Koza stratila po pôrode mlieko

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.4.2017 18:47
Rampouch

XXX.XXX.28.62

Prosím Vás o radu. Koza- druhorodička stratila hneď po pôrode mlieko. Vemeno sa jej stiahlo- zmenšilo, má len minimum mlieka. Kozliatka dokrmujeme dokonca jedno z nich odháňa. To bude asi tým, že si uvedomuje, že nemá dostatok mlieka pre obe kozliatka. Porodila v noci, neboli sme pri tom, takže nevieme, čo sa stalo. Má s týmto niekto skúsenosť? Dá sa jej nejako pomôcť alebo sa jej mlieko vráti až po ďalšom pôrode?

28.4.2017 22:05
moonika

XXX.XXX.224.170

Má chuť do jedla, žerie normálne? Placenta vyšla? u jednej kozy sa nám stáva občas že po pôrode sa jej spomalí trávenie(vet vravel že to súvisí so zvinovaním maternice, neviem), vtedy aj stiahne mlieko, treba jej podporiť trávenie, my dávame vtedy štamprlík jablčkovice, prodigestan, prípadne hepagen. Skontrolujte jej sliznice podľa FAMACHA. Je vitálna, tvári sa ok?

28.4.2017 22:25
Rampouch

XXX.XXX.28.62

Chuť do jedlá má, dá sa povedať, že stále rovnako ako pred tým. Porodila v noci, bohužiaľ sme neboli pri pôrode, teda ani neviem povedať, či vyšla placenta. Ráno už boli narodené kozliatka, životaschopné, vysušené. Mohla placentu zjesť? Resp. ako vieme zistiť, či placenta vyšla alebo nie? Koza vyzerá zdravo, len sa jej úplne stiahlo vemeno. Známi mi odporučili masírovať vemienko, vraj sa rozdojí. Ale veterinárka tvrdí, že to bude až po ďalšom pôrode, tak neviem.

28.4.2017 23:09
moonika

XXX.XXX.224.170

Ak po prvom pôrode tento problém nemala tak bude kdesi zádrhel. Placentu by ste zvyčajne našli. Oni ju občas jedia ale celú by asi nezjedli.

Kamilko

29.4.2017 18:31
Kamilko

XXX.XXX.128.69

Mala by sa rozdojit, moja porodila predčasne vobec nebola naliata tak ako pred tym, minimum mlieka mala, a rozdijila sa dobre aj vemeno ma pekne čo som vobec nepočital, myslel som si tiež že možno až po dalšom porode, a placentu po porode zozrala celu,.

29.4.2017 20:01
Rampouch

XXX.XXX.6.171

Dúfam, že sa rozdojí. Vemeno pravidelne masírujeme. Kozliatka zatiaľ dokrmujeme. Minulý rok po prvých kozliatkach dávala prekvapivo veľa mlieka, aj vyše 2 litre na podojenie. Vemeno bolo naliate ešte v deň pôrodu, zrazu bum a je prázdne a zmenšené.

29.4.2017 22:09
profesor1

XXX.XXX.192.98

Vemeno bylo nalité, protože z něj neubývalo a plnilo se pomalu ale jistě delší dobu. Po porodu jej mladé vypily a těď se mléko tvoří o dost míň než by mělo. Někde bude problém.

30.4.2017 00:22
roklanka

XXX.XXX.45.41

Kdy jste kozu odčervovali? Masivní začervení může být jeden z důvodů netvoření mléka. Placentu mohla sežrat celou, bez zbytku a nemusela. Kontrolujte, zda očistky nesmrdí.

Přidejte reakci

Přidat smajlík