Dobrý den,
lze kamerunské beránky chovat na jedné pastvině jako sekačky? (Od jara do podzimu a pak mrazák.)
Nemáte někdo zkušenosti? Nebudou se prát tak, že to nebude možné, a budou se muset oddělit?
Uvažuji o tom proto, že na jaře je spoustu beránků a málo oveček. Oveček je přece škoda mohou jít do chovu. Navíc beránci mají větší jateční váhu. Budu rád za každý postřeh, děkuji Martin.
Uživatel s deaktivovaným účtem

AT89C
napsal(a):
Dobrý den,
lze kamerunské beránky chovat na jedné pastvině jako sekačky? (Od jara do podzimu a pak mrazák.)
Nemáte někdo zkušenosti? Nebudou se prát tak, že to nebude možné, a budou se muset oddělit?
Uvažuji o tom proto, že na jaře je spoustu beránků a málo oveček. Oveček je přece škoda mohou jít do chovu. Navíc beránci mají větší jateční váhu. Budu rád za každý postřeh, děkuji Martin.
Jako sekačku lze chovat leccos, pokud je místo. ale na maso bych, pokud máte dostatek prostoru, zvolila nějaké masné plemeno.
Tak když chcete na maso od jara do podzimu, tak jim nemusíte sušit seno a pustíte je na celých 3100 m2, ne? Na takovou plochu tak 4 beránky masného typu. Vlna x srst vás taky nemusí zajímat, když je stejně porazíte. Záleží co myslíte mokřejší pastvinou, v letošním suchém roce to spíš může být výhoda, jinak ale pozor na hnilobu paznehtů a větší výskyt parazitů.
Ne ze bych neměla něco načteno o tomto plemeni ale aby jste mi věřili.

LucinkaMňauí
napsal(a):
Jen pro zajímavost ovce kamerunske jsou masné plemeno.
Ale tak sežrat se dá všechno :D a zrovna kamerunka, no, dojit se to nedá, vlna z toho není, tak zbývá jen říkat tomu masné plemeno, protože jinak by v té tabulce muselo být v kolonce užitkovost napsáno "žádná".
ovšem zmasilostí ani kvalitou masa se s opravdovými masnými plemeny nemůžou rovnat.

AT89C
napsal(a):
Já mám strach hlavně o to, jestli se nebudou mezi sebou napadat, jestliže budou všichni samci. Asi nebudou "hodní jako beránci", nebo ne?
Martin.
Nebudou. jednak než pořádně zjistí, že jsou samci, budou v mrazáku, jednak v okolí nebudou žádné bahnice, o které by bojovali.
napsal(a):
Ale tak sežrat se dá všechno :D a zrovna kamerunka, no, dojit se to nedá, vlna z toho není, tak zbývá jen říkat tomu masné plemeno, protože jinak by v té tabulce muselo být v kolonce užitkovost napsáno "žádná".
ovšem zmasilostí ani kvalitou masa se s opravdovými masnými plemeny nemůžou rovnat.
Vy jste ochutnala oboje? Myslím kamerunky a třeba suffolky? Je to veliký rozdíl v chuti?

Jestli máte spíše mokřejší pozemek, tedy za předpokladu, že to neznamená, že je to "taktrochubažina", by se mohlo naopak jednat o více úživný pozemek, než celoletně suché stepi... tedy si myslím, že pokud nepotřebujete zachovávat tu druhou půlku na seno (třeba sušíte seno pro králíky, nebylo myšleno pro ty ovce...), tak bych to nechala rozdělené, pořídila 2 masné beránky na jaře a až to sežerou, přepustila na tu druhou půlku. Než tuhle dožerou, tak zas ta první obroste, nebude to spasené "na drn", tedy budete udržovat pěkně zelenou plochu, beránci budou nažraní a na podzim "sklidíte" krásně narostlá zmasilá jehňata
A uvidíte, co to udělá :) Třeba Vám to uživí i tři... ale začala bych dvěma.
Ohledně konfliktů se nemusíte bát. Samci jsou správná volba. Můžete pořídit i vykastrované - informace, že kastrovaní méně narůstají na mase a jdou do loje je prý nesmysl (taky jsme nic takového nezjistili). A pak nemusíte mít obavu, že by se bili už vůbec...

Každý má jiné preference.
Mě třeba tyhle kostitřasy přijde zbytečné chovat, pokud to není právě kvůli tomu, že jsou lehkonozí a vyžijí s velmi málem. Protože mám raději porci masa, než obírání kostí (je to dost podobné jako koza, co se množství masa týče...- vlastní zkušenost.).
Ale ano, chuť po zvěřině to prý má. Bylo to tu zmíněné.
Já jsem jí tam nenašla. Ale asi proto, že jsem zvěřiny "najedená" a nemám potřebu jí v jiném mase hledat

napsal(a):
Každý má jiné preference.
Mě třeba tyhle kostitřasy přijde zbytečné chovat, pokud to není právě kvůli tomu, že jsou lehkonozí a vyžijí s velmi málem. Protože mám raději porci masa, než obírání kostí (je to dost podobné jako koza, co se množství masa týče...- vlastní zkušenost.).
Ale ano, chuť po zvěřině to prý má. Bylo to tu zmíněné.
Já jsem jí tam nenašla. Ale asi proto, že jsem zvěřiny "najedená" a nemám potřebu jí v jiném mase hledat
Na podzim jsme poráželi dva 2+3letý kamerunský beran, oba měli kolem 45kg a žádný tuk. To je výhoda těchto "kostitřasů." Maso bylo tmavé, jako zvěřina a nepáchlo skopovým.

AT89C
napsal(a):
Kolik z toho bylo masa?
Díky Martin.
No, ještě je část v mrazáku Udává se, že polovina z váhy je k jídlu, asi to tak zhruba bude.
Nevim nechci nikomu brat iluze o chovu kamerunsky ovce chovam suffolky a mam jeste jednu krizenku... nejlepsi je pro vypas a maso chovat jedince masnych plemen a jeste lepe se v chovu na maso osvedcili jejich krizenci... protoze rostou... pro toho kdo chova ovce na maso je asi stezejnejsi, kdyz je nemusi v zime stajit a krmit... kdyz to proste za sezonu na zelenem vyroste a s podzimkem to bouchne a ulozi do mrazaku... ted pred tydnem jsme zabijeli cisteho beranka suff narozenej k prvnimu lednu... porodni vaha pres 5 kg z dvojcat... vyteznost jatecni 18 kg... jen na zelenem, zadny prikrm...omezeny prostor... tj moc zvirat na male plose... ziva vaha byla zhruba 45kg... a upozornuju ze to byl prcek... ale zmasilost uzasna... kyta pres 3 kg... mam tam ale o mesic mladsi jehnicku krizenku a ta je na 50 kg.

Nevytahuj se...
Byla jsem na šišku, jak mám letos mizernej odchov (už vím kvůli čemu - zase začátečnická chyba v managementu krmení...) a že mi nerostou. Ale když mi je povážil předevčírem šlechtitel, tak jsem zajásala, protože zas tak mizerný to není (naštěstí). Ufff.
Každopádně souhlas, že kříženci rostou nepoměrně rychleji, než čistokrevní..