Hezký den všem, potřebovala bych poradit. Doma máme 2 holandské vykastrované kozlíky. S jedním mám trochu problém, co se dětí týče. Chodím s nimi na procházky, ale jakmile ten jeden uvidí dítě, byť i jen v dálce, je jako smyslů zbavený (nereaguje prostě na nic...). Přitom na mě si doma nikdy nedovolí. A když si něco po době zkusí, dostane po tlamě a dá pokoj (nepředstavujte si ale nic drastického). Zkoušela jsem to takto i u těch dětí, ale nepomáhá to. Napadlo mě mu dát elektrický obojek. Známí ho měl na psa kvůli jídlu (jedl vše venku, jednou se i přiotrávil). Nejdříve mu dál jen to písknutí, pak rovnou největší ránu, aby si to zapamatoval. Od té doby ho nepoužili a pes nikde nic nežere. To moje pako je chytré dost, takže si nemyslím, že by si to s tím nespojil. Měla bych obojek jen pučený. Co myslíte? Já totiž vůbec nevím, co s ním mám v tomhle ohledu dělat. Děti mu snad nikdy nic neprovedly, projevilo se tu u něj asi teprve před rokem (on je 2-letý). Všem předem děkuji za rady.
Ahoj,
Ja som si teraz tiež kúpila elektrický obojkový na kozy, lebo jedna v podstate stále reve aj keď na to nemá dôvod. Nepomohlo mi na ňu ňič, tak som ako poslednú možnosť skúsila elektrický obojok a na moje prekvapenie to funguje. Síce som musela výboj nastaviť skoro na maximum, zabralo to. Trvalo jej to dva dni, ale zatiaľ to vyzerá sľubne. Nájdi si nejaký najlacnejší a za pokus to určite stojí.
Dominika.
roklanka
napsal(a):
Kozlík dospěl a je jeho naprostou přirozeností, bojovat o první místo ve stádě. Nesnáším cirkusy a elektrický obojek na kozlíkovi ho značně připomíná .
Souhlasím s Vámi, tyhle "pomůcky" nesnáším na žádném zvířeti, chudák kozlík, co všechno lidi nevymyslej, aby zvířeti zabránili jeho přirozenýmu chování Ach jo...
roklanka
napsal(a):
Kozlík dospěl a je jeho naprostou přirozeností, bojovat o první místo ve stádě. Nesnáším cirkusy a elektrický obojek na kozlíkovi ho značně připomíná .
Jde o to, že s nimi chodím mezi lidi... Samozdřejmě, že by se mi to dlouhodobě taky nelíbilo, ale já měla na mysli mu to dát tak dvakrát/třikrát. Hned bych tuto metodu neodsuzovala, protože je to lepší, než když tu někdo zkope třeba berana několikrát. A ono mít kozy zavřené v ohradě taky není zrovna přirozené.
dominika.krizanova1
napsal(a):
Ja by som do toho na vašom mieste išla. Keď sa máte rozhodnúť medzi tým, či capko pôjde do gulášu alebo mu dáte výcvikový obojok, tak si myslím, že je to rozhodnutie dosť jasné.
Dominika.
Do guláše nepůjde, jsou na mazlení . Rozmyslím to ještě...ale děkuji za vaší zkušenost :).
Dle mého názoru je chyba už na začátku Vašeho rozhodnutí. Obecně si myslím, že pořizování takových zvířat na mazlení není vůbec přirozená věc, od toho jsou jiná zvířata, která jsou k tomu určena. Nevidím nic nepřirozeného na chovu takových zvířat v ohradě, pokud nejsou zavřená na malém prostoru, pak to rozhodně v pořádku také není. Pak musíte řešit věci, které nyní řešíte
Je mi toho kozlíka líto, pokud ho chcete trápit elektrickými výboji, myslím, že vůbec nebude chápat, co se mu děje a že si má spojit tuto nepříjemnost s tím, co po něm chcete Vy. Primárně ten obojek funguje pro psy a na principu toho, že pes dělá něco, co po něm nechceme, většinou utíká a po výboji, který dostane a neví jak a proč, činnosti zanechá (odvede se pozornost) a měl by hledat útočiště u svého pána. Myslíte, že ten kozlík vážně pozná, co mu tím chcete říct a že ho to nevyburcuje zrovna právě k opačné reakci?
Samozdřejmě, že by se mi to dlouhodobě taky nelíbilo, ale já měla na mysli mu to dát tak dvakrát/třikrát.
Tak to se obávám, že efekt mít nebude. Koza není až taková blbka a myslím si, že moc dobře pozná, kdy to na krku má a a kdy ne a tudíž jakmile přestanete používat, může se situace opakovat. U psů je toto velmi časté (nemám vlastní zkušenost, ale co vím od známých), s obojkem "šlapou jak hodinky" a jakmile ho nemají, opět nula plus nic...
Uživatel s deaktivovaným účtem

xchipsy
napsal(a):
Samozdřejmě, že by se mi to dlouhodobě taky nelíbilo, ale já měla na mysli mu to dát tak dvakrát/třikrát.
Tak to se obávám, že efekt mít nebude. Koza není až taková blbka a myslím si, že moc dobře pozná, kdy to na krku má a a kdy ne a tudíž jakmile přestanete používat, může se situace opakovat. U psů je toto velmi časté (nemám vlastní zkušenost, ale co vím od známých), s obojkem "šlapou jak hodinky" a jakmile ho nemají, opět nula plus nic...
Naprostý souhlas. Když mám psa, kterého používám u koz, u dojírny, chodí jedna koza za druhou na dojení jak hodinky a zase se krásně vrací. Když je pes právě na procházce a nesedí tam, už se tlačí jedna přes druhou. Čím to asi bude ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

kozlík2
napsal(a):
Do guláše nepůjde, jsou na mazlení . Rozmyslím to ještě...ale děkuji za vaší zkušenost :).
Ale on se moc nemazlí a nevypadá to podle popisu, že by o to stál. S nadsázkou bych řekla - jestli by mu nakonec v tom guláši nebylo líp .
Accuracy

XXX.XXX.1.187
dominika.krizanova1
napsal(a):
Ja by som do toho na vašom mieste išla. Keď sa máte rozhodnúť medzi tým, či capko pôjde do gulášu alebo mu dáte výcvikový obojok, tak si myslím, že je to rozhodnutie dosť jasné.
Dominika.
Pro mě by to bylo taky jasné. Guláš.
Kozel je kozel, ne pes.
Jsou to holanďáci, takže to na nic jiného, nežli na mazlení, opravdu nevidím. Spoustu lidí má kozy i kozli jen na to...a kdyby nebylo u toho jednoho takového problému, choval by se tak, jak se chová ke mně, tak by to bylo v pořádku.
Máme psa, ale můžu říci, že jsem chtěla kozlíky právě kvůli tomu, že oni poslouchají v mnoha ohledech více jak on. On se s jinými psy nesnese, takže další by nepřipadal v úvahu. Kozy jsem nechtěla z důvodu, že je nemám jak využít...a navíc se prskají.
Asi máte pravdu, že by mu došlo, že bez obojku ránu nedostane...takže to radši nechám být. Proto jsem sem psala.
A pokud si někdo myslí, že by mu/jim lépe bylo v guláši, tak vás ujišťuji, že nebylo. Mají fajn život...já bych ostatně zase nechtěla být celý život zavřená v jedné ohradě. Musí to být nuda
DennyBraids

XXX.XXX.19.34
Vim ze reaguji pozde, ale treba se to bude hodit nekomu dalsimu. Myslim ze to slo resit bez problemu i bez obojku, jen jste na ten "vycvik" sla spatne. Kozla neumravnite tim ze "dostane po tlame" to naopak bude brat jako vyzvu k boji a jeho chovani se bude zhorsovat. To ze utoci na deti je projev jeho agrese, ale protoze na vas si netroufne, tak si tu agresi "setri" pro deti.
Pokud chcete aby byl hodny tak ho musite "ponizit" ne "preprat. Tedy chytnout za dve nohy, otocit na zada a rozkrocmo si nad nej stoupnout. Nema to rad, je to pro nej velice neprijemne a ponizujici. Zvladnete takto udrzet na zemi i stokiloveho kozla jen silou svych kotniku... Vase deti si pak mohou stoupnout k vam, rozkrocmo pres krk. Delejte mu to vzdy pri jakemkoli utoku na vas nebo vase deti a uvidite ze za chvili bude krotky jako beranek...