Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
Dobrý den,
řeší se u ovcí klíšťata?l
Všimla jsem si, že zvlášť jehňata (kamerunky) jich mají na sobě plno.
Jsem zvyklá to řešit u psů a koček, ale toto fakt nevím.
Poradíte někdo?
Eliminace

XXX.XXX.193.77
Nevím jak to lidi děláte, ale podle mne neřešení může znamenat dostat se do stavu kdy už to řešit nepůjde.
Jestli máte již teď tak zamořeno, možná by pomohlo každý den projít pastvinu s prostěradlem a sesbírat a usmrtit všechna zachycená klíšťata.
P.S.
Nechte si z nich (většího množství) klidně udělat test na boreliózu a encefalitýdu a bude vám jasné zda si dělat strosti. A to stále nebudete mít představu zda je nakaženo třeba každé třetí, nebo jen každé dvacáté.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Stejně jako se dělají přípravky pro psy a kočky, dělají se i přípravky pro ovce a kozy, takže řešení je úplně stejné. seženete u vašeho veterináře.

Nemyslis boreliozu ze ne?
Budu za nelidu ale nekoupil bych to a nedal jim to. Radsi bych posunul plot od housti rostin a nepoustel ovce do vysoky travy. Klistata nemaj radi nizkej porost.

Vidite :) Je to blby ze to v 35 pisu a le za mejch "mladejch let" :) jsme psum ani kockam nic nedavali. Tata kliste maznul cervenou vazelinou a to pak nekde odpadlo. Dobytek ani ovce se klistata neresily. Nemyslim si ze by jich bylo min. Kocouri bejvaly obaleny, prezili to bez uhony. Ted panicek vidi na zvireti kliste a pada do mdlob a a hned resi vodicky, petistovky litaj, zvirata nasaknou sragorama, pak to driv umira... U zvirat ktery jsou v baraku chapu, taky praskujeme vodickujeme. Ale pes nebo kocka venkovni? Natoz ovce.

Gocz
napsal(a):
U mne už asi jehňata pochytala všechna klíšťata, co tam byla. Sundal jsem je z nich a další už se neobjevují.
Já začínám mít taky takovej pocit, v prvních letech, kdy jsem začala chovat kozy a chodit je pást, jich měly každý rok spousty. Teď je jich čím dál tím míň. Takže ta studie z Baden-Wuertenberska, kde se zjistilo, že klíšťata tam, kde se pase, ubývají a přestávají být infekční, asi má pravdu.

A pricina snizeni poctu? Nizkej porost?

napsal(a):
A pricina snizeni poctu? Nizkej porost?
Ne, přímo reakce krav, koz a ovcí na klíště. Už jsem tu psala, že jsem si všimla, jak divně koza reaguje obvykle na klíště. Udělá se jí pod klíštětem boulička a klíště někdy zemře a někdy se jen pustí. Myslím kozy bez ošetření antiparazitárním přípravkem. ASI (moje domněnka) tam koza nažene obranné látky a ta její reakce je tak silná, že na klíště zabere. U kůzlat to tak není, nejspíš si teda vypěstujou obranyschopnost během života. Někde tady byl i odkaz na článek o té německé studii.

Bohužel to už nemůžu najít na internetu, to si teď připadám jako když jsem si to vymyslela. Je to tak asi 4 roky, co se to objevilo. Dělala tu studii nějaká univerzita, jenže víc si nepamatuju.

Něco jsem k tomu přece jen našla, i když to není to, co jsem myslela.
http://www.anl.bayern.de/publikationen/anliegen/meldungen/wordpress/zecken/.
Nevěř nepříteli

XXX.XXX.8.211
No nevím jestli je dnes doba kdy jste kdo Bayern ještě ochoten něco věřit. Za mne, rozhodně nemá dobré umysly s lidmi, tak proč přejímat cokoli z jejich webu. Dále, pokud se jakýmkoli směrem jejich činnost zaměří, je zde šance, že výsledkem bude můj neužitek. Jejich svět a můj ať si zůstanou oddělenými, a to i bez sdílení znalostí (z nichž některé mohou být pro mne kontraproduktivní informace, podvrhy,...).
Jinak uznávám (článek nečtu ani kvůli němčině), že je to zajímavé.
Současné, mé, ne-moderní hledisko:
Já už z Německa nekupuji radši ani levné máslo v našich obchodech, jistojistě vyrobené z původně z českého mléčného tuku. A není to kvůli nejasné technologii a skladování.
Němec (občan Německa, ještě ne Němec jako člen německého národa ale k tomu to spěje protože republiky a národ se propojí) je prostě už opět nepřítel s nejrůznějšími aspekty co to přináší. Tam kde by tak dnes být označen nemusel stane se tak jistě v brzku, už jen kvůli tomu, koho že svou koupí podpoříte a v čem. A pak pro to, kdo skutečně měl (a s jakým záměrem) výrobek o který stojíte v prackách. Já to kontrolovat nehodlám ani toho nejsem schopen. Prostě němcům, jejich záměrům ani jim libím cílům nevěřím, o jejich zboží nestojím protože mu nevěřím (Německá kvalita už navíc jednoznačně dávno není co bývala).

Nevěř nepříteli
napsal(a):
No nevím jestli je dnes doba kdy jste kdo Bayern ještě ochoten něco věřit. Za mne, rozhodně nemá dobré umysly s lidmi, tak proč přejímat cokoli z jejich webu. Dále, pokud se jakýmkoli směrem jejich činnost zaměří, je zde šance, že výsledkem bude můj neužitek. Jejich svět a můj ať si zůstanou oddělenými, a to i bez sdílení znalostí (z nichž některé mohou být pro mne kontraproduktivní informace, podvrhy,...).
Jinak uznávám (článek nečtu ani kvůli němčině), že je to zajímavé.
Současné, mé, ne-moderní hledisko:
Já už z Německa nekupuji radši ani levné máslo v našich obchodech, jistojistě vyrobené z původně z českého mléčného tuku. A není to kvůli nejasné technologii a skladování.
Němec (občan Německa, ještě ne Němec jako člen německého národa ale k tomu to spěje protože republiky a národ se propojí) je prostě už opět nepřítel s nejrůznějšími aspekty co to přináší. Tam kde by tak dnes být označen nemusel stane se tak jistě v brzku, už jen kvůli tomu, koho že svou koupí podpoříte a v čem. A pak pro to, kdo skutečně měl (a s jakým záměrem) výrobek o který stojíte v prackách. Já to kontrolovat nehodlám ani toho nejsem schopen. Prostě němcům, jejich záměrům ani jim libím cílům nevěřím, o jejich zboží nestojím protože mu nevěřím (Německá kvalita už navíc jednoznačně dávno není co bývala).
To s klíšťaty moc společného nemá. Možná to někoho zajímá, ale mě ne. Já mám radši odbornější texty .

Zase ten iridian nebo jak si rika :).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
Moc díky za reakce. Většina jich je pro mě hodně zajímavá.
Jinak proti klíšťatům jsem ošetřovala i koně a to přípravkem koupeným u veta a určeným na klišťata a koně. Výsledek byl prakticky nulový. Už to nedělám a klíšťata na koních neřeším, protože se myslím, že to řešit nejde. Nezavřu kvůli tomu koně do stáje, nebo malého výběhu.
Mně dělají starosti jenom ta malá jehňata, protože jsou prostě malá.
Postříkala jsem jim břichá Frontlinem na psy, ale je to nějaký drahý!
Ovce máme druhým rokem, tak uvidíme.
napsal(a):
Něco jsem k tomu přece jen našla, i když to není to, co jsem myslela.
http://www.anl.bayern.de/publikationen/anliegen/meldungen/wordpress/zecken/.
Fíha tak to je zaujímavé, a ja som práve dnes čítala toto http://www.klistova-encefalitida.cz/novinky/kozy-a-kravy-v-roli-zive-dezinfekce-proti-klistatum-317 a nevedela som čo si o tom myslieť.

moonika
napsal(a):
Fíha tak to je zaujímavé, a ja som práve dnes čítala toto http://www.klistova-encefalitida.cz/novinky/kozy-a-kravy-v-roli-zive-dezinfekce-proti-klistatum-317 a nevedela som čo si o tom myslieť.
No vidíte, v životě nejsou žádné náhody, tady máte důkaz . Jinak jsem ráda, že nejsem za blba a podezřelá z toho, že si něco vymýšlím, případně že straním jiným národnostem než právě a jen Čechům . Díky, Moniko.
Jinak k těm nízko pokoseným trávníkům mám ale zase jednu poznámku, a sice drží se tam sametky. Strašně koušou a dlouho ten štípanec vydrží svědět, i měsíc. V nízké trávě nemohou žít jiné druhy hmyzu, které je likvidují, jako jsou třeba slunéčka a jiní hmyzí dravci. Navíc je nízká tráva většinou jednotvárná a má málo druhů. Takže radši pasme než sekejme!
napsal(a):
No vidíte, v životě nejsou žádné náhody, tady máte důkaz . Jinak jsem ráda, že nejsem za blba a podezřelá z toho, že si něco vymýšlím, případně že straním jiným národnostem než právě a jen Čechům . Díky, Moniko.
Jinak k těm nízko pokoseným trávníkům mám ale zase jednu poznámku, a sice drží se tam sametky. Strašně koušou a dlouho ten štípanec vydrží svědět, i měsíc. V nízké trávě nemohou žít jiné druhy hmyzu, které je likvidují, jako jsou třeba slunéčka a jiní hmyzí dravci. Navíc je nízká tráva většinou jednotvárná a má málo druhů. Takže radši pasme než sekejme!
Nemusíte sa báť :) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2976204/.

Jste jednička!
Ešte pre tých čo to nepreložili na vysvetlenie čo je v tých článkoch.
V tom anglickom sa uvádza že na tých miestach kde robili tú štúdiu až tretina nedospelých štádií a pätina dospelcov kliešťov je infikovaná boréliami. Keď potom pozbierali kliešte (dospelé aj nedospelé) z kráv a kôz, počet infikovaných kliešťov bol rádovo nižší. Dokonca sa borélie nevyskytli ani u ďalšej generácie z týchto kliešťov
Dávajú dôraz na to či šlo o čiastočne nakŕmené a nakŕmené. Písali(ak nepletiem) že sa 4 druhy borélií našli u 3 čiastočne nakŕmených nýmf (nedospelcov) na kozách.
Plne nakŕmené kliešte boli všetky čisté u kráv aj kôz.

Píšou, že boreliózou se nemůže nakazit, o encefalitidě nevím, jak to je. Jak to bylo na Slovensku nevím, ale u nás ve stejném roce prý nějaké dvě učitelky v severních Čechách koupily sýr nebo mléko od nějakého neregistrovaného chovatele. Obě onemocněly encefalitidou. Poté proběhla velká veterinární akce, kdy se od všech koz v chovech s prodejem mléka ze dvora brala krev a testovala se na encefalitidu. Ptala jsem se u nás na KVS, jak to dopadlo, a řekli mi, že v ČR nezjistili ani jeden případ onemocnění kozy encefalitidou. Ale jestli může nebo nemůže onemocnět, to nevím. Ale asi i kdyby mohla, je zřejmě malá pravděpodobnost.
Eliminace

XXX.XXX.193.77
No já mám tedy za to, tvrdí se to (a snad i laboratorně testuje), že podobně jako se můžete otrávit kozím mlékem (když koza něco jedovatého sežere), tak takto můžete získat (tepelně neupraveným kozím mlékem či výrobků z něj) lymeskou borreliózu. Koza samotná zdravotní problém přitom nemá.
Eliminace

XXX.XXX.115.57
Pardon, získat jde takto encefalitída, ne borrelióza. Ale koukám, že Oreb byla stejně rychlejší i to, narozdíl ode mne, uvedla správně.

Eliminace
napsal(a):
No já mám tedy za to, tvrdí se to (a snad i laboratorně testuje), že podobně jako se můžete otrávit kozím mlékem (když koza něco jedovatého sežere), tak takto můžete získat (tepelně neupraveným kozím mlékem či výrobků z něj) lymeskou borreliózu. Koza samotná zdravotní problém přitom nemá.
A z čeho čerpáte podklady ke svým úvahám? Ono se toho napovídá moc. Třeba zrovna to, že by se někdo otrávil kozím mlékem, mi připadá jako mýtus. O nikom konkrétním jsem neslyšela ani ho neznám, jen se to povídá. Ale na základě čeho? Spíš to všechno jsou takové poplašné zprávy. Konkrétně kozí mléko je velmi málo prozkoumané, stejně tak i kozy. Dost často je to úplně jinak, než se povídá. Snažím se získat informace nějak podložené, studiem nebo vlastním pozorováním, zkušeností.

profesor1
napsal(a):
A o ovcích nic? Ptám se z důvodu loňské, nebo předloňské aféry kolem ovčího sýru na Slovensku. Nebo ještě jiná otázka. Píšou tam jestli se může kráva či koza nakazit?
V tom německém článku jsou v souvislosti se ztrátou infekčnosti klíšťat vyjmenovány krávy, kozy, ovce, srnky a už nevím co všechno, ale ovce tam jsou.
Nevěř nepříteli

XXX.XXX.225.43
Pro mastňáka a idiota.
Je-li to pravda, a je možné že je mnohem horší než předpokládáme... Za situace, kdy vůdkyně Německa (území kdysi patřící národu Němců) má více než 60% podporu národa Němců ve všech zločinech co páchá a hodlá je páchat a částečně již páchá i na národu Čechů, je jen otázkou času kdy jako prvotní postoj ke všemu lidu z národa Němců začnu přistupovat jako k nepříteli.
Mezi lidem národa Českého jsou již dnes zjevní vlastizrádci a zločinci a i k těm již delší čas přistupuji jako k nepříteli. Jiní se tímto nepřítelem teprve stávají. nestane-li se něco horšího počítejme všichni, že přinejmenším občanská i obranná válka je před Čechy. Být to na mně a mít k ruce tisíc podobných, tak vyženu vlastizrádce ven z území patřícího dříve národu Čechů ať máme alespoň nepřítele hezky pohromadě.
A teď se třeba poser(te) z toho jaký mám názor. A jestli myslíte, že Němec (či alespoň občan německé republiky se snědou pletí, provolávající desetkrát denně slávu démnu co si nechá říkat Alláh) není schopen klidně přistopit k tomu, že vás otráví tak se pletete. Podívejte se různě jinde po světě, jakými všemožnými prostředky se bojovalo a stále (dokonce ve stále větší míře blíže k dnešku než v minulosti) ještě bojuje.

moonika
napsal(a):
Ešte pre tých čo to nepreložili na vysvetlenie čo je v tých článkoch.
V tom anglickom sa uvádza že na tých miestach kde robili tú štúdiu až tretina nedospelých štádií a pätina dospelcov kliešťov je infikovaná boréliami. Keď potom pozbierali kliešte (dospelé aj nedospelé) z kráv a kôz, počet infikovaných kliešťov bol rádovo nižší. Dokonca sa borélie nevyskytli ani u ďalšej generácie z týchto kliešťov
Dávajú dôraz na to či šlo o čiastočne nakŕmené a nakŕmené. Písali(ak nepletiem) že sa 4 druhy borélií našli u 3 čiastočne nakŕmených nýmf (nedospelcov) na kozách.
Plne nakŕmené kliešte boli všetky čisté u kráv aj kôz.
Čili podle mě to znamená minimální pravděpodobnost, že by kozí mléko mohlo být zdrojem této nákazy. Není infekční klíště, neonemocní koza a nedojí infekční mléko.
Příroda je prostě dokonale zařízená a stačí se na ni spolehnout, i otázku klíšťat vyřešila za nás.
napsal(a):
Čili podle mě to znamená minimální pravděpodobnost, že by kozí mléko mohlo být zdrojem této nákazy. Není infekční klíště, neonemocní koza a nedojí infekční mléko.
Příroda je prostě dokonale zařízená a stačí se na ni spolehnout, i otázku klíšťat vyřešila za nás.
Ale čo sa týka kl.encefalitidy, tam nepochybujem že je prenos možný. V ČR sa vraj aj pracuje na vakcíne pre kozy(voči KE)
Inak včera som natrafila na túto stránku http://www.chroniclymedisease.com/lyme-disease-transfer-factor-colostrum, kde sa spomína prípad kongresmana Berkleyho Bedella, ktorý sa vraj dostal z boreliózy. Dal kravy pred pripustením"infikovať" rovnakým kmeňom boreliózy akú sám mal a potom pil ich kolostrum a uzdravil sa(vraj). Otázkou je či to nebol len reklamný ťah na predaj kolostra.

Oreb: nemyslím si, že je kozí mléko málo prozkoumané. Vzhledem k jeho prospěšnosti pro lidské zdraví a využitelnosti nejen pro potravinový, ale i kosmetický průmysl, se o něj myslím společnosti a výzkumáky zajímají daleko víc než o mléko ovčí. Kravské je asi nejvíc rozpitvané, protože je ho nejvíc a nejčastěji se používá..
A k těm bouličkám a odpadávání klíšťat bez pomoci chemie (člověka)... letos jsem prvně zaznamenala velké napadení jehňat klíšťaty a to takové, že se klíšťata zavrtávala do masa a když odpadla (stříkala jsem, než mi přišel Spot-on, alespoň Difusilem proti klíšťatům), zůstala po nich díra větší než hlavička od sirky! Pod ní byla zduřenina (ztvrdlý flek) o velikosti cca pětikoruny!
... nevím, jestli klíšťata odpadávala sama, ale jak jsem měla malá párkrát v ruce, tak jsem si všimla, že zhnědla a zasychala. Ale přikládala jsem to tomu Difusilu. Po aplikaci Spot-onu už jsem to nezkoumala. Předpokládám, že je to tutovka.

napsal(a):
Oreb: nemyslím si, že je kozí mléko málo prozkoumané. Vzhledem k jeho prospěšnosti pro lidské zdraví a využitelnosti nejen pro potravinový, ale i kosmetický průmysl, se o něj myslím společnosti a výzkumáky zajímají daleko víc než o mléko ovčí. Kravské je asi nejvíc rozpitvané, protože je ho nejvíc a nejčastěji se používá..
A k těm bouličkám a odpadávání klíšťat bez pomoci chemie (člověka)... letos jsem prvně zaznamenala velké napadení jehňat klíšťaty a to takové, že se klíšťata zavrtávala do masa a když odpadla (stříkala jsem, než mi přišel Spot-on, alespoň Difusilem proti klíšťatům), zůstala po nich díra větší než hlavička od sirky! Pod ní byla zduřenina (ztvrdlý flek) o velikosti cca pětikoruny!
... nevím, jestli klíšťata odpadávala sama, ale jak jsem měla malá párkrát v ruce, tak jsem si všimla, že zhnědla a zasychala. Ale přikládala jsem to tomu Difusilu. Po aplikaci Spot-onu už jsem to nezkoumala. Předpokládám, že je to tutovka.
Hhipie: Chtěla jsem nějaké informace např. třeba jen o vitamínu A, který je v kozím mléku, o jeho množství (objevila se obava, aby větší konzumace kozího mléka nezpůsobila zákaznici potrat z nadbytku vitamínu A). Konzultovala jsem to na veterinární fakultě, ale zdrojů k získání informací o kozím mléce nějak detailněji je málo. Všichni vědí některé věci, ale podrobnější studium se moc často nedělá. K odpovědi jsem se nakonec dopracovala, ale kozí kolostrum se podrobuje zkoumání mnohem víc. Jinak ovčí je asi na okraji výzkumů, to je pravda.
To tak proste je... imunitni odezvu drive nebo pozdeji organismus vypestuje... ovsem drive na to pomre pomerne velke procento populace... zkratka prirozenym vyberem se utvari i ta imunitnita... tak se udrzuje populace kazdeho rostlinneho i zivocisneho druhu na uzde... zase jsme u toho... jsou rostliny ktere si vypestovaly obranne latky proti skudcum... tak proc to stale jeste nejsme schopni prijmout a pajcujeme se sr.ackama... kdyz by nas bylo min meli bychom vetsi zivotni prostor... :) a populace by byla rozhodne zdravejsi, nez ted kdy se zachranuje kazdy chcipak...

V zásadě to je pravda, ale když ten chcípák je třeba v naší vlastní rodině, obvykle se náš pohled změní .
Přestanem se cpát srajdama a farmaceuti nebudou mít co žráát.
Proč se sehnout pro kytku, když si nějakou chemonáhražku koupím po cestě z práce? Za další, já tady na okraji Bílých karpat najdu kytku jakou chci, ale třeba někde u Olomouce jsem viděl jen trávníky jednodruhové
Ale když se chce, všechno jde.
majdave

XXX.XXX.128.2
Dobrý den, měla bych otázku ohledně kozího mléka a klíšťat... Hledám hledám na netu a nic kloudného nenacházím, četla jsem článek o tom, že kozy krávy ovce jsou lapače a jakože tu případnou infekci likvidují... ale zároveň jsem četla že pokud má koza na sobě klíště, že je mléko nepoužitelné z důvodu možného přenosu nákazy na člověka, popřípadě je nutné to mléko nějak tepelně zpracovat/upravit... Jsem absolutní začátečník, chci pořídit kozy dojné abych měla mléko, nicméně mám momentálně pastvinu s docela už vysokým porostem. Byla posekaná v půlce května už je zhruba do půlky lýtek... pastvina sousedí s lesem. Takže klíšťat tam jisto jistě bude habaděj a kozy chci české bílé, tak asi to je jak rudej prapor na býka, budou lapat samá klíšťata a já z toho začínám mít upřímně osypky, neb pokud je tedy mléko nepoužitelné po kousnutí klíštětem tak vlastně nevím na co ty kozy kupovat
A za další pokud jde o případnou úpravu mléka abych zničila bakterie je pasterizační nádoba opravdu nezbytná? Dá se pasterovat i nějak jinak v domácích podmínkách aniž bych hned musela vypláznout deset tisíc za hrnec?

Na tohle jsou různé názory a je na Vás, jak s nimi naložíte, sama jste to už na netu zjistila. Možná by vám pomohlo dát kozám repelent a klíšťata by na ně nešla.
K pasteraci nepotřebujete speciální nádobu, ale určitou teplotu po určitou dobu, což zajistíte v jakékoliv nádobě.
Pavlík Petr

XXX.XXX.89.231
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat také máme u ovcí klíšťata. Tak jsem se chtěl zeptat mohu použít nějaký přípravek pro psy nebo kočky co prodávají v lékárně? Popř. co jim dáváte vy když mají klíšťata. Četl jsem někde SPOT ON, tak jsme se díval na netu a našel jsem nejmenší množství 250ml což je na mých 5ovcí docela dost. A kolik to tak může stát?

majdave
napsal(a):
Dobrý den, měla bych otázku ohledně kozího mléka a klíšťat... Hledám hledám na netu a nic kloudného nenacházím, četla jsem článek o tom, že kozy krávy ovce jsou lapače a jakože tu případnou infekci likvidují... ale zároveň jsem četla že pokud má koza na sobě klíště, že je mléko nepoužitelné z důvodu možného přenosu nákazy na člověka, popřípadě je nutné to mléko nějak tepelně zpracovat/upravit... Jsem absolutní začátečník, chci pořídit kozy dojné abych měla mléko, nicméně mám momentálně pastvinu s docela už vysokým porostem. Byla posekaná v půlce května už je zhruba do půlky lýtek... pastvina sousedí s lesem. Takže klíšťat tam jisto jistě bude habaděj a kozy chci české bílé, tak asi to je jak rudej prapor na býka, budou lapat samá klíšťata a já z toho začínám mít upřímně osypky, neb pokud je tedy mléko nepoužitelné po kousnutí klíštětem tak vlastně nevím na co ty kozy kupovat
A za další pokud jde o případnou úpravu mléka abych zničila bakterie je pasterizační nádoba opravdu nezbytná? Dá se pasterovat i nějak jinak v domácích podmínkách aniž bych hned musela vypláznout deset tisíc za hrnec?
Proc hned 10? Necely dva za hrnec na zavarovani.