Uživatel s deaktivovaným účtem

Chcípla mi v práci kráva. Jmenovala se Čočka. Stará rohatá babička to byla, táhlo jí na 14. rok, rámcově snad největší naše kráva. Nedávno začala 11.laktaci. Za tu dobu nám dala 13 telat, vydojila si nějakých 70tis litrů mléka,2,8tuny tuku a 2,5 tuny bílkoviny... ještě do minulého roku to byla vůdkyně celého 115 kusého stáda, kam šla ona, tam šly všechny krávy, písknul jsem na ní a hned přiběhla a za ní došly všichni ostatní, ale teď po posledních dvojčatech to s ní šlo už z kopce. Nenechal jsem zootechniky aby mi jí nechali odtáhnout na jatka ale nechal jsem si jí "dožít" do poslední chvíle na kravíně. Vždycky jsem ale říkal, že až odejde Čočka, tak odejdu taky, takže abych dostál svého slibu, tak zítra jdu dát výpověď. Jen přemýšlím jestli zvládnu z mého piďi stádečka čítajícího 20 koz a 25 bahnic na 10ha a občasného stříhání ovcí tak nějak vyžít. Už mě nebaví makat pro někoho a hlídat si čas abych byl v práci v čas, odříkat víkendové akce, protože musím do práce... Ale ona mě ta práce baví, to je ten problém. Vzhledem k tomu že už takhle tu je velký nedostatek lidí do živočišný výroby, tak si myslím, že by klidně souhlasili i s nějakým mým třeba čtvrtinovým úvazkem, že bych jim tam občas skočil vydojit, nakrmit, otelit atd, pokud by někdo onemocněl, skrz sníh se nedostal do práce, nebo tak nějak...
Ani nevím jestli chci radu, nebo jen dodat kuráž, ale co myslíte, je to dobrej nápad bez většího hospodářského zázemí jen s pár ovcema a kozama se vzdávat hlavní pracovní činnosti?

Cumim jak puk, jestli tohle predsevzeti dodrzis tak jses u me PAN a to tykani si zase otocime.
Radit ti nebudu vsak sam umis dobre pocitat pripadne nechat pocitat excel :) Jestli se neplanujes v dohledny dobe vysemenit, tak bych do toho sel. V opacnym pripade se budes muset krute ohanet. Ty hektary jsou tvoje nebo podnajem? Ale mas jednu vyhodu, ta prace te bavi. Horsi je kdyz te tak moc nebavi ale musis protoze te to zivi. A vubec kde je receno ze jak budou deti tak musis mit praci. Mas zvirata na mliko a na maso. Zoras kus louky, sadis brambory a mas dalsi cast jidelnicku, cibule cesnek, casem nejaky zrno aby bylo na chleba... deti budete ucit sami. A az vyrostou tak uz se o sebe postaraj. Bylo by to pekne. Mas moji online podporu at udelas co udelas :).
Dupni jim na krk... treba pridaj korunu a zkratej uvazek... vsechno je jen o osobni odvaze...
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A32016R1612.
Koukáte na to teď skrz emoce, což je pochopitelný. Z praktického hlediska: napřed se pomalu zařiďte pro sebe, pak dávejte výpověď. Ono je hezký udělat gesto, byť jste si to předsevzal, ale abyste neztratil tvář, tak to pak budete muset dodržet. Napřed si to rozjeďte, pak se zbavte stálého místa. Obzvlášť, když vás práce baví. Nezapomeňte, jen 4000, - měsíčně soc+zdrav - a kde jsou další náklady na rozjezd firmy.
Na kravičku si dejte panáka a pak si to rozhoďte na papír a počítejte. A nedělejte unáhlená rozhodnutí.
Ať se vám daří.
ovcezkopce
napsal(a):
Koukáte na to teď skrz emoce, což je pochopitelný. Z praktického hlediska: napřed se pomalu zařiďte pro sebe, pak dávejte výpověď. Ono je hezký udělat gesto, byť jste si to předsevzal, ale abyste neztratil tvář, tak to pak budete muset dodržet. Napřed si to rozjeďte, pak se zbavte stálého místa. Obzvlášť, když vás práce baví. Nezapomeňte, jen 4000, - měsíčně soc+zdrav - a kde jsou další náklady na rozjezd firmy.
Na kravičku si dejte panáka a pak si to rozhoďte na papír a počítejte. A nedělejte unáhlená rozhodnutí.
Ať se vám daří.
Ja mám 12 dojných kôz a 7 ha pozemku. Na srvátke, troche šrotu a kosenej tráve vychovám každoročne 3 klasické biele prasatá do váhy cca 180 kg. Živím seba a jedno dieťa. Iné príjmy nemám. Nesťažujem sa. Zbytočne neutrácam, životné náklady nemáme vysoké a finančne som na tom lepšie, ako keď som sedela 8 hodín denne v kancelárii.

Domluvte si nějakou úlevu,4 hodiny a začněte víc myslet na to svoje. Za 2 roky budete vědět víc. Kdyby Vás to nebavilo, nemá cenu tam zůstat, ale když k té práci máte vazbu i nefinanční, nenechávejte ji. Ale i kdybyste nechal, držím palce. Asi by to bylo s odřenýma ušima, ale mohlo by to jít i tak, ale nespěchejte jen kvůli tomu, abyste dělal machra a splnil slovo.
Oceňuju, že jste ji nechal dožít, měla jsem to taky tak s nejstarší kozou.

Díky všem za reakce, nemyslím si že bych jednal nějak unáhleně, protože už o tom nějakou dobu přemýšlím a ta kravka taky neumřela z ničeho nic a věděl jsem, že se to blíží a vím že když nebude vejplata, tak se každý měsíc blbě tahá ze šrajtofle 4000kč za socku a zdrávku. Kolik bych měl ale najednou času na vše ostatní? Jsem pořád ve spěchu a uplně zbytečně týdně projezdím benzín za 1600kč. Chodil bych po vesnici pěšky, nespálil bych tolik benzínu, nejedl bych v restauracích, ale stíhal bych si doma vařit, začal bych i s rostlinnou výrobou a vypěstoval bych si česnek, brambory, a pod., chodil bych na ryby, bylo by víc času na stříhání ovcí, mohl bych nabrat další louky na pasení, navýšil počty zvířat... Neboural bych za sebou v práci mosty, abych se kdyžtak někdy mohl jako spráskaný pes opět připlazit s prosíkem ať mě vezmou zpět. Myslím si že i hloupější a méně pracovití lidi než jsem já to zvládaj jet sami na sebe a tak si myslím že i já to zvládnu bez nějakého zaměstnavatele. Nebo bych mohl nejdřív jít jen na poloviční úvazek, pak jen na čtvrtinovej a pak se jim na to až časem vyprdnout uplně. Do konce měsíce je ještě nějaký čas, tak nad tím můžu klidně ještě chvíli podumat, ale já si prostě myslím, že můj čas je dražší, než kolik mi v práci platí a nechci někomu otročit za nějaký mizerný peníz.

Kubo, Tvoje práce není nikde dobře placená. Je to tak nějak "ze setrvačnosti", že v zemědělství se nikdy moc neplatilo, mám pocit... takže úplně rozumím Tvému uvažování.
Dostal jsi tu dobré rady. Já bych se taky nevzdávala toho zaměstnaneckého poměru - z důvodu placení povinných odvodů. Ale pokud s nimi zvládneš vyjednat poloviční úvazek, bude se Ti doma dělat líp
Máš kloudný základ pozemků, s tím se hned líp dýchá.
Hodně štěstí! Jsi nadšenec, máš dost kuráže a energie a s tím se vše daleko snadněji rozjíždí!
S tým voľným časom by som až tak optimistická nebola . Tiež som začínala popri práci a so zamestnaním som sekla práve preto, že takto to ďalej ťahať bolo už časovo neúnosné. No ale po pravde, nie som na tom teraz s voľným časom bohvie ako lepšie. Neviem či budete mať len mäsové, alebo aj dojné zvieratá, ale predpokladám, že kozy budete zrejme dojiť? Ak budete na všetko sám, tak kvôli dojeniu 2 krát denne sa nepohnete z domu. Mlieko pravdepodobne všetko nepredáte, takže ho budete musieť spracovávať a to je značná časová strata. No a potom odbyt. Záujem je, lenže nedúfajte, že ľudia k Vám budú chodiť kupovať. Kdeže. Pre jeden - dva litre mlieka a kúsok syra príde len málo kto. Budete musieť svoje výrobky rozvážať a to je ešte len poriadna strata času a útrata za pohonné hmoty. Mne trvá rozvážanie cca 3 hodiny,4 x týždenne.

Koste, vymysli to nejak bezudrzbove, clovek ma pouzit hlavu nez pouzije ruce :).

Hhippie: No to je dost, že se taky ukážeš, člověk potřebuje radu a ty si někde trajdáš snad po dovolených bo co? Jsem rád že jsi zpět
sanyhobby:Je to s tím dojením, výrobou přesně tak jak píšeš. Snažím se se právě neuvázat k tomu, že bych musel každodenně celé stádo dojit, mlíko zpracovávat a ještě řešit dostribuci. Určitě ne, dokud tu jsem na to sám. Nehledě na to, že bez ofiko sýrárny si člověk ani pořádnou reklamu neudělá a stavba ofiko sýrárny přecijen něco stojí. (prostor, čas, prachy, papírování,...)
Vidím to zatím spíš na jen pár dojných koz u baráku, kterým odstavím kůzlata když budu chtít dojit a zbytek stáda nechat vypásat pozemky kolem vsi.
Mastnacek: Pane mastnacku děkuji za radu, pokusím se jí řídit, ale nevím jestli je naučim aby se třeba kozy samy podojily, nebo jehňata aby skočila na rozporku a sama se stáhla a vyvrhla. Ale jinak s Vámi souhlasím.

Takovej Sepp Kostey :).

Covece ja bych s tim taky prastil :) Jak jsem ti uz psal, skoda ze nejses bliz, strihani ve dvou by nebylo vubec spatny a asi bych i tu elektriku poridil.

Profesore koukáš na to moc realisticky , Podotknul bych že já nemám jen příjmy ze zvířat na 10ha, je mi jasný, že když mi nepříjde mých 15tis z kravína, ale naopak budu muset 4tis vysolit na odvodech tak to je prostě rozdíl 19tis kč měsíčně, které zkrátka budou chybět, ale i tak si myslím že bych to mohl zvládnout, ale protože mě ta práce tam baví, tak se mi nechce se jí zvdávat uplně a tak přemejšlim, že bych si nechal fakt jen nějakej čtvrtinovej úvazek. Max třeba 50hodin měsičně. Já si myslím že zaměstnavatel mi kejvne na cokoliv, jen abych neskončil uplně, protože fakt s lidma to tu je hodně špatný.

Hahááá, no to nevím, jestli na tyhle rady jsem ta pravá.
Já se s tím moc nepářu - dopředu hodně promýšlím, ale když už si usmyslím, že by to mělo fungovat, prostě se do nového opřu a nový projekt vytvořím a rozjedu
Blbý je, že teď mám ambice pokračovat dál ve své činnosti, ale nemůžu sehnat vhodnou nemovitost v okolí... by člověk nevěřil, že je nereálné sehnat polorozpadlý statek s pozemky v oblasti Praha-západ... nebo...aby to mělo smysl do toho ty peníze dávat... jakože nějakou ruinu, co mají realitní makléři pocit, že je "dobrá investice do budoucna" a chtějí za ní 7 mílí...mno, tak zas tak na vysoký noze si fakt nežijeme Takže zatím lovím a tady se ani neptám, bo jsou všichni jaksi z okrajů republiky, že...

No, dobře...je fakt, že na to máme moc požadavků. Taky chci, aby to bylo na nějakém busu, aby se mi děti dostaly do školy... takže to už je úplně mimo realitu... protože buď je to nějaká absolutní řiť, kam by mi těžko maminky vozili dětičky na tréninky (pony), nebo je to prostě bez pozemků a neúměrně drahé. Nebo už mimo "bohaté" lokality, takže tam nemám ambice něco začínat - kde není bohatá klientela, není potenciál něco takového návratně založit...
Mno, myslela jsem, že to bude jednodušší...
Jasně, a nebo mít v kapse 15 mílí a koupit si nějaký zrenovovaný objekt... hahaha... fakt nevím, kde se takový peníze berou...? Mastňáček a Profesor budou mít jistě nějaké použitelné tipy, nemýlím se?

Vubec.
napsal(a):
No, dobře...je fakt, že na to máme moc požadavků. Taky chci, aby to bylo na nějakém busu, aby se mi děti dostaly do školy... takže to už je úplně mimo realitu... protože buď je to nějaká absolutní řiť, kam by mi těžko maminky vozili dětičky na tréninky (pony), nebo je to prostě bez pozemků a neúměrně drahé. Nebo už mimo "bohaté" lokality, takže tam nemám ambice něco začínat - kde není bohatá klientela, není potenciál něco takového návratně založit...
Jasně, a nebo mít v kapse 15 mílí a koupit si nějaký zrenovovaný objekt... hahaha... fakt nevím, kde se takový peníze berou...? Mastňáček a Profesor budou mít jistě nějaké použitelné tipy, nemýlím se?
My hledáme jen pozemek - louku, sad, pole, v podstatě cokoliv v okolí kam se dá dojít pěšky (jsme celkem pohybliví) a je to taky marný. Ale jinak pár ruinicek v okolí tu je. :) a pozemek bude zjevně jen otázka času. Klientela na koně to je otázka. Něco takového bylo ob dvě vesnice vedle a nevím proč to pustili (mají momentálně 4 koně a pár ovcí). Kdybys chtěla víc informací písní SZ.
No na to vsechno co tu pisete je nejjednodusi si rict ze vsechno je presne tak jak je a je to tak dobre ackoliv se nam obcas zda ze to neni az tak jak by to melo byt ze se to vlece atd ve finale vsecho prichazi ve spravny cas.. zkratka vsechno je presne tak jak ma byt... a co se kuby tyka... Proste to udelej! opatrnost je sice na miste ale stesti preje odvaznemu.

Jezisi :) pred nedavnem lilo to vypadalo ze mas vsech pet pohromade, ale ted me teda prijde ze ti ulitlo vcelstvo.
napsal(a):
Https://www.ifauna.cz/ruzne/inzerce/r/detail/3038138/pronajmu-15-000-m2-louky-pastviny/
Jeden z těch tiiiipů, ale nevím zda použitelný

profesor1
napsal(a):
Https://www.ifauna.cz/ruzne/inzerce/r/detail/3038138/pronajmu-15-000-m2-louky-pastviny/
Krasny okoli, rodne sire lany :) Kdyz bych mel hledat, tak bych nechtel videt zadnou ornou okolo. Jestli tam je studna, tak bych ji zarovnal drivim jako to mame u nas, protoze bude plna vsaklejch sragor z okolnich poli.
Lilo: to je asi nejaka jina dimenze, ktery nerozumim.
profesor1
napsal(a):
No nevím, kdo za to dá to nájemné.2 500 x 12 = 30 000 za rok. Možná se nějaký dobrodruh najde. Nedovedu si představit, že takový kousek pozemku na to vydělá. To asi spadl majitel z jahody na znak a uhodil se do hlavičky.
napsal(a):
Krasny okoli, rodne sire lany :) Kdyz bych mel hledat, tak bych nechtel videt zadnou ornou okolo. Jestli tam je studna, tak bych ji zarovnal drivim jako to mame u nas, protoze bude plna vsaklejch sragor z okolnich poli.
Lilo: to je asi nejaka jina dimenze, ktery nerozumim.
Asi... neboj take na tebe dojde... mozna brzo mozna pozdeji... porozumis...vono se totis staci podivat za sebe na tu praci kterou clovek udela a prestat bedovat nad tim co vsechno nema... protoze kdyz se za sebe podiva tak toho ma dost... dost za sebou... a nekdo i dost pred sebou... asi tak...vzdyt o hodnote cloveka nevypovida to jak ma plnou srajtofli...

Ja ti rozumim az az a proto nad tim kroutim hlavou. Nic, nebudu Kostejoj zasirat vlakno blbostma.
Myslím si že kostey určitě není ten co by měl makat v kravíně za 15 měsíčně, ale pokud se ptá jestli se uživí s 10ha pozemků,20kozami a 20ovcemi tak říkám že ne. Pokud chce žít jako poustevník a celý život si vystačí se suchým záchodem(NIC PROTI!) tak dejme tomu. Určitě mu radím začít žít na volné noze. Není to jednoduché, ale má to své kouzlo. Dříve, možná i teď měly zemědělské družstva nějakou přidruženou výroby, aby měly jistý příjem. Kosteyovi radím aby si zajistil jistý pořádný příjem a zemědělčení měl zatím jenom jako tu přidruženou s nejistým příjmem.
A plná šrajtofle má taky své kouzlo a nejen pro chlapa

Profesore konečně píšeš rozumně Ale mně do toho pořád ta práce nějak nezapadá. Z 20 koz je hned 40 kůzlat a z 25 bahnic je hned 35 jehňat plus vždycky tu mám nějaké ročky kterými kdyžtak obměňuji základní stádo. To je od jara do podzimu pořád přes 100 zvířat, plus slepice, kachny, brojleři, krůty, kočky a pes a jsme na 200 zvířatech a během toho se mi nikam do jiné práce chodit nechce. Přeci jen ta práce v kravíně je super v tom, že buď mám ranní a holt ráno brzo vstanu, ale pak po práci mám celé odpoledne volné na své farmaření a když mám odpolední směny, tak mám čas do nějakých 14hod na své farmaření a pak musím do práce. navíc kdykoliv by byl někde problém, tak si z práce k e zvířatům můžu odskočit, protože kravín mám 500m od baráku. Já dělat někde jinde s jinou pracovní dobou, tak tu nestihnu vůbec nic a farmu můžu zavřít, ale je toho už na mě dost a nechci se furt tak honit. Co se týče stříhání, tak ostříhám třeba 50 stád a to taky nějakej čas zabere, ale i peněženku trochu naplní.
Celý týden jsem nezahlíd žádného nadřízeného, ale teď o víkendu by nás měl přijet zkontrolovat hlavní zootechnik, jestli nepopíjíme víc než by bylo zdrávo
Tak jsem víceméně rozhodnutej mu říct, že chci jít na 1/4 uvazek, maximálně nějakých 50 hod. měsíčně, prostě jen vykrejvat dovolené a krátkodobé nemoci. Myslím že na to se zaťatýma zubama kejvne, protože o mě nebude chtít přijít uplně a uvidim jak to půjde, jak mě ta práce bude dál bavit, když už to tam už nebudu mít na povel tak jak teď, ale budu tam jen takové 5. kolo u vozu.

Jj, jsem si na Seči říkala, že tam konečně nejsem nejmladší "viditelnej" účastník

Situace se má tak, že jsem u zootechniků avizoval, že do konce měsíce jim přinesu nějakou verzi výpovědi, aby s tím počítali, aby to nepřišlo jako rána z nebes, aby věděli co se na ně chystá a za jejich zády jsem nekul pikle s ostatními kolegy. Řekl jsem jim, že za daných finančních podmínek jim tam dál pracovat na plnej úvazek nechci a nebudu. Protože za takové výplaty jim tam udělat měsíčně 30 směn a mít volné jen 4 dny se mi prostě nelíbí.
Jako ideální varianta vycházelo, že bych šel na poloviční úvazek společně s kolegyní, která je v důchodu a už takové vytížení fyzicky nezvládá. Pořád to vypadalo, že to tak dopadne, ale ona teď od tohoto nápadu ustupuje. Otázkou je proč? Za pár týdnů skončí pastevní sezona a to znamená, že najednou přibude hodně práce, protože co krávy sežraly venku se jim teď bude muset navozit do žlabů, to co vykadily venku se bude muset z pod nich kydat, teď se stlalo slámou jen trochu 3x týdně, ale jak zůstanou doma, tak se začne stlát fest každý den. Pokud už teď byla na pokraji fyzických sil, tak je víceméně jasné, že zimní období nezvládne a tak jako jiní důchodci co tu dělají se na zimu hodí marod. Jen co by teď šla na poloviční úvazek, tak jí skrouhnou dovolenou, naturálie a vzhledem k tomu, že mám zanedlouho týdenní dovolenou po které nějak rychle skočila, že by za mě pracovala tak se mi zdá, že si teď pouze připravuje výhodnější podmínky (vyšší denní průměr v kč) pro to, aby se hodila na zimu marod. Pokud se mnou teda nepůjde na poloviční úvazek a já bych šel jen na dohodu o provedení práce, tak můžu udělat jen 300 hodin ročně, což je ale pro mě zbytečně málo a s tím, jak to tu s lidma je vím, že budu potřeba v práci víc a tudíž bych chtěl nemít smlouvu o provedení činnosti, ale nějaký úvazek, kdy za mě zaměstnavatel bude platit i nějakou tu socku a zdrávku.
Družstvo má 5 kravínů,2 teletníky a odchovnu jalovic. Aby byly pokryté směny, tak by na to bylo potřeba ideálně 24 zaměstnanců, aby nikdo nemusel dělat dvojité směny. Když budu počítat jen kravíny kde se dojí, tak to je 18 lidí, ale fyzicky tu je jen 12 lidí. Jednomu běží výpovědní lhůta, já chci teda chci taky nějak končit a u 3 důchodců je reálná šance že se na zimu hodí marod. Zbyde tu 7 - 8 lidí. Sem tak na nějakou směnu můžou hodit nějakýho traktoristu, ale to jen občas. Zootechnici teď o téhle situaci jednají s předsedou, ale ten korunu pustit nechce, takže je dost možné, že se bude muset opět jeden dojnej chlív zavřít a ono postupně zavírat chlívy kde se dojí není řešení, to je cesta akorát tak k zavření celého družstva.
Do konce měsíce zbývá ještě pár dní, tak po neděli se zootechnikama hodím řeč. Nechci ale dělat víc jak 2 týdny v měsíci a zůstat jen na dohodě se mi taky zatím nechce. A v případě polovičního úvazku nechci aby mě tahali i po jinejch chlívech, pokud by měli náš náhodou kompletně obsazenej.
A ještě bych chtěl říct toto: Nechci nějak moc nasírat hlavního zootechnika. Je to dobrej chlap. Chtěl bych s ním dospět k nějaké dohodě co bude aspoň tak nějak vyhovovat oboum. Navíc jsem od něj převzal hospodářství, nechal mi zadara k užívání ovčín, dal mi 6 kříženek,6 hektarů, asi 15km lanek, pár set tyček, desítky dřevěnejch kůlů... Nechci ho nijak podělat, ale zas nechci aby to co mi dal, mě nějak drželo v šachu a nechci mít pocit, že musím nadosmrti otročit na družstvu pod naším předsedou, který žije pořád v hlubokém socialismu.
Nedávno jsem na stará kolena vystudovala zootechniku, začlo to trochu jako legrace, nebudu to dlouze rozepisovat. Coby městské dítě, ale přitom milovník přírody a zvířat, jsem tak nějak nestačila na situaci v zemědělství zírat a pořád nestačím. Před rokem jsem doslova po 20 letech zdrhla z kanceláře, už jsem nevydržela sedavé zaměstnání, trochu jsem zariskovala, že něco vždycky bude a potkal mě rok plný dobrodružství. Než jsem dodělala státnice, šla jsem na dohodu do kravína k telatům, že aspoň budu trochu v oboru a pak se uvidí. Finance hrůza, fakt jen na chvíli, než člověk najde něco jiného. Podmínky hrůza, důchodci to opravdu zvládat fyzicky moc nemohou (není mi dávno 20 ani 30, ale dost aktivně sportuju, a fyzicky je to práce opravdu náročná). Do živočišné se na tomto statku nedá koruna, odnáší to jak lidi, tak i zvířata. Takže situace v družstvech bude leckde dost podobná a lidi se tam opravdu nehrnou. Proč taky.
Držím palce, ať to dopadne k Vašemu prospěchu, zasloužíte si to. Mně dálkové studium nedalo praxi, místo třeba druhého, pomocného zootechnika, někde v rozumné vzdálenosti, jsem nesehnala. Takže jdu úplně jinam a jestli bych časem sehnala místo bytu chalupu aspoň s trochou pozemku, se uvidí. Jak někdo tady psal, Praha západ a okolí, je docela zabitá lokalita a děsně předražená.

Pracuju na poloviční úvazek, ale skoro v práci nejsem, aspoň ne přes pastevní sezonu. Jen sem tam vykreju nějakou směnu když chce někdo volno. Takže mám čas na svoje farmaření, na stříhání ovcí, na vysedávání u compu... Ale tak za rok se na tu práci opravdu už vykašlu uplně.