Mivam na prodej jen 2-3 mini jehnata, ale uz po 2. resim toto. Kazdemu rikam predem aby mi privezl cislo sveho registrovaneho chovu, az si pojede pro jehne. Ale ted uz po 2. tzv. cislo zapomnel dovezt, odvezl si jehne s tim, ze mi to vecer posle a neposlal. Ja volam, pisu sms a nic.Nemohu tedy vyplnit Hlaseni o presunu jehnete. Jak to pak resite? Uvazuji, ze od pristiho roku, pokud nedovezou cislo, nevydam jehne. Nemohu napsat Presun na docasne hospodarstvi, nebot tam ma byt jehne pry do 7 dnu zabito a moje jdou na chov, ne na jidlo. Muzete mi poradit jak to delate, kdyz nedostanete z lidi cislo chovu? Tentokrat jsem si i zapomnela napsat i SPZ auta...ach jo. Mam jen jmeno, mobil a mesto.
LadislaV111

XXX.XXX.89.231
Mám vytvořený takový jakoby "dotazník" ve wordu který pošlu předem na email a pak požaduji poslat vyplněný zpět zase na mejl a pokud nepošlou neprodám. můžete se na něj kouknout klidně i použít pro své účely zde: http://leteckaposta.cz/604162860.
LadislaV111

XXX.XXX.89.231
Já prodal před 2lety 5ovcí a majitel nedodal číslo tak jsem odhlásil jako dom. pořážku a nevím jak to pak dopadlo zda pán předělával známky nebo jak. Tak jsem musel ničím podložit.
Dekuji vam, ze to oba tak delate, a nebudu tedy nejak divna, od pristiho roku budu mit tedy take predem dotaznik, poslu jim ho na mail a bez nej jehne nevydam. Posledni chlap me zval na farmu - asi se tam nakonec rozjedu, neni to az tak daleko, jestli ho najdu. Uvazovala jsem nahlasit, ze maly umrel, ale ten chlap ma ode me i znamky a co kdyz ho nahlasi, rikal, ze mu farmu zvirat vede elektronicky nejaka pani. Abych nemela prusvih. Zkusim mu zitra jeste zavolat z jineho mobilu.
LadislaV111

XXX.XXX.89.231
janapiglet
napsal(a):
Dekuji vam, ze to oba tak delate, a nebudu tedy nejak divna, od pristiho roku budu mit tedy take predem dotaznik, poslu jim ho na mail a bez nej jehne nevydam. Posledni chlap me zval na farmu - asi se tam nakonec rozjedu, neni to az tak daleko, jestli ho najdu. Uvazovala jsem nahlasit, ze maly umrel, ale ten chlap ma ode me i znamky a co kdyz ho nahlasi, rikal, ze mu farmu zvirat vede elektronicky nejaka pani. Abych nemela prusvih. Zkusim mu zitra jeste zavolat z jineho mobilu.
Nevím uvidíte jak to dopadne.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Do pul roku se jehnata nemusej znacit ne? Tak bych je nrznacil a at si je dohlasej sami. A kdo prijede s cislem, tak je cvaknete v den prodeje.
Mastnacku, ale jde to? Bylo mi receno, ze kdyz se jehne narodi, musim ho ted nevim presne do 7 dnu nahlasit na cmsch a v hlaseni se musi vyplnit i jeho nove cislo, nebo to lze odeslat bez cisla do usi? Kdybych ho nenahlasila vubec a pak nekdo nahlasil, ze ho ma ode me, hrozi mi pry pokuta. Jsem pako, uz nebudu nikomu verit. Asi ted udelam uhyn/porazku a jestli si ho ten blbec casem nahlasi, ze je ode me, tak nevim co na to svaz...

Vic by vam rekla treba prezdivka nebo dalsi. Ja to cvakam sobe az kdyz vim ze si jehnata necham na chov. A kdyz nahodou nekdo chce ode me na chov, tak jsem zatim nemel problem ze by nedodal cislo. Do 7 dnu se musej oznacit telata.
napsal(a):
Vic by vam rekla treba prezdivka nebo dalsi. Ja to cvakam sobe az kdyz vim ze si jehnata necham na chov. A kdyz nahodou nekdo chce ode me na chov, tak jsem zatim nemel problem ze by nedodal cislo. Do 7 dnu se musej oznacit telata.
Pokud nejste v KU, můžete se zařídit podle rady mastňáčka. Kdo je v KU, ten to má složitější. Já tu třeba už víc jak rok mám plemenného berana a pořád ho majitel ještě neodepsal a při tom už mám po něm odchovaná jehňata.

Do 7 dní po označení byste snad měli jehňata nahlásit na ČMSCH s tím, že ale značit se musí do půl roka od narození a nebo dřív pokud opouští hospodářství. Tak chápu vyhlášku já. Nicméně jehňata si značím všechna, i ta bezpapírová, abych i v půl roce nemusel přemejšlet čí to jehně asi je, když tak pěkně roste.
Pokud vám chovatel ani po urgencích nedodá číslo hospodářství, tak taky můžete jehňata nahláísit jako zcizená
A nebo můžete zájemcům říkat, že pokud nedonesou číslo hospodářství, tak jim jehňata sice prodáte, ale před odvozem jim ucvaknete známky a že si je pak budou muset dohlásit sami, že s tím máte špatný zkušenosti.
napsal(a):
Do 7 dní po označení byste snad měli jehňata nahlásit na ČMSCH s tím, že ale značit se musí do půl roka od narození a nebo dřív pokud opouští hospodářství. Tak chápu vyhlášku já. Nicméně jehňata si značím všechna, i ta bezpapírová, abych i v půl roce nemusel přemejšlet čí to jehně asi je, když tak pěkně roste.
Pokud vám chovatel ani po urgencích nedodá číslo hospodářství, tak taky můžete jehňata nahláísit jako zcizená
A nebo můžete zájemcům říkat, že pokud nedonesou číslo hospodářství, tak jim jehňata sice prodáte, ale před odvozem jim ucvaknete známky a že si je pak budou muset dohlásit sami, že s tím máte špatný zkušenosti.
Jenomže to co píšete jde v chovech bez KU. Pokud chci prodat plemennou jehnici, tak ji musím prodat se známkami. V případě, že chovatel zvíře nepřihlásil a já znám jeho číslo napíšu hlášení jako za něj a pošlu do Hradištka. To ale funguje v případě, že dělá převod klasicky na papíře. Pokud má portál farmář, tak to nejde.

Ano souhlas. To ale janapiglet neřeší, né?
Já teda nemám problém s tím, že když někomu prodám pár papírovejch jehnic za nějakých 3500 kus, že by si je nepřihlásil. Tohle nedodávání čísel hospodářství je v drtivé většině problém chovů, kde se prodávají jehňata bez POPu, kde nový chovatel třeba pouze nechce přiznat, že nemá hospodářství zaregistrované a tak nejdřív číslo jakoby zapomene a pak naschvál nebere telefony, neodepisuje na maily a pod. Nepřihlášené bezpapírovky jsem vždy řešil domácí porážkou, ale teď už bych je s číslama z hospodářství nepustil. Jen co by se někdo začal kroutit s tím, že si číslo hospodářství zapomněl doma, tak bych hned řekl, že jim je dám klidně bez čísel, pokud si je nechtěj přihlašovat a vsadím se, že by hnedle souhlasili
Já dávám známky až při prodeji - nacvaknu známku, vyplním fomulář o narození a přemístění na hospodářství...když náhodou prodávám staré ovce (u mě velmi vyjímečně), tak hlásím změnu i s číslem hospodářství, pokud vím, že ovce jde rozvnou zabít, tak si ji odhlásím sama.
Pokud mi kupec nedá číslo hospodářství, známky nedávám.
Bylo pár případů, kdy kupec chtěl nacvaknout známku, že číslo dodá (zapoměl doma...), číslo nedodal, tak jsem nic nehlásila, holt jsem jen přišla o známky (nejspíš to chtějí lidé co nemají hospodářství a bojí se mít neoznačené ovce, či snad chtějí ušetřit za známku a poté si jehně přihlásí jako narozené u nich...?)
Ovšem stalo se mi už mockrát, že já sice provedla změnu na svém hospodářství, ale kupec nic nenahlásil. Tudíž mi na hospodářství papírově pořád vyjíždělo, že mám kus s určitým číslem a u něj velké X. Pokaždé, když se mi takhle naskládají čtyři a víc kusů, tak zavolám na evidenci a tyhle čísla si nechám z evidence vyškrtnout, nevím jestli kusy odepíší jako zabité/uhynulé, či se snaží kontaktovat kupujícího, ale po mém upozornění se mi již na výpisu nezobrazují.
KarelKOv

XXX.XXX.89.231
Já pokud někdo nedoveze číslo hospodářství tak na portálu farmáře existuje taková šikovná záložka ¨)najdete to v: vyhledávání a přehledy -vyhledání chovatele kde zadáte jméno a pak se vám objeví osoby se které jsou pod tímto jménem zaregistrovaní a pak stačí pokud jich he tam více (shoda jmen) najít podle katastru. A najdete číslo a provedete normální hlášení jako kdyby vám dal číslo a máte vyřešeno, vy to jako prodej/odsun odhlásíte a le kupující když si to nenahlásí jeho problém.vždy mě to takto prošlo.
KarelKOv
napsal(a):
Já pokud někdo nedoveze číslo hospodářství tak na portálu farmáře existuje taková šikovná záložka ¨)najdete to v: vyhledávání a přehledy -vyhledání chovatele kde zadáte jméno a pak se vám objeví osoby se které jsou pod tímto jménem zaregistrovaní a pak stačí pokud jich he tam více (shoda jmen) najít podle katastru. A najdete číslo a provedete normální hlášení jako kdyby vám dal číslo a máte vyřešeno, vy to jako prodej/odsun odhlásíte a le kupující když si to nenahlásí jeho problém.vždy mě to takto prošlo.
No jo. Mám berana odepsaného loni v září. Chovatel mě číslo hospodářství dal a tím to pro něj skončilo. Pořád ho mám ve stavu s křížkem a poznámkou, že zvíře nikdo nepřihlásil. A u berana, kterého jsem koupila a přihlásila opět jiný křížek a poznámku, že zvíře nikdo neodhlásil. Pokud bych žádala o dotaci, tak by byl problém, protože zvířata s různými křížky se nezapočítávají.
Tento chlap co mi nedal slibene cislo, mi vypravel, ze ma vetsi chov vseho, ze hlasi jen elektronicky, takze kdyz jsem chtela hned vyplnit muj papir i jeho o nahlaseni, odmitl, ze cislo zapomnel, ale posle mi sms, a sam si nahlasi elektronicky. Tvrdil, ze ma farmu asi 15km od nas, mam chut tam zajet, ale cislo mi neda asi stejne a co... Vypadal slusne, necekala jsem, ze je hajzlik.
Prosim - na jakem webu je ten seznam farmaru? Ze bych se tam koukla, zda tam neni podle jmena? No - odted nedam nikomu zvire bez cisla a automaticky je budu i nahlasovat papirove na jejich hospodarstvi. Kdyz tam pak visi krizek, je to blbe a clovek za to nemuze.
Stalo se mi letos, ze jeden zacatecnik nevedel, ze ma jehne nahlasovat, tak jsem mu posilala scan nahlaseni, vyplnila jsem mu ho, snad to odesle. Koupil si pry ten den i jinou ovecku a nejaky majitel mu rekl, ze nahlasovat nic nemusi...a ja, ze musi.
KarelKOv

XXX.XXX.89.231
janapiglet
napsal(a):
Tento chlap co mi nedal slibene cislo, mi vypravel, ze ma vetsi chov vseho, ze hlasi jen elektronicky, takze kdyz jsem chtela hned vyplnit muj papir i jeho o nahlaseni, odmitl, ze cislo zapomnel, ale posle mi sms, a sam si nahlasi elektronicky. Tvrdil, ze ma farmu asi 15km od nas, mam chut tam zajet, ale cislo mi neda asi stejne a co... Vypadal slusne, necekala jsem, ze je hajzlik.
Prosim - na jakem webu je ten seznam farmaru? Ze bych se tam koukla, zda tam neni podle jmena? No - odted nedam nikomu zvire bez cisla a automaticky je budu i nahlasovat papirove na jejich hospodarstvi. Kdyz tam pak visi krizek, je to blbe a clovek za to nemuze.
Stalo se mi letos, ze jeden zacatecnik nevedel, ze ma jehne nahlasovat, tak jsem mu posilala scan nahlaseni, vyplnila jsem mu ho, snad to odesle. Koupil si pry ten den i jinou ovecku a nejaky majitel mu rekl, ze nahlasovat nic nemusi...a ja, ze musi.
Na portálu farmáře to najdete.
Jana má miniovečky mimo kontrolu užitkovosti (KU), takže je to jednoduché.
Narodí se jehně - nic se nehlásí ani neoznačuje.
Do miniucha minijehněte se nic nenastřeluje.
Hlášení do sedmi dnů se týká Události.
Což je prodej - nahlásit do sedmi dnů.
Úhyn, porážka - nahlásit do max. sedmi dnů.
Označit minijehně mimo KU - do šesti měsíců po narození.
A to označení (číslo) nahlásit do sedmi dnů max.
Já jehňata označuji až v říjnu, to jim je 5-6 měsíců.
Do té doby se většina prodá.
Kdo to chce označit, ten si to řekne a číslo mi dá,
před ním známky nacvakám.
Kdo vám číslo nedá, tak klidně ty známky, pokud už je tam máte,
před ním ustřihněte a zahoďte.
V takovém případě hlásíte Domácí porážku, i když zvíře živé
putuje jinam. Dělá to tak kde kdo a úřadům to je jedno.
To, že vydáte zvíře se známkou, ale nemáte číslo,
a třeba nahlásíte Domácí porážku, riskujete, že pokud by jim
tam přišla kontrola a náhodou to zvíře nějak řešila, že se dopátrá
až k vám (ale je to spíš scifi, než realita).
Takže já zvíře se známkou nevydám.
Ale ještě se mi nikdy nestalo, že by někdo číslo zpětně nedodal.
Asi mám talent na vybírání seriozních páníčků pro své odchovy.
Koukala jsem na portal farmare, ale tam se musi clovek nejprve zaregistrovat a to se mi nechce, hledam jen toho chlapa.
Diky Honzo, vytesam si ten postup od vas do palice. Kdysi jsem totiz volala na cmsch a pani mi tam rekla, ze musim do 7dnu narozene jehne nahlasit a hned mu tam i psat jeho nove cislo do hlaseni a ano, ja nejsem v KU. Prestanu to tak delat a pojedu podle vas, ale i tak uz budu kazdeho zajemce o koupi lustrovat pecliveji, bez jejich cisla hospodarstvi jim jehne nevydam.

Chovatelů Fišerů je v republice 67 ale z Příbrami nebo Trhových Dušínek nevidím žádného.

Ona tam napsala velké "i" takže to vypadá jako l.
Každopádne FLŠER neexistuje žádný.
Moc dekuji kostey za pomoc pri hledani, tak tam neni, a omlouvam se za preklep, mam PC v oprave a na mininotebooku to hur vidim, je Fišer.
Napsala jsem dnes jeste jednu smsku a nekdo mi odepsal, ze "on" je pryc a bude az zitra, ze mu zpravu predaji a zavola mi. Divne. Uz se vam stalo, ze ma nekdo svuj mobil, ktery bezne bere, a kdyz jede na tyden pracovne pryc tak ho nechava nekde jinde? Mne ne. No, uvidim.

honzapm
napsal(a):
Jano, i pokud by vám někdo to číslo hospodářství vašeho kupce dal,
a vy nahlásila odchod zvířat tam,
tak oni musí nahlásit příchod, jinak zvířata "budou haprovat ve vzduchu".
Což by si pracovnice ćmsch měly vyjednat s nimi, ale některá kvůli tomu
může volat i vám - ta méně schopná.
Úplně rozumím, jak jste to myslel, každopádně bych tuto poučku zobecnila nejen na ženy, ale celkově na "lidi"... své činy často nedomýšlejí ženy i muži...stejnou měrou
Myslim, ze jsou mi dost znama pozitiva i negativa internetu, davam na to bacha, ale v tomto pripade jsem jmeno napsala.
Jinak jsem se nakonec k panu F. dovolala, vse jsme spolu probrali a on se mi ozve za cca 14 dni i s cislem. Takze ted zatim verim, ze to dotahneme spolecne do zdarneho konce.
Jsem poucena a od pristiho roku to budu uz delat jinak.
Tak to je podezřelé, za 14 dní.
Každopádně, Jano, uveďte jako datum přesunu (pokud se vám opravdu ozve
a číslo hosp. vám opravdu dá) datum ne starší než 7 dnů od toho dne, kdy to budete
opravdu zadávat. Abyste tam nepsala ten přesun, co se stal už před dávnem.
To je (podle mého výkladu) právě to hlášení události do sedmi dnů od uskutečnění.
Hippie, za ta léta, co na iF jsem, jsem si nevšiml, že by jména a adresy a podobná
hlášení prováděli muži. :).

Honzíku, to přeci nebylo míněno ohledně iFauny, ale ohledně reálného života.