Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.4.2017 19:55
peťak

XXX.XXX.159.147

Náš šestitýdenní kozlík se dnes vrátil z pastviny v divném stavu. Stojí, trochu se ježí a třese, když se na něj člověk podívá, má z levé strany vyboulené bříško - vyboulenina má cca 10 cm v průměru a když ji mačkám, jakoby v ní šplouchalo, když ji masíruji, chvilinku se jakoby zatáhne a pak se zase vynoří. Co to může být? Bříško není tvrdé, i ta vyboulenina je měkká, zjevně obsahuje nějakou tekutinu.. Žaludky jsou přece na druhé straně ne? Veterinář mi típnul telefon

16.4.2017 19:56
peťak

XXX.XXX.159.147

Pardon, spletla jsem to - vyboulenina je právě na pravé straně (a žaludky na levé, ne?).

16.4.2017 22:07
moonika

XXX.XXX.148.192

Možno nejaká hernia?

17.4.2017 09:37
kastef

XXX.XXX.138.131

Nenatankovala ho třebas nějaká rohatá tetka?

17.4.2017 11:00
peťak

XXX.XXX.159.147

No, možná to byla ta rohatá tetka (o: Dneska už je celkem v poho, ale boule přetrvává, dáváme mu homeopatický nux vomica, co jsme tu v diskusi vyčetli jako možnou pomoc při kýle, kdyby to byl ten případ. Snad se mu to spraví... Moc děkuji (o:.

17.4.2017 13:03
přezdívka

XXX.XXX.105.195

peťak napsal(a):
No, možná to byla ta rohatá tetka (o: Dneska už je celkem v poho, ale boule přetrvává, dáváme mu homeopatický nux vomica, co jsme tu v diskusi vyčetli jako možnou pomoc při kýle, kdyby to byl ten případ. Snad se mu to spraví... Moc děkuji (o:.

Možná tohle nebudete chtět slyšet, ale mě kdyby se něco takového stalo, tak bych nabrousila nože a udělala si výborný oběd. U nás jsou totiž všichni kozlíci maso a někdy i kozičky, když není kupec. Stádo se nedá rozšiřovat do nekonečna.6 týdnů starý kozlík - pokud to není zakrslý holanďan - už je na porážku akorát. Dříve asi ne, to je maso takové "bláto". A i kdyby to byl holanďan, udělala bych totéž. Nikdy nevíte, kdy se kýla může uskřípnout a potom to je na zakopání a nebo pro psa.

18.4.2017 08:37
profesor1

XXX.XXX.192.98

Kýla to nebude, spíše kokcidioza. Levou-pravou stranou bych se neřídil.

18.4.2017 10:15
moonika

XXX.XXX.183.223

profesor1 napsal(a):
Kýla to nebude, spíše kokcidioza. Levou-pravou stranou bych se neřídil.

Apríl ?

18.4.2017 11:13
profesor1

XXX.XXX.192.98

Proč apríl? U takového prcka se nafouklý "bachor" může vybulit i na pravo, nebo ne? A pokud v tom šplouchá....
Na apríl bych viděl spíše tu kýlu

18.4.2017 11:30
moonika

XXX.XXX.183.223

Ja netvrdím že to musí byť kýla, to bol len tip - podľa opisu že to je akoby ohraničená 10cm "vybulenina", ktorá sa vie po zatlačení stratiť a znovu "vybuliť". pri kokcidióze skor môže byť celkovo väčšie bruško o.i.

18.4.2017 11:44
profesor1

XXX.XXX.192.98

Co to je - ohraničené?. Teď o velikonocích jsem přesně takové jehně zabíjel. Pravda že nevím kde mělo vybouleninu - jestli na pravo nebo na levo, ale nerostlo, jen poslední dobou takové naježené a po nažrání se vždy takhle nafouklo - vyboulenina cca 10 cm, jinak stále takové +/- nafouklé na obou stranách stejně. Žbluňkalo v něm taky statečně. Po zabití a otevření na mě vykoukl nafouklý bachor. Nechtěl jsem ho léčit, řízky byly vynikající.

19.4.2017 21:32
androvamilada

XXX.XXX.119.51

Netuším, proč by měla být kýla aprílsmajlík Je to celkem časté. Pochybuji ale, že na ní zaberou homeopatika... obzvlášť, pokud by měla 10cm. Chtělo by to ale lepší popis. Kýla je ohraničená boule, pod kůží je hmatná branka (díra) někdy až do dutiny břišní. Pokud by opravdu měla 10cm a byla cítit náplň, jedná se o střevo v podkoží a je to opravdu na nůž nebo na operaci... Jak se uskřípne, je to dlouhé a bolestivé utrpení.

My jsme se do operaci kýly pustili, kdo by se chtěl pro zajímavost podívat a má na to žaludek. Je to celkem rarita, koza na "operačním sále"smajlík Ale povedlo se.

http://www.machackovi.cz/clanek/kozi-operace-pro-silne-povahy/

Milada.

19.4.2017 21:38
androvamilada

XXX.XXX.119.51

Každopádně vzhledem k věku bych to viděla spíš na ty kokcidie nebo klostridie - bolestivé nafouklé břicho. Nekončívá to většinou moc optimisticky...

19.4.2017 23:04
moonika

XXX.XXX.244.222

Zišla by sa fotka :) lebo takto si to len hmlisto predstavujeme :)
Mne to pripadalo ako kýla po úraze aj preto že pani písala že kozlík v takom stave zrazu prišiel a nebolo mu dobre, akoby nič také predtým nemal a dovtedy bol ok.
Kokcídie v tom veku veľmi často šarapatia, ale podla opisu mi to nepripadalo ako klasicky nafuknute bruško. Fotooo :).

19.4.2017 23:12
moonika

XXX.XXX.244.222

androvamilada napsal(a):
Netuším, proč by měla být kýla aprílsmajlík Je to celkem časté. Pochybuji ale, že na ní zaberou homeopatika... obzvlášť, pokud by měla 10cm. Chtělo by to ale lepší popis. Kýla je ohraničená boule, pod kůží je hmatná branka (díra) někdy až do dutiny břišní. Pokud by opravdu měla 10cm a byla cítit náplň, jedná se o střevo v podkoží a je to opravdu na nůž nebo na operaci... Jak se uskřípne, je to dlouhé a bolestivé utrpení.

My jsme se do operaci kýly pustili, kdo by se chtěl pro zajímavost podívat a má na to žaludek. Je to celkem rarita, koza na "operačním sále"smajlík Ale povedlo se.

http://www.machackovi.cz/clanek/kozi-operace-pro-silne-povahy/

Milada.

Super že to dobre dopadlo :).

19.4.2017 23:27
peťak

XXX.XXX.159.147

Zkusím zítra nafotit. Taky mi to nepřipadlo jako klasicky nafouknuté bříško a skutečně to je tak, že se jedná o velmi silného a dobře rostlého kozlíka... Myslím, že právě i tu díru v břišní stěně hmatáme, no skoro bychom raději kokcidie než kýlu )o:...
Na fotky operace jsme už koukali na starším vlákně o kýle - jste dobří, že se vám to povedlo (o:.

20.4.2017 09:53
profesor1

XXX.XXX.192.98

androvamilada napsal(a):
Každopádně vzhledem k věku bych to viděla spíš na ty kokcidie nebo klostridie - bolestivé nafouklé břicho. Nekončívá to většinou moc optimisticky...

Právě proto bych to na kýlu neviděl. V takovém věku a taková boule díky kýle? Kdyby to bylo způsobeno úrazem, tak by tu ránu kozlík spíše nepřežil. Taky by při kýle šly střeva zatlačit do dřišní dutiny a boule by se na chvíli zmenšila.
Na kokcidie jste nezkošeli nic? Ta homeopatika spíše na kokcidie než na takovou případnou kýlu :).

20.4.2017 12:03
peťak

XXX.XXX.159.147

No ona ta boule jde vždycky na chvíli zatlačit... Bohužel... )o:...Na kokcidie dáváme oregano. Velké kozy ho měly v rozborech bobků, tak sledujeme kůzlata a které se nám nezdá (většinou nemá tak pěknou srst jako ostatní, průjmy a vyboulená bříška jsme nepozorovali), ten dostane oregano a většinou se po tom krásně spravují... Tak jsme ho pro jistotu nasadili i kozlíkovi a uvidíme... (o: (fotku ještě nemám, pardon (o:).

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.4.2017 12:25
Uživatel s deaktivovaným účtem

peťak napsal(a):
No ona ta boule jde vždycky na chvíli zatlačit... Bohužel... )o:...Na kokcidie dáváme oregano. Velké kozy ho měly v rozborech bobků, tak sledujeme kůzlata a které se nám nezdá (většinou nemá tak pěknou srst jako ostatní, průjmy a vyboulená bříška jsme nepozorovali), ten dostane oregano a většinou se po tom krásně spravují... Tak jsme ho pro jistotu nasadili i kozlíkovi a uvidíme... (o: (fotku ještě nemám, pardon (o:).

Dáváte do vody silici, jak psala Monika, nebo žerou tu dobromysl přímo? Moje kozy se mateřídoušce a dobromysli vyhýbají, možná kvůli uklidňujícím účinkům. Takže přímo by to nešlo.

20.4.2017 12:29
peťak

XXX.XXX.159.147

Dáváme jim esenciální olejíček - pár kapek v olivovém oleji - stříkačkou do tlamky.

20.4.2017 13:02
moonika

XXX.XXX.152.68

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dáváte do vody silici, jak psala Monika, nebo žerou tu dobromysl přímo? Moje kozy se mateřídoušce a dobromysli vyhýbají, možná kvůli uklidňujícím účinkům. Takže přímo by to nešlo.

Moje ako kedy, ale viem že mi ho v lete v určitom období žrali s chuťou, rastliny. Aj mätu mi žerú len niekedy. Ony "vedia" kedy to potrebujú.

20.4.2017 14:54
peťak

XXX.XXX.159.147

peťak napsal(a):
Dáváme jim esenciální olejíček - pár kapek v olivovém oleji - stříkačkou do tlamky.

Tak Monika mne upozornila že pravděpodobně nedávám 100% čistý oreganový esenciální olej (mám od firmy Karel Hadek) - pokud by byl 100%, tak by množství větší než 1 kapka na kůzle mohlo být pro kůzlátka nebezpečné... Moc tomu tedy nerozumím, jak zjistím, že olej je opravdu 100%, když u těchto to v popisu vypadá, že jsou, ale nejdu to dál řešit, když mi to takto funguje... (o:.

20.4.2017 15:53
moonika

XXX.XXX.152.68

peťak napsal(a):
Tak Monika mne upozornila že pravděpodobně nedávám 100% čistý oreganový esenciální olej (mám od firmy Karel Hadek) - pokud by byl 100%, tak by množství větší než 1 kapka na kůzle mohlo být pro kůzlátka nebezpečné... Moc tomu tedy nerozumím, jak zjistím, že olej je opravdu 100%, když u těchto to v popisu vypadá, že jsou, ale nejdu to dál řešit, když mi to takto funguje... (o:.

Ešte upresním že to je len môj názor, možno je fakt čistý, ale zarazilo ma o.i. poradie zložiek v zložení, že je na prvom mieste thymol, potom iná zložka až potom karvakrol bez upresnenia podielu... je rozdiel či je tam 50 alebo 86 percent. Bežne sa to u serióznych výrobcov uvádza. Ale nech tu nespamujem mimo témy :).

11.5.2017 13:10
peťak

XXX.XXX.159.147

Tak boule se nakonec začala zmenšovat a ztvrdla, postupně zmizela úplně. (o: Kozlík vypadá vesele a spokojeně..

11.5.2017 21:43
kozí dech

XXX.XXX.192.194

Přesně to se mi stalo. Rohatá koza nabrala kůzle do boku. Kůže vydržela, ale pobřišnice ne. Ta díra byla ale tak 5 cm v průměru. Když projedete vybouleninu po okrajích prstem, jasně ucítíte, že je to trhlina. Zatahovalo se to několik měsíců, ale nakonec se to zatáhlo samo. Těžko říct jak to bude u Vás - 10 cm je moc/málo? Těžko říct. Uskřinutá kýla může skončit všelijak...

Přidejte reakci

Přidat smajlík