Zdravím.
Jsem začínající chovatel, který nemá praktické zkušenosti a proto se obracím na zkušenější. Chtěl bych se zde zeptat jakého byste mi doporučili berana na Romanovské ovce. Rozhoduji se mezi Berrichon du Cher, nebo Texel( první tok bych samozřejmě připustil romanovskym). Pak jak je to s F1, když bych je připustil znova T nebo BE(jaké mají porody počty jehňat, zmasilost...) Dále se vás ptám jak často musím k ovcím dojíždět. Jde o to, že máme chalupu a u ní 8000 m2, vzdálené od domu asi 7 km. Ještě kolik ovcí můžu mít na těchto pozemcích, když k těm 8000 přičtu ještě zahradu u domu 1500m2. Seno bych sušil na zahradě svého strýce který by mi ji poskytl, zhruba 3000m2. Všechny prostory jsou zatravněny luční směsí. Měl jsem představu že bych na chalupě měl základní stado +jehnicky a u domu beránky.
Všem děkuji za odpovědi.
PS : vím že už tu pár takových dotazů bylo, ale radši ho napíšu znovu, abych věděl přesně co se týká mě.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pet123
napsal(a):
Zdravím.
Jsem začínající chovatel, který nemá praktické zkušenosti a proto se obracím na zkušenější. Chtěl bych se zde zeptat jakého byste mi doporučili berana na Romanovské ovce. Rozhoduji se mezi Berrichon du Cher, nebo Texel( první tok bych samozřejmě připustil romanovskym). Pak jak je to s F1, když bych je připustil znova T nebo BE(jaké mají porody počty jehňat, zmasilost...) Dále se vás ptám jak často musím k ovcím dojíždět. Jde o to, že máme chalupu a u ní 8000 m2, vzdálené od domu asi 7 km. Ještě kolik ovcí můžu mít na těchto pozemcích, když k těm 8000 přičtu ještě zahradu u domu 1500m2. Seno bych sušil na zahradě svého strýce který by mi ji poskytl, zhruba 3000m2. Všechny prostory jsou zatravněny luční směsí. Měl jsem představu že bych na chalupě měl základní stado +jehnicky a u domu beránky.
Všem děkuji za odpovědi.
PS : vím že už tu pár takových dotazů bylo, ale radši ho napíšu znovu, abych věděl přesně co se týká mě.
Http://www.zootechnika.cz/clanky/pastva-zvirat-vypocet-zatizeni-pastviny.html
prakticky je to tak, že máte plemenného berana, jakého seženete. Takže pravděpodobně budete mít suffolka.

A ze 3000 m2 toho sena zase tolik nebude, pozor na to.
Teď nebudu psát úplně ze své zkušenosti. U texela je předpoklad vyšší výtěžnosti v mase, avšak také mohou být komplikovanější porody. Ale nikde není psáno, že u konkrétního jedince (myslím berana) to nemůže být jinak. Asi bych se rozhodoval také podle toho, jestli máte možnost si porody pohlídat, i když podle prvního příspěvku to vypadá, že spíše ne. Já osobně mám výbornou zkušenost s beranem Charolais, jehňata po něm jsou zmasilá a porody v pohodě.
Massaro
napsal(a):
Teď nebudu psát úplně ze své zkušenosti. U texela je předpoklad vyšší výtěžnosti v mase, avšak také mohou být komplikovanější porody. Ale nikde není psáno, že u konkrétního jedince (myslím berana) to nemůže být jinak. Asi bych se rozhodoval také podle toho, jestli máte možnost si porody pohlídat, i když podle prvního příspěvku to vypadá, že spíše ne. Já osobně mám výbornou zkušenost s beranem Charolais, jehňata po něm jsou zmasilá a porody v pohodě.
I vám moc děkuji za odpověď a jak píšete kontrolovat porody asi nebudu moct. Tak zkusím sehnat toho Charolaise a uvidim.Ještě jednou děkuji za odpověď.

Za me, nechtel bych mit ovce ani pul kilometru od baraku.

Mastňáčku, každý má jiné možnosti a priority. Pokud se k ovcím musí jezdit, pak už je jedno, jeslti je máte kilák nebo sedm... taky je nemám u nosu a zvládám je každý den kontrolovat. Nemyslím si, že ovce potřebují celodenní dohled. Také chodíte do práce, tak je také nemáte pořád na očích. Pak je jedno, jeslti je máte u baráku nebo ne. Nebo se mýlím? A když pán pojede do/z práce, tak je může skouknout.

Vsak proto pisu ze za me, sice jsem v praci 5km od baraku, ale doma porad nekdo je a hlavne ovce jsou u baraku. Nejde o dohled ale o to ze jsou v miste kde bydlim a nenechavy ruce zustanou v kapsach.
U mě jde o to že jsem student a mamka a tata mi řekli že mě nikam vozit nebudou. Takže bych k ovcim jezdil na kole, ale při dešti je to problem. Co se týká bahneni měl jsem plan, že bych vytvořil zimoviště u nás ve stodole a tam by ovce odrodily, pak bych je i s jehnaty zhruba v měsíci věku převezl na tu 7 km vzdálenou pastvinu. Jde to takhle? Jinak děkuji hhippiea mastnackovi za odpovědi.
Mame ovce take par set metru od domu... a vzhledem k tomu ze uz je zname ceho jsou schopne tak je manzel kontroluje a doplnuje krmivo a vodu jednou za dva dny i vice...mame ciste suffolacky... dostatecnou pastvu a v okoli uz jen volnou pastvinu souseda s ovcema ktery u nas pripousti a kolem dokola vodu... nejsou zadne kozy jsou to klidne pomale oveny naucene chodit spat domu takze si to muzem dovolit... no a na bahneni jdou domu s predstihem a vypoustime zase az jsou jehnata odrozena... porody mame online pod kam systemem... a muzu je zkontrolovat treba ve dve rano... ale ani to neni zaruka ze se vsechno podari... zasejc se ale nemusim v noci strachat z postele...

optimální stav, Lilo.
Pet: myslím, že takhle by to určitě šlo. Jde o to, že než vychytáš všechny mouchy, kterými si každý začátečník projde, tak že může být pár průšvihů, které Ti přitíží při spaní... ať už to bude nedostatečná ohrada, takže Ti občas utečou, kolemjdoucí, kteří budou mít jakékoli problémy (to nevymyslíš předem), nepovede se nákup všech dostatečně kvalitních ovcí, takže budeš řešit dojezd a dohled nad nějakým nedomrlým kusem... s tím vším musíš počítat, pokud chceš pořizovat ovce a mít je dál od domu. Když je máš u nosu (jako Mastňáček třeba), tak máš tu výhodu, že se totik nenalítáš