Dobrý den, naše koza dostala falešnou březost, dojít cca 3/4litru denně. Problém je v tom že má nalitou jen polovinu vemene. Chceme ji zasušit a na podzim ji nechat připustit. Myslíte že by se jí pak měly nalít normálně obě poloviny? Taky si nejsem jistá jestli při tomto množství mléka můžu zasušit nárazově ( prostě přestat dojít) - to mi bylo poraženo, že prý se to vstřebá, ale já si tím nejsem jistá, mám pocit že po dvou dnech by jí to vemeno prasklo, a taky mám strach že zánětu. Nebo postupně omezovat. Moc děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud bude kůzle pít z obou půlek, vyvinou se obě, každopádně tohle na funkci momentálně nevyvinuté části nemá vliv. Každý rok je vemeno jiné a i dojivost je jiná podle počtu kůzlat, častosti a způsobu kojení atd. (má zkušenost, nevnucuji nikomu).
Zkuste naráz, ale kontrolujte. Kdyby po dvou dnech bylo vemeno velmi plné, oddojte třeba polovinu a zbytek nechte. Každopádně nevydojujte úplně. Pak třeba zase za dva dny oddojte atd. Někdy to vypadá, že vemeno je moc plné, ale nevadí to, dokud nevznikají v některých částech tvrdší místa a vemeno není horké. To už by byl náběh na zánět. Ale preventivním oddojením třeba 30-40 střiků denně tomu předejdete a po pár dnech už nemusíte ani to.