Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
23.6.2017 21:13
husopaska

XXX.XXX.202.251

Potřebovala bych poradit, co je asi s mojí 2 letou kozou.Koza je 2 měsíce po porodu-narodili se 2 kozlíci, ale ani jeden se nepostavil na nohy a do 48 hodin uhynuli/i přes intervenci veta/.
Koza byla odčervená koncem dubna.Poslední dobou- možná měsíc skřípe zubama.Nevypadala, že by ji něco bolelo, chuť k jídlu dobrá, blbnula.
Dneska skřípala zubama dost, trávu nechce, je přihrbená, chodí dokola a občas zakopne.
Jak jí můžu pomoci? Díky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

23.6.2017 21:34

husopaska napsal(a):
Potřebovala bych poradit, co je asi s mojí 2 letou kozou.Koza je 2 měsíce po porodu-narodili se 2 kozlíci, ale ani jeden se nepostavil na nohy a do 48 hodin uhynuli/i přes intervenci veta/.
Koza byla odčervená koncem dubna.Poslední dobou- možná měsíc skřípe zubama.Nevypadala, že by ji něco bolelo, chuť k jídlu dobrá, blbnula.
Dneska skřípala zubama dost, trávu nechce, je přihrbená, chodí dokola a občas zakopne.
Jak jí můžu pomoci? Díky.

Křišťálovou kouli bohužel na víkend vypínám...

23.6.2017 21:44
husopaska

XXX.XXX.202.251

Díky Bodlinko, tak alespoň nějaký tip.Koukám do knížek, moc moudrá z toho nejsem, vztah veterinářů kekozám je obecně známý.Ani jsem se na ni šostně nepodívala/ prý stačí se na kozu špatně podívat a ona onemocní/.Ach jo!

23.6.2017 21:48

husopaska napsal(a):
Díky Bodlinko, tak alespoň nějaký tip.Koukám do knížek, moc moudrá z toho nejsem, vztah veterinářů kekozám je obecně známý.Ani jsem se na ni šostně nepodívala/ prý stačí se na kozu špatně podívat a ona onemocní/.Ach jo!

Z knížek se nedá vyčíst nic, pokud máte jen naprosto nespecifické příznaky stylem "není jí dobře" ono prostě trochu víc řekne pořádné klinické vyšetření a někdy ani to ne a je potřeba pokračovat dál, krev, moč, koprologie.

kdyby to bylo tak jednoduchý jako nějaká kniha, kde byste si jezdila prstíčkem po nějakém pavouku a na konci by byla diagnóza stylem žere nežere - nežere, tak skřípe nestřípe, skřípe, zakopává nezakopává - zakopává, má kozolitiázu, tak můžeme zrušit šest let medicíny.

23.6.2017 21:49

Jestli chcete tip, tak červi. hodně často jsou to červi a že byla koza odčervená v dubnu neznamená vůbec nic.

23.6.2017 21:54
husopaska

XXX.XXX.202.251

Nechat udělat koprologický rozbor?Dostala Aldifal ve vyšší dávce.

23.6.2017 21:57

husopaska napsal(a):
Nechat udělat koprologický rozbor?Dostala Aldifal ve vyšší dávce.

No, třeba, ale taky kouknout na sliznice, hydrataci, zkontrolovat jak fungují bachory...

23.6.2017 22:12
husopaska

XXX.XXX.202.251

Jak se kontrolují bachory? Bobky standartní, hladové jámy a při dojení jí kručí v břiše.
Že by se přežírala, to zrovna ne, její dcera toho zbaští více.Sliznice normálně prokrvené.

23.6.2017 22:15

husopaska napsal(a):
Jak se kontrolují bachory? Bobky standartní, hladové jámy a při dojení jí kručí v břiše.
Že by se přežírala, to zrovna ne, její dcera toho zbaští více.Sliznice normálně prokrvené.

Mno.. chcete opravdu, abych vám tady tlumočila tři semestry medicíny přežvýkavců a pak poznatky z praxe?

23.6.2017 22:24
husopaska

XXX.XXX.202.251

Klidně, jestli máte čas a chuť. Já teď na toto téma tahám rady z Google a moc to nejde.

23.6.2017 23:30
roklanka

XXX.XXX.45.139

husopaska napsal(a):
Klidně, jestli máte čas a chuť. Já teď na toto téma tahám rady z Google a moc to nejde.

Je až neuvěřitelné, že může někdo nechat kozu měsíc vrzat zubama, což znamená, že kozu něco bolí. A napsat drze toto vetce, která se jí snaží nasměrovat, co má dělat.

24.6.2017 07:26
husopaska

XXX.XXX.202.251

Roklanko, jak jsem psala, koza byla jinak v pořádku.Chuť k jídlu, blbla, chovala se normálně.Věřte, že nemám zájem kozu trápit, mám ji ráda a chci jí pomoci.Ráda bych uvítala i od vás nějaký ten tip na pomoc.Nejsem ignorant a rady se mi zatím nedostalo.

24.6.2017 07:32

husopaska napsal(a):
Roklanko, jak jsem psala, koza byla jinak v pořádku.Chuť k jídlu, blbla, chovala se normálně.Věřte, že nemám zájem kozu trápit, mám ji ráda a chci jí pomoci.Ráda bych uvítala i od vás nějaký ten tip na pomoc.Nejsem ignorant a rady se mi zatím nedostalo.

Jediný, kdo vám ale může poradit, je veterinář.

protože nezlobte se, není možné vám tady dát návod, jak udělat klinické vyšetření koze, protože vy prostě stejně nejste schopná případné nálezy vyhodnotit a to je něco, co je nesdělitelné. co se učí tak, že student a učitel stojí u zvířete a učitel říká podívej, tohle si poslechni a na tohle si sáhni a tohle je normální a tohle ne. nečte se to v knihách a není to na netu. rozumíme si?

24.6.2017 07:41
husopaska

XXX.XXX.202.251

Dobrá, pokusím se sem veterináře dostat, i když zatím moc dobré zkušenosti nemám.Přijíždí už s tím, že kozu léčit je problém a nemá to moc cenu.Pro svoji Rozárku to udělám.

24.6.2017 07:43

To máte jednoho jedinýho veterináře v širokém okolí? neveřím.

24.6.2017 08:06
roklanka

XXX.XXX.46.222

Bodlinka má pravdu, při takto nejasném popisu se nedá ani hádat. Na druhou stranu, je, aspoň v mém okolí jen málo vetů, co kozám i ovcím rozumí. Skřípáním zubů dává koza signál, že něco neni v pořádku a u koz se toto musí řešit hned, neb koza se během krátkého času zhoupne a je na smrt. Takže první je, poslechnout si žaludky, jestli jedou správně. To se musí člověk naučit, popisuje se to hůř. Bublá, píská, rachot, převalování.Změřit teplotu. Pak odčervení, kontrola oka, koprologie (ovšem dobře odebraný vzorek). Ač odčervená, může tam být rezistence a koza může být masivně začervená. Pak rozbor moči, krve což stejně musí udělat vet. a hodnoty zná, nebo se dají dohledat. Kozy jsou žravé, řekla bych až nenažrané a jakákoliv odchylka značí problém.Při popisu, který jste sem napsala to je opravdu na křišťálovou kouli.

24.6.2017 08:12
moonika

XXX.XXX.170.103

"chodí dokola a občas zakopne." to chodenie dokola myslíte doslovne či tým myslíte že chodí akoby "bezcielne"?
Inak samozrejme veta, ide o čas, podľa opisu to vyzerá vážne, popýtajte sa napr. aj na družstve ak tam máte poblíž, čo za veta tam chodí ku kravám.

24.6.2017 08:59
husopaska

XXX.XXX.202.251

Ano, koza chodila včera bezcílně.
Dneska ráno podstatně lepší- žere, zaskřípejen občas a málo.Veterinář kontaktován.

24.6.2017 12:06
lilo

XXX.XXX.201.210

Kontrola bachoru je poslechem a pozorovanim.. pokud koza prezvykuje... tak vyhazuje zradlo... tj... vykrkne zvejkanec rozzvejka... dela to pomerne stale a pravidelne... musite na ni zkratka civet a koukat... take na to jeslti se bachor prelejva... je to v na leve strane kozy a je to taktez viditelne... bachor ma krucet piskat prelevat se... ale ne cvachtat.. motani se muze ukazovat bud na cervy vlasovka atd a tam koza bude pekne zrat, bude mit i v norme bobky zadnou sracku ale bude chradnout hubnout motat se bude anemicka... ocni sliznice podle famachatestu budou svetle, porcelanove atd... nebo otravu.. co zrala.. muze byt problem se sparenou travou, nejakejma jedulema atd... nebo na neurologickej problem kterej muze zpusobit treba listerioza...

24.6.2017 12:11
lilo

XXX.XXX.201.210

Jo a co se vetaka tyka... tak u me byl take jeden... bylo to v nedeli takze s priplatkem... ze... koza porodila a pri tehlech teplotach od rana do 4 hodin odpoledne z ni koukalo luzko... kuzlatko mela pidi tak jsem zpanikarila po te co jsem do kozy sahla tak na hloubku dlane tam toho jeste bylo dost ale kuzle jsem nenahmatala... no tak prijel..4x4 ford proste tlusty auto... a ja si rikam za co tady vlastne platim.. dostala ATB a prostaglandin... vysetril ji s tak jako ja bo by ji natrhl takze mi rekl ze budem doufat ze tam v ni nic uz neni... a vyuctoval 510kc... no ma to ke me 14 km... takze 28 km cesta a celkem cca 10 minut prace... vysledek nejasnej...

24.6.2017 13:03

Kdo má auto, je někdy lepší kozu naložit a odvézt k tomu veterináři, ne samozřejmě rodící kozu. Kolikrát je to rychlejší a když už tam jste, něco s ní dělat musí.

24.6.2017 19:59
husopaska

XXX.XXX.212.31

lilo napsal(a):
Jo a co se vetaka tyka... tak u me byl take jeden... bylo to v nedeli takze s priplatkem... ze... koza porodila a pri tehlech teplotach od rana do 4 hodin odpoledne z ni koukalo luzko... kuzlatko mela pidi tak jsem zpanikarila po te co jsem do kozy sahla tak na hloubku dlane tam toho jeste bylo dost ale kuzle jsem nenahmatala... no tak prijel..4x4 ford proste tlusty auto... a ja si rikam za co tady vlastne platim.. dostala ATB a prostaglandin... vysetril ji s tak jako ja bo by ji natrhl takze mi rekl ze budem doufat ze tam v ni nic uz neni... a vyuctoval 510kc... no ma to ke me 14 km... takze 28 km cesta a celkem cca 10 minut prace... vysledek nejasnej...

Já právě taky nemím úplně nejlepší zkušenosti.Doktor přijel v bílých botách, sice s fonendoskopem, ale jinak nic.Pro antibiotika jsme si museli jet k němu domů.Co dodat?

25.6.2017 10:18
roklanka

XXX.XXX.46.222

A jaká byla jeho diagnoza? Je mi upřimně jedno, čím a jakým autem vet přijede, jezdila ke mě stará vetka (70), která se nehodlala smířit s věkem.Minisukně a balerýnky, ale byla skvělej diagnostik, koukla a věděla. Ke kamarádce na ovci přijel vet v holinách a napsal jí na zastavený trávení atb .

Přidejte reakci

Přidat smajlík