Dobry den,
potrebovala bych prosim poradit ohledne zvoleni vhodneho odcervovaku. U ovci jsem pri pitve nasla motolice cca pred mesicem, odcervila jsem jednou standartni davkou Aldifalu na kus, po 14dnech dvojnasobnou na motolici (4ml/10kg) a nyni jsem dala na koprologii bobky s velmi spanym vysledkem. Predtim byly ovce odcerveny Ivermectinem v lednu.
Dekuji moc za rady!
Eimeria spp. +
Fasciola hepatica +
Giardia spp. +
Paramphistomum +
plicní červivost NEG.
vajíčka GIN +.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A kdo Vám řekl, že je to velmi špatný výsledek? Kdyby byly 3 křížky...
To čo účinkuje na všetky štádiá-napr. triklabendazol nie je myslím dostupné, mám dojem že trochu širší záber oproti aldifalu má Ivomec SUPER len tá OL dlhá. Divím sa že aldifal na giardie nepomohol
(ten priložený súbor si nevšímajte to sú dávky pre kozy, najskôr som bola v tom že ide o kozy:P).
Tu je účinosť odčervovákov voči štádiám motolíc z parasitipedia.net (adults-dospelé, tie čísla sú vek motolíc v týždňoch).
Oslovte iného veta ohľadom ivomecu super. Triclabendazol-liek Fasinex pre ovce sa dá kúpiť v Nemecku :(
Skúste sa ešte popýtať na tento ale neviem ako je to s dostupnosťou https://www.lekarna.cz/triclaben-100mg-ml-a-u-v-2-2lt-suspenze/
(Rafoxanid sa dá myslím zohnať zmiešaný v krmive pre zver).
Tu je dobrý článok o motoličnatosti aj liečbe a prevencii http://vetweb.cz/terapie-a-prevence-fascioloidozy-sparkate-zvere-review/.

Mno...
aldifal je odčervovadlo, ne odprvokovadlo.
ani na eimerie, ani na giardie NEFUNGUJE. to není žádná rezistence, prostě fakt, asi tak stejný jakože aldifal nevyléčí chřipku.
napsal(a):
Mno...
aldifal je odčervovadlo, ne odprvokovadlo.
ani na eimerie, ani na giardie NEFUNGUJE. to není žádná rezistence, prostě fakt, asi tak stejný jakože aldifal nevyléčí chřipku.
Na eimerie nie ale na giardie aj keď sú prvoky množstvo zdrojov uvádza okrem iného že funguje aj albendazol.

moonika
napsal(a):
Na eimerie nie ale na giardie aj keď sú prvoky množstvo zdrojov uvádza okrem iného že funguje aj albendazol.
Pokud se podá tři dny za sebou tak možná.

moonika
napsal(a):
Áno.
Zadavatelka ale odčervila jednou a za 14 dní podruhé.
prostě není vůbec překvapení, že s prvoky to nic neudělalo. zbytek bych neřešila.
napsal(a):
Zadavatelka ale odčervila jednou a za 14 dní podruhé.
prostě není vůbec překvapení, že s prvoky to nic neudělalo. zbytek bych neřešila.
Nevieme ako na tom boli giardie predtým, možno to kleslo. Ja som sa len trochu podivila že neboli po aldifale nižšie, ale to bolo asi tým iba jednorázovým podaním. Giardie by ma netrápili, iba motolice.

moonika
napsal(a):
Nevieme ako na tom boli giardie predtým, možno to kleslo. Ja som sa len trochu podivila že neboli po aldifale nižšie, ale to bolo asi tým iba jednorázovým podaním. Giardie by ma netrápili, iba motolice.
Motolice by zase netrápily mě. jeden křížek, co to je. aldifal nefunguje na nedospělé motolice, takže tohle pro mě znamená ne rezistenci, ale prostě fakt, že od podání aldifalu nějaké nové zase dospěly. to chce spíš řešit celkové místo pastvy.
napsal(a):
Motolice by zase netrápily mě. jeden křížek, co to je. aldifal nefunguje na nedospělé motolice, takže tohle pro mě znamená ne rezistenci, ale prostě fakt, že od podání aldifalu nějaké nové zase dospěly. to chce spíš řešit celkové místo pastvy.
Tiež si myslím že asi nejde o rezistenciu. Prítomnosť motolíc by som nepodceňovala, bez ohľadu na počet krížikov ( s ohľadom na skoro-nedostupnosť prípravkov účinných voči všetkým štádiám).

moonika
napsal(a):
Tiež si myslím že asi nejde o rezistenciu. Prítomnosť motolíc by som nepodceňovala, bez ohľadu na počet krížikov ( s ohľadom na skoro-nedostupnosť prípravkov účinných voči všetkým štádiám).
Dospělé motolice zas tolik patogenní nejsou, ta paramfistomum prakticky vůbec.
je to migrace larev, co vadí. a proti tomu vám nepomůže zuřivé odčervování těmi několika málo preparáty, co umí i larvy, ale spíš to chce pořešit, jestli na současné pastvině má opravdu cenu pást. obě ty motolice mají jako mezihostitele vodního plže. chce to pást někde, kde není vlhko a kde nejsou ti plži, jinak je to nekonečný příběh.
napsal(a):
Dospělé motolice zas tolik patogenní nejsou, ta paramfistomum prakticky vůbec.
je to migrace larev, co vadí. a proti tomu vám nepomůže zuřivé odčervování těmi několika málo preparáty, co umí i larvy, ale spíš to chce pořešit, jestli na současné pastvině má opravdu cenu pást. obě ty motolice mají jako mezihostitele vodního plže. chce to pást někde, kde není vlhko a kde nejsou ti plži, jinak je to nekonečný příběh.
Jj to je najlepšie riešenie ale často nie tak ľahko realizovateľné.

moonika
napsal(a):
Jj to je najlepšie riešenie ale často nie tak ľahko realizovateľné.
Ve skutečnosti je to lehčeji realizovatelné než pokoušet se likvidovat ty larvy, když vám je ovce při pastvě průběžně žerou nové a nové. to je pak otázka, jestli má cenu ty ovce chovat, když je k dispozici jen zamořený pozemek.