Nevite nahodou co je to za rostlinu, zda je jedovata do sena?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.5.2017 20:16
janapiglet

XXX.XXX.12.206

Marne googluji, jak se rostlina jmenuje a zda je jedovata. Mam novy pozemek u lesa, kde polovina je mokra a tam roste hlavne tato rostlina viz. foto, stonky listu jsou krehke, pri koseni je citit korenena vune a trochu z nich strika voda. Seno jsem shrabala zatim jen z pulky, kde toto neni, nebo jen vyjimecne 1, tuhle pulku poleju herbicidem a pak nasadim lucni travu.
Neznate to nahodou nekdo? Kdyz se omylem par rostlin priplete pri sekani a jdou do sena, muze byt problem pro ovce?

21.5.2017 20:34
profesor1

XXX.XXX.192.98

Https://cs.wikipedia.org/wiki/Br%C5%A1lice_koz%C3%AD_noha

Jestli se nepletu ( což se mě stává jednou, maximálně....)
Suší se celkem blbě pokud je opravdu hustá a udělá vrstvu. Jinak vynikající krmivo.

21.5.2017 20:50
JanaKostelec

XXX.XXX.117.11

Ano, je to bršlice, můžete ji jíst i vy, společně s ovcemi. :) U nás se jí říká karhánek.

21.5.2017 20:51
janapiglet

XXX.XXX.12.206

Moc dekuji profesore , to fakt vypada na ni, schvalne ji necham na kousku vykvest, pro jistotu. A lecivka, vynikajici krmivo, prekvapeni pro me, hlavne uleva, ze neni jedovata.

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.5.2017 21:43

profesor1 napsal(a):
Https://cs.wikipedia.org/wiki/Br%C5%A1lice_koz%C3%AD_noha

Jestli se nepletu ( což se mě stává jednou, maximálně....)
Suší se celkem blbě pokud je opravdu hustá a udělá vrstvu. Jinak vynikající krmivo.

Jste dobrej profesore, vyznáte se

Zitra povim vic

21.5.2017 21:59
Zitra povim vic

XXX.XXX.139.248

Hele zítra se ti mrknu (u nás je to myslím dávno mnohem vzrostlejší), ale jestli se nepletu u nás se to chová jako plevel postupně rozšiřující svoje působiště (vše jiné to udusí) zničutelný snad jen pravidelným sečením. Nikdo neví jak se to jmenuje, u nás to jméno nezná přestože to tu bude známo minimálně tak 60-80 let. Je to mírně (až doarst) omatické, žerou to všechna zvířata jak zběsilé, loni na podzim když zaschla tráva tak mne to zachránilo (já už tahal tak minimálně 30 kg trávy každý den - zachraňoval jsem tak bývalé louky a pastviny). Jako krmivo dobré, ale chce to i změnu. Do sena rozhodně ne, má to příliš mnoho vody, vždyť podívej jak vypadá k zimě seschlina tohoto neštěstí.

21.5.2017 22:06
janapiglet

XXX.XXX.12.206

Diky i Vam ostatnim za info koukala jsem, ze i lide chroupaji brslici v salatu, delaji pesto...a ja te mrchy mam pul pozemku, ano vse kolem sebe zadusi. Uz jsem objednala Dominator, doufam, ze zmensim jeji plochu.

21.5.2017 22:15

janapiglet napsal(a):
Diky i Vam ostatnim za info koukala jsem, ze i lide chroupaji brslici v salatu, delaji pesto...a ja te mrchy mam pul pozemku, ano vse kolem sebe zadusi. Uz jsem objednala Dominator, doufam, ze zmensim jeji plochu.

Glyfosát ničí všechno, ale bršlice je mrcha. chce to nebát se vyšší koncentrace a kropit to opakovaně.

Zitra povim vic

21.5.2017 22:44
Zitra povim vic

XXX.XXX.127.145

Rozmlouvat ti to nebudu, ale než glyfosát tak radši každý měsíc připnu sekačku a pozemek projdu...

Já když seču zvířatům tak každý den dokážu vyčistit obrovský prostor, kde už nic jiného neroste, nanejvíš v ostrůvcích kopřivy. Ta roztlina není v regen eraci a novém růstu zas až tak rychlá. Když ji posekáš dvakrát ročně, významně ji oslabíš. navíc mi něco říká že okyseluje půdu a že když povápníš, nebude se jí to líbit, ale to je jen moje intuice (ono změnit pH půdy vždy přinese něco neočekávaného a něaký boj na který člověk nebyl připraven, ale už druhý rok může přijít to o co přesně stál, ale možná taky nemusí - já měl zatím štěstí).

P.S.
Díky za toleranci týkající se klofání do kláfesnice.

21.5.2017 23:02

Zitra povim vic napsal(a):
Rozmlouvat ti to nebudu, ale než glyfosát tak radši každý měsíc připnu sekačku a pozemek projdu...

Já když seču zvířatům tak každý den dokážu vyčistit obrovský prostor, kde už nic jiného neroste, nanejvíš v ostrůvcích kopřivy. Ta roztlina není v regen eraci a novém růstu zas až tak rychlá. Když ji posekáš dvakrát ročně, významně ji oslabíš. navíc mi něco říká že okyseluje půdu a že když povápníš, nebude se jí to líbit, ale to je jen moje intuice (ono změnit pH půdy vždy přinese něco neočekávaného a něaký boj na který člověk nebyl připraven, ale už druhý rok může přijít to o co přesně stál, ale možná taky nemusí - já měl zatím štěstí).

P.S.
Díky za toleranci týkající se klofání do kláfesnice.

A tak já do jednoho lesíku chodím bršlici sekat pro morčata a že by jí to sekáni vadilo, to fakt ne. naopak, je tam spolehlivým zdrojem zelené píce i během léta, kdy je louka posekaná a na osluněných místech nic moc nepřirůstá.

na zahrádce jí ale kropím vydatně a vypadá to, že to konečně přináší plody. plus teda. nechala jsem pokácet starý ořešák, pod kterým měla stín, a to jí teda vadí taky, ta změna podmínek. a část plochy kde roste jsem na jaře použila jako odkladiště shrabaného bordelu, a pobyt pod vrstvou kompostovatelného materiálu jí jak vypadá taky nesvědčí. na ty zbytky porostu už dominátor pěkně zabírá, minulý rok ve stínu byla nesmrtelná.

21.5.2017 23:42
profesor1

XXX.XXX.192.98

Častější sečení a hlavně nenechat vykvést. To ji udrží na uzdě a postupně ustoupí.

Nemám rád žluté trávníky od chemie!

22.5.2017 06:52
janapiglet

XXX.XXX.12.206

Nejsem fanda herbicidu, ale tady je toho pulka pozemku 800m2, nechci, aby to slo dal, postrikam to a uvidim jak dal. Mozna se neco jeste zmeni, az nekoho asi z druzstva sezenu, a srovnaji mi pozemek do roviny, aby se i lepe sekal. Ted je sama mulda a u lesa v tech dirach stoji voda, to ta brslice asi miluje, je tam i takovy nizky rakos - tvrde stonky jako jehlice. Pozemek lezel roky ladem. Vapneni jsem zkousela proti mechu na zahrade a to je marny boj.
Dekuji Vam vsem za nazory

22.5.2017 08:22
profesor1

XXX.XXX.192.98

První srovnejte, pokud tam je větší vlhkost a v těch "prohlubních" bude zůstávat stará tlející tráva, tak se vaám tam ta kozí nožka zase rozleze.

22.5.2017 08:23
profesor1

XXX.XXX.192.98

Arus, děkuji! Máte u mne zase balík sena zdarma

22.5.2017 08:36
honzapm

XXX.XXX.182.25

No, Jano, aby vám po tom herbicidování to luční semínko vůbec vzešlo, že?
Na bršlici musíte použít Dominátor neředěný, a po tom vám tam dva roky
nic klíčit nebude, ale bršlice poroste dál.

Učitel vám radí velice dobře - sekat, sekat, postupně, trvale zkulturňovat.
Případně rozorat a zasít. Ale zherbicidovat a zasít - tak to se takhle opravdu,
ale opravdu nedělá. Luční semínko je jiné, klíčí a zapojuje se i dva roky,
pak tu budete plakat, že tam nic neroste - však už vás dobře známe.
Nehledě na to, že herbicid zanechává v půdě karcinogenní rezidua,
to teprve bude to správné seníčko pro vaše miniovendy.
Bršlice je stará dobrá známá léčivka, nejen ovcím prospívá.

22.5.2017 08:37
honzapm

XXX.XXX.182.25

profesor1 napsal(a):

Tak jí to řekněte rovnou, ne? Takhle na to jít plíživě přes balíky... :).

22.5.2017 08:59
profesor1

XXX.XXX.192.98

Homzyčku, až budu chtít poradit, tak založím téma a zeptám se. Možná i vás tam někde z práglu, kde o nějaké romantice, už dávno nemáte ani ponětí

22.5.2017 09:07
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nebo víte co, proberem to u snídaně. Jestli vás teda můžu pozvat. Přikládám foto dnešní nabídky

22.5.2017 09:11

Paaane boze uz i tady se budou vkladat fotky zvance?

22.5.2017 09:16
profesor1

XXX.XXX.192.98

Omlouvám se, že jsem vám tady zkazil začínající týden. překlikl jsem se, hned to napravím ! Jdu se teda pochválit.

22.5.2017 09:20

honzapm napsal(a):
No, Jano, aby vám po tom herbicidování to luční semínko vůbec vzešlo, že?
Na bršlici musíte použít Dominátor neředěný, a po tom vám tam dva roky
nic klíčit nebude, ale bršlice poroste dál.

Učitel vám radí velice dobře - sekat, sekat, postupně, trvale zkulturňovat.
Případně rozorat a zasít. Ale zherbicidovat a zasít - tak to se takhle opravdu,
ale opravdu nedělá. Luční semínko je jiné, klíčí a zapojuje se i dva roky,
pak tu budete plakat, že tam nic neroste - však už vás dobře známe.
Nehledě na to, že herbicid zanechává v půdě karcinogenní rezidua,
to teprve bude to správné seníčko pro vaše miniovendy.
Bršlice je stará dobrá známá léčivka, nejen ovcím prospívá.

Nestrašte :)

na bršlici funguje dominátor i ředěný, ale člověk se nesmí bát použít vyšší koncentrace z návodu. vlastní zkušenost.

a na plochách vyčištěných dominátorem po shrabání a přerytí a vůbec přípravě půdy normálně žádoucí věci rostou, taky vlastní zkušenost.

22.5.2017 13:41
gajdovka

XXX.XXX.45.9

janapiglet napsal(a):
Marne googluji, jak se rostlina jmenuje a zda je jedovata. Mam novy pozemek u lesa, kde polovina je mokra a tam roste hlavne tato rostlina viz. foto, stonky listu jsou krehke, pri koseni je citit korenena vune a trochu z nich strika voda. Seno jsem shrabala zatim jen z pulky, kde toto neni, nebo jen vyjimecne 1, tuhle pulku poleju herbicidem a pak nasadim lucni travu.
Neznate to nahodou nekdo? Kdyz se omylem par rostlin priplete pri sekani a jdou do sena, muze byt problem pro ovce?

Vynikající krmivo, vždy se na něj těším, chodím na místa, kde je a ručně trhám pro králíky, kozeny to rády taky baští.

22.5.2017 14:57
janapiglet

XXX.XXX.12.206

...diky bodlinko za podporu Zkusim ji dat mym minioveckam, a pokud jim bude smakovat, zkusim asi i ja

22.5.2017 17:03

profesor1 napsal(a):

Beru, přijedu si

Zítra povím víc

22.5.2017 21:08
Zítra povím víc

XXX.XXX.237.244

Tak ano je to ta rostlina co zkrmuji, ničemu to zatím neublížilo.

Akorát u nás je už vyšší (nad kolena), nahusto (nebo tu alespoň já sekám) a tmavší (aromatičtější-taková kořeněná vůně, a asi více bohatá na minerály). Co kvete je až do pasu.

Taková světlá jakou máte na fotce je buďto mladá rostlina, nebo třeba ta která znovu vyhodila listy po posekání.

Co je ale katastrofa, že tam kde to posekali se začíná mísit s jednou dosti jedovatou rostlinou která se tu v poslední době rozmáhá (takové kuličky hroznů, paní co to má v zahrádce to pojmenovala ale zapoměl jsem a to prý ani ptáci nežerou - takže nechápu jak se to může množit/rozlézat - prostě to něco žrát a tahat všude možně musí) a posekaná začíná růst také na husto a nejde ji v určitých typech porostu skoro rozpoznat.

Vidím to tak, že s ní budu muset udělat to co s mnohými jinými jedůvkami, prostě ji normálně nasekat spolu s ostatním a podívat se co na to zvířata. Oni v tom mají nějaký systém, že se neotráví nikdy, dokonce se ani nepřiotráví. Normálně je podezřívám, že vědí že po nějaké rostlině musí jíst jinou aby se případná otrava nedostavila.

22.5.2017 22:06
vokjam

XXX.XXX.205.189

Zdravím, připojuji moji zkušenost s bršlicí. Co pamatuji, na zahradě ve svahu rostla asi na dvou arech a každoročně jsme ji museli několikrát sekat a vyvážet do hnoje, protože ji nic nežralo a sušit se nedá. Od doby, co tam mají přístup miniovečky, zcela během jednoho roku vymizela a je pokoj. Odstěhovali se i krtci.
V.K.

23.5.2017 16:14
Středohor

XXX.XXX.226.1

Zdravím

Díky za tip. Dneska zkousím do salátu. smajlík

23.5.2017 17:40
janapiglet

XXX.XXX.12.206

Dekuji vokjam za info, az se jednou s mymi minioveckami nastehujeme na brslici "zamoreny" pozemek, budu vedet, ze s ni "zatoci" smajlík...900m2 brslice je moc

24.5.2017 20:33
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

profesor1 napsal(a):
Homzyčku, až budu chtít poradit, tak založím téma a zeptám se. Možná i vás tam někde z práglu, kde o nějaké romantice, už dávno nemáte ani ponětí

Ne že bych rejpala, ale Honza je z Horní Dolní ober Böhmerwald bei Deutschland smajlík a kdybyste si přečetl některé jeho příspěvky, což samosebou nebudete, neb máte jiné starosti, pak byste poznal, že je přes kytky docela dost dobrej.

24.5.2017 22:25
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nech je Honzyk odkud chce, ale nech nezapomíná, že tady nejsme na drůbeži a že já se nebavím s drůbeží
Na kytky jsem taky dobrý.. a co jako?

14.6.2017 13:48
honzapm

XXX.XXX.182.25

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Glyfosát ničí všechno, ale bršlice je mrcha. chce to nebát se vyšší koncentrace a kropit to opakovaně.

Https://act.greenpeace.org/page/8582/petition/1?utm_source=social_media&utm_medium=post&utm_campaign=17GLB04_GLYFOSAT&utm_term=conversion_notext_polenodesc

14.6.2017 22:27

Chtěla jsem podepsat, ale uvádět na internetu číslo občanského průkazu se mi fakt nechce :(.

Přidejte reakci

Přidat smajlík