Bekkky

XXX.XXX.138.66
Ovce žerou jen mladší listy a je potřeba hodně opatrně, měla jsem jeden rok možnost to pást, ale vždy jsem šla tak na 10 minut, a pak honem na louku.
A kozy kdysi sežraly celou zahrádku včetně červené řepy komplet. To měly asi na dýl... Ale taky to bylo v létě, ne starší listí.
Možná že když to nechtějí, vědí proč.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nevím, kolik toho máte, ale co to namačkat do kbelíku, uzavřít víkem a nechat zkvasit jako zelí? Pak jim to dávat postupně.
Bekkky

XXX.XXX.138.66
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Nevím, kolik toho máte, ale co to namačkat do kbelíku, uzavřít víkem a nechat zkvasit jako zelí? Pak jim to dávat postupně.
To je dobrý nápad
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Nevím, kolik toho máte, ale co to namačkat do kbelíku, uzavřít víkem a nechat zkvasit jako zelí? Pak jim to dávat postupně.
Máte na mysli něco jako senáž ? Mně se to zdá sice dost hrubé s velkým obsahem vody a málo vlákniny, ale jestli jste to již vyzkoušela tak proč né já. Ještě tak dát rychle dohromady starou řezačku ať se to líp šlape.
Uživatel s deaktivovaným účtem

dad
napsal(a):
Máte na mysli něco jako senáž ? Mně se to zdá sice dost hrubé s velkým obsahem vody a málo vlákniny, ale jestli jste to již vyzkoušela tak proč né já. Ještě tak dát rychle dohromady starou řezačku ať se to líp šlape.
Jo, spíš siláž. Ušlapat nařezané chrásty do kbelíku, zavřít a nechat zrát.
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Jo, spíš siláž. Ušlapat nařezané chrásty do kbelíku, zavřít a nechat zrát.
Silážuju kukuřici, tak to zkusím i s řepou. Lupení nařežu nožem do 10 cm. Sudy došli, tak to našlapu do 40 l kýblů s deklem a po vánocích se uvidí jak úspěšný jsem byl.
Nemám to třeba prosypat otrubama, aby se trochu stáhla voda ?
Uživatel s deaktivovaným účtem

dad
napsal(a):
Silážuju kukuřici, tak to zkusím i s řepou. Lupení nařežu nožem do 10 cm. Sudy došli, tak to našlapu do 40 l kýblů s deklem a po vánocích se uvidí jak úspěšný jsem byl.
Nemám to třeba prosypat otrubama, aby se trochu stáhla voda ?
Japonci fermentují v otrubách zeleninu, ale strašně to smrdí. Neriskovala bych, že to pak zvířata nebudou žrát, protože jim to nebude vonět .
Silážovat samotný řepný chrást je celkem nesmysl, výsledná siláž bude hodně kyslá a v tom kýbliku budete mít hodně silážní šťávy. Kdysi dávno jsme chrást silážovali se zavadlou otavou, čím ji dáte víc, tím bude výsledek lepší, otázka je, jestli toho už nebudete mít moc a jestli vám to za tu práci stojí. A jelikož mléčné kvašení probíhá bez přístupu vzduchu, musí to být důkladně zakryté, nějaké víko asi stačit nebude, ale to určitě víte.
apismaja
napsal(a):
Silážovat samotný řepný chrást je celkem nesmysl, výsledná siláž bude hodně kyslá a v tom kýbliku budete mít hodně silážní šťávy. Kdysi dávno jsme chrást silážovali se zavadlou otavou, čím ji dáte víc, tím bude výsledek lepší, otázka je, jestli toho už nebudete mít moc a jestli vám to za tu práci stojí. A jelikož mléčné kvašení probíhá bez přístupu vzduchu, musí to být důkladně zakryté, nějaké víko asi stačit nebude, ale to určitě víte.
Krmeního pro stávající stav je na zimu připraveno dost ( seno, siláž, senáž, jádro). Uživil bych jednou takový počet kdybych musel.
To řepné lupení je mi líto zaorat. Na horách se přidávalo k senu ovcím . Ale ty kozy nížinné se toho ani nedotknou. Holt nemůžu zkrmit všechno co doma vyroste.
Míchat už není s čím. Všechno mám posekané a poslední parcela je připravená na poslední letošní pastvu. Pak šup domů.
Na konzervaci mi to přijde vodnaté a minimum vlákna. A jestli by to smíchané s otrubami smrdělo ? No jednou se to zkusit může a alespoň to bude za mnou. Není nad vlastní zkušenost.
Takže jestli má někdo zájem o lupení ať se ozve. Určitě po pokusech zbude.
Díky všem za rady a sdílené zkušenosti.
David.
profesor1
napsal(a):
Nechte řepný chrást zavadnout na nějakém vzdušném roštu(může být i mírná vrstva). Za jeden- dva měsíce to v pohodě sežerou.
Mám kari sítě, to by šlo. Ale že by to vydrželo tak dlouho ? Většinou začne lupení venku po sklizni rychle zahnívat a volný přístřešek na schování před deštěm už není.
Uživatel s deaktivovaným účtem

S těmi otrubami to není zdraví škodlivé, naopak, ale chce to zkusit. Pro mě to je prostě odporný smrad, ačkoliv třeba sýry můžu jíst i ty nejsmradlavější. Ale Japoncům to nevadí. Třeba ani zvířatům to vadit nebude a dalo by se to tak uskladnit na hodně dlouho, když dáte kbelíky plné až po víko.
profesor1
napsal(a):
Nechte řepný chrást zavadnout na nějakém vzdušném roštu(může být i mírná vrstva). Za jeden- dva měsíce to v pohodě sežerou.
Pamatuji se, že jedna sousedka věšela chrást ze řepy na plot. Když pak byl suchý, krmila s ním kozy. Ptala jsem se jí proč to dělá. Odpověděla, že po čerstvém mají průjem. To je asi tak všechno co si o tom vybavuji. Byla jsem zvědavé dítě před mnoha a mnoha lety.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Řepný chrást jsme sušili na sušácích na seno a když byl suchý dávali jsme ho do stodoly na pletivo a krmili s ním ovce, kozy, býky.V suchu vydržel než se zkrmil.