Vyhublý beran-prosím o radu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.7.2017 21:47
niky001

XXX.XXX.145.106

Dobry vecer, prosim o radu. Mam 3 roky stareho berana. Pred 2 mesici mu zacala byt pohmatem citit panev, ale nebylo to tak strasne.Dostal jidlo na prilepsenou, po kterem jsem myslela ze nabere zpet. Az po dalsim mesici se zacal horsit, zacal mit propadle boky, vodnaty prujem a byl smutny. Vet. mi pro nej dal nejakou inj. na, nakopnuti'' predzaludku, po 2 dnech jsem odcervila. Po par dnech byly bobky vzhledove Ok a beran uz byl veselejsi, ale nyni zase zacal hubnout..i kdyz normalne zere.Ostatni ovce jsou v pohode, odcervuji pravidelne, maji nonstop seno, pastvu, vodu, solne a mineralni lizy, trochu tvrdeho chleba, mrkve. Beran dostava repne pelety+ lnene seminko.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.7.2017 08:18

Posbirejte bobky a poslete na rozbor at vite. A nebo naslepo mu dejte aldifal pro 100kg berana. Mrknete mu na "oko" famacha test. Jestli bude svetle ruzovy nebo nedejboze bily, tak jeste ivomec nebo biomec injekcne. CImpak ho krmite?

19.7.2017 10:04
lilo

XXX.XXX.201.210

No v tuhle dobu by mel byt beran v nejlepsi kondici a prikrmovan ovsem zacina rije.. nechci vam brat iluze ale takle hubenej beran asi tu riji ani nezvladne... ta ho jeste vice vycerpa... urcite bobky na rozbor pokud ho chcete zachranit... jinak bych ho rizla a sehnala jineho berana... musite pocitat s tim ze co zvire jako prezvykavec za tyden schodi za mesic nenabere...

19.7.2017 13:55
niky001

XXX.XXX.145.106

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Posbirejte bobky a poslete na rozbor at vite. A nebo naslepo mu dejte aldifal pro 100kg berana. Mrknete mu na "oko" famacha test. Jestli bude svetle ruzovy nebo nedejboze bily, tak jeste ivomec nebo biomec injekcne. CImpak ho krmite?

Jak jsem psala, seno, pastva, mrkve, repne pelety a lnene seminko, na chut chleba, ale ten ted nedostava. Nikdy jsem na prilepseni jadro nedavala, protoze byl celkem dost tlusty.

19.7.2017 13:59
niky001

XXX.XXX.145.106

lilo napsal(a):
No v tuhle dobu by mel byt beran v nejlepsi kondici a prikrmovan ovsem zacina rije.. nechci vam brat iluze ale takle hubenej beran asi tu riji ani nezvladne... ta ho jeste vice vycerpa... urcite bobky na rozbor pokud ho chcete zachranit... jinak bych ho rizla a sehnala jineho berana... musite pocitat s tim ze co zvire jako prezvykavec za tyden schodi za mesic nenabere...

Jeste dodam, ze beran je kryptorchid, takze me nejde o zvladnuti rije...je to domaci mazel.

22.7.2017 20:06

Když vyloučíme nebo spíš vyloučíte začervení, tak stejně žádnou injekcí mu pořádně trávení nespravíte. To chce nějaký ruminal, prodigestan apod. a nalejt to do něj. Vykašlal bych se na jakýkoliv příkrmy, protože tim mu bachor akorát rozházíte. Beran není vysokoprodukční laktující zvíře, ten by měl být v kondici i jen z pastvy/sena. A nebo ho máte na totálně masivně začerveném kusu pozemku a třeba i díky předešlému špatnému odčervovacímu programu ho už máte na nějaké účinné látky odčervováků rezistentního. Laborka podle bobků vám napoví.

23.7.2017 09:52
niky001

XXX.XXX.145.106

Ano, byl v kondici jen z pastvy a sena. Nikdy jsem ovcim prikrmy nedavala. Prodigestan jsem dala, injekce mu ocividne na traveni pomohla dost, vypada celkove lepe a repnymi peletami a lnenym seminkem se snad ani prave rozhazet neda. To spis hrozi, kdyz se nekdo snazi ovce uchlebovat a urohlikovat...

23.7.2017 13:23

Injekce spíš podpoří chuť k jídlu, to se píchá se hlavně menbuton a nebo hepagen, ale nálevy to stejně nenahradí. jinak souhlas.

23.7.2017 19:14
niky001

XXX.XXX.145.106

Na nazev injekce si nevzpomenu, ale hepagen, nebo menbuton to nebyl.

23.7.2017 19:49

Na podporu trávení a tím i chuti k jídlu je nejlepší Citroenzymix či Ema Fauna.Mám vyzkoušeno.

23.7.2017 21:20

Tak buď jsem uplně blbej, ale prostředek pro psí a drůbeží žaludky fungující na hodně malém pH bych přežvýkavci do bachoru fakt nelil! Vždyť mu to to trávení snad akorát musí ještě víc zastavit. Prosím vyveďte mě někdo z omylu.

23.7.2017 21:36

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Tak buď jsem uplně blbej, ale prostředek pro psí a drůbeží žaludky fungující na hodně malém pH bych přežvýkavci do bachoru fakt nelil! Vždyť mu to to trávení snad akorát musí ještě víc zastavit. Prosím vyveďte mě někdo z omylu.

Jestli jste blbej nevím, ale oba přípravky jsou jak pro kozy, tak ovce, krávy, stačí si to přečíst.Někomu hold vyhovuje chemie a někdo má raději přírodní prostředky.A rozhodně než něco odsoudím, tak to vyzkouším.Asi se budete divit, ale Ema Faunu jsem dávala koze, když utekla a sežrala 3l pšenice.Nežrala 1 den, další den začala žrát a nic jí nebylo.

24.7.2017 11:09
niky001

XXX.XXX.145.106

U nas neslo, ani tak o to, ze by beran nezral. Zral normalne jako vzdy, ale nebylo to na nem vubec videt..

24.7.2017 11:58
moonika

XXX.XXX.147.9

Dali ste tie bobky na rozbor? Podpora trávenia je fajn ale pokiaľ znova nejakú dobu chudne tak treba hľadať príčinu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík