Co na pozemek 900 + 3500 m2

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
12.7.2017 20:18
Steve89

XXX.XXX.16.225

Zdravím,

budeme se stěhovat do konečně pořádného vesnického stavení se zahradou 900 m2 a za ním navazující 3500 m2 bývalé pole, které jsem letos zatravnil pastevní směsí osiva. Intenzivně jsem zaléval a nyní pravidelně sekám. Trávě se daří. Příští rok bych rád na tento pozemek/pozemky vypustil nějaká zvířata.

Vše budu chovat jen pro rodinu a z chovatelské vášně.

Na větší pozemek 3500 m bych si představoval pořídit 3-4 mladé ovce/beránky na výpas. Ovce jsem nikdy nechoval, tak bych je prvním rokem pořídil jen zřejmě na výkrm a na podzim bych je porazil. Ve druhém roce uvidím, zdali půjdu stejnou cestou, či budu ovce držet celoročně.

Jako plemeno se mi nejvíce zamlouvá Suffolk a Dorper, či jejich kříženci.

Na zahradu u domu 900 m2 bych chtěl umístit slepice (zřejmě Maransky, nebo nějaké jiné střední shánčlivé plemeno). Zde mám představu 8-12 ks + 1 kohouta.

Na zahradu 900m bych také rád umístil nevím jaký počet hus(zřejmě českých). tyto bych střídavě vypouštěl i na větší pozemek k ovcím.

Pozemky mám oplocené - menší 900m - 2 m vysoká zeď a větší 3500m 150 cm vysoké pletivo. Na ovce plánuji pořídit ještě ohradník.

Rád bych minimalizoval čas strávený sekáním.

Jsou mé představy reálné? Případné rady vítám. Nechci vydělávat, zvířata bych chtěl chovat a v ideálním případě i rozmnožovat (to je ovšem zatím daleko).

Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

12.7.2017 20:48

Klidne 4 aspon 3 mesicni. kdyz nebude stacit trava tak zizli pizli.

13.7.2017 11:40
lilo

XXX.XXX.201.210

Vase predstavy jsou realne...ale i realna predstava se z pohledu praxe po par letech zda velmi naivni...

13.7.2017 12:02

Kulovy, hlavni je zacit a ne jen o tom premejslet a snit :). To je velkej problem u nadsenych permakulturniku a takovych tech v souladu s prirodou.

13.7.2017 13:00
lilo

XXX.XXX.201.210

Tak mastnacku... furt lepsi kdyz to ma clovek alespon trochu promysleny nez takovy ty dotazy... je koza ono z toho neco tece co to asi je...
zacit ano... souhlasim ale vzdy o tom alespon neco vedet... a pan ma realnou predstavu... jenze po par letech teprve praxe ukaze jestli ta predstava byla nebo nebyla naivni... osobne ovce povazuju za nejlepsi moznou volbu ale sekackovani se nevyhne...chov hus je take fajn ale realita odchovu housat je takova a makova.. nemluve o tom ze bude mit zahradku posranou samejma husincema a ze se taktez pravdepodobne nevyhne sekackovani... nemluvi uz o zahrade zeleninove a ovocnych stromech...

13.7.2017 14:29
janau.

XXX.XXX.162.61

Já souhlasím, že je důležité prostě začít.. A začít s myšlenkou, že to první rok zkusím, na podzim ovce porazím a pak se uvidí, co další rok, se mi zdá jako naprosto rozumná, alespoň co se týká ovcí.

13.7.2017 17:34
Steve89

XXX.XXX.16.225

Mastnacek to s těma permakulturnikama docela vystihl :-D, je to teď taková moda. Avšak je to jen prosté vrácení se ke starým zvyklostem minulých generací.

Představy musím mít každý, když chce začít s něčím novým. Snílek jsem samozřejmě také, protože se na to na všechno těším už hodně dlouho , každopádně ke konci měsíce začínám stavět přístřešek pro ovce spojený se seníkem, takže už pomalu, začínám ´´.

Chci aby moje děti věděly, že maso, vejce, zelenina a ovoce nepochází ze supermarketu, ale z přírody. Ale to je na dlouhé povídání

První co z jara pořídím jsou zmíněné ovečky. Vše ostatní postupně. Uvidím jak budu stíhat stavět příbytky.

18.7.2017 11:37
Steve89

XXX.XXX.152.183

Tráva zasetá v květnu. Nesekaná necelé tři týdny.

18.7.2017 12:32

Steve89 napsal(a):
Tráva zasetá v květnu. Nesekaná necelé tři týdny.

Teď nevím, jestli se chlubíte nebo pláčete na totál zapleveleným pozemkem... doufám, že víte, že to samá ježatka, pěťour a merlík?

ale krmit se tím taky dá, no. jen nevím, jestli v tom přežilo nějaké to semeno z května. ježatku jste určitě nesel.

18.7.2017 14:35
profesor1

XXX.XXX.192.98

Tak to je teda opravdu dílo! Jestli to nechcete znovu přeorat a podsít, tak bych to okamžitě posekal a všechnu hmotu z pozemku hned odstranil aby se nevysemenila a pak sekat a sekat...... před vykvetením. Teada tolik peťouru...... to jsem ještě neviděl. To tam máte nějakou vlhkou loku, nebo vysušený rybník?

18.7.2017 16:18
lilo

XXX.XXX.201.210

To je tak kdyz si clovek rekne trava jako trava jezatka je peknej bordel kde jste to sehnal... co ze tam bylo puvodne... orna?

18.7.2017 16:42
petrako

XXX.XXX.3.5

Kdybych já měla 900 m2 u baráku a 3500 m2 louku, (mám o něco víc) tak bych pořídila 2-3 kozy, nebo 1 kozlíka a 1 kozu, u domu bych postavila kozín, oddělila si něco na zahrádku a nechala je spásat a louka by vyšla akorát usušit na zimu. Nebo pro začátek a na to, co Vám tam roste raději ty ovce. Pokud to máte podmáčené zkuste vykopat příkopy i třeba prostředkem a odvodnit. Na podmáčené pastvině se bude dařit motolicím a plevelům.

18.7.2017 20:57
Steve89

XXX.XXX.144.202

Původně orná půda, na jaře přeoraná a srovnaná do roviny. Snažím se sekat každých 14 dní. Půda je písčitá a suchá. Mnou vysazená tráva je vidět jen po posečení. Nepoužil jsem žádnou chemii na likvidaci náletových travin. Uvidím co s tím udělají ty ovce. Z jara byla nejvýrazněji zastoupena lebeda a nyní ta ježatka.

19.7.2017 10:23

Vypadá to hrozně, ale ovce nebo kozy to sežerou všechno v pohodě. Zvlášť když to sekáte, co posekáte, můžete usušit a v senu sežerou skoro vše. Lebeda, merlík nebo třeba laskavec je strašný plevel, ale skvělé krmivo, i když se mi tu asi někdo bude posmívat. Je však dost výživné (o ježatce to nevím, ale je to aspoň změna chuti proti jiným plevelům). Letos se mi naskytlo pást na úhoru zapleveleném vším možným a kozám to ohromně chutná, mají radši širokolisté rostliny než trávy. Vytrvejte, bude to chtít ještě čas, sekejte a nenechte to vysemenit. Další rok už bude lepší atd.

19.7.2017 10:32
janau.

XXX.XXX.162.61

Naše dospělé kozy kamerunky také dávají přednost plevelům, laskavec, merlík, kopřivy (kvetoucí) nebo všechny možné bodláky a pcháče a obecně kvetoucí plevele, pak až trávy a např. jetel nežerou vůbec, okusují jen květy...
Jiné je to ovšem s ovcemi, ty vyžerou trávy, pak až co zbývá a taky ne všechno..

19.7.2017 10:42

Jo, ale kdyby se to podařilo usušit, myslím ty pro ovce nedobré rostliny, sežraly by to v senu a je po plevelu.
Taky husy by asi sežraly to, co si tam nepředstavujete mít.
janau. Vidíte, a to se všude píše, že ovce sežerou všechno, kdežto kozy jsou mlsné. A ty Vaše to mají opačně .

19.7.2017 10:43
Steve89

XXX.XXX.159.180

Přesně jak říkáte, letos budu sekat jako vzteklý a na jaře to už snad bude lepší... Ty náletové, plevely ´´ bohužel rostou rychleji než zasetá tráva. Kupoval jsem tuto směs http://www.aros.cz/cs/store/aros-profi/pastevni-2/

V našem kraji je většinou sucho, letos je na srážky nadprůměrný rok. Hlavně v posledních 14 dnech pršelo opravdu vydatně. To se pak těm plevelům daří.

Přidejte reakci

Přidat smajlík