Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.10.2017 08:35
Violetta

XXX.XXX.44.221

Zdravím.
Řešíme prekérní situaci.
V nepríznivém počasí máme před vstupem do chlévu neustále rozbahběno.
Prosím o jakékoliv vaše tipy a zkušenosti, jak byste to řešili nebo jak jste to vyřešili! :)
Napadá mě: vyvézt bahno a dát tam betonové dlaždice nebo cihly.
Za každou radu a zkušenost budu vděčná!
Děkuji.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.10.2017 08:44

Otázka je, jaké máte možnosti, co je pro vás reálné a nejvýhodnější.

Je dobré po vybrání bahna nejdřív udělat nějakou souvislou - nejlépe uhutněnou - vrstvu (štěrk, písek) a na to teprv dlaždice pokládat, aby se Vám nepropadaly. Za chvíli se po tom už zas nedá chodit. Sice jsou ovce/kozy lehké, ale zas mají malá kopýtka, takže váha není rozložená tak pravidelně. Určitě budou lépe držet beton.dlaždice, než cihly, pokud je neuložíte precizně.
Já používám tosiplasty (http://www.tosiplast.cz) - jsou to rohože dělané do boxů koní a jejich okolí. Jsou vyráběné z recyklátu, dobře se s nimi pracuje a jsou dlouhoživotné. Ale zas se dají sehnat jen u Příbrami u výrobce, takže rozumím, že pro většinu lidí je to nesmysl se tam trmácet...

Jistě by fungovalo jen vybrat bláto a pak navézt na podkladovou vrstvu hrubšího štěrku a na to vrstvu lomového prachu. Postupně se uhutní a už se vám tam nebude bláto vyskytovat.

10.10.2017 08:48
Violetta

XXX.XXX.44.221

@hhippie, dekuji za tipy a rady. Zkusim se podivat na tu rohoz!
A nev´te, zda přes ní prorůstá tráva? V případě že by se umístila i jinam. Vypadá dost dobře!

10.10.2017 09:40

Rychlé řešení je navozit tam silnější vrstvu štěpky. Trvalejší a pokud nechcete zabetonovat zahradu, je navozit vrstvu štěrku, nejlíp pod ni dát ještě plastové drenážní trubky, ale není to nutné. Štěrk jednou za čas prostříkáte vodou a je zase čistý. Já mám koz hodně, do štěrku jsou zadusané bobky a ty uvolním nejdřív tlakovou myčkou a pak jen proudem vody propláchnu.

10.10.2017 09:43
Violetta

XXX.XXX.44.221

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Rychlé řešení je navozit tam silnější vrstvu štěpky. Trvalejší a pokud nechcete zabetonovat zahradu, je navozit vrstvu štěrku, nejlíp pod ni dát ještě plastové drenážní trubky, ale není to nutné. Štěrk jednou za čas prostříkáte vodou a je zase čistý. Já mám koz hodně, do štěrku jsou zadusané bobky a ty uvolním nejdřív tlakovou myčkou a pak jen proudem vody propláchnu.

A nevadi to kozam ? Jeste detail mame i tri kravicky. Myslite, ze se ten sterk nebude propadat do bahna? Protoze jak zaprsi tak se to bahno stale tvori.

10.10.2017 09:45

Měli jsme stejný problém a štěrk to vyřešil. Štěpka ne, ta se stále propadala, ale kamínky se o sebe zapříčí a drží. Jen to nesmí být malá vrstva, ale třeba 30 cm, i víc.

10.10.2017 09:46
Violetta

XXX.XXX.44.221

@oreb1, dekuji!

10.10.2017 10:57

Štěpka i kamínky se hodně špatně kydají. Předpokládám, že se stane, že před domečkem bude vytrousená i podestýlka, seno, a smícháno a ušlapáno s bobky se to z toho skoro nedá dostat. Ne každý má možnost dotáhnout vapku do výběhu..
Proto jsem navrhovala možnost hrubší štěrk a přes to lomový prach - pokud se to zahutní, vytvoří se tím krásný "hladký" povrch, který se dá dobře udržovat jak ručně, tak technikou a neboří se, nemění.
Štěpka velmi rychle - kort, jestli máte i kravky - bude zašlapána do bláta a vytvoří se hluboká trouchnivějící vrstva bordelu smíchaná s trusem zvířat. Mám to vyzkoušeno u smíšeného stáda koně-ovce-kozy. Je to hnus :( Ale je to levný.

Rohože, pokud byste je dala jen na trávu, Vám samozřejmě prorostou. Ale pokud se po nich budou pohybovat krávy, tak je určitě nutnost uložit je na štěrk nebo písek, protože jinak vám to krávy prošlapou a bude z toho taková mořská hladina vlnitá...tím se jistě rohože hodně ničí a jejich životnost klesá...

10.10.2017 11:14

Štěpka je pro rychlé řešení, před chlév ne dlouhodobě, to jsem psala. Část, kde je štěrk, nekydáme, ale stříkáme, jak jsem taky psala. Nemám s tím problém, spíš by se mi příčilo mít venku na dešti něco, co se má kydat. Kozy chodí sem i tam, jak chtějí, a nanosí tam sena minimálně. Ale samozřejmě údržbu to chce. Rohože se taky musí uklízet a hlavně jsou o dost dražší než pár koleček štěrku. Ale jsou taky řešení. Každý si najde své.

10.10.2017 11:46
profesor1

XXX.XXX.199.247

Pár starých, betonových pražců. Není to okrasné, ale je to účelné. Případně betonové zatravňováky.

10.10.2017 12:18
Violetta

XXX.XXX.166.243

Štěpka i kamínky se hodně špatně kydají. Předpokládám, že se stane, že před domečkem bude vytrousená i podestýlka, seno, a smícháno a ušlapáno s bobky se to z toho skoro nedá dostat. Ne každý má možnost dotáhnout vapku do výběhu..
Proto jsem navrhovala možnost hrubší štěrk a přes to lomový prach - pokud se to zahutní, vytvoří se tím krásný "hladký" povrch, který se dá dobře udržovat jak ručně, tak technikou a neboří se, nemění.
Štěpka velmi rychle - kort, jestli máte i kravky - bude zašlapána do bláta a vytvoří se hluboká trouchnivějící vrstva bordelu smíchaná s trusem zvířat. Mám to vyzkoušeno u smíšeného stáda koně-ovce-kozy. Je to hnus :( Ale je to levný.

Rohože, pokud byste je dala jen na trávu, Vám samozřejmě prorostou. Ale pokud se po nich budou pohybovat krávy, tak je určitě nutnost uložit je na štěrk nebo písek, protože jinak vám to krávy prošlapou a bude z toho taková mořská hladina vlnitá...tím se jistě rohože hodně ničí a jejich životnost klesá...

Takž myslíte, že v případě krav, jsou rohože krátkodobou záležitostí?

Accuracy

10.10.2017 12:36
Accuracy

XXX.XXX.1.226

Hhippie jasně píše, že je třeba je položit na štěrk, jinak se zvlní. Bez štěrku to nevydrží, správně podložené ano.
Je to stejné, jako když pokládáte betonovou dlažbu na vysoce zatěžované místo, např. parkoviště. Napřed vyhloubit cca 30 cm hlubokou jámu, do toho štěrk, ten utužit parním válcem, pak teprve dlažbu, zasypat pískem a několikrát to zametat tam a zpět, ať se písek dostane do mezer. Pak na to může najet náklaďák a nehne se to. Kráva asi nebude taková zátěž jako náklaďák, proto si myslím, že ta štěrková vrstva nemusí být tak hluboká, na druhou stranu když to uděláte pořádně, nebudete na to muset nikdy sáhnout, i kdybyste se rozhodla, že tam budete krmit slony.
Ovšem zavézt štěrk si dobře rozmyslete - už se ho nikdy úplně nezbavíte. Což vůbec nevadí, pokud nebudete místo krmiště měnit, že jo.

10.10.2017 22:03
dolina

XXX.XXX.65.7

...sterk, pisek, stepka... ? Prosim vas, kam chodite na take napady? a co hygiena, poriadok, cistota ? Ved staci 10 cm vrstva liateho betonu, zrovnany hladky povrch sa najlepsie udrzuje a cisti - dezinfikuje.Vyhladajte vo vasom okoli zednika, ten vam s tym poradi. A casom ak zrusite chov tak dvaja chlapy s tazkymi kladivami to lahko zlikviduju. jednoduche jak facka.

11.10.2017 07:36

Pod beton stejne musi prijit sterk a udusat, prece nepoelje beton do bahna. Ale jinak souhlasim, pro kopytniky je takovej povrch k nezaplaceni. Pokud teda zustane cistej. Ale urcite nehladit, nechat hrubej povrch, krasne si budou obrusovat paznehty. Bral jsem ted podruhy berana od pana kterej ma par betonovejch ploch a paznethy krasne obrouseny. U me maj jen na jedny pastvine preklady nad septikem a musim strihat minimalne 2-3 do roka.

leopold k.

11.10.2017 08:24
leopold k.

XXX.XXX.224.243

S tím betonováním opatrně.Mohl by vám na vrata zabouchat Stavební úřad.

11.10.2017 09:04

dolina napsal(a):
...sterk, pisek, stepka... ? Prosim vas, kam chodite na take napady? a co hygiena, poriadok, cistota ? Ved staci 10 cm vrstva liateho betonu, zrovnany hladky povrch sa najlepsie udrzuje a cisti - dezinfikuje.Vyhladajte vo vasom okoli zednika, ten vam s tym poradi. A casom ak zrusite chov tak dvaja chlapy s tazkymi kladivami to lahko zlikviduju. jednoduche jak facka.

Skvělá rada, a propustnost terénu pro vodu neřešíte. Stížnosti sousedů na to, že něco betonujete a nemáte povolení, neřešíte. Skoro jistou kontrolu ze stavebního úřadu meřešíte. Prima, zabetonujte to nejlíp celé, bude to jak v JZD. Ale hlavně budete moct dezinfikovat. Trochu mě to vyvedlo z míry, i když někde může být betonová plocha to nejlepší. Třeba před stájí pro 300 zvířat. A ta likvidace betonu, který za něco stojí, taky není jen tak levou zadní.

11.10.2017 11:39
ančovička1

XXX.XXX.220.126

profesor1 napsal(a):
Pár starých, betonových pražců. Není to okrasné, ale je to účelné. Případně betonové zatravňováky.

Zatravńováky bych pod kozy nedávala, mohly by si v nich polámat nohy, ale vykopat patřičný prostor asi do 30 cm hloubky, zasypat štěrkem, udusat a položit obyčejnou zámkovou dlažbu, propouští vodu a dá se dobře čistit a kdykoliv se dá rozebrat a použít jinde,..mohly by ji také nahradit staré cihly z houračky, mám je na podlaze ve volieře pro milflérky a u velkých slepic v kurníku..také se dají dobře čistit a podlaha je pevná..

11.10.2017 13:06
honzapm

XXX.XXX.182.25

Počítejte, že pod souvislou vrstvou 10 cm betonu se vám usídlí potkani.

Štěrk se snadno zašlape a zaneřádí (bahnem, senem, výkaly)
a nepřipadá mi vhodný pro paznehty.

Ultrarychle se tam dají položit velké smrkové větve, jinak dlažba.

11.10.2017 13:58
profesor1

XXX.XXX.199.247

Violetta napsal(a):
Zdravím.
Řešíme prekérní situaci.
V nepríznivém počasí máme před vstupem do chlévu neustále rozbahběno.
Prosím o jakékoliv vaše tipy a zkušenosti, jak byste to řešili nebo jak jste to vyřešili! :)
Napadá mě: vyvézt bahno a dát tam betonové dlaždice nebo cihly.
Za každou radu a zkušenost budu vděčná!
Děkuji.

Zkuste upřesnit co si představujete pod pojmem - VSTUP DO CHLÉVA - protože už se tu řeší stavební úřad a pod.

Za mne myslím nejjednodužší řešení (pokud se vstup do chléva nerovná ploše 10 x 10 m) - vrstva štěrku, případně drtí, nemusí být velká... na to betonové zatravňováky, které se prosypou skoro po vrch opět štěrkem nebo drtí a na to vrstvička hlíny ať se uchytí tráva a můžete jezdit i traktorem.
Nechápu jak by si na tom mohly ovce, nebo kozy polámat nohy?! Asi někdo neviděl kde všude se koza dokáže bezpečně pohybovat a šplhat

11.10.2017 20:14
honzapm

XXX.XXX.182.25

A nezapíchá se jim ten - poměrně ostrý - štěrk do kopýtek? A těm kravám?
Nevím, netuším - ale kozy jste tu popisovali jako potížistky, tak už jsem uplně
viděl, jak se tu řeší "Koza kulhá" - a ejhle - ona má zapíchnutý kamínek.
Asi bych tam dal písek, no. Ale tak to víte, já tomu nerozumím.

leopold k.

11.10.2017 20:55
leopold k.

XXX.XXX.224.243

Proesor1 - To nemyslíte vážně, že ne?Už jste někde viděl, aby vyrostla tráva tam, kde je celodenní provoz a množství bobků a močůvky?Když tak dejte odkaz...

12.10.2017 06:51
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

Na exponovaných místech - vstup, kolem krmiště, okolo boud, máme položené tlusté gumy ze starých transportérů (transportní pásy, hodně se používaly v JZD a odtud je i máme). Mají určitě výšku okolo 2 cm, nedají se ani uříznout a jsou velmi těžké. Šířka je různá. Ovce se na tom naučí chodit, ne, žádná si opravdu nohu neporanila, jen ze začátku měly obavu vstoupit na neznámý povrch. Lejna i bláto stáhnete gumovou stěrkou na násadě, spláchnete hadicí. V zimě na tom taje dřív sníh, jsou černé. Pokud budete mít pod tím rovnou plochu a ne např. kámen nebo důlek, neměla by je ani kravka prošlápnout. Pásy se občas dají sehnat na internetu na bazarech, ale bývají hned pryč. Na odvoz to ale chce minimálně dodávku.

12.10.2017 07:49

Takova vec to uz je pomerne exoticka zalezitost :) Jestli tam mate treba i vysokou spodni vodu, tak to asi bude vecnej problem. Sterk, pucte si nekde zabu a poradne to udusejte. Zamkovku bych pak pohazel taky hlinou a znovu zabou udusat. Dokazu si predstavit plasana ovci co tam nabehne a sup, mam takovou jednu blbku co leti hlava nehlava.

Accuracy

12.10.2017 07:52
Accuracy

XXX.XXX.1.226

A hodit tam starý koberec? Má někdo zkušenosti?

12.10.2017 07:53

Jestli ma pani tri kravicky a pousti je ven, tak koberec bude hned napoprve nemilosrdne pohrbenej. To jsou napady :).

12.10.2017 07:55
profesor1

XXX.XXX.192.98

leopold k. napsal(a):
Proesor1 - To nemyslíte vážně, že ne?Už jste někde viděl, aby vyrostla tráva tam, kde je celodenní provoz a množství bobků a močůvky?Když tak dejte odkaz...

Proč bych to nemyslel vážně? Přeci jsem psal ať fialka upřesní o co jí vlastně jde. Je rozdíl jestli se vstup do chléva používá jednou, třikrát, nebo celodenně, kolik tam chodí zvířat, jak je to široké... Navíc se ptá jestli v gumrohožích prorůstá tráva, tak že možná by chtěla aby se to trochu zelenalo...
A jaké množství močůvky a bobků? Pokud zvířata vchodem jen proběhnou, tak se tam vyprázdnit stihnou jen málokdy. Každý si pod pojmem vstup do chléva představí něco jiného, hlavně dle situace u sebe doma. (ha ha haaaa).

12.10.2017 08:09
profesor1

XXX.XXX.192.98

honzapm napsal(a):
A nezapíchá se jim ten - poměrně ostrý - štěrk do kopýtek? A těm kravám?
Nevím, netuším - ale kozy jste tu popisovali jako potížistky, tak už jsem uplně
viděl, jak se tu řeší "Koza kulhá" - a ejhle - ona má zapíchnutý kamínek.
Asi bych tam dal písek, no. Ale tak to víte, já tomu nerozumím.

Kozy jsou potížistky určitě ne kvůli nohám. Jednou jsem je měl u známého v zahradě kde převrly sud se sklem. Než jsem na to přišel, tak byly štřepy roztroušeny na deset metrů daleko, tzn. že se v tom ty blbaně klidně procházely. Jedna mladá kulhala, ta měla opravdu "kopýtko" řízlé, ale ostatní byly OK.
Kráva už může být citlivější díky váze, ale jak jsem psal - na drť vrstvičku hlíny. Navíc krávské kopyto se do mezery zatravňováku nevleze. Pokud to nebudou zatravňováky, které mají velké mezery.

Accuracy

12.10.2017 08:17
Accuracy

XXX.XXX.1.226

Jestli ma pani tri kravicky a pousti je ven, tak koberec bude hned napoprve nemilosrdne pohrbenej. To jsou napady :).

Já usuzuju z tohoto:
http://www.equichannel.cz/toulky-po-venkovnich-chovech-vykobercovani-melicharkovi
Ale přece jen - jsou to koně a ne krávy, tak asi máte pravdu.

12.10.2017 09:22
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Řešili jsme před třemi lety stejný problém. Máme ovce suffolk, krávy ne. Máme před vchodem do starého ovčína štěrk, už si nepamatuji, zda frakce 8/16 nebo 11/22. Dosti silnou vrstvu. Ovce to přecházením utužily samy, nikdy neměly potíže s kamínkem v kopýtku. Jak je to utužené, dá se to i shrábnout od vytahané slámy a bobků, s minimem štěrku. Osvědčilo se nám to a bylo to levné, jednoduché a vcelku bezpracné. Multikára to svrhla na místo, rozhrnuli jsme hráběmi.
Udělali jsme to proto, že máme dobrou zkušenost se štěrkem na vjezdu do dvora, který je lehce z kopce, a ven do kopce, byla tam tráva a v zimě, nebo za deště byl problém vyjet ven. Nasypaný rozhrnutý štěrk to vyřešil, dosti silná vrstva.

12.10.2017 11:25

Koberce nebrat (text v odkazu jsem nečetla, třeba mají jiné zkušenosti).
Velmi rychle se rozsypou (degradují) a je z nich akorát bordel :( ani pod těmi ovcemi bych tomu nevěřila. Pod krávy s naprostou jistotou můžu říct, že to nebude fungovat (srovnání s koňmi - plocha kopyta je ještě šetrnější, než hovězí pazneht, váha taky ještě větší).
Na ty gurty (tlustá guma z transportních pásů) taky bacha. Hodně kloužou. Měla jsem na východu z výběhu pro koně a dala jsem pryč - jakmile to trochu navlhne, jezdí to jak blázen Vyměnila jsem za dva tosiplasty podsypané a prosypané štěrkem. Vznikla bezpečná a udržovatelná plocha.
Ale jinak jak už jsem říkala - pokud není možnost rohoží k tomu dělaných, taky bych se klonila k utuženému štěrku nejlépe dvou frakcí - hrubší na spod, jemnější na vrch. To je jistota. Dobře to drenážuje a dá se to slušně uklízet. Větší hrubost na vrchu znemožňuje úklid, nebo jen hrubý. Nebo počítat s tím, že prostě zůstane na kamínkách vrstva hnoje holt a bude se seškrabávat jen to nad ní...

leopold k.

12.10.2017 18:55
leopold k.

XXX.XXX.224.243

Profesor1 Každý si pod pojmem vstup do chléva představí něco jiného, hlavně dle situace u sebe doma. (ha ha haaaa).
Já jsem nebyl ten, kdo začal tuto diskuzi, že se před vstupem do chléva nemůže zbavit bláta.Když si přečtete vlákno pozorně, tak zjistíte, že většina píše o tom, jak se špatně čistí bobky z kamenné drtě.Snad z toho můžete pochopit, že já ten problém nemám, jen jsem upozornil na úskalí betonování.

12.10.2017 19:57
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Já tvrdím, že bobky a sláma se z kamenné drtě uklízejí DOBŘE, psala jsem to výše. Zítra vám to vyfotím.

13.10.2017 08:14
profesor1

XXX.XXX.192.98

leopold k. napsal(a):
Profesor1 Každý si pod pojmem vstup do chléva představí něco jiného, hlavně dle situace u sebe doma. (ha ha haaaa).
Já jsem nebyl ten, kdo začal tuto diskuzi, že se před vstupem do chléva nemůže zbavit bláta.Když si přečtete vlákno pozorně, tak zjistíte, že většina píše o tom, jak se špatně čistí bobky z kamenné drtě.Snad z toho můžete pochopit, že já ten problém nemám, jen jsem upozornil na úskalí betonování.

Já snad s tím problém mám?
Ptal jste se zda něco myslím vážně, tak jsem vám odpověděl že to vážně myslím. Že něco píše většina neznamená že to musí být pravda a taky to neznamená, že většina = většina se zkušenostmi.
Navíc jsem se snažil dát zadavatelce z mého pohledu jednoduché a hlavně účinné řešení.
Čím jste přispěl vy? Vyhrožováním stavebním úřadem? Když tak dejte odkaz.. ha ha haaa.

13.11.2020 11:55
PetrKr

XXX.XXX.199.233

Ahoj, my jsme vyřešili bahnitý povrch dlaždicemi Mosolut INB, mohu doporučit - https://www.odolnepodlahy.cz/p/stajova-deska-mosolut-inb

Přidejte reakci

Přidat smajlík