Prosim o nazor. Nedavno se nam vratila koza z pastvy s nateklou bradou. Do rana to jakzvtakz splasklo, takze jsme to neresili, ale po navratu z pastvy zase a to same treti den. Ctvrty den jsme ji teda nechali doma, otok byl vecer o poznani mensi, ale normalne to stale nevypada, paty den to same. Bodnuti od hmyzu to podle me neni, to uz by splasklo, zraneni tam zadne nema, zere normalne, takze zuby asi take ne, neni to horke, neboli ji to pri dotyku nebo to alespon nedava na sobe znat, ve strave nic noveho pridaneho nema, na nove pastvine nebyla.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ČERVI!
Sakra lidi, tohle je základ. Když koze nebo ovci nateče mezisaničí, nepřemýšlejte o hmyzu. Je to silné začervení, pak hodně dlouho nic a pak možné jiné nemoci.
Tahle koza se neodcervovala nikdy (pokud nepocitam kremelinu), cca pred mesicem se delala koprologie. Diky, volam veterinare. Ke starsim diskuzim, mam jich tu prectenych spousty, ale pokud se clovek netrefi zrovna do spravneho klicoveho slova, je celkem tezke v nich neco kloudneho najit, pripadne se clovek probira obrovskym mnozstvim nepodstatnych informaci a sem tam narazi na neco smysluplneho a na to se proste ne vzdy najde cas - zvlaste pokud se staram o zvirata.
Hledání v textu

XXX.XXX.139.248
Vyhledavejte klasickym vyhledavacem. Treba pro Bing to bude: +koza +natekla +brada site:ifauna.cz
http://www.bing.com/search?q=%2Bkoza+%2Bnatekla+%2Bbrada+site%3Aifauna.cz.
Hledání v textu
napsal(a):
Vyhledavejte klasickym vyhledavacem. Treba pro Bing to bude: +koza +natekla +brada site:ifauna.cz
http://www.bing.com/search?q=%2Bkoza+%2Bnatekla+%2Bbrada+site%3Aifauna.cz.
Diky, samozrejme jsem se v tomhle problemu na vyhledavani vykaslala a kdyz na to ted koukam, je toho tu k tomuto tematu dost :-D Jindy mi to vetsinou nevyjde, takze uz byvam pesimisticka a nezkousim to.

Nez byl internet, tak jste hledala v zlatych strankach veterinare, nekdy neskodi si ten postup zopakovat.
napsal(a):
Nez byl internet, tak jste hledala v zlatych strankach veterinare, nekdy neskodi si ten postup zopakovat.
Nez byl internet, tak sem nepotrebovala nic hledat, poněvadž mi bylo asi tak 10let Dekuji mockrat vsem za rady, veterinarka je objednana. Vsechno snad dobre dopadne.
Koza jeste tyz den odcervena Aldifalem(s ni cele stado) a pichnuto zelezo. Otok postupne splasknul. Jeste jednou sla se stadem na pastvinu a otok se zase objevil (je mozne, ze to ma nejaky vliv?), od te doby je davam radeji na jinou pastvinu. Odcervovak nesla to odpoledne dost tezko, cucela jen do zdi, ani chleba nechtela, podali jsme na radu vet. Farmatan, ktery rozpusteny ve vode sama vypila a pozdeji uz sla na seno a rano se tvarila nastesti normalne. Je ale chudak porad dost unavena (predpokladam z anemie), zaostava za stadem, častěji polehava. Jde ji nejak pomoct, prilepsit?Ma pod sebou dve kulata 7tydnu stara. Neni lepsi je odstavit?
vema1603
napsal(a):
Koza jeste tyz den odcervena Aldifalem(s ni cele stado) a pichnuto zelezo. Otok postupne splasknul. Jeste jednou sla se stadem na pastvinu a otok se zase objevil (je mozne, ze to ma nejaky vliv?), od te doby je davam radeji na jinou pastvinu. Odcervovak nesla to odpoledne dost tezko, cucela jen do zdi, ani chleba nechtela, podali jsme na radu vet. Farmatan, ktery rozpusteny ve vode sama vypila a pozdeji uz sla na seno a rano se tvarila nastesti normalne. Je ale chudak porad dost unavena (predpokladam z anemie), zaostava za stadem, častěji polehava. Jde ji nejak pomoct, prilepsit?Ma pod sebou dve kulata 7tydnu stara. Neni lepsi je odstavit?
Dala by som kontrolný rozbor či aldifal dostatočne zabral, aj B12.. železo. nejak by som jej extra prilepšovala, napr. sušená lucerka, veľa konárov pravidelne, aby nebola nútená ďaleko chodiť za pašou a unavovať sa, kozľatá by som asi odstavila, len aby zas netrpela veľmi stresom z odstavu, to by jej nepridalo. Sliznicé má aké? nelepšia sa?
Sliznice ma porad blede. Zelezo a B12 v jake forme? Coz takhle kopřivy a pivo nebo pivovarské kvasnice? V tomhle vybehu maji prave spoustu keru a stromu, plus po ceste se nazobaji vseho mozneho na okraji lesa - bezinky, duby, jehlicnany, oresaky atd. a tolik bylin, ze je vsechny ani nepoznam. Jelikoz chodime s malymi detmi, tak jdeme rano i vecer opravdu pomalu a prijde mi, ze ji to spis zvedne naladu a rozproudi krev plus si muze vybrat cokoli chce. S tim odstavem, zalepuji ceciky a kozy zustavaji s kuzlaty. Takze ji mam radeji zasusit. Ona uz tak dava malo mleka, hrozne ji to kleslo a kuzlata sem tam dokrmuju z flasky.
Nečekejte od ní hned zázraky. Berte to tak, že byla pár dní od smrti. Každopádně koprologie je nutností. Podle jejích výsledků uvidíte, co dál. Pokud to byly vlasovky, tak se z toho dostane za pár dní. Pokud motolice, tak to bude horší a preventívně začněte hledat Ivomec super. Ten funguje na všechny stádia motolice. Jinak hodně štěstí.
Ja prave nevim, jestli se koprologii da verit a jestli to ma smysl. Pred tim byly rozbory ciste resp. Klostridie +, strongylida +, ostatni negativni. Stejne tak ted muze rozbor byt čistý, koza ale opet zacervena s cervy neprodukujícími vajicka. Ted za par dni uz vypada lepe, zacala uz behat, prestava byt bleda, nalila veminko, zasusit uz by bylo obtizne. Na fotce ta vlevo. Vetvicky ji zrejme prospivaji.
Ono záleží na tom, jak vzorek odeberete a pokud přijde rozbor čistej, moc bych tomu nevěřila, vždy tam něco je aspoň na jeden křížek. Pokud nemáte dobré oko, protože podle srsti, jiskře v oku, chování, nádoje se dá ledacos předpokládat, je rozbor další alternativa. Na klostridie (pokud si je nepletete s kokcidiema) se dá očkovat. Zavadlé kopřivy (když je koza nebere čerstvé), jsou dobrým zdrojem železa. Minerální liz, obsahující měď je také nezbytným pomocníkem v boji s parazity.
Nateklou bradu, sice u ovce, jsem řešila cca 2 týdny zpět. Stádo pravidelně odčervováno, střídáme účinné látky, vše pod kontrolou veta. Koprolky vycházely tak nějak normálně...+. Přesto jedno ráno přišla ovce na dojení s nateklou bradou. Veterinář je přes ovce "kovaný" a dle něj není nateklá brada znakem pouze začervení. Říkal mi, že je to znakem "chycených jater". Můžou a nemusí být zatím červi. Já dva dny před tím odstavovala, tohle byla prvnička a začala jsem jí dojit. I psychika se prý tak může odrazit. Stačí trošku vnímavější jedinec, co se hned sesype. Chtěla jsem ji znovu odčervit, ale to mi rozmluvil, že bych ji tím akorát uškodila. Píchla jsem ji tedy Veyxol "Béčko" a další ráno byla bez otoku. Nádoje krásné, což by u začervení nebylo. Otok se zatím nevrátil, ovečka je živá, čiperná. Tož tak. Pouze další pohled na věc, že ne za vším je nutné hledat breberky.
strip
napsal(a):
Nateklou bradu, sice u ovce, jsem řešila cca 2 týdny zpět. Stádo pravidelně odčervováno, střídáme účinné látky, vše pod kontrolou veta. Koprolky vycházely tak nějak normálně...+. Přesto jedno ráno přišla ovce na dojení s nateklou bradou. Veterinář je přes ovce "kovaný" a dle něj není nateklá brada znakem pouze začervení. Říkal mi, že je to znakem "chycených jater". Můžou a nemusí být zatím červi. Já dva dny před tím odstavovala, tohle byla prvnička a začala jsem jí dojit. I psychika se prý tak může odrazit. Stačí trošku vnímavější jedinec, co se hned sesype. Chtěla jsem ji znovu odčervit, ale to mi rozmluvil, že bych ji tím akorát uškodila. Píchla jsem ji tedy Veyxol "Béčko" a další ráno byla bez otoku. Nádoje krásné, což by u začervení nebylo. Otok se zatím nevrátil, ovečka je živá, čiperná. Tož tak. Pouze další pohled na věc, že ne za vším je nutné hledat breberky.
"otok podsaničí" ako dôsledok hypoproteinémie zo začervenia je len ak sú súčasne aj veľmi bledé sliznice (pokiaľ nemá stratu krvi z iných príčin). Ak sú sliznice pekne prekrvené, hľadala by som inú príčinu opuchu.
roklanka
napsal(a):
Ono záleží na tom, jak vzorek odeberete a pokud přijde rozbor čistej, moc bych tomu nevěřila, vždy tam něco je aspoň na jeden křížek. Pokud nemáte dobré oko, protože podle srsti, jiskře v oku, chování, nádoje se dá ledacos předpokládat, je rozbor další alternativa. Na klostridie (pokud si je nepletete s kokcidiema) se dá očkovat. Zavadlé kopřivy (když je koza nebere čerstvé), jsou dobrým zdrojem železa. Minerální liz, obsahující měď je také nezbytným pomocníkem v boji s parazity.
Mate pravdu, s klostridii jsem se prepsala, maji to byt kokcidie. Z lizu maji na vyber Solsel (ten je myslim bez medi) Selfit (s medi, ale ten u nich neni oblibeny) a Biosaxon - tusim cista sul. Vzorky byly odebrany veterinarkou primo "ze zdroje" , kozam se to moc nelibilo, ale pry je to tak nejjistejsi. Dekuji za tip na koprivy. Dostavaji jeste smrkove vetve, vzdy jim nejdriv oholi kuru a miluji je. Koza je kazdym dnem lepsi. Myslim ze ji nejvic prospela zmena pastviny z travni na kerovou.