Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
30.5.2017 19:30
Shauna

XXX.XXX.45.206

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat na názory.. pokud jsou ovce krmené pouze senem, sem tam nějaká ta pastva ? Pamlsky :suchý chléb, řepa, jablka. Děkuji.

31.5.2017 08:01
RETRO

XXX.XXX.201.210

A nez jste se dostala k chovu ovci precetla jste si neco o jejich chovu ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.5.2017 08:19

K čemu konkrétně je dobré chovat ovce, když nemáte možnost pastvy?

ovce je zvíře, jehož největší přednost je možnost využít i nekvalitní pastvu. pokud nemáte možnost pastvy a chcete krmit nějaké zvíře doma, jsou jiná zvířata, která vám v podmínkách bez pastvy udělají větší užitek.

31.5.2017 08:43
RETRO

XXX.XXX.201.210

Presne tak...

31.5.2017 09:21
Shauna

XXX.XXX.13.180

Mám zahradu o rozloze 4500metrů čtverečných, kde jsou po celý rok, krásně udržují angličák.. ale tráva jim nestačí.. :(.

31.5.2017 09:29

Kdo by to byl rek.

31.5.2017 11:55

Co třeba snížit stavy?

31.5.2017 11:56

Apropo...pokud udržují "angličák", pak taky krásně spásají svoje vyprodukované a "vypěstované" červy... cesta do pekel, pokud na podzim pastvinu důkladně nedesinfikujete...

31.5.2017 14:23
RETRO

XXX.XXX.201.210

A kolik tech ovci mate? na te vymere... tak jak pise hhippie... trava samozrejme nestaci... seno ad libitne cely rok... ale ony stejne v obdobi pastvy uprednostnuji pastvu i za predpokladu ze to ohryznou az ke korinku... ve vasem pripade snizit stav a rozclenit zahradu aby ji spasaly postupne.

31.5.2017 19:50
Shauna

XXX.XXX.56.161

Děkuji za radu. Na 4500metrů čtverečných jich mám 5.

31.5.2017 21:11

To jich mám na hektar. S nějakou rezervou. A to se je snažím i přemísťovat, aby měly v pohodě dostatek a na výběr, když potřebují... pokud nechcete snižovat stavy, tak můžete zauvažovat o koupi nějaké elektrické sítě a zdroje a zkusit si někde v okolí pronajmout něco na spásání.

1.6.2017 12:54
Gocz

XXX.XXX.27.34

Shauna napsal(a):
Děkuji za radu. Na 4500metrů čtverečných jich mám 5.

O vašem chovu nepíšete prakticky nic a chcete poradit. To půjde dost těžko. Co ve vašem případě znamená 5? To jich 5 zimujete a na jaře porodí? Nebo je vůbec nerozmnožujete? Máte masné plemeno nebo quesanky? Bez odpovědí na tyto otázky vám nikdo nic rozumného neporadí.

1.6.2017 13:09

5 normalnich ovci je na hektar malo. Fura nedopasku kdo to ma sekat? :)
Jak pise Gocz... ptate se uplne blbe.

1.6.2017 13:19

Jj, nedopasky jsou, ale zas si říkám, že než mít přetíženou zamořenou pastvinu...
Je fakt, že se zabývám jen kopřivami, jinak to nehrotím. Totiž.. není pastvina jako pastvina. Nemám pouze travnatou pastvinu, tedy ve smyslu vysetých travin, ale mám mezi tím i různé byliny - něco žerou ovce, něco kozy... tak pak se ta úživnost snižuje. Jasně, že by to uživilo tak 8 dospělých s odchovem, ale co se s tím honit...

1.6.2017 14:10
Shauna

XXX.XXX.16.76

Mám Quesanky.4 ovce a berana, tudíž jehňata máme vždy na jaře. :).

1.6.2017 14:31

Hhippie K těm kopřivám: Víte, že jsou motýli, kteří bez kopřivových květů nemůžou existovat? Jsou to všechny babočky, nejen kopřivová.

1.6.2017 18:17

Myslím, že na našich kopřivách se napasou dosyta :) Sekám jen těsně před květem, jinak si tam krásně prosperují...

Shauna: no to jste měla říct hned na začátku :) A to je fakt musíte dokrmovat na tom půl hektaru?

1.6.2017 20:52
Shauna

XXX.XXX.49.152

Hhippie: ano dokrmujeme stále. Tráva bývá kompletně spasená. Jediné jsou tam kopřivy, které samozdřejmě také sečeme. Proto jsem chtěla znát názor že jsou jen na trávě a seně.jestli je to pro ně dostačující. Žádné problémy dosud neměly, dle vet. Jsou v pořádku. Ptám se protože mě spousta lidí varovalo před dokrmovanim jádrem, že ovce mají potom problémy zabreznout.

1.6.2017 20:57
Shauna

XXX.XXX.40.182

A s porodem.Kazdy nazor uvitam. Dekuji :).

1.6.2017 21:27

Jádro je pro tento typ ovcí jistě zbytečný. Maximálně kdybyste chtěli před řízenými porody dělat flushing pro zlepšení zabřezání, atp.
Tedy tráva a možnost zobnout sena je dostačující. Pamlsky občas neuškodí, ale spíš méně než více. Nebo jim občas nasíct trochu zeleného od jinud - to je jistě potěší.

Ohledně toho problémového zabřezávání - jde o to, že ovce, které mají nadbytek moc energetického žrádla (jádro, suchý chleba...), si ukládají nadměrné množství tuku a to jak obaluje orgány, brání snadnému zabřezávání..

2.6.2017 08:32
Shauna

XXX.XXX.45.85

A jen tak pro zajímavost :u masného plemene ovcí byste doporučovala dokrmovani jádrem ? ( všichni co mi říkali, ať jádrem nekrmim.. jen sanem..chovajií mastne plemeno.) Moc dekuji ").

2.6.2017 08:35
janau.

XXX.XXX.162.61

Chováme suffolky a jádro dáváme jen před připouštěním, částečně v době březosti a při laktaci než jdou ovce s malými na pastvu, cca 2 měsíce.

Maceška

19.7.2017 08:02
Maceška

XXX.XXX.76.21

Je dobré solit seno ovcím před podáním v této době do krmelce? Dekuji.

19.7.2017 08:09

V teto dobe se to venku zeleni, na seno vam hodej bobek.

19.7.2017 08:39
janau.

XXX.XXX.162.61

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
V teto dobe se to venku zeleni, na seno vam hodej bobek.

Zelení? jak kde
U nás na jihu je všude žluto, jsme nuceni přisíkat, kde se dá a stejně je to seno-tráva, ovce frflaj a řvou, to zelený samozřejmě chtěj, ale není..
Kozám chodím pro větve z ovocných stromů, bezinek, na kvetoucí kopřivy apod.
Ale chápu kam, směřovala Vaše odpověď, pokud zelené je, není třeba seno..

Maceška

19.7.2017 10:09
Maceška

XXX.XXX.76.21

Přesně tak trávu nemáme, všude sucho, sekame kde se dá, a právě jsem slyšela ó tom senu. Prosím slyšeli jste někdo ó tom solení sena před tím než dát do krmelce? Četla jsem, že se solí pouze při sklizni sena když je nepatrně zvlhle aby nesplesnivelo, ale ne že se solí když se dává do krmelce.

19.7.2017 10:13

Ale jo, to se dělá, když zvířata seno nechtějí, aby bylo přitažlivější. Občas to pomůže, ale když vidí okolo zelené, po senu se nepoženou, ani když jim ho posolíte. Navíc asi mají i liz k dispozici, takže ta sůl není pro ně nic zvláštního.

19.7.2017 10:14

Osolenou slamou jsme jednou takhle na zacatku jara krmily bejky kdyz nam nevyslo seno. Lip nez hazet sul primo do sena je mirne postrikat seno slanou vodou. Kdyby ani to nepomohlo tak jim vemte liz.

19.7.2017 10:22
janapiglet

XXX.XXX.12.142

Asi to bude jak jsou u vas ovce navykle. Moje mely a ted i musi mit trochu sena v domku porad. Zerou zelene nejvic, ale hledaji i seno na zakousnuti. U nas bylo letos mesic bez deste, travu vyzraly ovce az k zemi, tak jsem zkrmila 12 pytlu ususene travy ze sekacky. Denne pytel na 4 Quess. velke + 2 deti. Nastesti jsem nasusila na jare, susim sekackovou travu porad, pokud je co. Soleni mizerneho sena osolenou vodou postrikovacem mne take kdysi radil mistni predseda.

Přidejte reakci

Přidat smajlík