Povolení při stavbě dřevěného přístřešku?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.5.2017 08:47
Ája-Molly

XXX.XXX.220.218

Musím mít na stavbu dřevěného přístřešku (bez pevné základové desky) pro ovce na propachtovaném poli nějaké povolení čí územní souhlas? Je to nějak omezeno m2 nebo je to u dřevěné stavby jedno? Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

24.5.2017 11:47

Nejdřív se zajímejte o to, jestli je ve Vaší obci územní plán, pokud ano, v jakém území se místo ke stavbě nachází, a od toho se odvíjí všechno ostatní. Jestli má přístřešek pevné spojení se zemí nebo ne, není důležité. Územní plán obce a stavební zákon. Případně si zajděte na stavební úřad, ale moc nepočítejte s tím, že by se na jejich ústní informace dalo spolehnout.

24.5.2017 12:52

Přesně - zajděte si na Stavební úřad a oni vám řeknou vše, co potřebujete vědět.
A - pokud nejste hodně sběhlá v nepříjemných komunikacích s úředníky, tak se raději nepouštějte do velkých polemik, kde jsou jejich práva a co vykládá zákon. Totiž - nesouhlasím s tím, co psala Oreb - jejich ústní informace je směroplatná. Totiž oni osobně vám pak budou kontrolovat tu stavbu, pokud by na vás někdo někoho poslal, takže to dělejte optimálně tak, jak si oni nadiktují, než tak, jak si vyčtete sama ze zákona a pak se je budete snažit přesvědčit, že "zákon to tak říká"... vím, o čem mluvím.

Každopádně před návštěvou SÚ si určitě předmětný zákon o stavbách a výjimkách ze stavebního zákona přečtěte, ať nejste úplně mimo mísu. Odkazy na toto téma jistě pohledáte ve starších diskusích.

24.5.2017 12:58

Jo, hhippie, kdybyste si natočila, co Vám řeknou, a mohlo to být potom použito jako svědectví, klidně se spolehněte na to, co Vám řeknou. Ale to není možné, tudíž se na to spolehnout nemůžete a chcete-li mít jistotu, musíte si požádat o písemnou informaci. Bohužel taky vím, o čem mluvím . Oni si za svým slovem nemusí stát, protože jim to pak nedokážete, ale co je psáno...

24.5.2017 13:20
Ája-Molly

XXX.XXX.220.218

V územním plánu obce je, že se jedná o plochou určenou pro bydlení - rodinné domy venkovského typu. Nicméně sousední pozemky jsou obecní a jsou připravené k prodeji jako stavební parcely. Zbývající část - zbytek pole je SPÚ a obec ho do vlastnictví nezískala, myslím, že přišvihli nějakou lhůtu, kdy tento pozemek mohli získat. Já ho mám nyní čerstvě v dlouhodobém podnájmu od SPÚ jako ornou půdu, kde mohu mít pastvinu pro koně. Koně budou až za pár let, tak tam zatím chci dát pár oveček...

24.5.2017 13:36

Pro to, jakou kde smíte mít stavbu není rozhodující, co je napsáno v katastru, jestli je to orná půda nebo ne, ale to, co jestli a jaké stavby jsou v onom území povoleny v územním plánu. Každá obec může mít v plochách bydlení něco jiného - někde tam i stavby pro chov zvířat, taky plochy zemědělské mají v územním plánu různých měst různou regulaci, takže Vaše orná půda taky má nějaké limity podle územního plánu. To my tady nevíme, co je u Vás v obci v územním plánu stanoveno pro tu nebo onu zónu.

24.5.2017 13:49
Ája-Molly

XXX.XXX.220.218

No, co je napsáno v územním plánu vím já, mám územní plán obce před sebou. A tam je napsána ta výše uvedená formulace: "BV - plochy k bydlení - rodinné domy venkovské".
Čekala jsem, zda mi někdo neporadí nějaký typ stavby, který bych nemusela řešit na stavebním úřadu. Nechce se mi věřit, že i na dřevěnou boudu 3x6 m bez pevné základové desky musím mít vyjádření stavebního úřadu...
No, ale jestli to tak opravdu je, tak tam zajdu.

24.5.2017 14:16

Otázkou je, co považují za rodinné domy venkovské, asi tam není přímo zákaz staveb pro chov zvířat. Chovatelské zařízení podle stavebního zákona může být do 16 m2 a pak na něj nepotřebujete stavební povolení ani ohlášení, ale musí to být v souladu s územním plánem. Takže jsme zase zpátky u toho územního plánu. Územní plán by měl mít nějaké limity a obsah pro dané území, tj. stanovit přesněji, co se tam smí stavět. Asi mít problém s takovou stavbou nebudete, protože navíc taková stavba pro chov zvířat se může na vesnici nebo malém městě brát jako stavba doplňující bydlení.

24.5.2017 14:17

To je právě to, co si každý SÚ vykládá po svém
Já musela mít na orné půdě (převedeno na TTP) obestavěné zástavbou (chatová osada) veškeré stavby - plot, přístřešky, seník - zakresleno do mapy, i s okotovanými nákresy jednotlivých staveb i plotu....O souhlasu sousedů nemluvě... takže asi tak. Jinak zákon říká, že stavby do 16 m2 určené pro zemědělské účely (ne stáj, ne úschova hořlavých materiálů, atp.) by měly být bez jakýchkoli papírování a povinností. Realita je však jiná.

24.5.2017 14:37

No protože právě není rozhodující, jestli je to orná nebo ne, ale co je v územním plánu. Bohužel stavební zákon platí, ale územněplánovací dokumentace má přednost. Navíc je každý stavební úřad jiného názoru na stejnou věc a je v tom galimatyáš.

Přidejte reakci

Přidat smajlík