Řepný chrást - zpracování, krmení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.10.2017 13:44
dad

XXX.XXX.225.133

Máte nápad - zkušenost jak zpracovat řepné listy tak aby to kozy brali. Teď už se moc nenapasou, ale stejně tímto lupením statečně pohrdají. Za chvilku se bude sklízet z políčka nechce se mi to jen zaorávat.
Dík za rady.

18.10.2017 13:51
JanaKostelec

XXX.XXX.9.161

Hmm, králíci to maj rádi, i z červené a z ředkví.

18.10.2017 14:03
dad

XXX.XXX.225.133

JanaKostelec napsal(a):
Hmm, králíci to maj rádi, i z červené a z ředkví.

Jenže já nemám králíky ale

Bekkky

18.10.2017 14:58
Bekkky

XXX.XXX.138.66

Ovce žerou jen mladší listy a je potřeba hodně opatrně, měla jsem jeden rok možnost to pást, ale vždy jsem šla tak na 10 minut, a pak honem na louku.
A kozy kdysi sežraly celou zahrádku včetně červené řepy komplet. To měly asi na dýl... Ale taky to bylo v létě, ne starší listí.
Možná že když to nechtějí, vědí proč.

Uživatel s deaktivovaným účtem

18.10.2017 15:10
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nevím, kolik toho máte, ale co to namačkat do kbelíku, uzavřít víkem a nechat zkvasit jako zelí? Pak jim to dávat postupně.

Bekkky

18.10.2017 16:15
Bekkky

XXX.XXX.138.66

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nevím, kolik toho máte, ale co to namačkat do kbelíku, uzavřít víkem a nechat zkvasit jako zelí? Pak jim to dávat postupně.

To je dobrý nápad

18.10.2017 18:20
dad

XXX.XXX.225.133

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nevím, kolik toho máte, ale co to namačkat do kbelíku, uzavřít víkem a nechat zkvasit jako zelí? Pak jim to dávat postupně.

Máte na mysli něco jako senáž ? Mně se to zdá sice dost hrubé s velkým obsahem vody a málo vlákniny, ale jestli jste to již vyzkoušela tak proč né já. Ještě tak dát rychle dohromady starou řezačku ať se to líp šlape.

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.10.2017 10:29
Uživatel s deaktivovaným účtem

dad napsal(a):
Máte na mysli něco jako senáž ? Mně se to zdá sice dost hrubé s velkým obsahem vody a málo vlákniny, ale jestli jste to již vyzkoušela tak proč né já. Ještě tak dát rychle dohromady starou řezačku ať se to líp šlape.

Jo, spíš siláž. Ušlapat nařezané chrásty do kbelíku, zavřít a nechat zrát.

19.10.2017 12:57
dad

XXX.XXX.225.133

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jo, spíš siláž. Ušlapat nařezané chrásty do kbelíku, zavřít a nechat zrát.

Silážuju kukuřici, tak to zkusím i s řepou. Lupení nařežu nožem do 10 cm. Sudy došli, tak to našlapu do 40 l kýblů s deklem a po vánocích se uvidí jak úspěšný jsem byl.
Nemám to třeba prosypat otrubama, aby se trochu stáhla voda ?

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.10.2017 13:15
Uživatel s deaktivovaným účtem

dad napsal(a):
Silážuju kukuřici, tak to zkusím i s řepou. Lupení nařežu nožem do 10 cm. Sudy došli, tak to našlapu do 40 l kýblů s deklem a po vánocích se uvidí jak úspěšný jsem byl.
Nemám to třeba prosypat otrubama, aby se trochu stáhla voda ?

Japonci fermentují v otrubách zeleninu, ale strašně to smrdí. Neriskovala bych, že to pak zvířata nebudou žrát, protože jim to nebude vonět .

19.10.2017 13:20
dad

XXX.XXX.225.133

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Japonci fermentují v otrubách zeleninu, ale strašně to smrdí. Neriskovala bych, že to pak zvířata nebudou žrát, protože jim to nebude vonět .

Díky, tohle jsem nevěděl.

19.10.2017 19:09
apismaja

XXX.XXX.69.182

Silážovat samotný řepný chrást je celkem nesmysl, výsledná siláž bude hodně kyslá a v tom kýbliku budete mít hodně silážní šťávy. Kdysi dávno jsme chrást silážovali se zavadlou otavou, čím ji dáte víc, tím bude výsledek lepší, otázka je, jestli toho už nebudete mít moc a jestli vám to za tu práci stojí. A jelikož mléčné kvašení probíhá bez přístupu vzduchu, musí to být důkladně zakryté, nějaké víko asi stačit nebude, ale to určitě víte.

19.10.2017 23:42
profesor1

XXX.XXX.192.98

Nechte řepný chrást zavadnout na nějakém vzdušném roštu(může být i mírná vrstva). Za jeden- dva měsíce to v pohodě sežerou.

20.10.2017 08:45
dad

XXX.XXX.225.133

apismaja napsal(a):
Silážovat samotný řepný chrást je celkem nesmysl, výsledná siláž bude hodně kyslá a v tom kýbliku budete mít hodně silážní šťávy. Kdysi dávno jsme chrást silážovali se zavadlou otavou, čím ji dáte víc, tím bude výsledek lepší, otázka je, jestli toho už nebudete mít moc a jestli vám to za tu práci stojí. A jelikož mléčné kvašení probíhá bez přístupu vzduchu, musí to být důkladně zakryté, nějaké víko asi stačit nebude, ale to určitě víte.

Krmeního pro stávající stav je na zimu připraveno dost ( seno, siláž, senáž, jádro). Uživil bych jednou takový počet kdybych musel.
To řepné lupení je mi líto zaorat. Na horách se přidávalo k senu ovcím . Ale ty kozy nížinné se toho ani nedotknou. Holt nemůžu zkrmit všechno co doma vyroste.
Míchat už není s čím. Všechno mám posekané a poslední parcela je připravená na poslední letošní pastvu. Pak šup domů.
Na konzervaci mi to přijde vodnaté a minimum vlákna. A jestli by to smíchané s otrubami smrdělo ? No jednou se to zkusit může a alespoň to bude za mnou. Není nad vlastní zkušenost.
Takže jestli má někdo zájem o lupení ať se ozve. Určitě po pokusech zbude.
Díky všem za rady a sdílené zkušenosti.
David.

20.10.2017 08:51
dad

XXX.XXX.225.133

profesor1 napsal(a):
Nechte řepný chrást zavadnout na nějakém vzdušném roštu(může být i mírná vrstva). Za jeden- dva měsíce to v pohodě sežerou.

Mám kari sítě, to by šlo. Ale že by to vydrželo tak dlouho ? Většinou začne lupení venku po sklizni rychle zahnívat a volný přístřešek na schování před deštěm už není.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.10.2017 10:45
Uživatel s deaktivovaným účtem

S těmi otrubami to není zdraví škodlivé, naopak, ale chce to zkusit. Pro mě to je prostě odporný smrad, ačkoliv třeba sýry můžu jíst i ty nejsmradlavější. Ale Japoncům to nevadí. Třeba ani zvířatům to vadit nebude a dalo by se to tak uskladnit na hodně dlouho, když dáte kbelíky plné až po víko.

20.10.2017 11:07
přezdívka

XXX.XXX.105.195

profesor1 napsal(a):
Nechte řepný chrást zavadnout na nějakém vzdušném roštu(může být i mírná vrstva). Za jeden- dva měsíce to v pohodě sežerou.

Pamatuji se, že jedna sousedka věšela chrást ze řepy na plot. Když pak byl suchý, krmila s ním kozy. Ptala jsem se jí proč to dělá. Odpověděla, že po čerstvém mají průjem. To je asi tak všechno co si o tom vybavuji. Byla jsem zvědavé dítě před mnoha a mnoha lety.

20.10.2017 15:35
profesor1

XXX.XXX.192.98

Určitě jsem to taky vidíval na plotě, případně latích zavěšené hodně dlouho. Možná i mráz tomu prospěje - vytáhne vodu. Ač list zhnědne, neznamená to že je zhnilý. Dával jsem to na šikmo položené latě a jak jsem ovce přihnal v zimě z pastvy, tak se po tom jen zaprášilo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.10.2017 16:01
Uživatel s deaktivovaným účtem

Řepný chrást jsme sušili na sušácích na seno a když byl suchý dávali jsme ho do stodoly na pletivo a krmili s ním ovce, kozy, býky.V suchu vydržel než se zkrmil.

Přidejte reakci

Přidat smajlík