Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.8.2017 21:38
link

XXX.XXX.168.24

Dobrý den,

minulý týden mi přišel e-mail od paní ze SZIF:

dovolujeme si Vás upozornit na povinnost ohlásit Státnímu zemědělskému intervenčnímu fondu (dále jen SZIF) umístění objektu Vašeho hospodářství, kde jsou Vámi registrovaná zvířata chována, a to do 15 dnů ode dne registrace hospodářství v ústřední evidenci Českomoravského svazu chovatelů, a. s. Povinnost ohlášení umístění objektu provozovny vyplývá z § 3o odst.1 zákona č.252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů.
Zároveň Vás upozorňujeme, že chovateli, který nesplní tuto ohlašovací povinnost, lze udělit pokutu, a to do výše 10 000 Kč v souladu s ustanoveními § 5 a § 5a zákona č.252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů.

Já měl celou dobu za to, že stačí mít hospodářství registrované pouze v Hradišťku (s tím spojené vedení stájového deníku a pravidelně posílat hlášení. O ohlašovací povinnosti na SZIF nemám vůbec tucha. Můžete mi někdo poradit?
Jsem z toho jelen

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.8.2017 21:54

Přečetla jsem ten zákon.

paragraf 3 se týká poskytování dotací, paragraf 30 neexistuje.

§ 2e
nicméně: (2) Fyzická osoba provozující drobné pěstitelské a chovatelské činnosti, anebo prodávající nezpracované rostlinné a živočišné výrobky, nepodléhá evidenci zemědělského podnikatele podle tohoto zákona.

6.8.2017 21:56

A § 5
Přestupky fyzických, právnických a podnikajících fyzických osob
(1) Fyzická, právnická nebo podnikající fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že
a) v rozporu s § 2f provozuje zemědělskou výrobu bez zaevidování,

A § 2f je Evidence zemědělského podnikatele

takže pokud nejste zemědělský podnikatel, paní pošlete do řitě.

6.8.2017 22:09
honzapm

XXX.XXX.182.25

Ano, je zapotřebí hospodářství zakreslit do mapy.
Většinou se tam zapíší souřadnice stodoly, salaše, přístřešku
či jiného záchytného bodu, který se na pastvině nachází.
Není to žádná věda a případné další dotazy vám sofistikovaně
zodpoví vaše místně příslušná st. zem. agentura.

V reálu to je tak, že st. úřednice vám ukáže na monitoru mapku
a vy prstíkem ukážete - ano, tady, tak tady mám ofce.

6.8.2017 22:13
canka

XXX.XXX.35.233

Ja jsem tez musela zaslat na SZIF umisteni hospodarskeho objektu, kde chovam kozy a kone..presto jsem jen hobby chovatel, ktery ma 3 kozy a kone a nejsem zemedelsky podnikatel..poslala jsem pres email naskenovanou mapu se zakresem objektu..jedna se jen o pristresek, coz jsem k tomu musela taky udat..takze jsem cekala jeste kontrolu ze stavebniho uradu, ale nic takovyho nebylo..kazdopadne jsem v okoli jediny clovek s registrovanym hospodarstvim...sice jsme jeste za 5 let nemeli zadnou kontrolu, ale kdybych nebyla takovy poctivy blbec, tak jsem se na celou registraci vyprdla..protoze jinde zvirata vypadaji hrozne a tim, ze nejsou hlasena je nikdo samozrejme nekontroluje a po hobby chovatelich pujdou a budou hledat kazdou drobnustku k napraveni..byla jsem toho svedkem u zname a strasne me to nasr.lo..uz bych do zadny registrace nesla.

6.8.2017 22:45
honzapm

XXX.XXX.182.25

Nejlepší je nebýt na kontrolu doma.
Oni vědí, že jste měsíc v zahraničí, ale stejně na tu kontrolu,
ohlášenou po SMS, přišli a lezli si tam po cizím majetku.
Poté mi přivezli papíry k podepsání, tak jsem z mladého pana
magistra udělal totálního blbce (tedy ne já, on sám ze sebe, že),
dali mi 500, - Kč pokutu za zorání kousku louky za účelem pěstování
brambor (mé vlastní) a za osetí původního, vyžilého, políčka.
Osevní/pěstební postup jim neříká nic.
Pokuta tedy nebyla za zorání, ale za nenahlášení. To pro úplnost.

Ale jinak už jsem tu tak 6x psal, jak měl soused nereg. ovce,
přijel chlápek z ČEZu kontrolovat el. vedení, které přes nej vedlo,
viděl ovce bez známek a vesele ho nahlásit (kujón).

Takže je to otázka nekonečná - registrovat či neregistrovat?

Každopádně, ten e-mail vám nepřišel omylem a je ve vašem zájmu
hospodářství geograficky zakreslit. S tím, zda jste nebo nejste zem. podnikatel,
to nemá nic společného.

6.8.2017 23:01

honzapm napsal(a):
Nejlepší je nebýt na kontrolu doma.
Oni vědí, že jste měsíc v zahraničí, ale stejně na tu kontrolu,
ohlášenou po SMS, přišli a lezli si tam po cizím majetku.
Poté mi přivezli papíry k podepsání, tak jsem z mladého pana
magistra udělal totálního blbce (tedy ne já, on sám ze sebe, že),
dali mi 500, - Kč pokutu za zorání kousku louky za účelem pěstování
brambor (mé vlastní) a za osetí původního, vyžilého, políčka.
Osevní/pěstební postup jim neříká nic.
Pokuta tedy nebyla za zorání, ale za nenahlášení. To pro úplnost.

Ale jinak už jsem tu tak 6x psal, jak měl soused nereg. ovce,
přijel chlápek z ČEZu kontrolovat el. vedení, které přes nej vedlo,
viděl ovce bez známek a vesele ho nahlásit (kujón).

Takže je to otázka nekonečná - registrovat či neregistrovat?

Každopádně, ten e-mail vám nepřišel omylem a je ve vašem zájmu
hospodářství geograficky zakreslit. S tím, zda jste nebo nejste zem. podnikatel,
to nemá nic společného.

Tak to pozor, úřad musí konat podle zákona. pokud je v zákoně napsáno, že Fyzická osoba provozující drobné pěstitelské a chovatelské činnosti, anebo prodávající nezpracované rostlinné a živočišné výrobky, nepodléhá evidenci zemědělského podnikatele podle tohoto zákona, tak nepodléhá.

7.8.2017 07:36
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

canka napsal(a):
Ja jsem tez musela zaslat na SZIF umisteni hospodarskeho objektu, kde chovam kozy a kone..presto jsem jen hobby chovatel, ktery ma 3 kozy a kone a nejsem zemedelsky podnikatel..poslala jsem pres email naskenovanou mapu se zakresem objektu..jedna se jen o pristresek, coz jsem k tomu musela taky udat..takze jsem cekala jeste kontrolu ze stavebniho uradu, ale nic takovyho nebylo..kazdopadne jsem v okoli jediny clovek s registrovanym hospodarstvim...sice jsme jeste za 5 let nemeli zadnou kontrolu, ale kdybych nebyla takovy poctivy blbec, tak jsem se na celou registraci vyprdla..protoze jinde zvirata vypadaji hrozne a tim, ze nejsou hlasena je nikdo samozrejme nekontroluje a po hobby chovatelich pujdou a budou hledat kazdou drobnustku k napraveni..byla jsem toho svedkem u zname a strasne me to nasr.lo..uz bych do zadny registrace nesla.

Ano, opruz to je, ale prostě to je povinnost a tak to udělat musíte, to se nedá nic dělat. Tady můžete vést silácké řeči, že už bych to neudělala a podobně, ale když by přišlo na lámání chleba, jak rychle byste šupajdila po úřadech a cvakala známky atd. Myslet o významu toho všeho si můžete co chcete, ale to je tak všechno, co s tím naděláte. Ono, když si pak v zákoně najdete ty pokuty, co za to hrozí - ne, že byste je musela dostat - tak ta registrace (zdarma a celkem rychle) je to minimum. Hlavně je to v lidech, kteří pak na tu kontrolu přijdou, jako ostatně vždycky.

7.8.2017 07:56
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

A ještě pozor, v diskusi zde se pořád mluví o zemědělském zákoně a že podle něj nejste povinen se evidovat jako zem. podnikatel - no to možná ne - : ale oni vás utopí na zákoně plemenářském.

Zákon č.154/2000 Sb., o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat a o změně některých souvisejících zákonů (plemenářský zákon) § 2
(1) Pro účely tohoto zákona se rozumí
d) chovatelem každý, kdo zvíře nebo zvířata vlastní nebo drží, anebo je pověřen se o ně starat, ať již za úplatu nebo bezúplatně, a to i na přechodnou dobu;

p) hospodářstvím jakákoliv stavba, zařízení nebo místo na území jednoho katastrálního území obce, kde jsou evidovaná zvířata držena, včetně chovu pod širým nebem,

§ 23
Povinnosti chovatelů
(1) Chovatelé evidovaných zvířat, u drůbeže chovatelé nejméně 500 kusů na hospodářství, u drůbeže chovatelé nejméně 100 kusů na hospodářství s produkcí násadových vajec a u kura domácího též hejna nosnic pro produkci konzumních vajec uváděných na trh, s výjimkou chovatelů plemenných ryb, chovatelů živočichů pocházejících z akvakultury a chovatelů uvedených v § 22 odst.12, jsou povinni
a) evidovat u pověřené osoby všechna svá hospodářství spolu s identifikačními údaji o své osobě a identifikačními údaji o zákonném zástupci, je-li chovatelem nezletilá osoba, a veškeré změny nastalé po dni zaevidování v rozsahu, způsobem a v termínech stanovených vyhláškou,
b) vést ve stájovém registru údaje stanovené vyhláškou a uchovávat je nejméně po dobu 3 let ode dne posledního záznamu; tato povinnost neplatí pro chovatele včel,
c) předávat pověřené osobě správné a úplné údaje stanovené vyhláškou způsobem stanoveným vyhláškou a další údaje potřebné z hlediska plemenitby, pokud si ji chovatelé sami zajišťují,
d) oznámit pověřené osobě způsobem a v termínech stanovených vyhláškou ukončení své činnosti.

Ale tohle se tu už ze všech stran probíralo mockrát.

8.8.2017 00:22
bača.provodov

XXX.XXX.160.97

Zdravím všechny chovatele,

tyto peripetie s registrací hospodářství a následně označováním zvířat jsou minimem, které by měl mít každý chovatel byť jen jednoho zvířete (v našem případě kozy, ovce). Ukládá to plemenářský zákon. Jde hlavně o to, aby v případě vzniku nákazové situace měli veterináři přehled o chovatelích těch či oněch zvířat a mohli tak řešit likvidaci případné nákazy toho či onoho zvířete. Proto i ten povinný zákres zaregistrováného hospodářství v Hradíštku na SZIFu v místě Vašeho bydliště (dříve zemědělská agentura). Hradíštko tento úkon neprovádí, ale při registraci hospodářství na to upozorňuje. Toto musí provést každá fyzická osoba, která chová ovce nebo kozy, a nemáto nic společného s aktivním zemědělcem. A to setočí kolem nás pořád něco - ptačí chřipka, mor králíků a v neposlední řadě africký mor prasat. U posledně jmenovaného dochází téměř k stoprocentnímu úhynu všech prasat. Bydlím ve Zlínském kraji a jako myslivec jsem aktivním účastníkem při řešení likvidace této nákazy. Spousta mimořádných vet. opatření a při každém upozornění, pokud něco nedodržíme velké pokuty. Ono se není ani čemu divit, když si představíme o jaké jde nebezpečí. Tímto bych chtěl upozornit na to, že je se potřeba seznámit i s vet. zákonem a zjistíme, že bychom na hospodářství měli mít pohotovostní plán, vést evidenci o podávání lečiv a vet. přípravků zváště těch u kterých je ochranná doba atd. Nedej bože, aby nás zasáhla nějaká podobná nákaza u ovcí a koz jako přišel ten prasečí mor. Tady se v případě výskytu nákazy vystavují neevidování chovatelé velkému postihu. A věřte nebo ne, pak už se s takovými chovateli nikdo nebude bavit, Tímto nechci nikoho strašit, ale znovu opakuji, bydlím v zamořeném území prasečím morem, a je to děs, který může trvat i několik let, byť se udrží hranice vzniklého ohniska. Pokud se tento prasečí mor bude dál šířit, muže nastat docela velká katastrofa. Ve většině případů jde o pochybení člověka při zavlečení nákazy.
Je to jistě těžké chtít zvláště po věkově starších chovatelích, aby se ještě trápili s takovou agendou, kterou přináší registrace hospodářství a známkování zvířat. Je to ovšem zahrávání si s ohněm, pokud někdo zastává názor, že to je jen buzerace chovatelů. Tady si musí každý sáhnout na své svědomí. A to jaké je, má každý ve svých rukou.

S pozdravem všem a přeji jen samé radostné chovatelské zažitky.
Bača z Provodova.

8.8.2017 05:50
link

XXX.XXX.168.24

Děkuji všem za reakce... zkusil jsem nakreslit situační plán kde se ovce nachází a odeslal.. tak snad jim to bude stačit.
Stájový denník je u mě samozřejmostí, jen mě zaráží, že ani z Hradišťka (cca 4-5 let) kdy jsem hospodářství zakládal, mě nikdo neupozornil že se musí ještě hlásit na SZIF... a opravdu by mě tohle ani nenapadlo.. Další je že Vám upozornění pošlou e-mailem (kde ho vzali?)...

Byrokracii zdar

8.8.2017 06:08

bača.provodov napsal(a):
Zdravím všechny chovatele,

tyto peripetie s registrací hospodářství a následně označováním zvířat jsou minimem, které by měl mít každý chovatel byť jen jednoho zvířete (v našem případě kozy, ovce). Ukládá to plemenářský zákon. Jde hlavně o to, aby v případě vzniku nákazové situace měli veterináři přehled o chovatelích těch či oněch zvířat a mohli tak řešit likvidaci případné nákazy toho či onoho zvířete. Proto i ten povinný zákres zaregistrováného hospodářství v Hradíštku na SZIFu v místě Vašeho bydliště (dříve zemědělská agentura). Hradíštko tento úkon neprovádí, ale při registraci hospodářství na to upozorňuje. Toto musí provést každá fyzická osoba, která chová ovce nebo kozy, a nemáto nic společného s aktivním zemědělcem. A to setočí kolem nás pořád něco - ptačí chřipka, mor králíků a v neposlední řadě africký mor prasat. U posledně jmenovaného dochází téměř k stoprocentnímu úhynu všech prasat. Bydlím ve Zlínském kraji a jako myslivec jsem aktivním účastníkem při řešení likvidace této nákazy. Spousta mimořádných vet. opatření a při každém upozornění, pokud něco nedodržíme velké pokuty. Ono se není ani čemu divit, když si představíme o jaké jde nebezpečí. Tímto bych chtěl upozornit na to, že je se potřeba seznámit i s vet. zákonem a zjistíme, že bychom na hospodářství měli mít pohotovostní plán, vést evidenci o podávání lečiv a vet. přípravků zváště těch u kterých je ochranná doba atd. Nedej bože, aby nás zasáhla nějaká podobná nákaza u ovcí a koz jako přišel ten prasečí mor. Tady se v případě výskytu nákazy vystavují neevidování chovatelé velkému postihu. A věřte nebo ne, pak už se s takovými chovateli nikdo nebude bavit, Tímto nechci nikoho strašit, ale znovu opakuji, bydlím v zamořeném území prasečím morem, a je to děs, který může trvat i několik let, byť se udrží hranice vzniklého ohniska. Pokud se tento prasečí mor bude dál šířit, muže nastat docela velká katastrofa. Ve většině případů jde o pochybení člověka při zavlečení nákazy.
Je to jistě těžké chtít zvláště po věkově starších chovatelích, aby se ještě trápili s takovou agendou, kterou přináší registrace hospodářství a známkování zvířat. Je to ovšem zahrávání si s ohněm, pokud někdo zastává názor, že to je jen buzerace chovatelů. Tady si musí každý sáhnout na své svědomí. A to jaké je, má každý ve svých rukou.

S pozdravem všem a přeji jen samé radostné chovatelské zažitky.
Bača z Provodova.

Ne vsecky zakony jsou spasou...

Přidejte reakci

Přidat smajlík