Máme čerstvě v pronájmu pole, několik let bylo ladem a tak je zarostlé kde čím. Časem chceme pořídit koníky, ale než na to dojde chceme pozemek využít pro pár kousků oveček kamerunských, ať už je nějak využité. Zhruba na 1/3 pozemku roste tato rostlina a kopřivy. Nevíte co je zač a zda není třeba jedovatá? Mám raději rostliny nějak zlikvidovat nebo to mám nechat až na ovečky? A co na kopřivy, na ty se ovce asi moc netváří…?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ája-Molly
napsal(a):
Máme čerstvě v pronájmu pole, několik let bylo ladem a tak je zarostlé kde čím. Časem chceme pořídit koníky, ale než na to dojde chceme pozemek využít pro pár kousků oveček kamerunských, ať už je nějak využité. Zhruba na 1/3 pozemku roste tato rostlina a kopřivy. Nevíte co je zač a zda není třeba jedovatá? Mám raději rostliny nějak zlikvidovat nebo to mám nechat až na ovečky? A co na kopřivy, na ty se ovce asi moc netváří…?
Žlutá květina je mochna. asi mochna plazivá. píce z ní nic moc, ale jedovaté to není.
a kopřivy ovce budou žrát, ale musíte je nejdřív posekat - a nechat zavadnout.
Děkuji za odpověď. Ano, bude to mochna plazivá a je jí den ode dne více . Vypadá to, že není úplně lehké se jí zbavit. Po pravdě řečeno docela uvažuji o chemickém postřiku Bofixem, ten by prý mohl pomoct a trávě neublíží. Ovečky plánujeme až na přelomu prázdnin, tak těm by to vadit také nemělo... Máme někdo zkušenost s Bofixem?

A proč se jí chcete zbavit? Má protiprůjmové a protizánětlivé účinky a to je spíš prospěšné, ne? Nechte to na ovcích, možná část zlikvidují ke svému užitku.
napsal(a):
A proč se jí chcete zbavit? Má protiprůjmové a protizánětlivé účinky a to je spíš prospěšné, ne? Nechte to na ovcích, možná část zlikvidují ke svému užitku.
No já nevím, prostě mi přijde, že jí je tam hrozně moc. Kdyby byla sem tam, ta neřeknu, ale ona je na třetině pastviny společně s kopřivou a po trávě tam není ani památka. Tráva tam prostě nemá šanci. Myslela jsem, že by si by si ovečky spíše smlsly na pěkné trávě...

Nekde je proste ph pudy, vlhko, slunecni podminky atd takovy, ze tam trava nebude nikdy.

Nekde je proste ph pudy, vlhko, slunecni podminky atd takovy, ze tam trava nebude nikdy.
Ája-Molly
napsal(a):
No já nevím, prostě mi přijde, že jí je tam hrozně moc. Kdyby byla sem tam, ta neřeknu, ale ona je na třetině pastviny společně s kopřivou a po trávě tam není ani památka. Tráva tam prostě nemá šanci. Myslela jsem, že by si by si ovečky spíše smlsly na pěkné trávě...
Nechte to na ovečkách na čem si smlsnou. A teprve potom požijte chemii, ale myslím, že to nebude potřeba.

Kopriviste neni pole.

Copak ja vim? :) nestrikame vetsinou ani brambory natoz koprivy. Ty pozerou kurata.
No... tak že na snížení vlhkosti už se pracuje, pak buď séct-séct-séct, nebo zorat, případně nějak zkypřit a podsít kulturnější travinu-směs.
Ale to už mělo dávno být, aby se využila zimní vláha. Kdo podsívá až teď, tak musí kropit-kropit a kropit.
Chémie až jako poslední, potupná odsouzeníhodná možnost
Pole máme čerstvě až teď od května. Zorat byla první varianta, která mě napadla, ale na druhou stranu mi to zase přijde "škoda", zorat pole do hloubky, když ho chceme jako pastvinu. Stálo ladem tak 7 let... Ale možná to tak koncem léta alespoň na této části uděláme a na podzim zasejeme nějakou kulturnější travinu...