Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.4.2017 14:10
stesinkaaa

XXX.XXX.95.181

Zdravím, chtěla jsem se zeptat, zda musí být kozeně omezená při zasušování i pastva? Kozenka je březí, teď dojíme ob den a za chvíli to budeme prodloužovat, nedostává pečivo, ale je teď během dne na pastvě. Nevíte, co ještě pro to můžu udělat, aby se mohla co nejrychleji zasušit?
Moc děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.4.2017 14:27

A na co dostava jinak pecivo? Pecivo je je pamslek ve stopovym mnozstvi aby zvire prislo. Pecivo si dejte k snidani to neni na krmeni bylozravcu.

25.4.2017 14:47
stesinkaaa

XXX.XXX.95.181

Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli vůbec máme kozu zasušovat, když dává už rok každý den cca litr mléka? Je to dojne plemeno a špatně ji jde zasušit, když vynechame i den, tak se kozena s vemenem trápí a bolí ji to. Znám pár lidí, kteří kvůli tomu nezasušuji, a vše v pořádku. Děkuji.

25.4.2017 14:52
moonika

XXX.XXX.235.233

Kedy má termín? Nie je dobré obdobie na zasúšanie ale keď dáva len liter, mohlo by sa podariť.( mali ste zasúšať ešte než začala pastva).

25.4.2017 15:20
roklanka

XXX.XXX.45.41

stesinkaaa napsal(a):
Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli vůbec máme kozu zasušovat, když dává už rok každý den cca litr mléka? Je to dojne plemeno a špatně ji jde zasušit, když vynechame i den, tak se kozena s vemenem trápí a bolí ji to. Znám pár lidí, kteří kvůli tomu nezasušuji, a vše v pořádku. Děkuji.

Koza (dojné plemeno) dávající litr mléka denně, je podprůměrná dojnice a zasušit jde snadno. Daleko víc se asi trápíte vy, než koza. Špatně se zasušují údernice, co dávají 5 a víc lt mléka a jde to. Vemeno také potřebuje čas k regeneraci a mládě mlezivo, což dojením nonstop neumožníte.

25.4.2017 15:46
stesinkaaa

XXX.XXX.95.181

Termín má za měsíc a pár dnů. A myslíte, že by jsme měli omezit tu pastvu? Děkuji.

25.4.2017 16:13
přezdívka

XXX.XXX.105.195

stesinkaaa napsal(a):
Termín má za měsíc a pár dnů. A myslíte, že by jsme měli omezit tu pastvu? Děkuji.

Vemeno potřebuje na regeneraci nejméně 6 týdnů. To si holka moc neodpočne. Zasušuje se také proto, že posledních 6 týdnů březosti je nejvyšší potřeba živin a energie na vývin kůzlete. Jinak koza bere ze svých rezerv a následná laktace podle toho vypadá. Nebo spíš nevypadá. Prostě je mizerná.

25.4.2017 16:21
stesinkaaa

XXX.XXX.95.181

Dobře děkuji, budu se jí snažit co nejrychleji zasusit, a na tu pastvu může? Děkuji.

25.4.2017 17:31
Nevik

XXX.XXX.148.123

Hezký den

Chtěl bych se zeptat na zasušení kozy s produkcí cca 3,5 až 4 l denně, je to koza česká bílá. V laktaci je 420 dní, není březí. Nemám zkušenost, zda-li ji tak dlouhá laktace nemůže ublížit, chtěl bych ji zasušit, protože měla již náznak laktační ketózy, musel jsem podávat injekčně hepatoprotektiva a dělat nálev bachoru. Naštěstí to byla otázka dvou dnů a vše bylo v pořádku.
Ale zaráží mne, že má tak dlouho takový nádoj.
Děkuji Honza.

25.4.2017 18:55
moonika

XXX.XXX.142.149

Nevik napsal(a):
Hezký den

Chtěl bych se zeptat na zasušení kozy s produkcí cca 3,5 až 4 l denně, je to koza česká bílá. V laktaci je 420 dní, není březí. Nemám zkušenost, zda-li ji tak dlouhá laktace nemůže ublížit, chtěl bych ji zasušit, protože měla již náznak laktační ketózy, musel jsem podávat injekčně hepatoprotektiva a dělat nálev bachoru. Naštěstí to byla otázka dvou dnů a vše bylo v pořádku.
Ale zaráží mne, že má tak dlouho takový nádoj.
Děkuji Honza.

Ak ju budete kvalitne živiť neublíži jej to. Tá laktačná ketóza hrozí skôr na začiatku laktácie nejaký čas po pôrode. Kedy ste ju mali? Vet to ako zistil?

25.4.2017 21:09

stesinkaaa napsal(a):
Dobře děkuji, budu se jí snažit co nejrychleji zasusit, a na tu pastvu může? Děkuji.

Na pastvu může. Nedávejte pečivo a obilí. Když bude vemeno moc tvrdé, oddojte trochu a zbytek v něm nechte, jen ho kontrolujte. A pak třeba zase za 2 dny trochu oddojte. Můžete to podpořit třeba šalvějí nebo vrbou.

25.4.2017 21:43
stesinkaaa

XXX.XXX.95.181

Dobře, moc děkuji.

26.4.2017 20:03
Nevik

XXX.XXX.148.123

Veterinářka udělala odběr krve a také jsme odebrali moč. Bylo tam zvýšené množství ketolátek. Ale ne nijak markantně. Nakonec jsme dospěli k názoru, že to byla zřejmě má chyba. Asi jsem nepokryl dostatečně její energetický výdej. Takže jsem zjednal okamžitou nápravu. Nyní je při chuti do jídla i do života a jakoby se nic nestalo.
Děkuji za odpovědˇ Honza.

Přidejte reakci

Přidat smajlík