrdé bulky na břiše. Jsou tvrdé a nelze s nimi hýbat, jsou jakoby uvnitř. Nevíte, co by to mohlo být? Mám volat veta? Vím, že tu byl podobný dotaz, ale každý to má trochu jinak. Moc děkuji za jakékoliv rady, dost mě to děsí .
Uživatel s deaktivovaným účtem

Udelejte fotku, treba u ovci jsou na brise nad vemenem u nekterych plemen dost vyrazne zily, vypada to jako krecaky.
Tady je foto místa, kde bulky má, bulky ale nejsou vidět, pouze jsou poznat na pohmat. Děkuji.

A případná pseudotuberkulóza by v úvahu nepřicházela?

Já v to Moniko doufám, ale u pseudotubery přece taky vznikaj takové bulky pod kůží, né?

Nějak jsem tu asi přehlédl, že jsou 3 blízko sebe, to máš pravdu, tak to jen maluju čerta na zeď

Boule v břišní stěně nebo přímo v břišní dutině? To je dost důležitý rozlišení.
Děkuji za reakce, po klíštěti to kozena nemá, nemá na tom žádnou ranku, je ale s poníky a ostatními zvířaty na pastve, často si spolu hrají, tak to může mít z toho, ale nevím no. Mám pořád hrozný strach, že to je nějaký nádor, ale to by zas měla přirostlé, nebo ne? Na pohnat mi to ale přijde jako nějaké uzliny.
Aha, tak u té bulky má jednu ranku, ale nevím, jestli to může mít s tím spojitost, posílám foto, na druhem je místo, kde ty bulky má, moc děkuji.

Hele a když vás to tak hrozně děsí, už u toho byl veterinář?

Neměla tam někde přisáté klíště nebo nějakou podobnou potvoru? Někdy se stává, že tam pak zůstane zatvrdlina.

uzfaktnevim
napsal(a):
Je to možné, ale zase na tom žádnou ranku neměla, na pohmat mi to ale hrozně připomíná nějaké uzliny.
No tak to by od těch klíšťat být mohlo. Nevím, jestli byste si všimla vždycky, že mají klíště, pokud to není na hlavě nebo na vemeni. Kozy se proti nim brání jinak než psi, kozám se vytvoří boulička, taková zduřenina a klíště se buď pustí nebo odumře často i u kozy, která nebyla ošetřena antiparazitárním prostředkem. Občas ta zduřenina zůstane nebo zmizí třeba až po roce. Nevím, jak to funguje, ale myslím, že do toho místa se shromáždí obranné látky a tím vznikne ta boulička. Ale nemusí to být to, co je u Vás, to je jen moje teorie, že se to podobá.