Kolik porodních boxu pro ovce?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

klikouškk

3.11.2017 21:17
klikouškk

XXX.XXX.89.231

Dobrý den,
kolik porodních boxu mám nachystat pro 5 ovcí? Postačí 1? Nebo radši 2? Ovce bych chtěl v boxu mít s jehnaty cca týden.

3.11.2017 21:23
dad

XXX.XXX.225.133

To si přece spočítáte sám. Záleží jen na tom jak jim plánujete rodičovství .

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.11.2017 21:25

klikouškk napsal(a):
Dobrý den,
kolik porodních boxu mám nachystat pro 5 ovcí? Postačí 1? Nebo radši 2? Ovce bych chtěl v boxu mít s jehnaty cca týden.

Jeden pro jednu březí ovci.

dvě pro dvě březí ovce.

tři pro tři březí ovce.

a tak dále. správně připuštěné ovce se bahní během 14 dnů.

3.11.2017 21:29
dad

XXX.XXX.225.133

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jeden pro jednu březí ovci.

dvě pro dvě březí ovce.

tři pro tři březí ovce.

a tak dále. správně připuštěné ovce se bahní během 14 dnů.

Tohle je hospodářská matematika
já bych ale pro jistotu přidal ještě jeden týden na to bahnění, jen pro jistotu

klikouškk

3.11.2017 21:32
klikouškk

XXX.XXX.89.231

Aha nemám právě moc místa vejdou se mi sem tak ty 2. Tak proto jsem se ptal jak to máte Vy, nebo kolik jich se tak asi počítá na kolik ovcí. Ale všem děkuji za odpověď, třeba se ještě někdo vyjádří

3.11.2017 22:30
Mario1986

XXX.XXX.115.255

Chovám ovce 4 roky a NIKDY som neriešil pôrodné boxy pre ovce, možno mam šťastie na dobre matky a vždy sa o jahňatá postarali aj na pastve.

4.11.2017 07:45
kosta

XXX.XXX.111.250

U oveček jsem to neřešila. Byly s beranem celoročně tak jsme ani nevěděli kdy bude rodit.
Přišla jsem do chlívka a jehňata byly na světě bez problémů, nikdy se jim nic nestalo.U kozy je
to horší.Máme tři kozy a každá má podle potřeby svůj kotec.Jsou rozebíratelný týden před porodem
smontujeme strčíme tam kozu která má termín. Asi za týden ji pustím zase ven.Také podle toho
jak jsou na tom. Když jsou slabší tak o nějaký den déle.Někdy stačí jeden.Postupně se vystřídají.
Když rodí naráz tak musíme smontovat pro tři.

4.11.2017 10:23
dad

XXX.XXX.225.133

Ono opravdu záleží na jednotlivcích i na stádu,
pokud je tam dominantní jedinec může ty neohrabané prcky co se motají kolem pěkně potlouct, bláznivá prvnička je taky možnost jak o mladé přijít
jestli je stádo v pohybu může se stát, že bahnice se silnějším potomkem následuje družky a slabší potomek zůstane někde odložený
jestli je máte venku tak i počasí hraje svou roli
není nad trochu klidu, soukromí a střechu nad hlavou.

klikouškk

4.11.2017 10:42
klikouškk

XXX.XXX.89.231

Děkuji všem za odpověď, máme je 2 rokem ale letos jsou poprvé s beranem tak budou prvorodičky. Budou od prvního sněhu doma ve stodole (budou rodit právě ve stodole) - beran bude do porodu s nimi cca měsíc před porodem bude oddělen do svého kotce. Beranovi jsme koupili připouštěcí postroj takže máme +- nějaký odhady kdy by mohli rodit.

4.11.2017 12:06
Mario1986

XXX.XXX.115.255

Niekde som čítal debatu jedného chovateľa Suffolkov že prekvapivo mal väčšiu stratu na jahnatach keď ich pôrody ovplyvňoval a ovce koordinoval a menšiu stratu keď ich nechal tak ako si to sami zariadia ;) je to vec názoru. Prikladám malú foto z časti môjho stadečka Suffolkov...

Bekkky

4.11.2017 14:11
Bekkky

XXX.XXX.253.152

Záleží na plemeni, sufolk jsou většinou dobré matky. Ve velkém stádu dáváme do boxu jen matky s dvojčaty a trojčaty. Dvojčata cca 2-3 dny trojčata dle potřeby zhruba týden. Pokud je vše v pořádku, jehňata pijí, ovce je zdravá, je jim lépe ve stádě. Matky si mohou od jehňat odpočinout a lépe se nažrat. Ovce zavřená sama v boxu hůř žere a je smutná někdy může natolik zeslábnout, že pak uhyne. Jehňata jí nenahradí společnost dospělých. Ve stádu je ale třeba dohlédnout, aby starší jehňata, hlavně beránci nepili od čerstvě obahnene ovce mlezivo a pak i mléko. Prvnicky jsou často hloupé a nechají si to líbit.

Bekkky

4.11.2017 16:05
Bekkky

XXX.XXX.254.169

Ještě bych dodala, že je lepší ovci do boxu přemístit až po porodu. Snadno jde za jehňátkem, které před ní nesete za přední nohy a ona mu očichává pupík. Při bahněni potřebují dostatek místa, často dost chodí a i před porodem je lepší, když mají dost pohybu. Snadněji pak rodí.

klikouškk

4.11.2017 17:31
klikouškk

XXX.XXX.89.231

Bekkky napsal(a):
Ještě bych dodala, že je lepší ovci do boxu přemístit až po porodu. Snadno jde za jehňátkem, které před ní nesete za přední nohy a ona mu očichává pupík. Při bahněni potřebují dostatek místa, často dost chodí a i před porodem je lepší, když mají dost pohybu. Snadněji pak rodí.

Děkuji za radu... ovce nebude sama v boxu... bude vidět na svoje zbylé členky stáda box plánuji hned vedle prostoru kde budou ve stodole ovce. Bude je jen dělit kari síť takže na sebe budou krásně vidět

4.11.2017 17:55
dad

XXX.XXX.225.133

klikouškk napsal(a):
Děkuji za radu... ovce nebude sama v boxu... bude vidět na svoje zbylé členky stáda box plánuji hned vedle prostoru kde budou ve stodole ovce. Bude je jen dělit kari síť takže na sebe budou krásně vidět

Jen u těch kari sítí dejte pozor na horní hranu, touha po stádu je veliká.

4.11.2017 18:25
Mario1986

XXX.XXX.115.255

Skorej by zaujimalo aj mna ako riešite teplotu či nechávate rodiť vonku bahnicu keď je napr okolo 0 stupňov alebo menej. Nikdy som samozrejme nemal ovce Skorej skočene ako október čo znamená že pôrody boli pri vyšších teplotách no tento rok som vzhľadom k situácii slabej pastvu pustil barana Už v septembri čo je 9 mesiac. Podľa toho vychádza prvý pôrod niekedy v unoru (február) čo bývajú ešte kľudne najväčšie mrazi. Foto baránka ročného a rodiacej prvničky.

klikouškk

4.11.2017 18:51
klikouškk

XXX.XXX.89.231

dad napsal(a):
Jen u těch kari sítí dejte pozor na horní hranu, touha po stádu je veliká.

Nebojte kari síť bude navařena na jäckly.

4.11.2017 20:59
profesor1

XXX.XXX.199.251

Jaké máte plemeno?
Na pět ovcí stačí klidně jeden box. Případně bych berana neodděloval a byly by hned boxy dva. Box bych udělal raději větší, aby tam mohly být ovce minimálně dvě i s jehňaty. Já bych viděl největší peroblém v tom, že podstatně starší jehňata by mohly v případě nedostatku mléka krást těm mladším, právě narozeným.
Pokud jsou zvířata zavřena v závětří, teplotu bych neřešil. Někdy je horší když je - 5°C, než když je -20°C.

klikouškk

4.11.2017 21:02
klikouškk

XXX.XXX.89.231

profesor1 napsal(a):
Jaké máte plemeno?
Na pět ovcí stačí klidně jeden box. Případně bych berana neodděloval a byly by hned boxy dva. Box bych udělal raději větší, aby tam mohly být ovce minimálně dvě i s jehňaty. Já bych viděl největší peroblém v tom, že podstatně starší jehňata by mohly v případě nedostatku mléka krást těm mladším, právě narozeným.
Pokud jsou zvířata zavřena v závětří, teplotu bych neřešil. Někdy je horší když je - 5°C, než když je -20°C.

Máme kříženky merina a vřesovky a romanovky. Já mám právě strach aby beran ty malé neutloukl jak budou zavřené a nebudou mít volno ven... mám známého kterému to beran právě udělal. Tak mám strach aby se to to nestalo i nám.

klikouškk

4.11.2017 21:03
klikouškk

XXX.XXX.89.231

Pozn. kříženky merina a vřesovky, pak máme ještě 100% romanovky.

4.11.2017 21:25
profesor1

XXX.XXX.199.251

Právě kvůli beranovi jsem se ptal na to plemeno.
Mám kotce asi 3 x 2,5m a v nouzi tam mám i tři ovce s jehňaty. Ten týden - 14 dnů tam v pohodě vydrží.

Bekkky

5.11.2017 14:43
Bekkky

XXX.XXX.252.140

Mario1986 napsal(a):
Skorej by zaujimalo aj mna ako riešite teplotu či nechávate rodiť vonku bahnicu keď je napr okolo 0 stupňov alebo menej. Nikdy som samozrejme nemal ovce Skorej skočene ako október čo znamená že pôrody boli pri vyšších teplotách no tento rok som vzhľadom k situácii slabej pastvu pustil barana Už v septembri čo je 9 mesiac. Podľa toho vychádza prvý pôrod niekedy v unoru (február) čo bývajú ešte kľudne najväčšie mrazi. Foto baránka ročného a rodiacej prvničky.

My letos bahnime už teď. Ovce rodí na pastvě a pak jedou do stáje. Zde pak třídíme zda do boxu, nebo ne. Stádo jde do stáje jen když je sníh déle než 3 dny. Pokud jsou mrazy, kontrolujeme cca v 2,6,10,14,18,22 hodin. Asi nejhorší je mrznoucí déšť a sníh. Ale i tak jsou jehňata v pořádku. Naše ovce rodí převážně po ránu a k večeru. V noci málo.
U malého stáda je asi pohodlnější mít ho pod střechou. Ale z hlediska teploty, dle mého stačí i přístřešek. Ovce jsou citlivé na průvan nebo vítr, ale zima a mrazy jim nevadí.
Dnes nám prší, ale jehňata byla pod ovcemi docela suchá. To spíš my a psi jsme mokří. Ovce se v pohodě pasou.

Bekkky

5.11.2017 14:53
Bekkky

XXX.XXX.252.140

Jo a berana bych dala určitě zvlášť. I ovce se tim trochu zklidní. Některý beran, pokud je stále ve stádě začne být majetnický a zlý a ve třech letech je z něj prevít, který si dovolí na člověka.

6.11.2017 20:16
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Máme pět bahnic a pro každou připravujeme v ovčíně choul. Je tam s jehnaty tak deset dní. Bahníme v únoru většinou. Ovenu necháme porodit, kde se jí zachce, pak ji i s jehnaty přesuneme do choulu. Jehnata lépe sílí, nemusí za maminou lítat po pastvině, jsou pěkně v suché slámě. Berana ve třech letech porážíme, pořizujeme mladého, začíná být v té době agresivní, pět manželek mu je málo.

6.11.2017 21:52

Bahním na pastvině a na 35 bahnic mám připravenejch 5 choulů. Bahnění trvá většinou 14 dní, maximálně 3 týdny. Chouly jsou připraveny hlavně pro prvničky, pokud by se nechtěly starat o jehňata, ale vyskytnout se může i cokoliv jiného. Pokud se prvnička nestará, tak je tam s ní zavřu a během jednoho dne je většinou přijmou a tak jdou zas zpět do stáda. Beran během bahnění ve stádu není. Pokud se prvnička nechce o jehňata starat a zopakuje to i jako druhorodička, tak jde z chovu pryč a je mi uplně jedno jestli to je ER s vysokym CPH.

Bekkky

7.11.2017 14:19
Bekkky

XXX.XXX.252.201

Bahním na pastvině a na 35 bahnic mám připravenejch 5 choulů. Bahnění trvá většinou 14 dní, maximálně 3 týdny. Chouly jsou připraveny hlavně pro prvničky, pokud by se nechtěly starat o jehňata, ale vyskytnout se může i cokoliv jiného. Pokud se prvnička nestará, tak je tam s ní zavřu a během jednoho dne je většinou přijmou a tak jdou zas zpět do stáda. Beran během bahnění ve stádu není. Pokud se prvnička nechce o jehňata starat a zopakuje to i jako druhorodička, tak jde z chovu pryč a je mi uplně jedno jestli to je ER s vysokym CPH.

Naprosto souhlasím, špatné matky nemají v chovu co dělat.

8.11.2017 22:33
lesakm

XXX.XXX.104.26

Můžu se zeptat jakým způsobem připouštíte že se s bahněním vejdete do 14ti dní, mě se to tak povedlo jenom jednou, jinak to mám vždycky roztažený na dva měsíce přitom už jsem vyzkoušel kde co a pořád nevím kde udělali soudruzi z NDR tu chybu ?, ML.

9.11.2017 11:45

lesakm napsal(a):
Můžu se zeptat jakým způsobem připouštíte že se s bahněním vejdete do 14ti dní, mě se to tak povedlo jenom jednou, jinak to mám vždycky roztažený na dva měsíce přitom už jsem vyzkoušel kde co a pořád nevím kde udělali soudruzi z NDR tu chybu ?, ML.

Já měl vždycky zato, že cykly u ovcí trvaj prostě 3 týdny a že když k nim šoupnu berana, tak pokud by zabřezly hned napoprvé tak taky bahnění prostě bude trvat 3 týdny +/- nějaké ty předčasně narozené a ty co by přenášely, takže třeba až 4 týdny, ale praxe ukazuje, že už během 2 týdnu se obahní asi 90% stáda. A jak to dělám? Ani nevím. Snažím se mít ovce i berana v kondici, beranovi stříhám vlnu na koulích ať se mu nepřehřejvaj, bahnice maj své ústrojí taky ostříhané, ať se beranovi dobře strefuje tam kam míří. A prostě beran zvládne všechno obskočit při první říji a co obskočí to zabřezne. Pokud se bahnění vleče, tak bude někde chyba. Buď v beranovi, třeba má líné plavce nebo vaše počty sám neuskáče a musí si to rozhodit do delšího období, nebo bude problém v bahnicích, hele nevím...

9.11.2017 12:30

lesakm napsal(a):

Tak povídejte, jak to děláte vy, jak připouštíte?

pokud máte berana s ovcemi celoročně nebo ho tam nějak šoupnete a děj se vůle boží, tak to na rychlé bahnění fungovat bude jen čirou náhodou.

10.11.2017 00:37
lesakm

XXX.XXX.104.26

No s ovcemi ho nemám celoročně máme dvě odloučené pastviny takže ovce na léto odvážím pryč a berana nechávám s nějakým kamarádem nebo kamarádkou na místě, zpět k beranovi přivezu nejdřív tak na konci června odstavené beránky, před převozem ovcí je potom zavřu všechny do zvláštní ohrady která přímo sousedí s ohradou pro ovce, ovce dovezu tak na přelomu srpna a září nechám je vedle beranů cca 10dní rozříjet aby přešly první říji ve které je o cca 40% nižší plodnost a potom k nim vpustím berana který je následně s nimi až do jara než je opět odvezu na letní pastvu, musím se ale pochválit že letos se mi to taky konečně povedlo těch 90% za 14dní ale bylo to poprvé po 17ti letech a připouštíme pořád tak nějak stejně jen se trochu mění doba stěhování ovcí jeden rok je to třeba o týden dřív a druhý třebas o 14dní pozdějc, že by to mělo snad takový vliv ve kterém týdnu se zahájí připouštění ? Někde jsem taky četl že na to může mít vliv měsíc a jeho fáze přibývání a ubývání ?...ML.

11.11.2017 11:25
Bekkky

XXX.XXX.49.174

lesakm napsal(a):
No s ovcemi ho nemám celoročně máme dvě odloučené pastviny takže ovce na léto odvážím pryč a berana nechávám s nějakým kamarádem nebo kamarádkou na místě, zpět k beranovi přivezu nejdřív tak na konci června odstavené beránky, před převozem ovcí je potom zavřu všechny do zvláštní ohrady která přímo sousedí s ohradou pro ovce, ovce dovezu tak na přelomu srpna a září nechám je vedle beranů cca 10dní rozříjet aby přešly první říji ve které je o cca 40% nižší plodnost a potom k nim vpustím berana který je následně s nimi až do jara než je opět odvezu na letní pastvu, musím se ale pochválit že letos se mi to taky konečně povedlo těch 90% za 14dní ale bylo to poprvé po 17ti letech a připouštíme pořád tak nějak stejně jen se trochu mění doba stěhování ovcí jeden rok je to třeba o týden dřív a druhý třebas o 14dní pozdějc, že by to mělo snad takový vliv ve kterém týdnu se zahájí připouštění ? Někde jsem taky četl že na to může mít vliv měsíc a jeho fáze přibývání a ubývání ?...ML.

My jsme teď dvakrát připouštěli koncem června, ovce jsou před tím ostříhané, berani byli ve stádu do poloviny září a loni jsme byli hotoví s bahněním na konci listopadu a letos máme teď obahněno cca 65%. Nemám s Oxfordama žádnou zkušenost a nevím jak máte velké stádo, ale mám dojem, že pokud vyjde doba skoků do velkých veder, nebo krátce po, bahnění se vleče. Nakonec jsme s tím časným bahněním docela spokojení. Do chovu jdou jen jehničky, které se narodí v první polovině bahnění. Měsíční fáze asi roli hraje, přijde mi, že po úplňku tak asi za dva dny berani nejvíce skáčou, ale statisticky to nemám podložené.

14.11.2017 01:07
lesakm

XXX.XXX.104.26

Co máte za plemeno ? že vám přijdou do říje už v červnu, máte romanovky ?, nám dřív jak v srpnu neříjí i kdybych u nich měl berana, zkusím asi tedy příští rok sledovat ty fáze měsíce za zkoušku to stojí, letos už je to bohužel pasé, s pozdravem ML.

14.11.2017 08:32
profesor1

XXX.XXX.199.251

Ověříte si to podle bahnění. Mám berana celoročně ve stádečku. Od půlky ledna začínají porody jednotlivě, v únoru už víc kusů během několika dnů a pak zase jen jednotlivě.

14.11.2017 15:54
Bekkky

XXX.XXX.250.87

lesakm napsal(a):
Co máte za plemeno ? že vám přijdou do říje už v červnu, máte romanovky ?, nám dřív jak v srpnu neříjí i kdybych u nich měl berana, zkusím asi tedy příští rok sledovat ty fáze měsíce za zkoušku to stojí, letos už je to bohužel pasé, s pozdravem ML.

Máme merinolandschaf a berany něm. schwarzkopf a merinolandschaf. Takže i křížence. Je fakt u těchto plemen je v podstatě možné bahnité celoročně. Nevím, jak staré jehnice připouštíte, ale pokud je necháte do příštího jara, mělo by jít je postupně posunout s říji doprostred léta. Šlo mi to i Suffolku a Východofríské. Jen v začátku budete asi bahnit na dvakrát. A nechávat si jehnice jen z prvního bahneni.

Přidejte reakci

Přidat smajlík