Zdravím, chtěla jsem Vás poprosit o radu. Naše kuzlatka jsou 3 týdny stará. Posledních pár dní pijí o 106 a při krmení párkrát pocucají až ji úplně vysají, mléko se jí ale rychle obnoví, jde o to, že kůzlatka sají co chvíli a tak nemá kozena moc času na obnovení mléka a tak toho ani moc nepopijou. Denně vypije jeden asi 550 ml. Chtěla jsem se zeptat, jestli nemáme raději dokrmovat? Už pomalu jí seno, trávu. Moc děkuji.
Zenska prectete si neco o tech kozach... tohle je dotaz jak od ditete... jak tedy poznam nakrmene kuzle... ma pupik, prospiva - roste, hraje si, kdyz spi tak roste... ve trech tydnech zacinaji zkoumat o sto sest... ochutnavaji travu seno... pokud chci pomoci s prikmem tak hlavne dojne mamine... pridam ji trochu do zlabu... jecmen, oves nejlip mackany srotovany to je asi zaklad a pak nejake zlomkove casti jinych zrnin a pridavku... o tom jak krmit dojnou kozu je tady toho take hooodne... a vsechno se pise v priruckach pro chovatele... no a kuzlatka muzete take zacit pomalu prikmovat tou samou smesi nejlepe srotovanou... nevidim v tom problem..
Uživatel s deaktivovaným účtem

Chleba O tom se tu taky můžete dočíst hodně...
Krmna davka by mela byt vyvazena... a rozhodne prikrm zahajit jeste pred porodem... o vyzive koz si prectete je to stale omylane tema a pro chovatele myslim jedno z nejdulezitejsich koza neni vubec tak nenarocna jak si mnozi lide mysli pokud chcete aby netezila ze sebe a za par let nebyla na odpis je potreba o ni hezky pecovat preci je to logicke... maminu co koji take nenechate jen o chlebu a vode ze jo... tak se zamyslete a doprete tej svoji radosti trochu radosti... muzete davat pestrou stravu od zeleneho pres zeleninu ovoce / tohle samozrejme s mirou a opatrne./ jadro oves, jecmen, kukurici, jine obiloviny zalezi na tom k cemu se dostanente... a semena slunecnice, lnu, konopi... muzete davat pridavky jako pivovarske drozdi, sladovy kvet atd meze fantazie se nekladou... za co vam kozy utrhaji ruce jsou orezy keru a stromu... chleba jen jako pamlsek rozhodne ne jako krmivo...
Když jsem začínala, udělala jsem také spoustu chyb. Největší byla, že jsem kozy v březosti nekrmila tak jak si zasuhovaly a potřebovaly. Neměla jsem iternet, jen knihy, které si protiřečily s radami lidí (koza se nesmí moc krmit v březosti, aby neměla velký kůzlata a proto komplikovaný porod ) Až praxe mě naučila, jak na to. Nejdřív jsem dávala příkrmy až 6 týdnů před porody, dnes ho holky dostávají od konce pastvy. Kozy nasazují na maximum mléka, porody v pořádku a kůzlata pěkná. Po odstavu dostávají příkrm budoucí plemenice a plemeníci, kozy dostávají na dojírně oves. Příkrm jsem si sestavila sama a obsahuje : oves, ječný šrot, pšeničné otruby, sladový květ, máčené vojtěškové úsuškya cukrovarnické řízky. Pak podle sezony jim přimíchávám dýni, cuketu, jablka, brambory atd. Před porody ostropestřec, lněné semínko. Každý chovatel má svou směs, kterou přikrmuje.
Chleba je jen pamlsek, na který kozu přivoláte a odvedete, nikoliv krmení.Ve vetším množství nadělá víc škody, než užitku.