Všechny zdravím, už je to tady, jak sousedi řekli, přišel mi dneska dopis. S odvozem jímky není problém, potvrzení mám, ale podestýlku po zimě jsem částečně dala na pastvu, zahradu, zasypala vápnem a hlínou. Loni mi ho odvezla na kontejneru paní zde z vesnice, co má dopravu na hnojiště zemědělců, prý bude stačit vyjádření.
Otázkou je: kozy mám ve stodole, na podlaze máme pálené tašky svázané pískem, chovám 4 kozy, denně uklízím a odpad dávám do bio popelnice co obec vyváží...Prosím má s tímto někdo zkušenosti? Co bych měla zařídit, udělat?
Moc děkuji za všechny rady
Dita
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zastrelit sousedy a hodit je na hnuj, ten pak ekologicky zlivkidovat.

Ale ano, já už jsem se setkala snad se vším, na co se dá stěžovat. Mám prima souseda, který se chtěl spiknout se mnou proti jinému sousedovi, ale já na to nejsem, tak to udělal obráceně -
spikl se s ním proti mně. Nechápu, na co si u vás vlastně stěžují. Hnůj není odpad, pokud pro něj máte nějaké další využití Vy nebo někdo jiný. Takže jste hnůj zkompostovala, používáte ho na zahradě, hnojí s ním zemědělec. Na otázku hygieny chovu by přišli veterináři, zkoumali by welfare a určitě i to je v pořádku. Můžou přijít z Inspektorátu životního prostředí, jestli nekontaminujete spodní vody, ale podle popisu to taky není problém. Na zápach není směrnice, pokud nevypouštíte jedy, což neděláte. Jedině si může stěžovat soused na radnici, že mu rušíte sousedské soužití, ale to musí prokázat a v tom případě se braňte tím, že je podle všech úřadů vše v pořádku a soused je hádavý a hledá záminky. Nic si z toho nedělejte. Pokud je problém v něčem jiném, napište v čem. Stodola tam stála už určitě dřív, než se nastěhoval soused, a má hospodářské využití včetně chovu zvířat už v určení.
Https://www.youtube.com/watch?v=bhe4U2HdNts
Na vsechno srat!

Lilo, díky za zpestření poledne .

Me se to nelibi, at jde do vlady a zacne se panacek ohanet at se mame kdyz ne lip tak aspon stejne. Vypiskovat na jevisti, komu tim prospeje? :).

napsal(a):
Me se to nelibi, at jde do vlady a zacne se panacek ohanet at se mame kdyz ne lip tak aspon stejne. Vypiskovat na jevisti, komu tim prospeje? :).
To je pravda, ale spousta lidí si vůbec neuvědomuje, v jakém jsme kolotoči a připadá jim to normální. Taky spíš jsem pro to, aby člověk místo keců začal u sebe a dělal sám za sebe, co považuje za správné. Následky si ale taky nese sám .
napsal(a):
Ale ano, já už jsem se setkala snad se vším, na co se dá stěžovat. Mám prima souseda, který se chtěl spiknout se mnou proti jinému sousedovi, ale já na to nejsem, tak to udělal obráceně -
spikl se s ním proti mně. Nechápu, na co si u vás vlastně stěžují. Hnůj není odpad, pokud pro něj máte nějaké další využití Vy nebo někdo jiný. Takže jste hnůj zkompostovala, používáte ho na zahradě, hnojí s ním zemědělec. Na otázku hygieny chovu by přišli veterináři, zkoumali by welfare a určitě i to je v pořádku. Můžou přijít z Inspektorátu životního prostředí, jestli nekontaminujete spodní vody, ale podle popisu to taky není problém. Na zápach není směrnice, pokud nevypouštíte jedy, což neděláte. Jedině si může stěžovat soused na radnici, že mu rušíte sousedské soužití, ale to musí prokázat a v tom případě se braňte tím, že je podle všech úřadů vše v pořádku a soused je hádavý a hledá záminky. Nic si z toho nedělejte. Pokud je problém v něčem jiném, napište v čem. Stodola tam stála už určitě dřív, než se nastěhoval soused, a má hospodářské využití včetně chovu zvířat už v určení.
Tak jste mě trochu uklidnila :) Zatím jsem zaslala vyjádření, potvrzení o vývozu jímky a pozvala je na návštěvu. Doufám, že vše bude v pořádku. Děkuji.
Tomáš Nevěřící

XXX.XXX.224.243
Na zápach směrnice podle vás nejsou.
Proto existuje v NOZ § 127/1.To vám asi některým nic neříká nebo nechce říkat.
Tomáš Nevěřící

XXX.XXX.224.243
profesor1
napsal(a):
Tak že vy tvrdíte že chovem 4ks koz lze porušit §127/1 NOZ ?
Ne vesnici nemáte šanci prokázat zápach od 40ks koz ¨!
Já nic netvrdím, jen reaguji na názor, že na zápach není směrnice.
Tím samozřejmě neříkám, že pepe 07 smrdí 4 kozy, kterým pravidelně uklízí.
Jen oponuji, že dle NOZ má každý právo na nesmrad a že NOZ je směrnice.

Možná by stálo za to sem dát odkaz na ten paragraf, aby pepe07 měla ucelenější informace. Jistě se rádi poučí i jiní o tom, v čem je právě Tomáš Nevěřící odborníkem. Co jednomu voní, jinému smrdí a naopak. Jistě by nám v tomto případě přišla vhod úřední definice smradu a proto se přimlouvám, aby nám ji sem Tomáš Nevěřící uvedl.
Tomáš Nevěřící

XXX.XXX.224.243
Nemůžu uvěřit, že zrovna vy, která všechno víte a ostatním radíte, nerozeznáte vůni od smradu.
Ale od toho jsem Tomáš Nevěřící, že?
Tak já vám to popíšu.Jdete voňavou krajinou, např.kvetoucí álejí agátu, která neskutečně omamě voní.Příklad dvě, jdete do přírody a nechtěně nebo omylem si sednete do hovna.Rozdíl je opravdu markantní, ale obojí je v přírodě.Anebo, že by jste ten rozdíl nepoznala a potřebovala na to odborný posudek od těch vašich nenáviděných úředníků, co vám jen hází klacky pod nohy?
Všechno je možné, někdo zkrátka už tu vůni přírody necítí, protože je jí čím dál míň.Tak jako když jedete vlakem nebo autobusem a někdo smrdí na celý vagón ale tváří se jakoby voněl.
Dá se tomu výkladu smradu a nesmradu nerozumět?
Mno, tak ono přiklepnout nálepku jednomu, že je smrad a druhému, že voní je dosti neobjektivní, protože přesně jak uvedla oreb1, každý má jiné preference.
Pro mě osobně by třeba ta kvetoucí álej agátu byla neskutečný smrad (a to nejen proto, že jsem alergik), naproti tomu kdybych si sedla do ho*na, asi by nejvíc záleželo na tom, čí ho*no by to bylo Třeba takové kobylince nesmrdí vůbec.

V noz je také odkaz na stav či situaci v místě obvyklou. Osobně to chápu asi tak, že pokud se někdo nastěhuje na do místa, kde se běžně zvířata chovají a dodržují se přitom veterinární předpisy, má smůlu. Chov zvířat je věc v místě obvyklá a vadí-li mu pach zvířat, neměl se tam stěhovat. Situace by byla jiná ve vilkové čtvrti, kde se chová max. pekinéz, ale to nevypadá na tenhle případ.
Dle § 127/1 Občanského zákoníku se musí vlastník věci zdržet všeho, čím by nad míru přiměřenou poměrům obtěžoval jiného nebo čím by vážně ohrožoval výkon jeho práv. Proto mimo jiné nesmí nad míru přiměřenou poměrům obtěžovat sousedy pachy nebo pevnými a tekutými odpady....
Opravdu moje 4 kozy nesmrdí, mě naopak voní :) Hned za zahradou souzseda, tak i za mojí je pole zemědělců a mohu s jistotou říct, že když hnojí, tak je to už opravdu nějaký zápach. Pokud bych se mohla řídit tímto paragrafem, vztahuje se to i na emise z aut? Soused, který si stěžuje si na pozemku opravuje auta celé své rodině, často tam běží auta na "prázdno", auta si tam i pravidelně myjí. Nic z toho řešit nechci, ale zajímalo by mne zda jsou to také imise? Děkuji Dita

Jistěže platí a to stejně přísná jako na zvířata. Známý má zahradu plnou aut v různém stádiu podle mne vraku. Některý ze sousedů na něj poslal udání že mu z aut unikají různé nebezpečné látky a rázem tam měl tolik kontrol že se nestačil divit. Na jednu stranu mi ho bylo líto, ale pravda je že spodní vody rozhoně hůř znečistí vyjetý olej než například vaše kozy.

Tomáš Nevěřící
napsal(a):
Nemůžu uvěřit, že zrovna vy, která všechno víte a ostatním radíte, nerozeznáte vůni od smradu.
Ale od toho jsem Tomáš Nevěřící, že?
Tak já vám to popíšu.Jdete voňavou krajinou, např.kvetoucí álejí agátu, která neskutečně omamě voní.Příklad dvě, jdete do přírody a nechtěně nebo omylem si sednete do hovna.Rozdíl je opravdu markantní, ale obojí je v přírodě.Anebo, že by jste ten rozdíl nepoznala a potřebovala na to odborný posudek od těch vašich nenáviděných úředníků, co vám jen hází klacky pod nohy?
Všechno je možné, někdo zkrátka už tu vůni přírody necítí, protože je jí čím dál míň.Tak jako když jedete vlakem nebo autobusem a někdo smrdí na celý vagón ale tváří se jakoby voněl.
Dá se tomu výkladu smradu a nesmradu nerozumět?
No vidíte, a někomu ty akáty nepředstavitelně páchnou, když je jich celá alej. A když do autobusu nastoupí někdo, kdo si o sobě myslí, že voní, a pro druhé je to nesnesitelné? To je otázka individuálního posouzení.
Jinak díky za poklonu, byť jste to tak pravděpodobně nemyslel. Vůbec jsem netušila, že všechno vím. Radím jen podle svých zkušeností a příjemce rady mě může klidně poslat do háje.