Dobrý den, prosím zkušené chovatele o radu...na jaře jsme koupili 3 jehničky únorové, SF, všechny byly pěkné, když jsme je odváželi dostali na cestu ještě do tlamy odčervení...no nebyly v ohradě ještě ani týden a jednu nám potrhal nějaký pes...nevím jak se dostal do ohrady...máme ovčí pletivo 120 vysoké...no ovečka i když to nevypadalo pěkně, tak se zachránila. A teď k dotazu...jedna ovečka krásně prospívá váží kolem 45-50 kilo cca, druhá ovečka už je menší, ale pořád se pohybuje kolem 30-35ti kilo a ta co byla potrhaná, dostala ještě průjem...a neprospívá a neprospívá je drobná. Odčervili jsme injekčně (něco s ivermectinem) mají dostatek sena, pastvu (i když díky suchému létu není nic moc), lizy mají, vodu...tak bych se chtěla zeptat, jestli mám ovečku nechat a případně jestli jí třeba přilepšit řepnými řízky se šrotem nebo něčím (čím?) a nebo jestli ji porazit a koupit raděj jinou...pročetla jsem tady spoustu diskuzí, ale chtěla bych se ještě ujistit případně jestli máte nějakou radu...velmi uvítám. Ještě dodám, že máme ještě 3 kozy dvě jsou krásně buclaté a kůzle co jsme koupili jako českou bílou...a ta je taky taková prťavá...ale to si říkám že buh ví čeho to může být kříženec...tak uvidíme jestli přes zimu poporoste.Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rikate unorove a privezli jste si je domu uz na jare, takze v kolika dnesch ( mesicich ) byly odstavene? Jehnice na chov je lepsi nechat pod ovcej co to jde. Ty vahy mate zvazene nebo odhad? Jehne ve vlne dost mate vzhledem a i ta vlna uz touhel dobou neco vazi. Jestli nejsou vahy overene, zvazil bych a jestli ta mala ve veku 9 mesicu nema aspon 50kg, tak bych ji vyradil z chovu. Chyba byla na zacatku ze jste je privezly tak brzo, suffolk neni dojny plemeno kde se jehnata musej brzo odstavit aby bylo nejaky to mliko.
Odcervit jste meli na tasemnice, aldifal, aldiverm nebo panacur. Ivermectin je na obly cervy, ten davam jen kdyz maj svetly vicko ( famacha test ).
Ale jestli vam prirostla k srdci, tak si ji nechte, nepripoustejte a treba jeste do nejaky vahy doroste. Nejak ty zakrsly plemena vzniknout musely :).
Děkuji.No my je dovezli koncem března a omlouvám se za mystifikaci...byly z přelomu roku...jsem schválně lezla do registru se podívat. A máme je zvážené...chudák muž je bral do náruče a lezl s nima na váhu kvuli tomu odčervení...měli jsme to od veta...takže myslíte, že ještě máme odčervit tím aldifalem(panacurem atd)? Nijak zvlášť nám nepřirostla...spíš jen z principu, jestli když bych jí přilepšila (a ještě jednou odčervila), jestli to ještě dožene nebo už je to ztracené...vyčetla jsem, že koza třeba roste do dvou až tří let...Berana sice máme s pop, ale má samostatný výběh a připouštět budeme jen to co má věk a váhu, tady ty nedomrlý připouštět rozhodně nebudem. Jen z principu je mi líto, že na začátku vypadaly všechny pěkně a dvě ze tří jsou teď podměrečný
Ne průjem byl dočasný...byl u dvou kousků...a nevím jestli ze začervení a nebo z toho, že nám, tam někdo přišel a nasypal nějaké kuchyňské zbytky a pečivo(našla jsem tam rozházené zbytky)...protože my jim tohle nedáváme, nejsou zvyklé, u jedné se to samovolně po dietě zastavilo a u té druhé po odčervení...ale proběhlo to v řádech dvou tří dnů po sobě takže těžko říct. Teď jsou všichni v pohodě břicha napasená a vypadají spokojeně...

Já bych si udělala jehněčí hody, nemusí být plemenice ze všeho, co má díru. Už proto, že z malých bahnic jsou malá, nedomrlá jehňata, problémy při porodech a tak.
To je mi jasné...malou ovci bych nepřipouštěla, mě spíš zajímá, jestli je ještě možnost, že doroste, když bych jí teoreticky něčím přilepšila...že byla začervená neprospívala a jestli existuje možnost, že to do jara třeba doroste...když ne tak je jasně pěkáčová. Nebo jestli to nemá cenu ani zkoušet.

kk
napsal(a):
To je mi jasné...malou ovci bych nepřipouštěla, mě spíš zajímá, jestli je ještě možnost, že doroste, když bych jí teoreticky něčím přilepšila...že byla začervená neprospívala a jestli existuje možnost, že to do jara třeba doroste...když ne tak je jasně pěkáčová. Nebo jestli to nemá cenu ani zkoušet.
Spíš ne. Rozhodně to nedožene ještě letos, a nechávat ji do příštího roku, celý rok živit jedince, který se pak možná stejně projeví jako neperspektivní, to nemává ekonomicky smysl.
Příkrmy a péči si nechte pro zvířata, která se vám za to odmění vynikající užitkovostí. Ono navíc všechno je dědičné, takže jacíkoliv potomci pekáčovek jsou zase mizerní pekáčovci.