Uživatel s deaktivovaným účtem

Mam hezkou cerstvou zkusenost s kontrolou ohledne dotaci na plochu. Presny zkratky a nazvy neznam, nemam to rad a nezajimam se o to.) No. Uz neplati tech 20m2 pristresku atd kolik muze byt, smrsklo se to na 8m2. Dale, koprivy...na louce koprivy nemaji co delat, neni to pak louka, takze se to musi posekat. Nic na tom, ze u nas se koprivy zkrmujou brojlerum a vsechny louky se secou minimalne dvakrat a tam kde jsou koprivy tak i castejs. Byl jsem dotazovan na terminy prvni sece, druhy sece a to na kazdym bloku zvlast, nastesti to nemuselo byt presne.) Stromy a kere. Co je na pstvine, louce, to se zameri a "nemelo" by se to pak pokacet bez ohlaseni. Vcetne ovocnych stromu. Mam z toho smisene pocity, dnes jsme vybrali zkusmo jeden radek brambor, jsou trosku napadeny dratovcem. Takze budou muset bejt skatule hejbejte se. Nejradsi bych zoral kus louky, kde pred lety brambory byly, tak 10 mozna vic roku zpatky. Ale copak si to muzu lajsknout... Broumovsko mozna cely Nachodsko bylo ted vybrany a kontrolovany budou vsichni kdo berou dotace. Kontrol nekoli, tahle u nas byla prvni, ted asi jeste plemenari a kdovi co jeste. Musel jsem s nima chodit ja jako zastup mamky, protoze kdyz an to prijde tak je jeste prudsi povaha nez ja.) Nevim co tim chtel iniciator tehlech kontrol dosahnout.

Cet jste to cely? Pravidla se zmenila, castky +- stejne. Jak je vidno tak se v tom pohybujete jak stika v rybnice, takze ty rozdily jste snad uz taky pocejtil. A jestli pocejtil a nechava vas to chladnym, tak to asi bude nemala castka.
Popisoval jsem hlavne buzeraci, ktera odporuje selskymu rozumu ( koprivy, stromy, snizeni ze 20m na 8m2 ). Slysel jsem ze merej i vetsi kameny a scitaji... to vam taky prijde jako adekvatni? Ze se hazi do jednoho pytle hovada, ktery posecou v terminu, nadelaj baliky a ty pak hnijou nekde na kraji lesa a poctivci, co delaj seno minimalne 2x do roka archaickou technikou a rucne? Jestli tohle vam prijde normalni tak bezte vite kam...

berrynator
napsal(a):
Úředníci si vymysleli pravidla, potažmo by se dalo říci, že si objednali služby s určitými pravidly, za jejich plnění a dodržování na oplátku vyplácí nemalé částky, pokud s tím máte nějaký problém, existuje jednoduchá možnost - příští rok o žádné dotace nežádejte.
Ale jistě, pravidla jsou krásná a záslužná věc, jejich tvorbou a dodržováním se někteří z nás dočkají zasloužené odměny a tady se můžete inspirovat, jak daleko se díky nim můžete dostat - dokument o největším příjemci zemědělských dotací u nás, třeba bude i premiérem, pokud ho tedy dřív nezavřou.
http://forum24.cz/video-kdyz-vam-nechce-pustit-ceska-televize-selsky-rozum-tady-ho-mate/.
napsal(a):
Ale jistě, pravidla jsou krásná a záslužná věc, jejich tvorbou a dodržováním se někteří z nás dočkají zasloužené odměny a tady se můžete inspirovat, jak daleko se díky nim můžete dostat - dokument o největším příjemci zemědělských dotací u nás, třeba bude i premiérem, pokud ho tedy dřív nezavřou.
http://forum24.cz/video-kdyz-vam-nechce-pustit-ceska-televize-selsky-rozum-tady-ho-mate/.
Uvedený dokument jsem viděl, upřímně prohlašuji, že Babišovo hnutí jsem nikdy nevolil a ani nikdy volit nebudu, nicméně k tvůrcům dokumentu bych měl docela zásadní výtku, celou dobu se honosí, kolik strávili času přípravou dokumentu, jak prošli tuny dokumentů a výsledek - prakticky celou dobu dokumentu je ústřední postavou pan Rada, pan Rada má zajisté mnoho zkušeností s Agrofertem, nicméně výsledek celého díla podle mě bude velice jednoduchý - mnoho povyku pro nic, jelikož nebude pro Babiše, potažmo pro Agrofert nic jednoduššího než vydat krátké sdělení, že jde jen o účelový výstup jednoho zhrzeného podnikatele, který má s Agrofertem nevyřešeny závazky, o kterých probíhá soudní řízení a tudíž se k tomu nebudou podrobněji vyjadřovat. Jen mimochodem, když pan Rada v dokumentu lamentuje na Agrofert jak zavřel živočišné provozy a propustil mnoho lidí, škoda že v dokumentu neřekli kolik teda pan Rada zaměstnává lidí a kolik chová zvířat, jediné co ukázali byla kukuřice a bioplynová stanice.

berrynator
napsal(a):
Vyčetl jste z mé odpovědi, že s danými pravidly souhlasím, jen konstatuji, že vás přece nikdo nenutí pobírat dotace, pokud máte s danými pravidly zásadní problém, můžete iniciovat jejich změnu, například podáním podnětů k Antibyrokratické komisi.
Na nekterych lidech by se za par korun daly stipat spalky koukam a jeste by u toho kejvaly ano pane, dekuji pane. Pravidla se meni za hry a to nechutne. Uz jsem to psal nekolikrat, byt to na me, tak na tech par korun kaslu, ale na me to neni a musim absolvovat tyhle kraviny. Nekam se odvolavat by melo smysl asi jako chodit k volbam. Dokud budou kejvaci, tak neni sance neco zmenit. Je velkej rozdil jestli to nekoho v podstate zivi, ze ano, a jestli to nekomu stezi zaplati naklady na ostatni veci.

Mastnacku, vždyť Vy sám už jste myslím napsal xkrát a teď taky, že být to na Vás, dotace zrušíte. Být to na mně, zruším je taky, i když je neberu, protože někdo něco nalajnuje, aniž zná místní podmínky (nebo i když je zná), a lidi mají jet podle toho, ne podle toho, co je rozumné nebo v onom místě správné. Co píšete, asi víte podvědomě už dávno. Bohužel pozoruju větší buzeraci ze strany státu posledních pár let i v jiných oblastech, než je jen zemědělství. Když porovnám, co bylo před 10 lety a co je teď, je to tak o polovinu horší. A už ani nevím, kdo byl tehdy u vlády, takže jako volební agitaci to neberte, jen jako zkušenost člověka, který se v rámci zaměstnání velmi často zabývá jednáním s úřady. Chápu, že jste naštvaný a otrávený.

Psal je z toho jasne ze to na me neni, jen to musim obehat. Maj aspon poslat lidi, ktery rozeznaj koprivu ktera roste od jara od koprivy, ktera roste cca 14dni. Ty nase koprivy byly castejs sekany nez louky valny vetsiny dalsich poberacu dotaci ( ve velkym ).
O tech terminech na sece se radsi ani nebudu zminovat, otravovalo me u kazdyho bloku vymejslet a vzpominat kdy jsme to sekali. Pro nejakych 10tisic to chce mama absolvovat nebo spis ja musim, ona jen podepisuje.

Tihle lidi tam chodí, protože ti, kteří tomu rozumí, pracují ve svém oboru, ne ve státní správě. Od úředníka nečekejte nic, jen to, že chce mít klid a jistou výplatu. Pro mě už jen to, že někdo pracuje na takovém místě, je dost výmluvné o charakteru toho člověka. Nemusí být zlý, ale určitě musí být lhostejný a tvárný. Jinak by tam prostě nemohl vydržet a šel by dělat radši cokoliv.
Proč by tam nemohly být kopřivy, když to je tak výživné krmivo? Proč musí být pastvina vysekaná, bez křoví, když právě to křoví je pro zvířata zdrojem dobrého krmiva? Je toho spousta, fakt Vás chápu, radši na to ani nemyslím, jak je tolik věcí blbě a jak není možné dělat věci podle svého přesvědčení, protože obvykle narazíte na nějaký zákon nebo nesmyslnou vyhlášku, která platí pro všechny bez ohledu na podmínky.
Dotace, dotace, dotace - SAPS, LFA, AEKO, greening,... atd.
Her. got to už nikdo z Vás neumí hospodařit bez dotací?
Jestli to fakt neumíte a chcete se ještě nechat buz. erovat SPI, SZIF, MZ, Bruselem a já nevím kým jěště tak se na to vykašlete...
Já hospodařím na 12 ha cca 15 let a za celou dobu jsem si nepožádal ani o korunu nějakech milodarů a k půdě se chovám 100x líp než všichni dotační zemědělci plnící pofiderní pravidla.

profesor1
napsal(a):
100x líp než všichni? Tak spusťte v čem jste lepší. Aspoň teda 10 rozdílů.
A taky jste myslím přišel minimálně o půl mega.
... a to se vyplatí!...
Souhlas s Profesorem! Já teda nevím, ale když jsem dotace ještě nepobíral, tak jsem se k půdě choval hezky. Teď když dotace beru, tak se chovám myslím ještě líp a o dost víc než jak mi nějaké nařízení přikazují. Nehledě na to, že tam kde to davam doporadku a likviduju nalety, koprivy, lopuchy,... tak tam mi na to dotaci ani nikdo nedá, dokud to nebude vypadat jako louka vhodná k pasení.
Bez dotací bohužel naše zemědělství v dnešním globálním světě těžko může konkurovat zemím kde například mají pastevní sezónu celý rok a nepotřebují žádné krmení n zimu nebo kde je cena práce 10x až 20x nižší než u nás, po zrušení dotací by stačilo pár levných dovozů a tady to se zemědělstvím dopadne stejně jako s textilním průmyslem který taky neustál že látky například v Indii jsou schopni vyrobit 18krát levněji než u nás...ML.

lesakm
napsal(a):
Bez dotací bohužel naše zemědělství v dnešním globálním světě těžko může konkurovat zemím kde například mají pastevní sezónu celý rok a nepotřebují žádné krmení n zimu nebo kde je cena práce 10x až 20x nižší než u nás, po zrušení dotací by stačilo pár levných dovozů a tady to se zemědělstvím dopadne stejně jako s textilním průmyslem který taky neustál že látky například v Indii jsou schopni vyrobit 18krát levněji než u nás...ML.
Ale no tak. Ano, tohle je zdůvodnění dotací.
Ale nijak to neřeší, že na západě EU mají dotace mnohem vyšší než u nás, že na získání dotací se řeší píčoviny, které v lepším případě jen buzerují skutečné zemědělce a naopak umožňují některým lidem získávat peníze z dotací, aniž by se tam konalo nějaké zemědělství, proto se taky tolik shnilých balíků válí u cest. A v horším případě to vyloženě škodí, protože požadavky na sekání celistvých ploch to určitého data likvidují zvěř - posekané srnče, to je vidět, rozjezděná hnízda už ne, a hmyzu taky ubývá, protože když prostě pořád sekáte obrovské plochy na krátko, jaksi tam není prostor, květy ani listy ani úkryt, prostě poušť.
A i s dotacemi indický farmář pořád vypěstuje levněji.

napsal(a):
Souhlas s Profesorem! Já teda nevím, ale když jsem dotace ještě nepobíral, tak jsem se k půdě choval hezky. Teď když dotace beru, tak se chovám myslím ještě líp a o dost víc než jak mi nějaké nařízení přikazují. Nehledě na to, že tam kde to davam doporadku a likviduju nalety, koprivy, lopuchy,... tak tam mi na to dotaci ani nikdo nedá, dokud to nebude vypadat jako louka vhodná k pasení.
Kostey, mám to taky tak. Pastvinu jsem zdědila zarostlou náletami a kopřivami. Po dvou letech udržování sekáním a pasením je na co koukat, ale bez dotací bych neměla na oplocení ani na údržbu. Jsem ráda, že se mi část nákladů vrací.

napsal(a):
Ale no tak. Ano, tohle je zdůvodnění dotací.
Ale nijak to neřeší, že na západě EU mají dotace mnohem vyšší než u nás, že na získání dotací se řeší píčoviny, které v lepším případě jen buzerují skutečné zemědělce a naopak umožňují některým lidem získávat peníze z dotací, aniž by se tam konalo nějaké zemědělství, proto se taky tolik shnilých balíků válí u cest. A v horším případě to vyloženě škodí, protože požadavky na sekání celistvých ploch to určitého data likvidují zvěř - posekané srnče, to je vidět, rozjezděná hnízda už ne, a hmyzu taky ubývá, protože když prostě pořád sekáte obrovské plochy na krátko, jaksi tam není prostor, květy ani listy ani úkryt, prostě poušť.
A i s dotacemi indický farmář pořád vypěstuje levněji.
Bodlinko, já s Tebou vícemnéně souhlasím, každopádně intenzivní spásání taky zajišťuje trvalý nízký porost, tedy nemají rostliny extra šanci se vysemenit, ani si z toho hmyz moc nenasbírá. Tam se akorát ušetří ta posekaná zvířata...
Dotace neberu, každopádně je mi jasné, že takovýmto způsobem se živit je nereálné. Mám to jako koníčka a vzhledem ke komplikovanosti žádání o dotace (nemám vše zasmluvněno, někteří majitelé pozemků sice komunikují, ale podepisovat žádný souhlas nebudou - staří důchodci např., navíc je většina pozemků zarostlá nálety, které se odečítají z plochy, tedy bych stejně z těch pár hektarů měla pár tisíc metrů předpokládám... ).

Postupne plochu na ktery bereme dotace snizuju, letos cca o 0,4ha. Mozna to prez zimu jeste roszirim, potrebuju dat brambory uz nekam jinam.
napsal(a):
Pokud ten pozemek nebyl v r.2003 veden a nahlášen do LPISu jako zemědělská půda, tak si myslím, že nebudete mít dotace ani potom. Pak přijedou, přeměří a spočítají kolik je půdy nahlášené a kolik je mimo, z toho udělají % a podle toho se pokrátí dotace - teda krátily ve starém systému. Teď v novém nevím. Ale že by se něco nenašlo proč škrtat, to bych se divila.
To jsem přehnal s tím chvástáním to uznávám Ale já jsem jenom řekl že to dělám úplně bez podpor, protože vím že to jsou peníze všech evropských daňových poplatníků, kteří většinově nemají ani páru o tom kolik peněz EU ze svého rozpočtu nalije do zemědělství(přes 45%), zbytek se musí podělit na věchno ostatní (věda a školství, vzdělávání, inovace, obrana, kosmický výzkum CERN, migrace, zdravotnictví, cyklostezky, rozhledny atd.atd...je toho moc)
Když to říkám lidem z paneláků tak mi to nechtěj ani věřit, že ty platby jsou vypláceny každej rok( mysleli si že jenom jednou když se začne) a jsou v podstatě nárokový (ne jako ty chudáci ve frontě na kotlíkovky když se vyčerpá určený objem peněz tak človíček 149. ve frontě má smolíka
A že jsem přišel o 1/2 mega - no a co? Vydělal jsem si je jinak - třeba že jsem nenechal ty výše jmenované balíky sena shnít někde u cesty, nebo že krávy nemám jenom na okrasu(na pastvinách právě zase kvúli dotacím ale dojím je a pak třeba vyrobím sýr který mi dá vyšší přidanou hodnotu...
Tak jsem si vzpomněl na rozhovor úředníků EÚ při schvalování výše dotací na zemědělství pro ČR.
-
......." Proč bychom těm Čechům dávali tak velké dotace jako Francouzům, Němcům, Rakušákům..., vždyť ti VOLOVÉ na tom budou dělat i zadarmo "....
Tak vám Pavle přeji nech se vám daří. Ale ať vyděláte kolik vyděláte, stále jste v mínusu minimálně půl mega Zkuste o tom zapřemýšlet a hlavně to neříkejte své ženě

To jsou zase keci profesorskej. Pavell3 je zrejme na uplne jine vlne nez vetsina chovatelu, zemedelcu. A jestlii neni rodina o chlebu a o vode tak pred nim smeknete a ne ty keci jeslti o tom vi zena. Jestli vy mate doma penezchtivou tak dobre vam tak, az jednou dotace skrouhnou, tak si asi podle tech kecu co tady hazite budete prat nasr avacky sam :).
Masňák s jeho smyslem pro hůmor a pozitivním myšlením tu opravdu chyběl.
Když jsme u těch keců, tak si laskavě přečtěte s čím tu Pavlík začal a s čím pokračoval. Nech je na vlně jaké chce to je mě úplně šumák. Začal se navážet do těch co hospodaří s dotacema. Tak jsem mu odpověděl jak jsem odpověděl, protože zas takovou pravdu nemá. Jeho další příspěvek je opět "na úrovni", tak jsem mu na stejné "úrovni" odpověděl.
Vy, jak je vaším zvykem, se navážíte do mne. Ale u vás mě to nepřekvapuje, protože stále mě utvrzujete v tom, že jste nestál na kotlíkovky 149, ale byl jste 149 ve frontě na rozum, tak že smolík
Až dotace skrouhnou, tak to zmenším na třetinu a budu nejen já, ale hlavně manželka vysmátá
Vy ve své chytrosti si totiž neuvědomujete, že žrá*t se musí. A jak chcete nakrmit ty města plné paneláků a hladových lidí? Proto jdou do zemědělčení peníze jaké jdou. Tohle by si měl pan Pavel uvědomit, než začne na lidi z paneláku házet rozumy a na zemědělce špínu.
Tím nechci říct že dotace jsou ideální, ale než začnu něco kritizovat, tak zkusím i zapřemýšlet! (pokud mám teda čím přemýšlet ).

No prave ze to je pozitivni, ale to zase dotacni dedek nechape, pro nej je pozitivni ze do natazeny pracky neco dostane. Tuhle na kotel, tamhle za louku, jinde za kozu. Ja na tom aspon pracuju ze konecnej stav bude bez dotaci. Ale jak vidno jsou lidi co fungujou bez nich. A vubec se nebojim toho, ze by osadka panelaku chcipla kdyby se nasi zemedelci nedotovali. Nebo snad zerou repku? Kolik procent surovin asi tak vypestuje, odchova ceskej zemedelec a kolik psonek? :) Pavloj fandim a tady se neni nad cim zamejslet, leda by byl ochotnej si nechat pro korunu vrtat koleno ( nebo urvat kou le, ze? ).

Samozrejme ze to melo podporit konkurenceschopnost ceskyho zemedelce aby ho neprevalcoval dovoz. Ale jak to dopadlo? Na vysocine sice zlutej poklad neni, ale vsude jinde se to na nas vali. Stoupaj snad pocty pestitelu zeleniny, brambor a dalsich komodit? Akorat tak kulovy. Zvetsujou se nekde chovy veprovyho? Co stavy dojenyho dobytka? Ne. Prechazi se na maso. Jak vidno, dotace nepomohly. Tihle vetsi zemedelci nemaj snahu, vedi ze pulka penez prijde za plochu a baliky sena muzou hnit pod lesem ( ani tu sit nesundaj at se toho srnky nazerou i s ni ).
A uz jsem to tady nekdy psal, osobne nechapu smysl toho dotovat nas pidi s par hektarama, deseti ovcema a jednou kravou. Statu nic neprinasim, panelaky nekrmim. Louky bych sekal tak jako tak, protoze treti generace to mame tak ze se prece nenechame zarust travou a na kopci musi bejt aspon jedna krava a prase ( ovce taky ). Takze pro nas je to dobry ze to pokreje aspon naftu pripadne nakup jadra. Zrovna ty starej dedku :) kterej ma vychytanej marketing bys myslim bez dotaci v pohode prezil a jeste dobre zarobil. Ale ona ta katolicka natura penezchtiva je nakazliva, ryba smrdi o hlavy ze jo?

Muj osobni nazor, pomohlo by zadotovat ceny jednotlivych komodit. Tak jako driv stat dotoval vlnu. At dostane dobre zaplaceno ten kdo dokaze vyprodukovat kvalitni surovinu. A klidne to udelat tak aby byl zvyhodnenej ceskej vyrobce a kaslat na nejakou unii a zbytek sveta, stat se ma postavit za svoje lidi.
Dotace, věčné téma. Mám to štěstí, nebo smůlu?, že je nepobírám. Možná je to moje hloupost, ale jsem toho názoru, že mi někdo od stolu nebude diktovat, jak mám na své půdě hospodařit. Dělám to jako moji dědové a mám překrásné kozy a koně. Ano, mám dobře placenou práci a přítelkyně též. Takže můžu hospodářství dotovat, vlastně je to jako koníček, někdo má auto, někdo jezdí na dovolené, my máme statek. Mohl jsem si koupit nový traktor, lis, sekačku atd. Ale na úvěr a ten řádně splácím, bez dotací. Pravdou je, že to nedělám pro peníze, ale pro radost. Neživí nás to.
Dotace bych zrušil, celoplošně. A ať se ukáže kdo to chce dělat a kdo ne. Jenže by si taky lidi museli zvyknout, že potraviny buď budou dražší, nebo by zpracovatelé a prodejci nemohli mít takové marže.
Ryba určitě smrdí od hlavy, to vím, ale stále nechápu proč je s váma na obrázku ten beran? Opravdu nevím proč beran s volem?
Tak že jste nepřekvapil, opravdu úroveň myšlení Pavla. Tak že naši zemědělci mají teda dělat něco, na čem nevydělají a co by museli max. zaorat, protože by se jim nevyplatila ani sklizeň. Stále dokola vám můžu vysvětlovat, aby jste přemýšleli trošku dál, než jen po dotaceberoucího zemědělce v ČR! Až budou naši zemědělci brát dotace ve stejné výši nebo nedejbože větší než v okolních zemích, tak vypěstují třeba cibuli a budou jí prodávat levněji, lépeřečeno konkurenčněji.
Stále nechápu ( u vás vlastně jo, z výše uvedených důvodů) že se divíte že se tu zemědělčí jak se zemědělčí. Přece nebudu pěstovat, chovat.... to, na čem nevydělám? Je to o nastavených podmínkách. Někomu se vyplatí nechat balík shnít na poli, někdo si dá tu práci a prodá ho když ho nepotřebuje. Někdo prostě vydělá jinak, tak jen louku co nejrychleji uklidí, tím splní podmínky, a dál se věnuje činnosti, kterou vydělá víc.
A nechtějte po mně, abych nebral dotace, když mám tu možnost. To by mě zajímalo komu bych tím prospěl? Doteď bych měl staré TKčko, možná máx 3 ha a možná nějaký křoviňák, abych ohradníky nemusel podsekávat kosou.......
Rozhodně se nestydím za to, že dotace beru. Styděl bych se za to, že 90% pracovní doby strávím na diskuzích a ještě za to beru plat! A pak bych rozhodně nemachroval kolik práce ještě udělám doma i bez techniky.

No to proste dotacnimu dedkoj vysvetlit nelze. Marna snaha. Ani to ani tech 90%. Odjakziva byl katolik penezchtivej a plati to dodnes. Kolik hlav v panelaku tak asi uzivi dotovanej profesor? Kam jde ta tvoje produkce? Mysilm ze se bez ni tady vsichni obejdou. Cili vzit dotace.
Nevim proc pises o mysleni dopredu kdyz sam premejslis tady a ted, natahni ruku a utrhni. Diky tomuhle pristupu se to nikdy neposune dopredu a budeme hnit v repce a zrat zbytek ze spanelska, italie a tramtarie. Nastesti jsou prvni vlastovky, vzdycky musi bejt nekdo prvni aby se to rozmohlo. Jako byl prvni prijemce dotaci v cr a vubec nepochybuju zes byl prvni a kdyz ne prvni tak hned v zavesu za Andrejem :) Stejne tak bude jednou posledni prijemce.
Jo a taky jsem měl na smlouvě o stavebním spoření č.0000042(skoroprvní v tehdejším okrese ) A těch smluv jsem míval několik v plné výši, než mě to strouhl Kalousek. Taky jsem vlastnil hooodně akcii, než mě je nuceně vykoupil Klaus. No a teď už nemusím do práce, jen se se státní podporou bavím zemědělčením. A ser*ou mě maximálně ti, co prosedí půl dne na pr*deli a jen si stěžujou na režim

No dyt to rikam, za kazdyho rezimu natazena pacicka. Kdo si stezuje na rezim? Nekdo sedi pul dne na prd eli aby druhou pulku zabral doma. Nekdo sedi celej den na prd eli doma a necha si to zaplatit cely. Tak ja nevim.
Bohužel, dotace pomohli - jsme přesně tam, kde nás chtěli mít, jsme závislí na cizích penězích a dělá se jen to na co jsou největší dotace , pro velké je to výhoda
malý hospodář se uživí i bez nich, ale proč si nepřilepšit, v malém to na nic jiného není a někdo musí makat na malých políčkách, kopečkách a strání pod lesem

Dad: presne tak, zaplatme chovatelum dojnic aby to zkrouhli :) kde to jsme? Proc by se melo uz tak zrouhnuty odvetvi krouhat? Asi bylo potreba na trh dotlacit mliko odjinud? Nebo ze by cesi prestali pit mliko? Nasledne na to krize s maslem? Jak to je jen mozny? Dyt jsme zkrouhli kravy :) A to je jen jeden priklad.
napsal(a):
No dyt to rikam, za kazdyho rezimu natazena pacicka. Kdo si stezuje na rezim? Nekdo sedi pul dne na prd eli aby druhou pulku zabral doma. Nekdo sedi celej den na prd eli doma a necha si to zaplatit cely. Tak ja nevim.
Jenže já si na to první musel vydělat, aby bylo co investovat! Ve třiceti jsem stále pořádně makal a neproflákal půl dne v práci na diskuzích.
Ale škoda vysvětlovat někomu kdo dál než za monitor nevidí.
anooo, jak je moderní brečet nad rozlitým MLÍKEM! Když to mléko začali zemědělci dávat čisté, neodstředěné, plnotučné do automatů, tak kolik těch panelákových si je kupovalo? Hned začali opět brečet, že se můžou něčím nakazit, že ten a ten už se z něj pos*ral, že je to drahé....... A znovu hurá pro krabicové do Kaufu!
Tak že taková je podpora těch panelákových! Těm je nějaký zemědělec ukradený. Pro ně je důležitá cena! Ale za všechno můžou zemědělci co berou dotace a hlavně Babiš!

profesor1
napsal(a):
anooo, jak je moderní brečet nad rozlitým MLÍKEM! Když to mléko začali zemědělci dávat čisté, neodstředěné, plnotučné do automatů, tak kolik těch panelákových si je kupovalo? Hned začali opět brečet, že se můžou něčím nakazit, že ten a ten už se z něj pos*ral, že je to drahé....... A znovu hurá pro krabicové do Kaufu!
Tak že taková je podpora těch panelákových! Těm je nějaký zemědělec ukradený. Pro ně je důležitá cena! Ale za všechno můžou zemědělci co berou dotace a hlavně Babiš!
Tak to je vykrik do tmy jako Brno
Nevik
napsal(a):
Dotace, věčné téma. Mám to štěstí, nebo smůlu?, že je nepobírám. Možná je to moje hloupost, ale jsem toho názoru, že mi někdo od stolu nebude diktovat, jak mám na své půdě hospodařit. Dělám to jako moji dědové a mám překrásné kozy a koně. Ano, mám dobře placenou práci a přítelkyně též. Takže můžu hospodářství dotovat, vlastně je to jako koníček, někdo má auto, někdo jezdí na dovolené, my máme statek. Mohl jsem si koupit nový traktor, lis, sekačku atd. Ale na úvěr a ten řádně splácím, bez dotací. Pravdou je, že to nedělám pro peníze, ale pro radost. Neživí nás to.
Dotace bych zrušil, celoplošně. A ať se ukáže kdo to chce dělat a kdo ne. Jenže by si taky lidi museli zvyknout, že potraviny buď budou dražší, nebo by zpracovatelé a prodejci nemohli mít takové marže.
No jo to je pěkný jenže jak by jste chtěl zajistit aby ty potraviny byly dražší, protože výkupní ceny sráží levné dovozy a hranice v dnešní době zavřít nelze protože by to položilo celý průmysl, píšete že to dotujete ze svého ale kdo se tím živí tak jaksi nemá jiný zdroj příjmů a aby se nějak slušně uživil pobírá alespoň nějaké kompenzace ve formě dotací, realita je taková že buď komoditu prodáte pod cenou nebo si ji zpracovatelé levně dovezou z venku, a navíc jako třeba my maso sami legálně při dnešních předpisech prodat nesmíme a když dám něco na jatka tak mi u nás například za kilo ovce na háku, kde z ní po porážce ořežou každý snad i miligram tuku dají 20Kč, takže bez dotací se mi fakt nevyplatí něco takhle produkovat... ML.
napsal(a):
Samozrejme ze to melo podporit konkurenceschopnost ceskyho zemedelce aby ho neprevalcoval dovoz. Ale jak to dopadlo? Na vysocine sice zlutej poklad neni, ale vsude jinde se to na nas vali. Stoupaj snad pocty pestitelu zeleniny, brambor a dalsich komodit? Akorat tak kulovy. Zvetsujou se nekde chovy veprovyho? Co stavy dojenyho dobytka? Ne. Prechazi se na maso. Jak vidno, dotace nepomohly. Tihle vetsi zemedelci nemaj snahu, vedi ze pulka penez prijde za plochu a baliky sena muzou hnit pod lesem ( ani tu sit nesundaj at se toho srnky nazerou i s ni ).
A uz jsem to tady nekdy psal, osobne nechapu smysl toho dotovat nas pidi s par hektarama, deseti ovcema a jednou kravou. Statu nic neprinasim, panelaky nekrmim. Louky bych sekal tak jako tak, protoze treti generace to mame tak ze se prece nenechame zarust travou a na kopci musi bejt aspon jedna krava a prase ( ovce taky ). Takze pro nas je to dobry ze to pokreje aspon naftu pripadne nakup jadra. Zrovna ty starej dedku :) kterej ma vychytanej marketing bys myslim bez dotaci v pohode prezil a jeste dobre zarobil. Ale ona ta katolicka natura penezchtiva je nakazliva, ryba smrdi o hlavy ze jo?
No oni by se právě ti malí měli dotovat aby se jim to vůči těm velkým vůbec vyplatilo dělat, on je totiž rozdíl jestli objedete velký lán a ani nevylezete z traktoru a když ti malí běhají pěšky po stráních a mezích s kosou nebo s křoviňákem, to ti velcí dělat nebudou, ti by na to tak možná akorát nacákali herbicid (u nás třeba každý rok sekám meze které máme s JZD, myslíte že by to oni někdy za 20let posekali, ani náhodou) státu samozřejmě přinášíte údržbu krajiny a pestrost zemědělství vždyť se podívejte na Rakousko kde je průměrná velikost farmy tuším 27Ha a jak tam je krásně, paneláky nikdo krmit nemusí stačí že krmíme sami sebe a ty kolem, pro stát není rozdíl jestli něco prodám do výkupu nebo sobě, buď mám jídlo, nebo peníze za který si stejně zas musím koupit jídlo, a pokud by se naše předpisy dostaly alespoň trochu na unijní úroveň a dovolily těm nejmenším legálně lokálně prodávat produkci bez nesmyslných investic tak potom by se teprve vidělo co všechno ti malí šikovní dokážou vyprodukovat, ono se to teď totiž nevidí protože se to musí díky našim předpisům všechno dělat jaksi potajmu bo je to černota... ML.
Samozřejmě to není otázka několika vyhlášek, nebo pár měsíců. Vůle musí být jak ze shora, tak i ze spoda (myslím tím spotřebitele). Pokud spotřebitel bude preferovat domácí produkci, nebude lpět na nejnižší ceně a bude vyžadovat kvalitu, může za nějakou dobu dojít ke změně k lepšímu. Ale je to souhra více činitelů. Několik zákonů či vyhlášek to nezmění.
Ano psal jsem, že to dotuji, ale protože je to můj koníček. Svoje zvířata miluju a zůstávají u nás i po produkčním věku, prostě si jen užívají život. Takže počet stále roste . Nikoho v žádném případě neodsuzuji, za to, že pobírá dotace. Já mám jiné přesvědčení a proto je neuznávám a tudíž je nechci. Ale ne každý, to může dělat jako my. To je mi zcela jasné.
Konečně to někdo napsal normálně Já to v tom "rozčilení" tak neumím. Ono se tady totiš fandí těm co naše zemědělce jen špiní. Ano, dotace se zneužívají, ale náš spotřebitel by si měl producenty (naše) vychovávat. Jenže tu je to přesně opačně - "Od tebe nekoupím, ty by jsi mohl vydělat". Tak se kupují ty levné srajdy z obchodňáků.
Určitě já tady nikoho nenakrmím, panelák už vůbec ne, ono to ani z těch našich kopců a kamenitých políček nejde, ale nejsem na pracáku, udržuji ty kopečky v nějakém stavu a pár sousedů si příjde na domácí stravu Zrovna včera si jeden kolega chovatel stěžoval že obvolal všechna jatka z okolí a všichni jej se skopovinou odmítli. Tak že je nucený prodat hrubě pod cenou jak celé zvíře, tak i případný výrobek. Ale díky dotacím ho to tak nebolí.
Pan mastňáček tu nedávno psal jak všude jinde ve světě se podporují malí, dneska píše naco se podporují malí..... taky nedávno prodal krávu, teď koupil krávu, před rokem prodával všechny ovce, pak nakupoval nové, ......... brali X let dotace na dobytek, který ani nechovali a teď krytizuje dotace!? Takový mě chce poučovat o hospodaření? Tak se nedivte že se rozčílím.
Nebojte, těma financema a pohodovým žitím to tak růžové nemám jak jsem psal, ale jen jsem si ověřil, že někde se úspěšným lidem tleská, kdežto tady se z nich automaticky udělá podvodník a darebák. Tak že závidět Jardíku nemusíš a klidně se s tou vaší vlaštovkou pavelll3 plácejte po ramenou a pomlouvejte dál naše zemědělce. Ale laskavě začněte i s ostatníma, protože když jdete ve vsi, ve městě po novém chodníky, tak si uvědomte, že byl postavený z dotací, nové fasády na panelácích -školách-obecdomech-kulturácích... všechno z dotací, kanalizace v obcích, plynofikace, vodovody.... všechno z dotací...... A jaké tam někde byly a stále jsou podvody. Ale to vy už nevidíte že? To už je totiž pro vás za monitorem....

Hochu z vysociny, ty vis uplnej prd o tom co ja uz nevidim. Kdybych ti na chvili pucjil moji mozkovnu tak to nerozchodis :)
Je videt jak neznas lidi. A je to videt na tom co pises, lidi kupujou v tech penacich a lidlech proto, ze je to levny, ne na truc ze nekoupej od konkretniho. A jak od konkretniho? Kolik znas lidi zemedelcu, ktery naprimo prodavaj? Ja teda moc ne, co se tyka treba masa, vajec. Vsechno je vetsinou cernota, legalne tak maximalne jadro. Nevim cim to je, mozna tim ze je to pro ne jednodussi to odtahnout na jatka nebo poslat do rakouska.
Pro jedno nevidis druhy, mimo jiny jsem psal, kdyz se dotace zpodminkovali bejt zase zem. podnikatel, ze nevidim duvod proc nas maly dotovat, ze vlastne neprodukujeme nic ven. A jestli nekdo potrebuje zaplatit aby si posek meze za barakem, tak by se mel jit radsi stourat v nose nebo kde chce a nemotat se do hospodaoreni. S tou kravou a ovcema te nebudu komentovat, musel bych te virtualne kopnout do pr dele protoze prekrucujes jak ten kohos volil.
Tobe ja rozhodne nezavidim ty tvoje dotacni vydobytky.

K tem obecnim stavbam... samozrejme ze to vidim a hrube s tim nesouhlasim. Ted se u nas z dotaci budou delat cesty ke kazdymu pozemkum. Naprosta kravina, ale kdyz to jde z dotaci tak se vesele planuje. Chodinky atd taky. Ja se vazne divim, jak je mozny ze tady vubec jsme, kdyz nam to pred lety nikdo nezadotoval. Dotujou se sourkomy firmy a to je prasarna srovnatelna s dotacema do zemedelstvi. Mozna jeste horsi.
Opravdu ukázkový obsah mozkovny
(proč je to levný? - protože jsou to srajdy z dovozu kde se dotuje lííííp. Nemusím znát konkrétního, stačí když vím - kdě éto zděěělano Víme mozkovno? )
A vykat mladý pane VYKAT! Trošku úcty ke stáří!
A ještě do té vaší mozkovny zkuste nacpat kde je Vysočina a kde Valašsko

Vsak to rikam, nerozchodil.
Vysocina jako Valasko, nechapes ze to je provokace :).
Zemědělčím, beru dotace (ačkoliv se mě už třetím rokem úřednickej šiml snaží přesvědčit, že se jich mám raději "dobrovolně" vzdát) - jsem za ně fakt ráda, ale kdyby dotace nebyly byla bych určitě raději.
Dotace jsou spíš zlo než že by to bylo prospěšné pro náš stát.
Ono zmiňované - fasády, chodníky, cyklostezky, dětská hřiště...fajn, super, prachy se našly z EU, ale ono by se to v našem státě našlo i kdyby to EU nebylo, hospodařily by jsme samy pro sebe ne pod někým.
Nevím co je super, že se vyasfaltovávají polní a lesní cesty, že se srovnává kdejaký kopeček a remízek, že se za peníze stavějí bio koridory - ovšem velmi pečlivě oplocené aby náhodou zvěř to bio nepoškodila, nevím co je na tom super, že u nás jsou ha lány absolutně bez života, louky jsou bez květin a hmyzu, na pozemcích "hospodaří" velké podniky, nic z toho prospěšného pro ostatní lidi není, jde jen o výtěžnost řepky...Kolik potravin se ještě pěstuje pro zásobování osob státu, kolik je polí s bramborem, pšenicí, cukrovkou, lnu? Ne, všude převažuje kukuřice a řepka - potraviny pro bioplynky, z těch se fakt nena*erem
Ovšem ono ani ten český lid nepodporuje produkci české potraviny - nakoupí raději balené sračky v obchoďáku.
napsal(a):
K tem obecnim stavbam... samozrejme ze to vidim a hrube s tim nesouhlasim. Ted se u nas z dotaci budou delat cesty ke kazdymu pozemkum. Naprosta kravina, ale kdyz to jde z dotaci tak se vesele planuje. Chodinky atd taky. Ja se vazne divim, jak je mozny ze tady vubec jsme, kdyz nam to pred lety nikdo nezadotoval. Dotujou se sourkomy firmy a to je prasarna srovnatelna s dotacema do zemedelstvi. Mozna jeste horsi.
Tohle je názorný příklad jak tomu rozumíte a jak jste víc než krátkozraký.
Že u vás jsou pozemky přístupné, neznamená že jsou přístupné i jinde. Konečně se dělají digitalizace, pozemkové úpravy..... a tam je podmínka pozemky zpřístupnit - udělat cestu. Tady jsou některé pozemky stále od převratu nepřístupné! a teprve předloni začala probíhat někde digitalizace, někde vyměřování..... a tím i zpřístupnění pozemků. Ale vás to samozřejmě nezajímá, pro vás je to všechno špatně, u vás je to nejlepší.
vrtulka
napsal(a):
Zemědělčím, beru dotace (ačkoliv se mě už třetím rokem úřednickej šiml snaží přesvědčit, že se jich mám raději "dobrovolně" vzdát) - jsem za ně fakt ráda, ale kdyby dotace nebyly byla bych určitě raději.
Dotace jsou spíš zlo než že by to bylo prospěšné pro náš stát.
Ono zmiňované - fasády, chodníky, cyklostezky, dětská hřiště...fajn, super, prachy se našly z EU, ale ono by se to v našem státě našlo i kdyby to EU nebylo, hospodařily by jsme samy pro sebe ne pod někým.
Nevím co je super, že se vyasfaltovávají polní a lesní cesty, že se srovnává kdejaký kopeček a remízek, že se za peníze stavějí bio koridory - ovšem velmi pečlivě oplocené aby náhodou zvěř to bio nepoškodila, nevím co je na tom super, že u nás jsou ha lány absolutně bez života, louky jsou bez květin a hmyzu, na pozemcích "hospodaří" velké podniky, nic z toho prospěšného pro ostatní lidi není, jde jen o výtěžnost řepky...Kolik potravin se ještě pěstuje pro zásobování osob státu, kolik je polí s bramborem, pšenicí, cukrovkou, lnu? Ne, všude převažuje kukuřice a řepka - potraviny pro bioplynky, z těch se fakt nena*erem
Ovšem ono ani ten český lid nepodporuje produkci české potraviny - nakoupí raději balené sračky v obchoďáku.
Máte skoro ve všem pravdu. Opakuji že vím že dotace nejsou ideální, ale je hloupost je nevyužít když je ta možnost. A tím jsem tady vstoupil do diskuze.
Byla jste někdy na veřejném zasedání v obci-městě když se řešila výstavba, oprava... něčeho? Zajděte si za starostou- za zastupiteli a zeptejte se kolik by toho vybudovali bez dotací. Máte představu kolik stojí metr obyčchodníku?

profesor1
napsal(a):
Tohle je názorný příklad jak tomu rozumíte a jak jste víc než krátkozraký.
Že u vás jsou pozemky přístupné, neznamená že jsou přístupné i jinde. Konečně se dělají digitalizace, pozemkové úpravy..... a tam je podmínka pozemky zpřístupnit - udělat cestu. Tady jsou některé pozemky stále od převratu nepřístupné! a teprve předloni začala probíhat někde digitalizace, někde vyměřování..... a tím i zpřístupnění pozemků. Ale vás to samozřejmě nezajímá, pro vás je to všechno špatně, u vás je to nejlepší.
Ty mluv o kratkozrakosti kdyz jak sam rikas kdyz davaj byl bych blbej abych nebral. Kupujou si te a ty si jeste libujes jak ti hori kotel zadarmo a tak daaale. Takhle se to nezmeni nikdy, protoze vsichni se nechaj koupit. A dal se bude sirit dojem ze bez dotaci by nic neslo. TO je presne ono. Je jedno kolik stoje metr chodniku, je tak drahej i proto ze to jde z dotaci a okolo je naplacanejch hromada lidi ktery delaj plany, posuzujou atd atd. Kdyby to slo normalne jako driv penize prideleny od statu a vlastni zdroje tak ten chodnik vypada stejen a stoji pulku. Ale stokrat opakovana lez se stane pravdou.
Ano mozkovno, za komunistů bylo určitě líp že Všichni měli stejné houno a lemplové si jen chrochtali. Kdyby se znova znárodňovalo, tak vy budete řvát nejvíc - "Všechno jim seberteééé"
Že to tu vypadalo když ty peníze přiděloval stát. A kolik že jich vlastně přiděloval?
A kotel je supr. Doteď mě stačilo topit jednou za dva dny. Až z dotací uteplím i barák tak budu topit jen jednou za tři dny. Navíc oproti tomu jak kouří komíny od sousedů... no sto a jedna. Dík za zeptání.
Představu mám, protože budujem a materiál kupuji...
ale proč se z dotací staví v dědinách a v lesích posezení pro turisty...?!, proč se asfaltují "stezky", proč musí být pískoviště ohrazené bezpečnostními pásy, musí být zastřešené a ještě kolem dokola musí být vybetonovaný pás..? proč se musí žebrat peníze z EU na vybudování vodních nádrží, když předtím se ty nádrže zlikvidovaly za české peníze...?
profesore já chápu jak to myslíte, ale věřte, že bez EU, Babiše a jim podobných by jsme se opravdu měly lépe. Nepotřebujeme "dotovat" z jiných zemí, to my jsme byly dříve ti co dotovaly jiné země, dříve to šlo, proč to nejde i nyní?

profesor1
napsal(a):
Ano mozkovno, za komunistů bylo určitě líp že Všichni měli stejné houno a lemplové si jen chrochtali. Kdyby se znova znárodňovalo, tak vy budete řvát nejvíc - "Všechno jim seberteééé"
Že to tu vypadalo když ty peníze přiděloval stát. A kolik že jich vlastně přiděloval?
A kotel je supr. Doteď mě stačilo topit jednou za dva dny. Až z dotací uteplím i barák tak budu topit jen jednou za tři dny. Navíc oproti tomu jak kouří komíny od sousedů... no sto a jedna. Dík za zeptání.
Mlcel bych o tom kdo nevidi dal nez na svuj rypon. Ucebnicovej priklad.
Doufám že myslíte to období před komunisty!, a nemyslíte to dotování ruska, kambodže, kuby...
Trošku vám to laicky a zjednodušeně vysvětlím, ale neberte to že se s tím ztotožňuji.
Pro turisty se to dělá v rámci podpory turizmu = dotační program, ty dětské pískoviště a hřiště musí odpovídat bezpč a higienonormám, a to i ta, která by se stavila bez dotací. Postavit veřejné dětské hřiště je dost problém, protože opravdu musí splňovat tisíce norem a nařízení. Navíc si za to dost můžeme opět sami, protože dneska si dítě odře koleno a všichni hledají někde vyníka, z kterého by vytřískali bolestné, odškodné...
Ty vodní nádrže... určitě už jsem si tu taky stěžoval, že na jedné straně mě nutí mít na pozemcích co nejméně stromů a na druhé straně se dávají dotace na zadržování vody v krajině. Navíc jsem v oblasti, kde svahy bez stromů prostě cestují z kopce dolů. Když si vysadím sad, musím vykazovat produkci kterou já tady prostě nedosáhnu, protože tu stromy rodí max. jednou za dva roky. Navíc nemám pozemky vhodné na výsadbu sadů. Nebojte že ty nedostatky a úřednické hlouposti nevidím, ale tak je to nastavené, tak se s tím tak nějak peru.
Navíc takových křiklounů co jsou proti - teď nemyslím vrtulko vás! jsou plné hospody. A když někomu řeknu ať jde kandidovat, stačí jen na obec do obyčzastupitelstva, tak jen odseknou, že by se na to vše mohli vy... On by si to každý měl zkusit, když třeba za ním příjdou rodiče, že chtějí vybudovat dětem hřiště. Obec na to musí buď mít, nebo sehnat peníze. Začne se stavit a příjdou sousedi, že jsou zásadně proti hřišti, protože je to bude rušit... a tak stále dokola. To je jen malinkatý příklad. Vím že to myslíte dobře, ale opravdu nejsme Švícarsko, aby jsme mohli z EU jen tak odejít, nebo tam nebýt. Podívejte na VB jak se s tím perou a kolik by jich chtělo zpátky. Není to vymyšleno zas tak špatně, ale je to hoooodně o lidech.

profesor1
napsal(a):
Jses vlastne takovej vlastizradce kdyz tak horujes za to aby si nas mocipani z EU kupovali. Zase musim zminit ty katoliky, protoze ted se evropa strasne odvolava na svoji krestanskou minulost a potrebu znovuuvedomeni si ji. Ale kolik % tvorila katolicka cirkvej a jeji choutky po moci a majetcich. Na tobe to vidim tady dnes a denne.

Nemuzu si pomoct, tyhle reci o tom jak jen bl_b nenatahne ruku. Ty nase dotace jsem vysvetloval nekolikrat proc a nac snad i kolik to dela, rozhodne ne 500000. A taky to ze ja bych je nebral. Vlada at nase nebo z Bruselu dobre vidi jak lidi reagujou a nechaj se koupit a zavazat. At je to kotlik nebo polystyrenova cepice na barak. NIC NENI ZADARMO, pro ty pomalejsi.
Já vím mastnacku, ale tak nikomu nelze vnutit svůj názor. A koneckonců je občas potřeba i respektovat cizí názory a rozhodnutí.
Radši mi pošli sem nějakou hezkou fotku své nové kravicky. :) je moc pěkná a upřímně ti zavidim, že se nebojis její velký tlamičky jako já. a místo dotační psychodiskuze bys mi mohl dát ještě tip co mohu využít jako malý pamlsek podávaný ve větším množství pro pokus klikr tréninku s kozou.
to bude lepší diskuze, ne?

Jen tak pro zpestření popíšu události z nedalekého sídliště. V době stavby sídliště byly plochy v něm osázeny stromy a keři. Lidé se o ně starali, stromy za těch 30 let vyrostly a aspoň trochu zušlechtily prostředí sídliště, které je sice na okraji města a blíž přírodě, ale jsou to paneláky. EU má fond na novou výsadbu v sídlištích. U nás se tedy stalo, že z těchto dotací většinu stávajcí zeleně vykáceli ja zasadili novou, mladé stromky, které vyrostou za 20 let a víc. Dokonce i postavili broukoviště, aby měl kde žít hmyz.

Tedysek
napsal(a):
Já vím mastnacku, ale tak nikomu nelze vnutit svůj názor. A koneckonců je občas potřeba i respektovat cizí názory a rozhodnutí.
Radši mi pošli sem nějakou hezkou fotku své nové kravicky. :) je moc pěkná a upřímně ti zavidim, že se nebojis její velký tlamičky jako já. a místo dotační psychodiskuze bys mi mohl dát ještě tip co mohu využít jako malý pamlsek podávaný ve větším množství pro pokus klikr tréninku s kozou.
to bude lepší diskuze, ne?
Tedysku, co je klikr trénink?
napsal(a):
Tedysku, co je klikr trénink?
Klikr je jen blbost co cvaka. Naučíš zvíře že ten cvak (klik) znamená odměnu. Pak necháš zvíře přemýšlet a odmenujes ho za cokoliv co vymyslí (hlavu nahoru, dolů, zvednutí nohy atd) nakonec až zvíře pochopí princip něco udělám a dostanu odměnu. Tak odmenujes jen za chování které ve výsledku vede k určité činnosti (zvednutí nohy k ošetření, lehnuti na bok, otočení atd). Postupně zvysujes požadavky az zvíře dojde k výsledku.
Priklad: 1. Úroveň: pohyb očima směrem dolů
2. Pohyb hlavou směrem dolů (jen aby se jakoby podívalo na zem)
3. Pohyb celé hlavy níž
4. Pohyb hlavy níž a níž až k zemi
5. Dotyk tlamou země
Jen příklad. Dá se naučit kde co.
Vpodstate jde o to, že zvíře samo nabízí chování a ty odmenujes to správné a ve výsledku naučíš povel. Mě by se líbilo třeba naučit, aby si stoupla koza na konkrétní místo, tedy třeba předníma nohama na pekáč a nemusela jsem ji při dojení uvažovat. Nebo aby sama zvedala nohy na ošetření nebo tak. Navíc zabaví mozek a nebude mít chuť lumpačit.
Asi nakrajim mrkev na kolečka jestli si holka dá.
Protože u tohohle se skrmi celkem dost dobrot. Naštěstí musí být relativně malé. protože odmenujes víceméně furt.
V zoo tímhle způsobem učí i lední medvědy. Mrknu na google na Františka Šustu.
napsal(a):
Jses vlastne takovej vlastizradce kdyz tak horujes za to aby si nas mocipani z EU kupovali. Zase musim zminit ty katoliky, protoze ted se evropa strasne odvolava na svoji krestanskou minulost a potrebu znovuuvedomeni si ji. Ale kolik % tvorila katolicka cirkvej a jeji choutky po moci a majetcich. Na tobe to vidim tady dnes a denne.
Vlastizrádce jo? Proto tu píši aby se naši zemědělci podporovali a aby se na ně neházela špína! Opravdu ta vaše mozkovna dutější být nemůže! To jste toho moc teda nevymyslel. Asi jste byl v práci hodně zaneprázněn
Tak že podle vás dotace nevyúžívat. To znamená že ČR je nevyčerpá, tudíš si Brusel bude jenom mnout ruce. Opravdu vlastenecké.
K tomu křesťanství se vyjadřovat nebudu, to jen svědčí o vaší ubohosti, že už nevíte co by jste vytáhl. Opravdu IT ydýt pracovník Doufám že vyčítáte i vašim rodičům, případně prarodičům křesťanství a nepravosti z roku jedna-dvě. První si ale zkuste něco nastudovat.

Tady nekdo nechape ten uzavrenej kruh, kterej je potreba rozbit. A na se lidi jako dotacni dedek absolutne nehodi. A to muzes mlet dokola jak bys dal ceskym zemedelcum. Nedokazes pochopit ze tudy cesta nevede.
Psal jsem katolicka cirkve, nikoli krestavstvi touzi po moci a majetku.

Ja zadny neberu
Dotace bych bral, mně by pomohli, jenže pro stát jsem malej , starej (neperspektivní) a ještě v blbým okrese
tak si musím vystačit sám nebo skončit a končit se mi nechce, pak se nedivte, že na stát (dotace) s e r u - rezignuju, dělám to rád (hospodařím) a ostatní je sport - lepší vyhrává

Tedysek
napsal(a):
Klikr je jen blbost co cvaka. Naučíš zvíře že ten cvak (klik) znamená odměnu. Pak necháš zvíře přemýšlet a odmenujes ho za cokoliv co vymyslí (hlavu nahoru, dolů, zvednutí nohy atd) nakonec až zvíře pochopí princip něco udělám a dostanu odměnu. Tak odmenujes jen za chování které ve výsledku vede k určité činnosti (zvednutí nohy k ošetření, lehnuti na bok, otočení atd). Postupně zvysujes požadavky az zvíře dojde k výsledku.
Priklad: 1. Úroveň: pohyb očima směrem dolů
2. Pohyb hlavou směrem dolů (jen aby se jakoby podívalo na zem)
3. Pohyb celé hlavy níž
4. Pohyb hlavy níž a níž až k zemi
5. Dotyk tlamou země
Jen příklad. Dá se naučit kde co.
Vpodstate jde o to, že zvíře samo nabízí chování a ty odmenujes to správné a ve výsledku naučíš povel. Mě by se líbilo třeba naučit, aby si stoupla koza na konkrétní místo, tedy třeba předníma nohama na pekáč a nemusela jsem ji při dojení uvažovat. Nebo aby sama zvedala nohy na ošetření nebo tak. Navíc zabaví mozek a nebude mít chuť lumpačit.
Asi nakrajim mrkev na kolečka jestli si holka dá.
Protože u tohohle se skrmi celkem dost dobrot. Naštěstí musí být relativně malé. protože odmenujes víceméně furt.
V zoo tímhle způsobem učí i lední medvědy. Mrknu na google na Františka Šustu.
U dojení ji nebude potřeba uvazovat, dokud bude mít něco v kbelíku, bude stát. To samé platí o nohách. Dokud bude mít něco na zub, u čeho může stát, klidně jí zvedneš jednu nohu po druhé a ošetříš je. Ale musí na to mít chuť. Když to samé dostane dostane chvíli před tím, nemá motivaci. Takže tohle asi děláme všichni, jen to tak odborně nenazýváme . A už by ti chlapi toho mohli nechat, žejo? Hladovku na ně nebo práci, po které už se skoro nepohnou , kluci hádaví.
napsal(a):
U dojení ji nebude potřeba uvazovat, dokud bude mít něco v kbelíku, bude stát. To samé platí o nohách. Dokud bude mít něco na zub, u čeho může stát, klidně jí zvedneš jednu nohu po druhé a ošetříš je. Ale musí na to mít chuť. Když to samé dostane dostane chvíli před tím, nemá motivaci. Takže tohle asi děláme všichni, jen to tak odborně nenazýváme . A už by ti chlapi toho mohli nechat, žejo? Hladovku na ně nebo práci, po které už se skoro nepohnou , kluci hádaví.
No jde o to, že ve výsledku reknes "nohu" a koza ti bez žrádla zvedne nohu a je pyšná na to, že sama od sebe tu nohu zvednout chce. Nebo když chceš aby se koza nechala v leže ošetřit, tak ji naučíš si dobrovolně lehnout. A nemusíš se s ní prát. :) a dostane kousek mrkve až na závěr a nemusí se u toho ladovat do bezvědomí. Méně práce, méně stresu,...

Tedysek
napsal(a):
No jde o to, že ve výsledku reknes "nohu" a koza ti bez žrádla zvedne nohu a je pyšná na to, že sama od sebe tu nohu zvednout chce. Nebo když chceš aby se koza nechala v leže ošetřit, tak ji naučíš si dobrovolně lehnout. A nemusíš se s ní prát. :) a dostane kousek mrkve až na závěr a nemusí se u toho ladovat do bezvědomí. Méně práce, méně stresu,...
Upřímně řečeno si myslím, že tohle s kozou tak jednoduše nepůjde. Ona má obvykle vlastní názor a ty s ním musíš počítat. Není pes. A chová se tak, že udělá, co chceš, ale až za chvíli, až se rozhodne ona. Málokdy se s nimi musím prát, každá má jméno a slyší na něj a vědí, co po nich chci. Přesto, když skončí dojení a koza má odejít, dost často se stává, že sice slyší, ale udělá ještě pár pohybů, které chce ona, aby to nevypadalo, že hned poslechne, a pak teprve bez problémů odejde. A kdysi jsem viděla v cirkuse drezúru zakrslých koz. Uváděli to jako něco výjimečného a byly tam kozy, které vystoupaly na stupínky jedna po druhé, zůstaly stát a dostaly pamlsek. Jako to bývá se psy. Dneska chápu, že to cvičitelku stálo nadlidské úsilí.
napsal(a):
Upřímně řečeno si myslím, že tohle s kozou tak jednoduše nepůjde. Ona má obvykle vlastní názor a ty s ním musíš počítat. Není pes. A chová se tak, že udělá, co chceš, ale až za chvíli, až se rozhodne ona. Málokdy se s nimi musím prát, každá má jméno a slyší na něj a vědí, co po nich chci. Přesto, když skončí dojení a koza má odejít, dost často se stává, že sice slyší, ale udělá ještě pár pohybů, které chce ona, aby to nevypadalo, že hned poslechne, a pak teprve bez problémů odejde. A kdysi jsem viděla v cirkuse drezúru zakrslých koz. Uváděli to jako něco výjimečného a byly tam kozy, které vystoupaly na stupínky jedna po druhé, zůstaly stát a dostaly pamlsek. Jako to bývá se psy. Dneska chápu, že to cvičitelku stálo nadlidské úsilí.
Jenže tady u toho je kouzlo v tom, že to zvíře to dělá na jeho vlastní popud a myšlenku. Zvíře si myslí, že je jeho vlastní nápad tohle nebo tamto udělat. A když to zvládne ledni medvěd, papoušek nebo slon, tak proč ne koza :) zkusím ti poslat nějaké video... Až skončí Sherlock v TV

Jo, třeba to jde, s jednou kozou možná jo. Pokud ji naučíš něco užitečného, máš bod . Mně stačí, když přijde na zavolání, postojí při dojení, odstoupí, když potřebuju projít a když nelezou do pole při pastvě. Nohy zvedat nemusí, ale při ošetřování klidně stojí. Toť vše, větší nároky na ně nemám, ale chápu Tě. Já takhle nedrezíruju ani psy, stačí mi, když udělají to, co potřebuju svým způsobem, důležitý je výsledek.
napsal(a):
Jo, třeba to jde, s jednou kozou možná jo. Pokud ji naučíš něco užitečného, máš bod . Mně stačí, když přijde na zavolání, postojí při dojení, odstoupí, když potřebuju projít a když nelezou do pole při pastvě. Nohy zvedat nemusí, ale při ošetřování klidně stojí. Toť vše, větší nároky na ně nemám, ale chápu Tě. Já takhle nedrezíruju ani psy, stačí mi, když udělají to, co potřebuju svým způsobem, důležitý je výsledek.
Tak bígl klikr předběhl. Jelikož je dosti inteligentní, rozumí celkem dosti slovům (to neznamená, že vždy usoudí, že je potřeba správně reagovat) tak jemu stačí říct jako tříletému dítěti co má udělat. Z 90% to chápe a udělá. Třeba vyndat věci z pračky nebo sundat ponožky, rozepnout mikinu, stoupnout si na speciální místo... Tak pro něj je to zbytečné. Když jsem to zkoušela s tím, že ho naucim blbost jako vlézt do relativně malé krabice vsema nohama, jednou jsem mu klikla že se podíval na krabici a už tam byl a nebylo potřeba dělat sto dalších mezikroku. Ovcouna to zase nebaví. Ale na tom můžu dříví štípat a je ještě vděčný za pozornost a drbání. Tak to chci zkusit s kozou. neberu to jako drezuru, ale jako zábavu pro to zvíře a hlavně by mi to mělo zajistit, že mě nikdy nebude chtít vytrkat někam do pryč. ne že by to dělala, ale co se hosp. zvířat týče mám jisté své utkvele představy o agresi takových zvířat a snažím se je co nejvíc potlačit. Protože chci krávu a té se bojím snad víc než pádu z koně
napsal(a):
Https://www.youtube.com/watch?v=ZM18QFGOtsQ
tady to Katka Lerlová docela hezky vysvětluje. :) Asi nikdy nedokážu zformulovat definici tak jako někteří co v tom "jedou" už leta letoucí. :).
Tedysek
napsal(a):
A ano. Mohli by toho nechat. Opravdu to vypadá jako když nemají co na práci ) bych je tu zaměstnala tak na rok minimálně a zapomněli by na celou faunu.
Děkuji za "skrytou" nabídku zaměstnání, ale pokud máte čas dělat se zvířaty to co děláte, tak té práce u vás zas tak není

Ja zase co znam opravdovy hospodare a zemedelce, tak mozna vzdalene tusej co je ifauna, pocitac a od rana do vecera makaj...
To by mě zajímalo co jste OPRAVDOVÝ vy? Doma to za vás udělá maminka a o vaší pracovní náplni si udělá obrázek opravdu snad každý
Ale abych to vysvětlil, tak v létě jsem dělal na 200% a ve vašich letech na 300%, rozhodně jsem nesdílel všechna diskuzní fóra jaká na netu existují
A teď si tu chodím kontrolovat účet, jestli už chodí dotace a kolik

Opravdovy ktery si dotace snad i zaslouzi, tozn krom profesora snad kazdej.
200% z ceho z -100?
Nemluvis pravdu, plkas tady celej den a kozy rvou hlady.
Co ma maminka pro svoje poteseni to si dela sama a ja jsem k ruce, cemu nerozumis na tom, ze ja dotace neberu a tech MEJCH 9 ovci me nezivi?
Ja se nicim netajim, kdo ma v hlave mozek a umi cist tak vidi. A i pres to psani tady mam vysledky, kdezto ty kdyz se tady zaseknes, tak se kozam hlady nafukujou bricha.
To je vydět jak rozumíte hospodaření a krmení zvířat
Čemu nerozumíte na tom, že já dotace beru ? Mejch momentálně +/- 50 ovcí a 7koz mě taky neuživý, tak že mám výsledky i jinde. Když se tady zaseknu, tak ti co mě znají tak vědí proč musím být doma. Každý normální hospodář má poklizeno už dávno před osmou hodinou A dobře no, upřesním to - vaše maminka nějaké dotace bere, a brala je cca deset let i na zvířata, která nechovala. Proto mě vadí že zrovna vy tady braní dotací kritizujete.
Před cca 25 lety jsem šel pěšky do Mnichova. Když jsem přešel hranice a ocitl se v Německu spadla mě brada. Všechno posečené, upravené, na políčkách MALÁ! zemědělská technika jakou jsem vživotě neviděl. Zemědělské dvory - hospodářství nádherně upravené, jaké tam stály troje a malé traktůrky..... no nechápal jsem. Bylo to Bavorsko, tak že kopce a jen malá políčka a malá hospodářství, proto ty malé traktůrky, ale žádná samodomovýroba. Oni to nabyli s pomocí dotací, které tam už tehdá plně fungovaly. V zemědělčení žiju odmala, tak mě to zajímalo i tehdá. Od té doby jsem měl sen mít aspoň náznak takového hospodářství - techniky.
Vím že tady malý zemědělec je stále hodně daleko ve vybavenosti a zázemí jako oni a bez dotací nemá šanci se tomu přiblížit. Proto každému kdo může a má možnost radím ať dodace využije.
Narozdíl od todle pána s plnou mozkovnou, který každému jen říká jak se to nevyplatí a jak je to špatné. Ale jestli chcete hospodařit jako on se stoletou pětadvacítkou ( zetor 25) a koňskou hrabačkou tak prosím. Máte možnost si vybrat. (navíc u něj hospodaří maminka)
(nic proti pětadvacítce! jednou si ji doma vystavím na pomníček ).

Ty uz zabednenej zustanes. Kdybych maminku vubec nezminil, tak te muzu tepat v klidu dal, takhle jses z toho uplne odvarenej i prez to ze jsem napsal co jsem o tom napsal a hlavne ze JA na svoje "hospodareni konicek" zadny dotace neberu. Tak od ted prosim te uz kazdej sam za sebe jo? Zapomen na moji maminku a jejich mrzkejch 9500 na dotacich jo? Moje dotace = 0. Pochopeno?
Kde beres jistotu ze to co se deje uz roky na zapade je spravny? Jako ze zapad = vsecko dobre? Trosku kratkozrakost. Porad mluvim o tom ze pro pidi nebo pro ty co navenek nic neprodukou nebo nacerno jsou to vyhozeny penize. Ty kdyz si budes doma lepit lodicku ve flasce tak te taky nenapadne zadat dotace na pinzetu ne? Nebo i kdyz ve tvym pripade bych se tomu nedivil.
Abys nezil v bludu, tech co rikaj ze dotace jsou spatny je vic, minimalne dva, rozumrado. A nauc se pocitat,25ce rozhodne neni 100 let, ani ty hrabacce.
A znovu jednou pro vzdy, maminka je ten kdo ma zivnostak, kdo je majitel pozemku a vsech zvirat krome mejch ovci. Ja jsem k ruce. A to je naposledy co ti to tady voslim, abych ti konecne zavrel hu bu.
Tak já taky skoronaposledy jo?
Jasně jsem naposledy psal cituji sám sebe, můžete si to znovu přečíst -..." dobře no, upřesním to - vaše maminka nějaké dotace bere, a brala je cca deset let i na zvířata, která nechovala. Proto mě vadí že zrovna vy tady braní dotací kritizujete. "......
A ještě jsem psal -..... " navíc u něj hospodaří maminka"....
Ale jestli jste talián, tak vám to přeložím
Já nikde nepsal že na západě je to správné! Psal jsem co jsem viděl před 25lety! tam, kde využívali už dávno před náma dotace na zemědělce!
A cotakhle kdyby jste zkusil trošku slušnosti.