Https://www.pssr.sk/wp-content/uploads/publ/2009/P_T_web.pdf
Vysoký obsah tuku v mlieku (1,0% nad priemer plemena – informatívne
hodnoty viď. tabuľka 2) odráža nadmerné straty hmotnosti. Nízke
hodnoty obsahu tuku upozorňujú na nedostatok energie.
To píšu u kráv ale dačo na tom bude určite aj pre kozy.
kastef
napsal(a):
Tak dnes mám výsledky našich kozen, mám možnost si to nechat udělat v naší laboratoři /pracuju v mlékárně/.
Kozeny mají bílkovinu 3,19 a 3,45, tak to je obvyklé, ale zarazila mě ta tučnost 6,19 a 6,65-je to normální? <div class="smiley surprise"></div>
Co je to za kozy? Je to naše šeské olemeno nebo v tom je anglonubijka. Žádné rozbory jsem dělat nedávala. Jenom zkouška, kdy se nalilo mléko od každé kozy do jednoho hrnku. Čistá hnědka - tuk tam nějaký byl, druhá koza je 50% hnědka a 50% anglonubijka. A rozdíl velký. Podle toho co bylo vystouplé navrch bych řekla asi tak 2x až 2,5x víc.
Krizenky s anglonubijkou budou mit ten prumer asi nekde jinde... jejich mleko bude tucnejsi i na bilkovinu bohatejsi... samozrejme mleko se v horizontu sezony meni v zavislosti na potrebe tech kuzlat strave atd... cim krmite, jak dlouho jsou po porodu... nenadarmo se mleko odebira trikat po sobe v ruznem obdobi laktace... take ta hustota mleka na zacatku dojeni a ke konci dojeni bude asi jina... vypovidajici hodnotu by melo celou kozu vydojit a z toho odebrat...
Karelik

XXX.XXX.177.20
Ahoj, máme rozbor a taky máme 3,32% tuku. Krávy mají 3,8-4,5% tuku. Dvakrát až třikrát více tuku mi přijde jako nesmysl.