Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.9.2017 10:15
Tresnovacka

XXX.XXX.112.247

Zdravím, prosím o radu. Mám dvě kozy na mléko (momentálně nedojím a do jara dojit nebudu). Mám poměrně velký chlív s možností výběhu ven (ale venku nemám zřízenou ohradu). Kozy zatím pasu na úvaz, co je velmi nepraktické, protože pustit je ráno a zavřít večer mě dost obtěžuje - jsem těhotná a mám dvě malý děti co musím rádno obstarat (navíc kozy jsou mlsný huby a na některým místě už za hodinu být nechtějí a jen udusají trávu a někde jsou schopný se pást i dva dny).

Otázka na vás. Napadá vás nějaké levné provizorní řešení, jak udělat kozám výběh z chlíva, aby měli možnost vyjít ven a sami si zalést při špatném počasí? Mám plochu různorodého terénu cca 500m2 (část by byla přilepena na starý barák, což ulehčí práci). Problém je s terénem, je tam klesání cca 4 m na 30 metrech a navíc je část v lesíku.

1) Jsem ochotná zaplatit el. ohradník s dráty a páskami nebo nějakou levnou ovčí síť (což podle diskuzí je asi pro kozy kravina).
2) Mám možnost zdarma pružných a silných sklolaminátových tyčí (průměr 1,5cm), lze využít?
3) Je možné využít vzrostlý strom jako kůl?

Jde mi o provizorní řešení na podzim, zimu a jaro. Příští rok už snad uděláme pořádnou pevnou pastvinu a budeme moci doplnit stádečko

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.9.2017 10:42

Ty tyce si moc neumim predstavit, maj hlazenej povrch nebo nechavaj trisky? 1,5cm to je hodne silny, ty kupovany na ohradniky maj myslim 5mm mozna o neco vic. Kupte nebo si u nekoho pucte rucni zemni vrtak na rohovy kuly, at jsou hluboko. Staci smrk jestli se teda z docasnyho reseni nestane na par let trvaly :) Ono kdyz uz to stoji, tka se pak clovek tezko primeje k predelavkam.
Strom nechte rust. A vubec, jeslti vam deticky neudelal duch svaty, tak to hodte na otce rodiny...

PavelB.

19.9.2017 13:33
PavelB.

XXX.XXX.132.149

Do rohů stačí třeba zatlouct dubový kůly od Kamíra 5x3x150cm 30 Kč kus a plastový tyčky nebo ty dubový plus izolátor všude. Nejdřív se ale musí v nějaký malý ohrádce třeba z palet naučit ohradník respektovat. Mě pomohl konfigurátor na kamir.cz
U krav mi to funguje.

19.9.2017 13:34
Tresnovacka

XXX.XXX.112.247

Děkuju za reakci. Manžel samozřejmě bude hlavní dělník, ale čas vymýšlet to nemá. Takže ideál, když přijdu s nápadem já, aby se mohlo co nejrychleji realizovat. Znáte to, když chodíte do práce, tak večer už se vám nechce zabývat výběhem pro manželčiny kozy
No snad vymyslíme něco, co bude fungovat i více let (jak píšete o trvalém).

KamilK

19.9.2017 15:51
KamilK

XXX.XXX.89.231

Dobrý den,
mám také menší výměru pro 2kozy a mám zkušenost(pužíváme už cca 2roky) ohradník od kamíra A 100% SPOKOJENOST). Máme pásku ve 4řadách a postačí to. Níže přikládám odkazy na komponenty naší ohrady.

ZDROJ
https://www.kamir.cz/elektricky-ohradnik-raptor-6000-opticka-kontrola-napeti-3-kv-a-uzemneni

TYČKY
https://www.kamir.cz/plastova-tycka-pro-elektricke-ohradniky-90-cm-10-uchytu

PÁSKA
https://www.kamir.cz/polyetylenova-paska-pro-elektricky-ohradnik-top-line-plus-20-mm
(u vodiče je lepší vybírat kvalitní s nízkým odporem).

19.9.2017 16:06
lilo

XXX.XXX.201.210

Nejlevnejsi je zbavit se tech dvou potvor a az se to bude hodit si poridit dve pekne dojne kozy...

19.9.2017 16:34

Lilo, taky mě to napadlo. Komentáře typu: "jsem ochotná zaplatit..." mě teda nadzvedly To, že zrovna z koz teď nebude půl rok užitek, není jejich vina. Prostě to tak mají z přírody nastaveno.

Když si člověk pořizuje zvířata, tak by měl taky vědět, že ho ta zvířata budou něco stát. Ne jen čas, ale taky peníze.
Stejně tak jako ty děti.

Nejlevnější ohrada je podle toho, jaké máte lokální možnosti sehnat materiál a kolik práceschopných lidí kolem Vás. Někoho vyjde nejlevněji zajet na pilu a stlouct si něco z krajinek a odkorků. Někdo radši vydá cca 4 tis (na tu plochu) na el.ohradník.

19.9.2017 17:14
Tresnovacka

XXX.XXX.112.247

Hhippie: Mrzí mě, že vás formulace typu "jsem ochotná zaplatit..." nadzvedla. Ale spíše jsem měla napsat, mé finančí možnosti jsou takové a takové? Nebo jak by vás to nenadzvedlo?

No rozhodně mě je fuk koho co nadzvedá, chci těm kozenám dopřát i v zimě volnost pohybu a nechci je nechat trčet v chlévě, takže ohradu bych jim ráda dopřála, ideálně tak, aby neutíkaly že?

Děkuju všem za reakce a rady (i za ty, které neporadily ale jen rozčílily, mám zrovna nízký tlak, tak se to hodilo).

19.9.2017 19:05
lilo

XXX.XXX.201.210

No tak na to je nejlepsi elektrika... takze pevna oplutka hezky upnuta nejlepe bud betonove, plastove, akatove kuly a pred tim natazenej nejakej ten drat... pak vam z toho zarucene neutecou.. a to je potreba mit dle temperamentu vasich holek tak 120 cm muze byt i min... ale mela jsem nubku ktera skakala 1,6... take me uplne deprimovalo kdyz rohate strkaly hlavu do uzlikoveho... meli jsme to 30x15 aby tedy tu hlavu mohly zase vystrcit take se o nej otiraly a zkratka po roce v oplutce ta oplutka plandala byla potrhana nemluve o tencich sloupcich ze smrku ktery prehnijou raz dva... takze kdyz uz tu praci s tim tak trvalou.. neco to sice stoji ale zasejc to vydrzi... no a zroj se da levne vyrobit podle navodu na netu.. staci k tomu motor na sterace ze stary skodovky par dratku a navod kterej se da pekne stahnout z netu... na 500m2 to pro kozy staci... no a jinak co se tyka ohrady na zimu.. tak mam dojem ze tomu moc neholduji... nejradeji kdyz je vlhko a sedivo jako ze tak ted je jsou zalezle v teplem chlive...

19.9.2017 20:26
Tresnovacka

XXX.XXX.112.247

Lilo: Díky za radu. Jo uvidíme, co se letos ještě stihne. Co se týče toho, že jde o zimní sezonu, tak mám zkušenost, že ty naše kozy milují sníh, bahno a zima nezima déšť nedéšť jsou venku co to jde. Loni jsem je měla od podzima do jara ve dvoře, schovat do chlíva se mohly, kdy chtěly, ale venku i spaly pokud neměly navátý sníh pod střechou (přesah střechy, kam běžně zaprší a zavane). Takže si říkám, ať jsou holky veselý. A předpokládám, že když s tím bude práce, další využití to mít určitě bude. Když ne na kozy, tak třeba na jinou zvěř.

19.9.2017 20:30

Ja bych teda nechtel od manzelky aby me takhle naplanovala praci. Staci hodka cumeni na youtube hesla fencing galagher ( https://www.youtube.com/watch?v=ATeqytJXZAg ) a i prumerne sikovnej chlap pujde a udela.

20.9.2017 09:37
profesor1

XXX.XXX.192.98

Manželka mě práci nechce plánovat, nejsem průměrně šikovný chlap a jsem ochoten zaplatit. Co mám dělat.

20.9.2017 09:56
Jamarov

XXX.XXX.88.248

profesor1 napsal(a):
Manželka mě práci nechce plánovat, nejsem průměrně šikovný chlap a jsem ochoten zaplatit. Co mám dělat.

Vyměnit manželku za takovou co vám to naplánuje, udělá a vezme si peníze

20.9.2017 11:26
profesor1

XXX.XXX.192.98

Aha, děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík