Biomectin 1%. Jake mate skousenosti s nim u koz?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.10.2017 19:59
mirdok

XXX.XXX.139.144

Koupil jsem biomectin 1% pro odcerveni koz, ale v pribalovem letaku o kozach neni napsano nic. Jaky nazor na to mate Vy skousene chovatele? Pred tym jsem odcervoval dectomaxem, a bylo vse v pohode.

16.10.2017 05:51
ustulina

XXX.XXX.22.113

Jojo, můžete tím odčervit, ale nezapomeňte zvýšit dávkování - 1,5x víc než na ovce.

16.10.2017 19:21
mirdok

XXX.XXX.37.196

Diky za odpoved'. Bohuzel v pribalovem letaku nic neni napsano o davkavani, a ochranni dobu na spotrebu mleka. Jenom je napsane ze 21 den ne pouzivat maso. Taky nic neni napsano o tom v jakem terminu brezosti ho mozne pouzivat' a kdy ne. Kdo vi o tom, prosim napiste.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.10.2017 19:38

mirdok napsal(a):
Diky za odpoved'. Bohuzel v pribalovem letaku nic neni napsano o davkavani, a ochranni dobu na spotrebu mleka. Jenom je napsane ze 21 den ne pouzivat maso. Taky nic neni napsano o tom v jakem terminu brezosti ho mozne pouzivat' a kdy ne. Kdo vi o tom, prosim napiste.

Hele tohle je důvod, proč léky na předpis má mít v ruce jenom veterinář.

16.10.2017 19:38
lilo

XXX.XXX.201.210

Ochranna lhuta na ivermectin je dlouha... nekde mezi 28-90ti dny... ale pokud jste pouzival ten dectomax tak ten se udajne nema na mlecne pouzit vubec... davkovani si dohledejte v pribalovem letaku na internetu dohledate na ovce tak pro kozy nevim proc by se melo davkovani kozam davat vic kdyz to jde do podkozi a ne pres zaludek... co se tyka pouziti v brezosti ma se pouzit nejpozdeji 4 tydny pred porody... ja ho v prvni fazi brezosti nedavam...

16.10.2017 19:40
kopytko

XXX.XXX.79.241

4.3. Kontraindikace
Nepožívat u dojnic a bahnic, pokud je mléko určeno pro lidskou spotřebu. V zaprahlosti aplikovat nejpozději 28 dní před porodem. Přípravek se nesmí aplikovat intravenózně nebo intramuskulárně.

Nemám zkušenost, jen jsem koukla na příbalový leták.

16.10.2017 22:45
mirdok

XXX.XXX.37.196

Ja pouzival dectomax v druhej polovice brezosti (3,5 mes), a ochranna doba na pouziti mleka byla 77 dnu. Tak tam bylo napsane.

17.10.2017 05:44
ustulina

XXX.XXX.22.113

lilo napsal(a):
Ochranna lhuta na ivermectin je dlouha... nekde mezi 28-90ti dny... ale pokud jste pouzival ten dectomax tak ten se udajne nema na mlecne pouzit vubec... davkovani si dohledejte v pribalovem letaku na internetu dohledate na ovce tak pro kozy nevim proc by se melo davkovani kozam davat vic kdyz to jde do podkozi a ne pres zaludek... co se tyka pouziti v brezosti ma se pouzit nejpozdeji 4 tydny pred porody... ja ho v prvni fazi brezosti nedavam...

No, to je asi pravda, s tím dávkováním, jsem tele z jetele :)
Prostě to mám zafixovaný a jedu, každopádně všichni zúčastnění za ty roky přežili.

19.10.2017 08:13
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Hele tohle je důvod, proč léky na předpis má mít v ruce jenom veterinář.

Na jednu stranu bych souhlasila, ale tak napůl.. Osobně si myslím, že je mnohem - jak to nazvat, výhodnější? vhodnější? lepší? když si některé preparáty aplikuje chovatel sám - samozřejmě ale po konzultaci s veterinářem - jaký, kdy, kolik, kam...
Já třeba do svého chovu nikoho nepouštím (a jsem za to velmi "neoblíbená", že odmítám fungovat coby zoo a nechat jásat cizí lidi nad vrhem novorozených selat apod... a snažím se všemi možnými způsoby minimalizovat veškerá "negativní působení" - k nimž pochopitelně patří i stres - a tudíž poslední, co chci, je aby mi cizí chlap honil kvůli "blbé injekci" zvíře po chlívě a stresoval tím všechna ostatní (včetně toho ošetřovaného). Finanční stránku zmiňovat nebudu, každý musíme počítat s nějakými těmi náklady, na druhou stranu - poslední intervence veta mě stála cirka osm set, z toho použitá léčiva 30 korun... ztracená jehla v podestýlce (a tudíž nutnost okamžitého kompletního vyklizení celého kotce a zbytečně vystresovaných osm zvířat - kdybych to "bodla" sama, je to "rup šup" a v klidu...

19.10.2017 08:29

xchipsy napsal(a):
Na jednu stranu bych souhlasila, ale tak napůl.. Osobně si myslím, že je mnohem - jak to nazvat, výhodnější? vhodnější? lepší? když si některé preparáty aplikuje chovatel sám - samozřejmě ale po konzultaci s veterinářem - jaký, kdy, kolik, kam...
Já třeba do svého chovu nikoho nepouštím (a jsem za to velmi "neoblíbená", že odmítám fungovat coby zoo a nechat jásat cizí lidi nad vrhem novorozených selat apod... a snažím se všemi možnými způsoby minimalizovat veškerá "negativní působení" - k nimž pochopitelně patří i stres - a tudíž poslední, co chci, je aby mi cizí chlap honil kvůli "blbé injekci" zvíře po chlívě a stresoval tím všechna ostatní (včetně toho ošetřovaného). Finanční stránku zmiňovat nebudu, každý musíme počítat s nějakými těmi náklady, na druhou stranu - poslední intervence veta mě stála cirka osm set, z toho použitá léčiva 30 korun... ztracená jehla v podestýlce (a tudíž nutnost okamžitého kompletního vyklizení celého kotce a zbytečně vystresovaných osm zvířat - kdybych to "bodla" sama, je to "rup šup" a v klidu...

Mno, chovatel má poskytnout součinnost, takže žádný honění po chlívě. Přijdu, majitel fixuje vyšetřované či ošetřované zvíře, vyšetřím, píchnu injekci, jdeme. Fakt není potřeba žádné další rodeo.

Lepší, než když si chovatel "něco" někde sežene, neví o tom nic a pak hledá rozumy po internetech. Jak si asi takový člověk píše deník léčiv, a jak si stanovuje a dodržuje ochranné lhůty? Tuším, že to neřeší.

19.10.2017 10:45
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mno, chovatel má poskytnout součinnost, takže žádný honění po chlívě. Přijdu, majitel fixuje vyšetřované či ošetřované zvíře, vyšetřím, píchnu injekci, jdeme. Fakt není potřeba žádné další rodeo.

Lepší, než když si chovatel "něco" někde sežene, neví o tom nic a pak hledá rozumy po internetech. Jak si asi takový člověk píše deník léčiv, a jak si stanovuje a dodržuje ochranné lhůty? Tuším, že to neřeší.

Mno, on by třeba chovatel rád tu součinnost poskytl, ale někteří veterináři si myslí, že sežrali všechnu moudrost světa, všechno vědí nejlíp a chovatel je totální blbec, který akorát ví, že kráva/koza/prase/... má čtyři nohy a podle toho s ním jednají a pokud vám takový "mistr" řekne JÁ si to udělám sám...tak těžko se s ním budete hádat. (ano, zde je na místě podotknout, že nikdo nás jistě nenutí si takového veterináře volat, ale bohužel, pokud jiný není?...) Btw ona je pro některá zvířata stresující už pouhá PŘÍTOMNOST cizího člověka no a pak jsou taky zvířata, která se "fixují" dost blbě a ikdyž i to "nějak" jde, je to akorát další stres. Třeba králíka člověk přidrží za kůži na hřbetě a je to - a výhodou je, že králík je většinou zticha. Kozu nebo ovci taky nějak podržíte a maximálně mekne/bekne (při té injekci). Ale jestli jezdíte i k prasatům...tak snad víte, o čem píšu. Ano, dá se fixovat, smyčkou, ale kolik jste za svou praxi zažila prasat, která jsou při tomto "zákroku" zticha? A kolik jste zažila ostatních prasat, která byla v klidu, když jejich "spolubydlící" ječí jak motorová pila? Takže ikdyž chovatel by to zvládl rychle, bez fixace a bez stresu, je vlastně tím "špatným", který nenechá pana doktora pracovat? Ale chápu, že jako veterinářka na to máte jiný názor a já zas jiný jako chovatelka...

A nikde netvrdím, že je lepší, když si chovatel něco někde sežene a neví o tom nic atd. To je přesně to, co jsem psala v úvodu - prostě každý chovatel je prostě blb, co nic neví a nezná? Navíc jasně jsem napsala PO KONZULTACI s veterinářem. A rovněž jsem měla na mysli spíše běžné ošetřování jako je vakcinace, inj. odčervení, atb. a tak dále a ne aby se chovatel pouštěl do samo-domo třeba chirurgického řešení dislokace slezu...

Přidejte reakci

Přidat smajlík