Bekkky

XXX.XXX.253.84
Jaké máte v tomto ohledu zkušenosti?Opakovaně se setkávám s tím, že agresivní plemenná zvířata nejsou vyřazována z chovu, ale naopak se je někdo snaží pod záminkou změny plemeníka nadělit někomu jinému. Nejen berana, ale i kozla, nebo kozu.
Také vás to štve?
Koupila jsem berana o kterém jsem věděla, že trká. Udělala jsem taková opatření, aby mě trknout nemohl. Když jsem šla krmit, uvázala jsem ho ke hrazení. Měla jsem ho 5 let a žádný z jeho potomků nevykazoval známky agresivity. Pokud Vám to chovatel neřekne, že má beran trkací sklony, tak to není chovatel, ale pěkný pako.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A jaka bude zarucni lhuta? Mladej trkat nemusi ale jak prekroci tri roky tak je velka sance ze dostane chut. Me to nestve :) Kupuju uz jen mladaky a nez dostanou chotky tak jdou z kola ven.

Mno...nedávno jsem porážela berana za 8tis, u kterého mě majitel "zapomněl informovat", že je tak brutální, že se nejde přiblížit k hrazení. Byl rozmazlený, vše si vynucoval mlácením do čehokoli. Od stromů v cestě počínaje, člověkem konče. Nechal k sobě člověka přijít, sáhnout na sebe, ale jakmile nic nedostal, tak se to snažil z člověka vymlátit. Dopadalo to tak, že jsem musela vytvořit jeden nerozmlátitelný vchod - klecovou paletu narvanou mezi sloupky, kde byly dřív vrátka (rozložil na prvočinitele), přes kterou jsme lezli vrchem... z jedné strany pružný plot (dvojité pletivo), z druhé strany stěna domu. Cokoli dřevěného nemělo šanci. Dokázal stát i třeba půl hodiny a mlátit do toho plotu nebo stromu, než ho to přestalo bavit.
Protože jsem "fairový blbec", když jsem ho prodávala, přiznala jsem jeho vlastnosti a samozřejmě ho neprodala, přestože to bylo velmi vzácné plemeno. Absolutně rohatý jedinec, který rozmlátí vše, co potká, fakt není optimální kus na každodenní manipulaci.
Jinak si ale myslím, že většinu agresivity vytvářejí v beranech lidi tím, že nevědí, jak je vychovat a jak s nimi zacházet. Naši berani byli primárně neútoční - ve výběhu je ingorujeme, pokud vyjadřují k naší přítomnosti nějakou nechuť, tak je vyženeme a je klid. A to se ozývají pouze v době připouštění, což jim lze "lehce tolerovat", že si hlídají holky...
napsal(a):
A jaka bude zarucni lhuta? Mladej trkat nemusi ale jak prekroci tri roky tak je velka sance ze dostane chut. Me to nestve :) Kupuju uz jen mladaky a nez dostanou chotky tak jdou z kola ven.
Takhle jsem to nemyslel. Pokud kupuji chovné zvíře které je samo o sobě schopno mi konkurovat silou tak zmínka o agresivitě by měla při prodeji padnout - rád bych to vzal jako slušnost - povinnost prodávajícího.
Podle mně je na 90 % takových to incidentů na vině člověk.
''Záruční doba '' by mohla být tak tři týdny. Za tu dobu by se mohl takovýto nešvar charakteru projevit. Nový majitel za ten čas zvíře snad nezkazí.
Nemyslím si že za agresi beranů může v 90% člověk. Prošlo mě rukama už hodně plemenných beranů, hlavně VF a téměř každy začal být druhým- třetím rokem agresivní - na lidi, nikdy ne na jehňata. Letos mám berana pětiletého a až během letošní říje jsem pozoroval, že mě bedlivě sleduje, naštěstí zatím z povzdálí. Ale doposud si mne nikdy ani nevšiml, proto jej mám tak dlouho.
A teď mě řekněte, kdybych jej někomu prodal, kdo by měl třeba jen pět ovec, ještě třeba na omezeném prostoru, beran by se třeba nudil, začal by trkat a kupující by mě obvinil že jsem mu zatajit jeho agresivitu?
Zadavatel píše, že se s tím setkává opakovaně, tak že asi zkušenosti s chovem už má, ale nepíše, jestli se prodávajícího na případnou agresivitu berana ptá.
Pane Bekky, mě to neštve. Kdybych totiž staršího berana kupoval, tak s agresivitou už bych stoprocentně počítal.

Ja nevim, Profesore. Znam mrte beranu, kyeri jezdi po vystavach, lidi je tam cele dny drbou na hlavach a presto se agresivnimi nestavaji... Takze to nutne nemusi byt, ze cim statsi, tim zlejsi.. Kazdopadne to oduvodneni pro vraceni berana mi taky prijde mimo. Neni to kun ani pes, aby byla zaruka na charakter...tady se proste tak nejak predpoklada, ze jde o zvire nasledujici sve pudy...
Netvrdím že je to pravidlo, ale jen má zkušenost. Kdysi jsem vběhl do stáda SF a majitel nechápal že jsem to přežil, protože tam měl tři plemenné berany. Vůbec si mne nevšímali. Bylo to na konci léta, kdy nebyla říje. On by ale prý mezi ovce bez klacku nevlezl.
Tenhle můj současný je asi opravdu první, který v době říje mě nedává najevo, že ve stádě nemám co dělat.

Se svejma beranama mám zkušenost, že po pár letech začnou bejt agresivní i když se k nim člověk chová asertivně, nehladí je, nekrmí je z ruky, prostě na ně kašle. Ten můj má teď tak 120kg a pokud bych ho potřeboval odchytit, tak na volno si troufnu, ale jen co by byl v boxu tak tam radši nepolezu, tam není dost místa na nějaké naše manévry a měl by navrch. Dotace na plemeníky jsou myslím dost vysoké na to abych nebrečel, že ho co 2 roky měním a kupuju dalšího mladého. Starej se prodat dá a i s informací že je agresivní, ale ono 3 leté maso z berana není vůbec špatné a je ho fakt velikánská hromada.
Pokud chcete neagresivní berany chovejte OD za 17 let jsme měli x beranů z x linií a agresivní nebyl ani jeden jediný, ke všem chodily i naše malé děti taky úplně bez problémů, jinak v plemenářské literatuře se uvádí že agresivita beranů je silně dědivá vlastnost, takže se toho asi úplně zbavit nedá, možná jen nějak omezit a nebo šup do mrazáku, ale já s tím opravdu nemám žádnou zkušenost OD jsou mazlíci k pohledání ML.

Mě se dokonce stalo, že jsem měla v kontaktním stádě u školky skopce, od "narození" - byl to od začátku naprostý asociál. Pokud jsem přeháněla, ani se nedržel stáda a byly s ním jen problémy, každopádně k dětem byl jak plyšovej - stál a nechal si dělat úplně všechno (sahat na rohy, což většinou ostatní se cukají, že to nemají rádi, prohrabávat si vlnu, atp.). Samozřejmě pod dohledem dospělých, aby se neděly nějaké nepřístojnosti a neubližovalo se mu. A nechodilo se k němu často - jen tak nějkolikrát do roka.
Na začátku letošního šk.roku se šla děcka ze školky podívat do ohrady přivítat se se zvířaty a k mému překvapení tenhle jako obvykle stál a držel, ale aniž by se mu cokoli stalo (a měl volnou únikovou cestu), opakovaně rohy drknul do jednoho dítěte, které bylo nejblíž. Cíleně, nepěkně. Tak jsem mu dala ultimátum, že jestli to udělá ještě jednou, jde. Mno... po klobásách se jen zaprášilo
Proste berani trkaji... a jedine co muzete delat je pri prodeji informovat kupujiciho... to je fer... cenu to ale nesnizi... proc zvlast u plemeniku... proste s tim pocitat... berana vybavit obojkem a karabinou a vzdy jeste nez k nemu vlezete do vybehu pokud je naucen nechat se chytit na pamlsku... ho pekne cvaknout... no a pokud mate nejakeho pitomce co se necha zahnat tak staci neotacet se k nemu zady a pro jistotu se vybavit nejakym klackem...

lilo
napsal(a):
Proste berani trkaji... a jedine co muzete delat je pri prodeji informovat kupujiciho... to je fer... cenu to ale nesnizi... proc zvlast u plemeniku... proste s tim pocitat... berana vybavit obojkem a karabinou a vzdy jeste nez k nemu vlezete do vybehu pokud je naucen nechat se chytit na pamlsku... ho pekne cvaknout... no a pokud mate nejakeho pitomce co se necha zahnat tak staci neotacet se k nemu zady a pro jistotu se vybavit nejakym klackem...
Co klackem, ale radši beru elektrickej bič. Klackem mu můžu nechtěně ublížit nějakou špatnou dobře mířenou ranou, ale elektrickej bič co má 15000V ho pěkně štípne kamkoliv i přes vlnu a přitom neublíží a má pak ze mě sakra respekt.
Bekkky

XXX.XXX.252.201
Všem zúčastněným děkuju za názory. Tohle téma jsem nadhodila protože mám dojem, že u nás se při uchovnění a pak i při připouštění celkem málo hledí na povahové vlastnosti. Jsme malá země a plemen je zde stejně jako v jiných větších státech a logicky je méně chovných linií. A tak nežádoucí vlastnosti snadno postihnout celé chovy. Prostě si myslím, že v tomhle máme velké rezervy...
Omlouvám se všem, kteří při výběru chovných jedinců postupují zodpovědně a pečlivě.

Bekkky: jak chceš u půl ročního spratka řešit povahové vlastnosti? Můj beran vznikl z inseminace české matky francouzskou zkumavkou... Co u takového zvířete v tomhle věku asi tak můžu řešit? Ano koupím ho, nechám ho u mě rok růst a pak se rozhodnu, jestli ho pustím na nějaké ovce.
Podle mě tu je mnohem vážnější problém a to ten, že plemeníci před bonitací se mnohdy nekrmí jak přežvýkavci, ale jak prasata všelijakym příkrmem, granulema, starterama a když si ho pak člověk koupí a šoupne ho na pastvu tak se diví, že beran přestane růst a naopak chudne. Měli by to být jedinci co maj dobré růstové schopnosti i na obyčejné pastvě. Další věcí je to, že ti co produkují plemenný materiál by podle mě měli hlásit, kdy dali berana do stáda, na kdy je plánované bahnění a plemenáři když by měli za 5 měsíců cestu okolo, tak by se mohli mít šanci podívat, zda se jim to nebahní náhodou už o 2 týdny dřív, aby se nadalo podvádět s váhou ve 100 dnech věku. Ano věřte tomu, že se porody častokrát hlásí o nějaké dny pozdějc, aby jim ty váhy ve 100 dnech vycházely líp. A pak tu máme ještě porodní váhy. Jo ono je rozdíl, jestli se mi tu narodí 2kg jehně a nebo hovádko co má k 8kg a bylo by dobré to do výpočtů zahrnovat. Ale to už bych toho chtěl moc.
Další věc by mohla být jak je zvíře odolné proti parazitům, protože jak to je s rezistencí všichni víme, odolnost proti parazitům se určitě částečně dědí a i takhle by to chtělo posilovat chovy. To jsem ale už v říši snů, to si může dělat každý doma sám, ale prosadit to do nějakého komplexního systému plemenitby je asi zatím nereálné.

Kubo, jdi si dát panáka a zas bude dobře... tohle rozčilování k Tobě nesedí
Každý si ten "chov" zkrátka představuje jinak a to, že někteří vykrmují svoje skopové vepře, se mi taky nelíbí, ale tak holt se snažím vybírat od osvědčených chovatelů, kteří to nedělají - abych pak nemusela učit zvíře na louce žrát trávu... To asi nikdo nemá šanci ohlídat... pokud se dějí věci i tak, že prý někteří šlechtitelé kontrolují svěřené chovatele pouze "na papíře" a ani k nim nezajedou, pak to, že někdo čachruje s věkem, je ještě poměrně nepodstatné...
napsal(a):
Kubo, jdi si dát panáka a zas bude dobře... tohle rozčilování k Tobě nesedí
Každý si ten "chov" zkrátka představuje jinak a to, že někteří vykrmují svoje skopové vepře, se mi taky nelíbí, ale tak holt se snažím vybírat od osvědčených chovatelů, kteří to nedělají - abych pak nemusela učit zvíře na louce žrát trávu... To asi nikdo nemá šanci ohlídat... pokud se dějí věci i tak, že prý někteří šlechtitelé kontrolují svěřené chovatele pouze "na papíře" a ani k nim nezajedou, pak to, že někdo čachruje s věkem, je ještě poměrně nepodstatné...

Hhippie: Máš naprostou pravdu
Bekkky

XXX.XXX.252.201
No, konečně se tu probírají ty důležité otázky... Vím, že v tomto kontextu je povaha téměř podružná... ale přesto musím říct, že drzý až zlý beran je naše specialita. K ostatním výsledkům pečlivé plemenářske práce: zažila jsem uchovněneho rok a půl starého berana, který stál půl roku 50 metrů od stáda, nebyl schopen stádo následovat, natož se začlenit a žral převážně granule. No a pak se jednou ztratil v lese. Asi tušil, že se chystá chovný guláš...
napsal(a):
Bekkky: jak chceš u půl ročního spratka řešit povahové vlastnosti? Můj beran vznikl z inseminace české matky francouzskou zkumavkou... Co u takového zvířete v tomhle věku asi tak můžu řešit? Ano koupím ho, nechám ho u mě rok růst a pak se rozhodnu, jestli ho pustím na nějaké ovce.
Podle mě tu je mnohem vážnější problém a to ten, že plemeníci před bonitací se mnohdy nekrmí jak přežvýkavci, ale jak prasata všelijakym příkrmem, granulema, starterama a když si ho pak člověk koupí a šoupne ho na pastvu tak se diví, že beran přestane růst a naopak chudne. Měli by to být jedinci co maj dobré růstové schopnosti i na obyčejné pastvě. Další věcí je to, že ti co produkují plemenný materiál by podle mě měli hlásit, kdy dali berana do stáda, na kdy je plánované bahnění a plemenáři když by měli za 5 měsíců cestu okolo, tak by se mohli mít šanci podívat, zda se jim to nebahní náhodou už o 2 týdny dřív, aby se nadalo podvádět s váhou ve 100 dnech věku. Ano věřte tomu, že se porody častokrát hlásí o nějaké dny pozdějc, aby jim ty váhy ve 100 dnech vycházely líp. A pak tu máme ještě porodní váhy. Jo ono je rozdíl, jestli se mi tu narodí 2kg jehně a nebo hovádko co má k 8kg a bylo by dobré to do výpočtů zahrnovat. Ale to už bych toho chtěl moc.
Další věc by mohla být jak je zvíře odolné proti parazitům, protože jak to je s rezistencí všichni víme, odolnost proti parazitům se určitě částečně dědí a i takhle by to chtělo posilovat chovy. To jsem ale už v říši snů, to si může dělat každý doma sám, ale prosadit to do nějakého komplexního systému plemenitby je asi zatím nereálné.
Pokud vím tak na odolnost proti parazitům šlechtí berany třeba v Anglii používáním těchto beranů se odolnost následně postupně přenáší na celé stádo, spočítali si že to vyjde daleko levněji než pořád používat drahá odčervovadla nehledě na to že ty jedy pak kolikrát končí v mase na talíři, i když dodržíte ochrannou lhůtu (zrovna nedávno jsme se se známým bavili o ochranných lhůtách na mléko a on měl léky v mléce u vyléčené krávy ještě 3týdny po ochranné lhůtě), jinak komplexní systém plemenitby si myslím v Čechách bohužel nemůže nikdy fungovat z jednoho jednoduchého důvodu, a to protože češi mezi sebou neumí spolupracovat a je to škoda, to bohužel ale začíná už na základní škole, tady je každý sólista kdežto jinde už na základních školách nesedí děti v lavicích ale kolem stolků v "týmu" a učí se od mala "spolupracovat" což si následně odnáší do života, ML.

profesor1
napsal(a):
Zákon přírody o přežití - přežívají ti nejsilnější.
Šlechtíme a šlechtíme a pak se divíme a divíme...
Hipíííí, ... "po klobáskách se jen zaprášilo"...., tak že platí, že všechno špatné je na něco dobré .
Ano profesore, šlechtíme, šlechtíme, ale ono to jde právě špatným směrem. Když si tady vezmu kozí kříženky co tu chovaj babky už desítky let, nic nikdo neodčervuje, dojej jim jak krávy jen tak z trávy, vždycky se to připouštělo nějakým kozlem co za něco stál a vzhledem k tomu, že tu prostě přežily vždy jen odolná zvířata, tak ty kozy jsou prostě léty vyselektované dobré kusy po dobrých kusech. No a teď na to hoď plemeníka, kde nikoho nezajímá nějaká odolnost, nějaká schopnost poradit si s parazitama ale je to jen o číslech, kolik dojila jeho matka a jestli náhodou nemá trochu křivý zuby... Je uplně jedno jestli matka plemeníka žila ve vydezinfikované stáji, krmená šťavnatýma senážema bez přítomnosti parazitů a dopovaná byla vysokoenergetickýma granulema aby toho nadojila uplně co nejvíc. Ano její vyprodukovaný plemeník bude mít na popu krásný čísla, ale takové zvíře když pustíš na takovéhle zdejší kozy, tak ti pujde chov akorát do háje. A zase se rozčiluju... Hhippie měla pravdu, už mlčím, radši si jdu dát panáka
Jen bych to teda shrnul do jedné věty a to: Nechápu proč se musí připouštět plemeníkama, kteří jsou šlechtěni pro užitkovost, když mi jde v chovu spíš o odolnost jedince.
Už jsem se k plemným beranům vyjadřoval a zanadával si. Taky jsem psal že se stačí podívat co na trzích berani kadí, nebo taky že jsem berana musel učit pást se. Producentům jde jen o to je prodat. Nikdy se nikdo nezajímal jak jsem s ním spokojený a co se po něm narodí. Proto si na odolnost selektuji ovce a berana musím minimálně dva roky přetrpět.
Rozčiluji se taky, hlavně když za takového berana musím zaplatit 8 a víc tisíc. Nezajímá mě že se mě to dotací na krmné dny vrátí. Jde mě o princip. Musím mít plemeníka, dobře, ale proč musím platit tolik za brojlera, u kterého často první rok jen trnu jestli přežije.
profesor1
napsal(a):
Už jsem se k plemným beranům vyjadřoval a zanadával si. Taky jsem psal že se stačí podívat co na trzích berani kadí, nebo taky že jsem berana musel učit pást se. Producentům jde jen o to je prodat. Nikdy se nikdo nezajímal jak jsem s ním spokojený a co se po něm narodí. Proto si na odolnost selektuji ovce a berana musím minimálně dva roky přetrpět.
Rozčiluji se taky, hlavně když za takového berana musím zaplatit 8 a víc tisíc. Nezajímá mě že se mě to dotací na krmné dny vrátí. Jde mě o princip. Musím mít plemeníka, dobře, ale proč musím platit tolik za brojlera, u kterého často první rok jen trnu jestli přežije.
Všichni producenti beranů brojlery určitě neprodukují, nejlepší je zajet se podívat přímo do chovu ze kterého chcete berana koupit a 8000 za berana se platilo už před 20ti lety takže dnešní cena by měla být za všechny ty starosti kolem už taky někde jinde vždyť se podívejte kolem jak za tu dobu všechno podražilo nám třebas letos vyšel ze 40ti ovcí jediný plemeník ale zase je to výjimečné zvíře, takže ono to ve finále žádné terno není jak si každý myslí, zdaleka ne každý beran může být plemeníkem, třeba na slovensku žádné dotace neberou a berani stojí běžně okolo 20000, zdejší problém je hlavně v tom že prakticky všichni se za každou cenu snaží na plemeníkovi ušetřit a dopadne to potom tak že nejlepší zvířata míří do zahraničí a to včetně matek, takovým způsobem se místní chovy nemají šanci zlepšovat, šlechtitelský program určují kluby jednotlivých plemen takže pokud chovatelé chtějí šlechtit na odolnost proti parazitům musejí si to přes svůj klub protlačit do programu jinak se nic nezmění, ML.
Dobře tak jinak.
....... Rozčiluji se taky, hlavně když za takového berana musím zaplatit 15 a víc tisíc. Nezajímá mě že se mě to dotací na krmné dny vrátí. Jde mě o princip. Musím mít plemeníka, dobře, ale proč musím platit tolik za brojlera, u kterého často první rok jen trnu jestli přežije........
Už jste pochopil o co mě jde?
Nemám nic proti plemenitbě, je důležitá ale........
Zase je zvláštní, že ze 40 zvířat je jen jeden schopný.
Neříkám, že se to musí každoročně hemžit mladými plemeníky,
neříkám, že je to jednoduché.
Ale vím, že stádo by mělo být vyrovnané a ani ten nejhorší kus
by neměl být až příliš špatný, jestli jsem to napsal pochopitelně.
Páč úroveň potomků nezajišťuje pouze otec, ten si nese svou
historii, své okolí, a ta/to by měla/o být co nej nejlepší.
(tím netvrdím, že někteří nedělají to nejlepší, co mohou/umí)
Hlavně ale nevíme, kdo z rodičů způsobuje přenos případné
dědičné agresivity. Je to otec? Co když je skrytým přenašečem matka?
Za těch pár let, co jsem měl Ouessant, jsem vypozoroval,
že trkání je spíš vlastností naučenou, než predisponovanou.
napsal(a):
Ano profesore, šlechtíme, šlechtíme, ale ono to jde právě špatným směrem. Když si tady vezmu kozí kříženky co tu chovaj babky už desítky let, nic nikdo neodčervuje, dojej jim jak krávy jen tak z trávy, vždycky se to připouštělo nějakým kozlem co za něco stál a vzhledem k tomu, že tu prostě přežily vždy jen odolná zvířata, tak ty kozy jsou prostě léty vyselektované dobré kusy po dobrých kusech. No a teď na to hoď plemeníka, kde nikoho nezajímá nějaká odolnost, nějaká schopnost poradit si s parazitama ale je to jen o číslech, kolik dojila jeho matka a jestli náhodou nemá trochu křivý zuby... Je uplně jedno jestli matka plemeníka žila ve vydezinfikované stáji, krmená šťavnatýma senážema bez přítomnosti parazitů a dopovaná byla vysokoenergetickýma granulema aby toho nadojila uplně co nejvíc. Ano její vyprodukovaný plemeník bude mít na popu krásný čísla, ale takové zvíře když pustíš na takovéhle zdejší kozy, tak ti pujde chov akorát do háje. A zase se rozčiluju... Hhippie měla pravdu, už mlčím, radši si jdu dát panáka
Jen bych to teda shrnul do jedné věty a to: Nechápu proč se musí připouštět plemeníkama, kteří jsou šlechtěni pro užitkovost, když mi jde v chovu spíš o odolnost jedince.
Začnu od konce Vašeho příspěvku. Vy Kubo jste v kontrole užitkovosti s tuším
AN kozama. Proč děláte kontrolu užitkovosti ? Asi pro to, aby jste odchovával
plemenné kozly a kozy, jako všichni v kontrole, následně kvůli financím.
Jak se snažíte šlechtit na odolnost vůči parazitům ? aby jste mohl prodávat
odolnější kozlíky, kozičky dalším chovatelům. Nechápete proč se musí připouštět
plemeníkama šlechtěnýma pro užitkovost ? Přemýšlejte.
A k těm babkám, co chovaj kříženky desítky let a neodčervují a dojí jak krávy.
Ty babky chovají svou kozu, možná dvě, desítky let v chlívku, žádné jiné
nenakupují, odchov ze svého. Nepřipouštělo se nějakým kozlem, co za něco
stál, ( někdo to tak možná řešil ), ale i za minulého režimu se připouštělo
kozlama z kontroly užitkovosti, ( veřejní plemeníci, kteří byli přidělováni
plemenářským svazem, většinou pro několik obcí.)
S kontrolou užitkovosti se Kubo začínalo ( v plenkách) již od roku 1928, a to
tím, že se zdejší kozy všeho druhu a zbarvení začaly zušlechťovat Sánskými
kozly. Šlechtilo se vždy pro vyšší užitkovost i pro exteriér. U všech hospodářských
zvířat.
Vy, co kritizujete chovatele plemenných beranů a kozlů, sníte o plemenících
kteří přenášejí odolnost proti parazitům, doporučuji : vstupte do kontroly užitkovosti
a podilejte se na takovém šlechtění a nečekejte až vám takového berana někdo
odchová ( za hubičku) aby jste nemuseli tolik bojovat s parazity drahými léky.
A teď si jdu dát panáka, abych po tom rozčílení dřív usnula.
lesakm
napsal(a):
Všichni producenti beranů brojlery určitě neprodukují, nejlepší je zajet se podívat přímo do chovu ze kterého chcete berana koupit a 8000 za berana se platilo už před 20ti lety takže dnešní cena by měla být za všechny ty starosti kolem už taky někde jinde vždyť se podívejte kolem jak za tu dobu všechno podražilo nám třebas letos vyšel ze 40ti ovcí jediný plemeník ale zase je to výjimečné zvíře, takže ono to ve finále žádné terno není jak si každý myslí, zdaleka ne každý beran může být plemeníkem, třeba na slovensku žádné dotace neberou a berani stojí běžně okolo 20000, zdejší problém je hlavně v tom že prakticky všichni se za každou cenu snaží na plemeníkovi ušetřit a dopadne to potom tak že nejlepší zvířata míří do zahraničí a to včetně matek, takovým způsobem se místní chovy nemají šanci zlepšovat, šlechtitelský program určují kluby jednotlivých plemen takže pokud chovatelé chtějí šlechtit na odolnost proti parazitům musejí si to přes svůj klub protlačit do programu jinak se nic nezmění, ML.
Tak to jste teda břídil. Jenom jednoho. Vím o chovu, kde se narodilo 10 beránků a 8 jich je uchovněno.Kdyby to takhle dělaly i velké chovy, kde se jich narodí i víc než 200. Tak by na všechny plemeníky stačil jediný chov.
Já vím o jednom, kterému se narodilo 8 jedináčků a z toho uchovnil 4 z dvojčat (ne-li všech 8 z dvojčat)
Vím že už se to nedá, nebo neměloby se to dát, ale dříve běžná praxe. Nechci všechny chovatele házet do jednoho pytle, jenže jsem nucen kupovat drahého berana, který je často nekvalitní, tak že z mého pohledu 6x předražený, aniž bych takového potřeboval, protože neprodávám chovný materiál.
Opakuji - nemám nic proti šlechtění a pod., ale za ty prachy chci kvalitu. Uvědomte si že za ovci dám dejme tomu 2tis., vyberu si ji sám a rodí mě 8 let, A za berana dám 15 tisíc a po třech letech jdu pro nového. Ano krmné dny...blá, blá blá. Ale bát se první rok jestli přežije, případně kvalita potomků......
Jdu si dát panáka. Lepší jedna po ránu, než celý den nic

pajca
napsal(a):
kozly. Šlechtilo se vždy pro vyšší užitkovost i pro exteriér. U všech hospodářských
zvířat.
kteří přenášejí odolnost proti parazitům, doporučuji : vstupte do kontroly užitkovosti
Hned po ránu se mám rozčilovat? Holt si jdu dát taky panáka. Ta diskuze z nás asi udělá alkoholiky. Vezmu to hezky popořadě.
Tak Pajco za prvé. Jsem už fakt docela alergickej na to tvoje "aby jste" to fakt nevíš že se píše "abyste" Hyperkorektnost je hned dokonce chyba na druhou. Trhá mi to oči a uši.
Ale zpět k příspěvku: Ne nechovám AN kozy, nebo teda ještě tu asi 3 mám, ale ty teď nejspíš půjdou do salámu. Byly to naprosto neodolné zvířata, nezvládaly můj systém chovu a tak jsem se zaměřil na chov hnědých koz kterých mám asi 20 a pak mám nějaké kříženky právě posbírané tady z okolí. Letos jsem kozí KU vynechal.
Jak to bylo s obecníma kozlama vím a určitě se tu s nima dřív taky připouštělo, ale posledních 30 - 40 let to tu už zkrátka tak nefunguje.
A já tu plemenitbu kritizuju právě proto, že jsem s ovcema v KU a právě to tu selektuju podle toho, aby to mělo dobrou užitkovost a aby to bylo odolný. O super čísla se nesnažím, dá se říct že mám asi podprůměrnej chov, protože moje jehňata nemaj ve 100 dnech 40kg. Nedám tomu zrnko šrotu, vše to je jen na pastvě. Dobré kusy si nechávám a vybírám z nich výborné kusy, který tu nakonec opravdu zůstanou. Když někdo projeví známky začervení tak to léčim kudlou a třeba i proto mi tu z odchovu do chovu zůstanou letos jen 2 jehnice a to jsem tu měl 60 jehňat. Plemeníky nedělám, protože nejdřív by se dali bonitovat v listopadu a to už tu není žádnej NT a držet je přes zimu odděleně od ostatních a čekat na NT do jara? Na to se můžu vybodnout. V mase se daj zpeněžit taky dobře. Konrád mi za tuhle mojí velkou selekci docela nadává, že bych toho měl do chovu nechávat víc a chce abych dělal plemeníky ale jen co příjde na to, že bych si zaplatil klasifikaci ve stáji tak začne couvat. Beztak je v listopadu už pozdě na prodej a pokud by někdo opravdu chtěl plemeníka ode mne, tak si bo může na podzim vzít, přes zimu se o něj postarat a na jaře si ho nechat obonitovat. Takže ano Pajco nadávám protože to dělám tak jak mi to příjde správné, snažím se podílet na tom, aby chov někam směřoval a tak vlastně nevím co proti mně máš a čim jsem tě rozčílil.

Kostey ja se ti divim ze se cilis :) Copak musis pripoustet papirakama? Jak se to rika, narodit se muzes, umrit musis. Jestli jses v KU byla to tvoje volba a urcite jsi vedel do ceho jdes. Jses na horach, muzes se pustit do rebelie a selektit na odolnost, tvrdost, pudy...

Mastnacek: Nemusím, ale měl bych připouštět plemeníkama a když už se snažím o papírová odolná zvířata, tak bych ale chtěl abych nebyl sám a já fakt nevím kde sehnat berana co by byl selektován podle způsobu výše popsaného. Chovám texly a zatím teda beru berany od Vávry, kterej se s tím moc nepiplá, jeho žena to tam taky léčí kudlou a má dost velké stádo na to, že se tam dá vybrat z těch co prostě rostou dobře aniž by se krmili jak prasata. Jo cena je nějakých 15tis bez DPH za půlročního blbečka, což není uplně málo, ale takového tu mám rok jen tak bez skoku a pak 2 roky skáče. Dotace pokryjou pořizovací cenu a jeho krmení pokryje pak maso při porážce, takže cena je vlastně ok, ale pořád tam není systém chovu takový jak by se to mně sobecky líbilo. Nechápu, proč musí berany určené na aukci preventivně plošně odčervovat co 2 měsíce.

Kubo, a to dokazují jak? (poslední věta).

napsal(a):
Kubo, a to dokazují jak? (poslední věta).
Promiň co jak dokazují? Poslední věta z posledního příspěvku, to že odčervují? to se nijak u nás nedokazuje. Ale Vávra to měl dřív na stránkách a i mi to bylo jeho ženou řečeno když jsem si tam byl posledně vyzvednout plemeníka. V zahraničí, třeba v Autrálii máš při koupi plemeníka taky seznam toho kdy, jak a čím byl odčervován a čím méně toho do něj bylo nacpáno tak tim líp. Už si taky uvědomují že odčervováky nejsou všespasitelné a že je lepší selekce odolných kusů.

napsal(a):
Mastnacek: Nemusím, ale měl bych připouštět plemeníkama a když už se snažím o papírová odolná zvířata, tak bych ale chtěl abych nebyl sám a já fakt nevím kde sehnat berana co by byl selektován podle způsobu výše popsaného. Chovám texly a zatím teda beru berany od Vávry, kterej se s tím moc nepiplá, jeho žena to tam taky léčí kudlou a má dost velké stádo na to, že se tam dá vybrat z těch co prostě rostou dobře aniž by se krmili jak prasata. Jo cena je nějakých 15tis bez DPH za půlročního blbečka, což není uplně málo, ale takového tu mám rok jen tak bez skoku a pak 2 roky skáče. Dotace pokryjou pořizovací cenu a jeho krmení pokryje pak maso při porážce, takže cena je vlastně ok, ale pořád tam není systém chovu takový jak by se to mně sobecky líbilo. Nechápu, proč musí berany určené na aukci preventivně plošně odčervovat co 2 měsíce.
Nedavno jsem se tady poptaval kdo by sel do "slechteni" krizencu ala Waiti Paikiti romney, texly, suffolky.

Jo máš pravdu, má tam být něco jako "Byla to naprosto neodolná zvířata", sypu si popel na hlavu, omlouvám se, nějak mi to tam uteklo, buď píšu nespisovně a špatně všechna slova ve větě, ale kombinovat slang se spisovností v jedné větě nejde. Málokdy si po sobě příspěvky čtu. Nicméně to pořád není hyperkorektnost.

Honzo, nechtěla jsem na to reagovat, ale taky mě nadzvedlo, že se navezl do češtiny Pajcy a v následujícím komentu má nejen špatně vyskloňováno. Většinou chybí interpunkce. Někdy jsou i hrubky. Ale o tom přeci tyhle diskuse nejsou. Gramatika občas uteče nám všem.
Každopádně by bylo dobré respektovat, že pokud nejsem opravdu lingvista/češtinář, kterému se jen málokdy stane, že by se přepsal, tak radši neupozorňovat na nedostatky v textu ostatní pisatele..
Peace
Já považuju češtinu za svou vášeň, přesto se snažím v neformálních diskuzích udržet a nekomentovat chyby. Nicméně někdy nelze ani textu porozumět. Pak je dilema, jestli se ptát, co vlastně autor zamýšlel, nebo mlčet, neb odpovědět na zadání prostě nelze pro nesrozumitelnost.
I když jsou slova, u kterých se mi otevírá kudla v kapse, třeba podpadky, štěňe, vývyn a podobné perly obvykle vedou k tomu, že příspěvek nedočtu. Moje oční nervy to zkrátka nedají.
pajca
napsal(a):
zvířat.
Znám pár chovatelů z okolí (50 km) co se šlechtěním sekli kvůli nákladům a minimálnímu zisku protože nemohou prodat odchov za adekvátní cenu
podívejte se do inzerce, každý si chválí to svoje, všechno nejlépe do chovu, některé eko kousky vypadají jako nepovedené žrádlo pro psy (kozy) a to vše za pár stovek
u chovatelů už jsem byl a nikdo mě tam zpět nedostane
neznám nikoho kdo by se do KU, POP hrnul i po tom co si zjistil co a jak
čistá plemenitba má cenu udržení genetické informace pro další křížení
na výkon jsou kříženky kde brakování nestojí moc peněz
mám kříženky, držím si linii po matce a kozla při výměně poctivě vybírám, PHM je většinou největší položkou ceny nového kousku (mám velkou spotřebu)
na panáka jsem vždycky když někdo vytáhne tři stovky za půlročka a myslí si že si před ním sednu na zadek s tím že se zadarmo napasou tak co bych nechtěl, vždyť v inzerci jsou super dojky za tícku
jinak se s Vámi dá souhlasit
tak hurá na panáka.

Dad: Letos jsem prvním rokem v KU. Protože mě "přemluvili" lidi z klubu. To plemeno už mám pár let. Ale protože mám omezené možnosti pastvy, tak jsem se do žádného chovu nehrnula (dělám tov malém). Dokud jsem prodávala bezpapírové za půlku ceny, ještě se něco do chovu prodalo. Letos, přestože jsem na podzim nakonec zlevnila z v klubu domluvené jednotné ceny, kvůli tomu, že nejsou na letošní připouštění, mi tu jehnice zůstaly. Zatím z nich můžu rozšířit chov - sice to nejsou žádné údernice, spíš průměr, ale vím, že do příštího roku dorostou a budou pěkné, mohutné - rodiče ER, EA. Taky vím, že jen menší procento se už rodí velké a taky nadprůměrně roste.
Každopádně příští rok, pokud to dopadne stejně, už budu muset porážet i jehnice (s nárokem na PoP). A za ta leta vím, že z dobrých rodičů při průměrném managementu padají dobrá zvířata. Tedy škoda to porážet na maso, když za plem.materiál by mohlo být dvakrát tolik... takže - pokud se nadále bude špatně prodávat něco, s čím je víc práce (širší evidence, organizace kolem návštěv šlechtitele, odběry krví, atp.), tak samozřejmě zase zruším KU a budu vesele "množit" na těch samých kvalitních kusech, ale nenervovat se tím, že není zájem a odbyt a že jehnice, nad kterými se rozplývá šlechtitel, jdou do mrazáku.

PS: Ten panák je dobrý nápad. Snad ve "skladu" najdu něco dobrého pitného

napsal(a):
Dad: Letos jsem prvním rokem v KU. Protože mě "přemluvili" lidi z klubu. To plemeno už mám pár let. Ale protože mám omezené možnosti pastvy, tak jsem se do žádného chovu nehrnula (dělám tov malém). Dokud jsem prodávala bezpapírové za půlku ceny, ještě se něco do chovu prodalo. Letos, přestože jsem na podzim nakonec zlevnila z v klubu domluvené jednotné ceny, kvůli tomu, že nejsou na letošní připouštění, mi tu jehnice zůstaly. Zatím z nich můžu rozšířit chov - sice to nejsou žádné údernice, spíš průměr, ale vím, že do příštího roku dorostou a budou pěkné, mohutné - rodiče ER, EA. Taky vím, že jen menší procento se už rodí velké a taky nadprůměrně roste.
Každopádně příští rok, pokud to dopadne stejně, už budu muset porážet i jehnice (s nárokem na PoP). A za ta leta vím, že z dobrých rodičů při průměrném managementu padají dobrá zvířata. Tedy škoda to porážet na maso, když za plem.materiál by mohlo být dvakrát tolik... takže - pokud se nadále bude špatně prodávat něco, s čím je víc práce (širší evidence, organizace kolem návštěv šlechtitele, odběry krví, atp.), tak samozřejmě zase zruším KU a budu vesele "množit" na těch samých kvalitních kusech, ale nenervovat se tím, že není zájem a odbyt a že jehnice, nad kterými se rozplývá šlechtitel, jdou do mrazáku.
Narazilas na mantinely...cr je malej trh. Do nekonecna nebude velka poptavka na zvirata do chovu... na to uz ale nejspis kazdej prisel, neni to tak? Je potreba naucit lidi žr... jist skopovy, jehneci.).
napsal(a):
Je to 2 roky co mě tady zústalo asi 12 jehnic, které jsem odmítla dát, po bouřlivé debatě s manželem, na jatka. Další rok jsem je všechny prodala a kdyby jich doma bylo víc prodala bych je taky. Ono to je taková nárazovka. Dlouho žádný zájemce až je z toho člověk otrávený a když se pak prodá, tak hned pookřeje. Letos mě tu zústala jedna chudinka malá odstrkovaná z trojčat, jinak je všechno pryč a už mám poptávku na jaro. Ale radovat se budu až pojedou k novému majiteli.

Jj, ono je to i o tom, že když si člověk udělá nějaké jméno, nebo reklamu, tak že se taky líp prodává. Mě nevyšlo (a taky na to nejsem vybavená) se podívat zatím na žádnou výstavu... tam když člověk vystaví kolekci, tak se taky někdo chytne. A jeden řekne druhýmu a už to jede. Tak snad příští rok. Problém je v přepravě. Pořád se nemůžeme dokopat nechat udělat na vlečňák plachtovou nástavbu.
Tak všem nováčkům v KU přeji hodně začátečnického štěstí
jméno si uděláte jen kvalitním odchovem
moje zvířata se potencionálním zájemcům dost zamlouvají, ale jen do doby než se zváží a vypočte se cena , to je pak keců, že kdyby to věděli tak nepřijedou , přitom mám vše v inzerci napsané, poslední leta jezdí snad jen samí vymetači levných koupí, těch pomluv co si pak vyslechnu
ještě, že jsme velká rodina, nic se nezkazí
přezdívka
napsal(a):
Tak to jste teda břídil. Jenom jednoho. Vím o chovu, kde se narodilo 10 beránků a 8 jich je uchovněno.Kdyby to takhle dělaly i velké chovy, kde se jich narodí i víc než 200. Tak by na všechny plemeníky stačil jediný chov.
Tak to jsem fakt asi ten břídil , a nebo to bude tím že jim nedávám ty granule asi... každý rok to je jinak, podle počasí a taky podle toho jak se zrovna v ostatních chovech krmí, my máme ovce hlavně na to aby nám sežraly trávu, tak je přece nebudu krmit něčím jiným a když tomu do těch 100dní kdy přijede šlechtitel na vážení a ultrazvuk nic navíc nedáte tak po porovnání s těmi ostatními co fedrují to tak prostě počítač vyplivne, ale abych dělal beránky za cenu toho že je budu ládovat bůhví čím ( protože nikdy nemáte šanci zjistit co do těch granulí namíchají) tak za to mi to nestojí, sice máme beránků pár ale jsou alespoň "praví" přežvýkavci, oveny nepovažuju za prasata která se ládují vším možným a potom přibírají kilo za den, nikomu to nenutím je to prostě každýho věc, s pozdravem ML.

ML: Milý ML, ne každý má ovce jen pouze na to, aby mu spásaly. My třeba máme ovce proto, protože se nám chov oveček zalíbil a máme z nich užitek v mase, které víme, jakou má kvalitu, protože si vše kolem nich zařizujeme osobně. Každopádně v našem kraji je třeba zeleně nedostatek, takže my naopak musíme hodně přemýšlet, kolik ovcí na sezonu necháme, aby měly dostatek...
Příkrm jsem zkoušela jednu sezonu v období březosti a nevyhovoval, takže se snažím pouze přes pastevní sezonu pást na dostatečných plochách, udržovat zvěř v dobré kondici a na zimu sehnat co nejkvalitnější seno, aby měly z čeho prosperovat... taky jsem si ale vědoma toho, co říkal třeba i Kuba (Kostey), že prostě moje jehňata nebudou mít ve 100 dnech 38 kg...ale já se po tom nepachtím, takže se z toho nehroutím
profesor1
napsal(a):
Já vím o jednom, kterému se narodilo 8 jedináčků a z toho uchovnil 4 z dvojčat (ne-li všech 8 z dvojčat)
Vím že už se to nedá, nebo neměloby se to dát, ale dříve běžná praxe. Nechci všechny chovatele házet do jednoho pytle, jenže jsem nucen kupovat drahého berana, který je často nekvalitní, tak že z mého pohledu 6x předražený, aniž bych takového potřeboval, protože neprodávám chovný materiál.
Opakuji - nemám nic proti šlechtění a pod., ale za ty prachy chci kvalitu. Uvědomte si že za ovci dám dejme tomu 2tis., vyberu si ji sám a rodí mě 8 let, A za berana dám 15 tisíc a po třech letech jdu pro nového. Ano krmné dny...blá, blá blá. Ale bát se první rok jestli přežije, případně kvalita potomků......
Jdu si dát panáka. Lepší jedna po ránu, než celý den nic
A to opravdu máte berany u kterých se bojíte že nepřežijí první rok? Já zrovna nedávno koukal na internetu na beránka který pochází od nás je mu teď 9 nebo možná už 10let a je jak se zdá pořád v dobré kondici, " zřejmě dobrej oddíl no ", jinak by mě zajímalo jestli se můžu zeptat kam jezdíte pro berany za 15000 u nás jsme ještě nikdy žádného i když měli někteří výslednou ER za víc jak za 8mičku nikdy neprodali, tak jsem si myslel že bych příští rok třebas vyrazil tam k vám za lepšími cenovkami...ML. PS jinak cenu berana nelze srovnávat s cenou ovce beran je a bude vždycky "půl stáda" a taky stádo nejrychleji geneticky změní takže se na něm nemá vůbec šetřit,
jedna ovce vám stádo nezmění prakticky vůbec, tedy pokud nemáte jen dvě, zato beran podstatně, proto by taky opravdu vyplatilo šlechtit je na odolnost parazitům, jenže to by to někdo muset potlačit na svazu aby se z toho stal šlechtitelský program stejně jako to mají v Anglii což se mi osobně jeví případě našeho Schoku jako nereálné bohužel...ML.
napsal(a):
ML: Milý ML, ne každý má ovce jen pouze na to, aby mu spásaly. My třeba máme ovce proto, protože se nám chov oveček zalíbil a máme z nich užitek v mase, které víme, jakou má kvalitu, protože si vše kolem nich zařizujeme osobně. Každopádně v našem kraji je třeba zeleně nedostatek, takže my naopak musíme hodně přemýšlet, kolik ovcí na sezonu necháme, aby měly dostatek...
Příkrm jsem zkoušela jednu sezonu v období březosti a nevyhovoval, takže se snažím pouze přes pastevní sezonu pást na dostatečných plochách, udržovat zvěř v dobré kondici a na zimu sehnat co nejkvalitnější seno, aby měly z čeho prosperovat... taky jsem si ale vědoma toho, co říkal třeba i Kuba (Kostey), že prostě moje jehňata nebudou mít ve 100 dnech 38 kg...ale já se po tom nepachtím, takže se z toho nehroutím
Ale my je samozřejmě máme taky na masíčko to je jasný (právě teď prožívám zase své řeznické roční období), nesmíte to brát tak doslova "relax" je to samozřejmě taky (alespoň teda občas v mezidobí) váha jehňat záleží samozřejmě taky na plemeni ale 38kg z pastvy není nedosažitelná meta, náš letošní beránek z dvojčat vážený přesně ve 100dnech měl 39,6 takže občas se narodí i takové zvíře, a z ovcí se snad nehroutí nikdo, jednou naopak někde psali že ovčáci se dožívají nejdýl takže na hroucení jsou tady jinší věci to bych mohl vyprávět , s pozdravem ML.
lesakm
napsal(a):
A to opravdu máte berany u kterých se bojíte že nepřežijí první rok? Já zrovna nedávno koukal na internetu na beránka který pochází od nás je mu teď 9 nebo možná už 10let a je jak se zdá pořád v dobré kondici, " zřejmě dobrej oddíl no ", jinak by mě zajímalo jestli se můžu zeptat kam jezdíte pro berany za 15000 u nás jsme ještě nikdy žádného i když měli někteří výslednou ER za víc jak za 8mičku nikdy neprodali, tak jsem si myslel že bych příští rok třebas vyrazil tam k vám za lepšími cenovkami...ML. PS jinak cenu berana nelze srovnávat s cenou ovce beran je a bude vždycky "půl stáda" a taky stádo nejrychleji geneticky změní takže se na něm nemá vůbec šetřit,
jedna ovce vám stádo nezmění prakticky vůbec, tedy pokud nemáte jen dvě, zato beran podstatně, proto by taky opravdu vyplatilo šlechtit je na odolnost parazitům, jenže to by to někdo muset potlačit na svazu aby se z toho stal šlechtitelský program stejně jako to mají v Anglii což se mi osobně jeví případě našeho Schoku jako nereálné bohužel...ML.
Celkem často vás nechápu.
Nahoře jste psal že berani se za 8 prodávali už před dvaceti lety, teď píšete že jste nikdy za víc než za 8 neprodal...
Taky vás děsně namíchlo že si někteří stěžujeme, že se berani krmí granulema, teď to sám píšete... ? ? ? ?
Berana jsem kupoval před 5 lety, dal jsem za něj tu osmičku, Jinak tam byly ceny kolem 12 tis. Bylo to v Rožnově, nebo ve Frenštátu, už nevím. Byly to trhy beranů VF. Je možné že tady cenu dělají Slováci, kterých tam bylo hodně.
Beran šel hned do stáda na cca 30oven. Byla to chyba, protože v karanténě už jsem viděl, že se prostě pást neumí a jen čeká na nějaký příkrm. Pak, i když měl ve stádě pomocníka, tak koncem prosince jsem se s ním už pomalu loučil. Dostal se ale z toho a dneska je z něj krasavec. Navíc je opravdu kliďas, tak že příští rok se s nim budu opravdu nerad loučit.
Okolo, u některých chovatelů, vidím spousty nádherných neplemenných beranů, za které bych dal max 2 - 3 tisíce. Víc by nechtěli. Oni by je nemuseli dávat do klobás a já bych klidně oželel peníze na krmné dny. Bohužel to nejde. Nemusíte mě vysvětlovat význam berana ve stádě, zřejmě stále nechápete, nebo nechcete pochopit, o co tady jde.
On někdo ty kontrolory a posuzovače platit musí
bez standardu a čistých plemen by to ale nešlo, to by tu byli jen kříženci a z těch dát do hromady odchovy s kompaktními vlastnostmi by byl zázrak (v globálu)
Vám jde spíš o to, že MUSÍTE, taky se mi nechce
a proto musíme, jinak by plemenařinu dělali jen nadšenci a ty by brzo vymřeli
tolik plemeníků co je teď je jen důsledek dotací a toho MUSÍTE.

Ano ano, dotace, krivej a mrsej co muzou. Kdo v minulosti dotoval vznik vsech tech plemen co tady ted mame? A dotace... kolik vzniklo nebo vznika plemen v dnesni dobe kdyz nam to vsecko tak hezky dotujou. Nebo nam dotuzjou prasoovce? Jen za co nejkratsi dobu vytriskat co nejvic masa? Z dlouhodobyho hlediska to povede kam? Jo, tam :) Kostey, seber odvahu a jdi do slechteni urcite tam v kopcich nekde drepi podobne zalozenej chovatel-ka. Izolujte se a slechtete :).
napsal(a):
Ano ano, dotace, krivej a mrsej co muzou. Kdo v minulosti dotoval vznik vsech tech plemen co tady ted mame? A dotace... kolik vzniklo nebo vznika plemen v dnesni dobe kdyz nam to vsecko tak hezky dotujou. Nebo nam dotuzjou prasoovce? Jen za co nejkratsi dobu vytriskat co nejvic masa? Z dlouhodobyho hlediska to povede kam? Jo, tam :) Kostey, seber odvahu a jdi do slechteni urcite tam v kopcich nekde drepi podobne zalozenej chovatel-ka. Izolujte se a slechtete :).
jen si dejte pozor na plemenáře
na uzavřený chov asi ideální podmínky nemáte - malá plocha, málo zvířat,.

Vsak nemluvim o sobe. Ja mam co mam a kdyz me nekdo bude sr... tak mu je napakuju do kufru auta a poslu ho do...
napsal(a):
Jenomže to nejde se izolovat, protože tohle počítač nezohlední. Potom by sice byli odolní berani, ale podle daných pravidel neuchovnitelní. Nemusím chodit pro příklad daleko. A co dělá beránek Saša. Už je v klobásách a nebo jste ho poslal dál?

Vsak koho zajima pocitac, to ma byt rebelie bez KU a POP...
Sasa je uz pryc, sel dal, ale mam pocit ze jsem vam to psal sel nejak v srpnu.

Mastnacek: Nebudu se ale izolovat, spíš mě napadlo, že bych si třeba časem sehnat inseminační dávky třeba ze Skotska, kde jsem půlku života žil (proto omluvte moji nedokonalou Češtinu ), kde mám nějaké kontakty, ale pak jsem se probudil, vystřízlivěl a zavrhl to. Izoloval bych se moc rád, ale k tomu bych potřeboval o hodně víc pozemků a o hodně víc linií, to je prostě a jednoduše naprosto nereálné.
lesakm: berany za 15 seženeš třeba u zmiňovaného Vávry v Hrusicích. Stojej za to, spíš je problém aby na člověka nějaký zbyl, bývaj dopředu zabraní i když se neví jak budou ohodnoceni.
Když maj moje jehňata bez příkrmů a odčervování váhu ve 100 dnech lehce přes 30kg, tak jsem naprosto spokojen a nepotřebuju aby měla víc. Potřebuju aby taková byla všechna a ne jen ta dobrá.
Podmiňovací způsob slovesa být: bych, bys, by, bychom, byste, by! Žádné by jsem, by jste, by jsme! Vaří se mi krev když to vidím a už mlčím. Peace
profesor1
napsal(a):
Celkem často vás nechápu.
Nahoře jste psal že berani se za 8 prodávali už před dvaceti lety, teď píšete že jste nikdy za víc než za 8 neprodal...
Taky vás děsně namíchlo že si někteří stěžujeme, že se berani krmí granulema, teď to sám píšete... ? ? ? ?
Berana jsem kupoval před 5 lety, dal jsem za něj tu osmičku, Jinak tam byly ceny kolem 12 tis. Bylo to v Rožnově, nebo ve Frenštátu, už nevím. Byly to trhy beranů VF. Je možné že tady cenu dělají Slováci, kterých tam bylo hodně.
Beran šel hned do stáda na cca 30oven. Byla to chyba, protože v karanténě už jsem viděl, že se prostě pást neumí a jen čeká na nějaký příkrm. Pak, i když měl ve stádě pomocníka, tak koncem prosince jsem se s ním už pomalu loučil. Dostal se ale z toho a dneska je z něj krasavec. Navíc je opravdu kliďas, tak že příští rok se s nim budu opravdu nerad loučit.
Okolo, u některých chovatelů, vidím spousty nádherných neplemenných beranů, za které bych dal max 2 - 3 tisíce. Víc by nechtěli. Oni by je nemuseli dávat do klobás a já bych klidně oželel peníze na krmné dny. Bohužel to nejde. Nemusíte mě vysvětlovat význam berana ve stádě, zřejmě stále nechápete, nebo nechcete pochopit, o co tady jde.
No chtěl jsem tím říci že cena beranů je u nás víceméně už 20let stejná a na rozdíl od jiných cen se prakticky nemění, na to že někdo krmí granulema si nestěžuju je to každýho věc ale já to dělat nebudu i když mi to kdekdo doporučoval, je to věc názoru a každý si nakonec přece může vybrat od koho a jakého berana koupí, k totálnímu porovnání růstových schopností by se musely provádět testace jako u býků ale to by zase u ovcí nikdo asi nezaplatil takže KU je zřejmě v současnosti jediná možnost jak plemenná zvířata podle něčeho vybírat i když pro někoho možná trochu nespravedlivá, neplemenní berani pokud jsou kříženci budou vždycky lepší než čistokrevní protože mají "doping" v podobě heterozního efektu který vzniká křížením proto taky když chce někdo produkovat "maso" křížení je způsob jak dosáhnout větších jehňat...ML.
Pozor pozor.
Heterozní efekt není nějaká povinnost. Vzniknout může, ale taky nemusí.
A ve většině případů nevzniká.
Křížení má pro daného jedince výhodu v tom, že se eliminují jisté nedostatky,
vzniklé při příbuzenské plemenitbě, která v rámci každého plemene víceméně
nastává.
Rozhodně to neznamená, že tím, že spojíme dvě odlišná zvířata, máme
automaticky heterozi.
Zvyšování užitkovosti (zmasilosti, vyšší dojivosti, větší velikosti, plodnosti)
dosahujeme zejména SELEKCÍ.
Křížením spíše využívá kombinaci vlastností.
Např. texel či charollais mají dost masa. Ale neumí být celoročně venku.
Suffolk ano. Jejich spojením získáme silně zmasilé a zároveň otužilé jedince.
To není heteroze, to je kombinace.
Heteroze je, když spojím kukuřici 220 cm vysokou s kukuřicí 218 cm vysokou
a získám jedince vysoké 230 cm.
Heteroze je, když spojím kohouta, jehož sestry nesou ročně 303 vajec,
se slepicí, která nese ročně 299 vajec, a jejich potomci ponesou ročně 320 vajec.
Heteroze je, když spojím berana ze 4 jehňat s ovcí, která plodí 5 jehňat,
a dostanu u potomků plodnost 6 či více jehňat.
To je heterozní efekt. Je poměrně vzácný.
Ve většině případů spojení k heterozi (pro sledovaný-cílený znak) nedochází,
v lepším případě dostáváme průměr z daného spojení.
Někdy i čísla nižší, záporná. Málokdy (kýžená) vyšší.
Heterozní efekt znamená též snížení (užitkovosti).
Pokud spojíme 303 x 299 a získáme potomka s 270, jde taky o (nežádanou)
heterozi - do záporných čísel.
To je to, proč babičky mívaly jejich kozičky tak dojné, tak odolné.
Inbrední deprese by onehdá neprošla, ruku v ruce s tím fantasticky
fungovala selekce.
V současné době selekce téměř neexistuje (u některých plemen).
Aneb Prodám krásného vymazleného beránka Kvesant !, ne na maso,
jen do chovu (na fotce mrzák s tragickými či neexistujícími toulci).
Tomu se říká bezskrupolózní kujvení plemene.
Takže jsme se dostali kam ? že babičky s nožem budou mít nejvýkonnější kozy ?
a majitel čistých (ne)plemenných kusů se bude snažit prodat každou kudlu aby finančně vyšel ?
jinak děkuji za vysvětlení, genetiku zvládám jen pomocí zlomků s povědomím o tom, že některé vlastnosti (dědičnost) jsou 'dominantní' a jiné ne.
lesakm
napsal(a):
No chtěl jsem tím říci že cena beranů je u nás víceméně už 20let stejná a na rozdíl od jiných cen se prakticky nemění, na to že někdo krmí granulema si nestěžuju je to každýho věc ale já to dělat nebudu i když mi to kdekdo doporučoval, je to věc názoru a každý si nakonec přece může vybrat od koho a jakého berana koupí, k totálnímu porovnání růstových schopností by se musely provádět testace jako u býků ale to by zase u ovcí nikdo asi nezaplatil takže KU je zřejmě v současnosti jediná možnost jak plemenná zvířata podle něčeho vybírat i když pro někoho možná trochu nespravedlivá, neplemenní berani pokud jsou kříženci budou vždycky lepší než čistokrevní protože mají "doping" v podobě heterozního efektu který vzniká křížením proto taky když chce někdo produkovat "maso" křížení je způsob jak dosáhnout větších jehňat...ML.
Že je KU nespravedlivá není ten přesný výraz a o nespravedlivost, ani o to že něco MUSÍM mě nějak nejde, dostanu to zpětně zaplacené. Jde mě o to, že ty granule jsou PODVOD, navíc legální a plemenáři, kteří se tváří že zachraňují svět, proti tomu nic nedělají! Přitom se tím kvalita zvířete může zcela degradovat.
Neberte to osobně, takhle nekrmíte, tak že se vás to netýká. To je ten princip, o který mě jde.

Profesor: souhlas!

Honzapm: Cože? Že texel a charollais neumí být celoročně venku?
Jak si na to prosimtě přišel?
Já mám texelky v 700m.n.m. a kupodivu žijou. Na Broumovsku třeba Šefc jich chová pár set taky venku a nebo Vávra támhle v Hrusicích u Benešova jich má venku přes 1000.
Profesor: taky souhlas!

Charolais by nemely, maj prej holy bricha.

Protože má holé břicho, že by něměla být venku slyším poprvý, to budou zas babský pověry, ale ok u Charolais se nebudu nijak hádat, protože s tím plemenem nemám zkušenosti, ale u texelek to je blbost. A když si vezmu chov pana Hajného, který selektuje svých 400 romanovek právě i podle toho, aby měly holá břicha a ovce má taky celoročně venku a furt je má v super kondici, nebo před pár týdny jsme stříhali 350 ovcí v Horní Rokytnici nad Jizerou, taky tam bylo dost holobřišek, jsou stříhány teď na podzim, přístřešek nemaj a jsou v 800m.n.m. a kupodivu žijou.
napsal(a):
Protože má holé břicho, že by něměla být venku slyším poprvý, to budou zas babský pověry, ale ok u Charolais se nebudu nijak hádat, protože s tím plemenem nemám zkušenosti, ale u texelek to je blbost. A když si vezmu chov pana Hajného, který selektuje svých 400 romanovek právě i podle toho, aby měly holá břicha a ovce má taky celoročně venku a furt je má v super kondici, nebo před pár týdny jsme stříhali 350 ovcí v Horní Rokytnici nad Jizerou, taky tam bylo dost holobřišek, jsou stříhány teď na podzim, přístřešek nemaj a jsou v 800m.n.m. a kupodivu žijou.
Romanovky mají holá břicha od jehňat. Romanovka má vlnu řidší než třeba suffolk nebo texel. A tak se rychleji "odrbe" obzvlášť při početnějším vrhu.

Taky by me zajimalo jak se slechti na holy bricho :) Nekdy je holy bricho zapricineni taky jakous takous vyrazkou. Je fakt ze pro strihani je to vyhoda.
"Šarolku" čistou (starší) jsem si dovez od Vyškova (z mého pohledu z nížiny) a majitelka mě upozorňovala, aby byla v zimě zavřená. Dala mě 2x jehňata a chřadla tak šla do klobás. Její potomci po VF ještě nic moc, ale další generace už je ovce jako slon. Škoda že jsem si nechal jen jednu. Oproti jiným plemenům mají břicho téměř holé.

Nepsal jsem šlechtí, ale selektuje.
Nikdy mě nenapadlo to holé břicho dávat do souvislosti s tím, že bahnicím vlnu z břicha jehňata odrbou, vždyť dost ovcí maj holá břicha už při jarním stříháním, ještě před bahněním.

No prave, dyt i vlasta bischof nekde psal ze ovce ma clovek vybrat podle toho kde je bude mit, cili do niziny ovce vyslechteny v nizine - snad vsechny holandsky plemena. Do hor horsky a tak dale :) Kostey, podle teto rady to hezky prasis na tech kopcich zachumelenych :).

To jsem tu nějak nezaregistroval co Vlastík psal. Nicméně já jen říkám co stříhám a kde co maj. Já tu mám na beranovi takové poloviční břicho a pak asi 3 bahnice maj břicho také docela holé, jinak zbylých 40 ovcí má na břiše normálně vlnu. Mám je venku furt a ovce žijou a co se týče zimy, tak o co je tady krutější zima než jinde? Ano je tu mnohem víc sněhu a leží tu mnohem dýl než v nížinách, ale když potom přijdou velké mrazy, tak tady zas tak moc nemrzne. Navíc -20°C je vždy lepších na sněhu, než holomráz. A když v nížinách je bahno tak tady je sníh. Mně ty zimy na horách příjdou pro zvířata dokonce lepší
U nás paní Drnková, Borotín Kostelec, sto bahnic Charolais. Jsou venku i v zimě, ale má pro ně ustájení na noc, hodně špatné počásko a hlavně na bahnění. Také jsou choulostivé na vlhké pastviny. Jinak moc pěkné masné plemeno o to nic, ale pokud má být chov úspěsný, je opravdu potřeba přihlížet ke specifikům čistokrevného plemene.
Další chovatel pan Pejša, Pejšova Lhota. Chová kolem stovky bahnic, různorodé kříženky. Na zimu je zažene do veliké maštale, mají velká stání. Tam jsou stále až do jara. Taky se mu daří.

Kubo, to si dovolím souhlasit. Já jsem v nížině, navíc v zimě na severním svahu a je to velký peklo. Jakmile zaprší, tak to mám jak klouzačku - koně v tom nejsou schopní chodit, jak jim to jezdí, tak se zdržují převážně na zpevněných plochách kolem krmeliště... Chca nechca, i příchody k těm zpevněným plochám se postupně rozšlapávají a tak se ovce od listopadu do zač.dubna brodí a má mokré paznehty obalené blátem. A protože tady většinou zrmzá jen přes noc, tak nehrozí, že by se někdy vyčistily a paznehty si od vlhka odpočinuly. Minulý rok, kdy byl měsíc v kuse mráz, byl výjimkou. Jenže to se jim stejně blbě chodí, protože pokud je 2 měsíce mokro a bláto a pak to zmrzne, tak je to dost brutální tankodrom. Ovcím / kozám to samozřejmě až tak nevadí, ale koně v tom nejsou schopní a ochotní chodit
A aby nasněžilo a kopyta si mohla odpočinout vyčištěná ve sněhu... toho aby pohledal. Některé roky se to přihodí třeba jen roztroušených 5 dní + jedna "delší" pokrývka třeba na týden, dva.
Takže za mě: do hor bych nechtěla, ale v blátivé půlce roku velmi závidím všem horským chovatelům...
Minulý rok měsíc v kuse mráz? Kde že to bydlíš? Tady zamrzlo 28,12, a povolilo to až snad v březnu. Vím to přesně, protože jsem 27,12, zasadil česnek a pak už se nedalo až do jara kvůli zamrzlé tvrdé půdě Ale měsíc v kuse myslím byly opravdu ty velké mrazy.
Už jsem psal že je lepší a snesitelnější při kvalitní potravě a závětří -20°C než vlhkých -5°C.
U nás zima začala až 2.1.2017. Vím to přesně, protože 1.1. jsem si byl koupit
u jednoho moc fajn chovatele pižmovky, a to ještě bylo nádherně, sluníčko
svítilo a po sněhu ani památky.2.1. začalo sněžit a přestalo až v dubnu.
Co sněhu jsem se naodhazoval - a charismatický svalovec ze mě stále není!
No, pěkně se to rozvinulo, tohle téma. Chtěla jsem reagovat dřív, ale nějak moc bahníme.
Zimu jsem zaznamenala asi měsíc od 15. ledna a ovce byly od 3. února deset dní ve stáji. Ležel sníh, mrzlo a blbě se stavěly sítě.
Nevím jak charolais, ale texlíci i jejich kříženci venku být můžou. Přijde mi, že většině plemen je i v zimě venku líp než ve stáji. Ale je třeba střídat pastviny.
No, a chovní berani se v sousedních státech prodávají dráž než u nás (i v Polsku). Ale taky existují chovatelské spolky a ty si sami žádají o podporu pro své šlechtitelské a chovné programy. Nikoho pak nenapadne prodávat nejlepší kusy do zahraničí, to by ho ostatní asi lynčovali.
A třeba v Duryňsku se uchovňuje až v roce.

V zimě střídat pastviny nemůžu. všude leží metr sněhu a ovce to maj jen vyšlapané okolo krmelce a vody, jinak se hlubokému sněhu vyhýbaj. Všude je bílo a tak ani nemaj tendenci někam od sena odcházet. Ohradníkové tyčky vysoké 90cm bývaj pod sněhem a objeví se zas až na jaře, když slejzá sníh. Navíc po cestách bych s nima třeba do kopce vyjel, ale z kopce dolů bych to ani náhodou neubrzdil. Jo, to jsou ty naše Kérkonoše
profesor1
napsal(a):
Že je KU nespravedlivá není ten přesný výraz a o nespravedlivost, ani o to že něco MUSÍM mě nějak nejde, dostanu to zpětně zaplacené. Jde mě o to, že ty granule jsou PODVOD, navíc legální a plemenáři, kteří se tváří že zachraňují svět, proti tomu nic nedělají! Přitom se tím kvalita zvířete může zcela degradovat.
Neberte to osobně, takhle nekrmíte, tak že se vás to netýká. To je ten princip, o který mě jde.
No jo ale jak by to podle vás mohli plemenáři řešit, nemůžou nad každým stát a hlídat čím krmí, každý chovatel je jiný a jsou lidi kteří jsou schopní pro úspěch udělat cokoli a třeba je zrovna pro někoho vzor to kuře vykrmené od narození do porážky za 28 dní... a chtějí podobný systém aplikovat i u ovcí, kdo ví, někde jsem dokonce slyšel o používání steroidů které běžně požívají svalovci v posilovnách aby se jim přifoukly různé svalové partie ale to už je asi extrém, doba je prostě uspěchaná a každý chce všechno nejpozději hned, a když potom přijedu s beránky na trh tak mi ještě hodnotící komise řekne že je málo fedruju a nejsou dost kulatí protože si myslí že ládovat musí přece každý producent beranů, jednou mi jednoho vyřadili kvůli předkusu a zrovna byl ten největší tak mě politovali jaká to byla škoda krmení které přišlo vniveč, vůbec by je ani ve snu nenapadlo že mě to vlastně nic nestálo když byl víceméně na trávě...ML.
honzapm
napsal(a):
Pozor pozor.
Heterozní efekt není nějaká povinnost. Vzniknout může, ale taky nemusí.
A ve většině případů nevzniká.
Křížení má pro daného jedince výhodu v tom, že se eliminují jisté nedostatky,
vzniklé při příbuzenské plemenitbě, která v rámci každého plemene víceméně
nastává.
Rozhodně to neznamená, že tím, že spojíme dvě odlišná zvířata, máme
automaticky heterozi.
Zvyšování užitkovosti (zmasilosti, vyšší dojivosti, větší velikosti, plodnosti)
dosahujeme zejména SELEKCÍ.
Křížením spíše využívá kombinaci vlastností.
Např. texel či charollais mají dost masa. Ale neumí být celoročně venku.
Suffolk ano. Jejich spojením získáme silně zmasilé a zároveň otužilé jedince.
To není heteroze, to je kombinace.
Heteroze je, když spojím kukuřici 220 cm vysokou s kukuřicí 218 cm vysokou
a získám jedince vysoké 230 cm.
Heteroze je, když spojím kohouta, jehož sestry nesou ročně 303 vajec,
se slepicí, která nese ročně 299 vajec, a jejich potomci ponesou ročně 320 vajec.
Heteroze je, když spojím berana ze 4 jehňat s ovcí, která plodí 5 jehňat,
a dostanu u potomků plodnost 6 či více jehňat.
To je heterozní efekt. Je poměrně vzácný.
Ve většině případů spojení k heterozi (pro sledovaný-cílený znak) nedochází,
v lepším případě dostáváme průměr z daného spojení.
Někdy i čísla nižší, záporná. Málokdy (kýžená) vyšší.
Heterozní efekt znamená též snížení (užitkovosti).
Pokud spojíme 303 x 299 a získáme potomka s 270, jde taky o (nežádanou)
heterozi - do záporných čísel.
To je to, proč babičky mívaly jejich kozičky tak dojné, tak odolné.
Inbrední deprese by onehdá neprošla, ruku v ruce s tím fantasticky
fungovala selekce.
V současné době selekce téměř neexistuje (u některých plemen).
Aneb Prodám krásného vymazleného beránka Kvesant !, ne na maso,
jen do chovu (na fotce mrzák s tragickými či neexistujícími toulci).
Tomu se říká bezskrupolózní kujvení plemene.
Nevím samozřejmě nejsem studovaný genetik mám to jen z vlastní zkušenosti ale u nás byli kříženci takřka vždy (pokud to zrovna nebyl nějaký kryplík) větší než čistokrevná zvířata, samozřejmě to dnes už asi těžko někomu dokážu ale vzhledem k tomu že odchovaná zvířata většinou sám i porážím tak vím celkem přesně jací byli kříženci a jací jsou ti čistí nyní a krmením to nejspíš nebude protože tráva je dnes možná ještě lepší než v minulosti... jinak nevím jak jinde ale selekce u nás byla dříve hodně velká protože jsme prováděli převodné křížení a aby to šlo trošku rychleji měnila se každý rok prakticky třetina stáda, je pravda že čím víc zvířat vyřadíte tím lepší vám potom dál zůstanou to se nedá popřít, jenže někdy taky ta selekce jde tak trochu proti množství produkce takže je otázkou jaká je její ideální míra kolik vyřadit a jestli vám potom to zlepšení vlastností stáda převáží nebo alespoň vyváží ten výpadek v produkci zvířat ? ML.
lesakm
napsal(a):
No jo ale jak by to podle vás mohli plemenáři řešit, nemůžou nad každým stát a hlídat čím krmí, každý chovatel je jiný a jsou lidi kteří jsou schopní pro úspěch udělat cokoli a třeba je zrovna pro někoho vzor to kuře vykrmené od narození do porážky za 28 dní... a chtějí podobný systém aplikovat i u ovcí, kdo ví, někde jsem dokonce slyšel o používání steroidů které běžně požívají svalovci v posilovnách aby se jim přifoukly různé svalové partie ale to už je asi extrém, doba je prostě uspěchaná a každý chce všechno nejpozději hned, a když potom přijedu s beránky na trh tak mi ještě hodnotící komise řekne že je málo fedruju a nejsou dost kulatí protože si myslí že ládovat musí přece každý producent beranů, jednou mi jednoho vyřadili kvůli předkusu a zrovna byl ten největší tak mě politovali jaká to byla škoda krmení které přišlo vniveč, vůbec by je ani ve snu nenapadlo že mě to vlastně nic nestálo když byl víceméně na trávě...ML.
Tak třeba by se mohli ti plemenáři inspirovat v Duriňsku.
Možná je taky dost velký problém v tom, že hodně plemenářů zároveň ty plemeníky produkují. Plemeník není na pekáč, tak proč musí být v necelém roce jako slon? Přeci se říká - Chudší kohout lépe skáče....
Možná by stačilo.kdyby nebyla povinnost mít toho plemeníka, aby plemenařinu dělali opravdu jen srdcaři.
K všem příspěvkům o selekci musím říct, že nejlepší přirozenou selekcí u ovcí je volná pastva. Tenhle způsob u nás už prakticky neexistuje, protože opakované změny vlastnictví půdy a celého systému v zemědělství zlikvidovaly veškerou tradici. Dle mého by to měl podporovat SCHOK, jenže to je v říši snů...
Když se stádo pase volně, putuje krajinou, prostě nemůžete mít chcípáky. Stádo musí mít kompaktní strukturu, necháváte i starší dobré ovce, protože si pamatujou cestu, vedou mladší a nepanikaří. Beránky na výkrm necháte ve stáji, jinak se masíčka nedočkáte, chovní beránci chodí se stádem do říje a pak se oddělí, ale to už mají kondici, na které se dá stavět. Také pak nejsou zlí, stádo je umravní a nemají na to čas. Jednoduché ale u nás nefungující.
K tomu je třeba dodat, že ovce, které se nedrží se stádem vám natolik komplikují život, že je vyřadíte a neléčíte antibiotiky atd. protože každý kus ve stáji na víc bere čas, kdy máte pást. Nejsou problémy s porody, ovce mají dost pohybu a jehňata si umí ohlídat ve stáji i na pastvě.
Spoustu věcí jsme prosě zapoměli...

Bekkky
napsal(a):
K všem příspěvkům o selekci musím říct, že nejlepší přirozenou selekcí u ovcí je volná pastva. Tenhle způsob u nás už prakticky neexistuje, protože opakované změny vlastnictví půdy a celého systému v zemědělství zlikvidovaly veškerou tradici. Dle mého by to měl podporovat SCHOK, jenže to je v říši snů...
Když se stádo pase volně, putuje krajinou, prostě nemůžete mít chcípáky. Stádo musí mít kompaktní strukturu, necháváte i starší dobré ovce, protože si pamatujou cestu, vedou mladší a nepanikaří. Beránky na výkrm necháte ve stáji, jinak se masíčka nedočkáte, chovní beránci chodí se stádem do říje a pak se oddělí, ale to už mají kondici, na které se dá stavět. Také pak nejsou zlí, stádo je umravní a nemají na to čas. Jednoduché ale u nás nefungující.
K tomu je třeba dodat, že ovce, které se nedrží se stádem vám natolik komplikují život, že je vyřadíte a neléčíte antibiotiky atd. protože každý kus ve stáji na víc bere čas, kdy máte pást. Nejsou problémy s porody, ovce mají dost pohybu a jehňata si umí ohlídat ve stáji i na pastvě.
Spoustu věcí jsme prosě zapoměli...
Taková zvířata jsou chodivá, tvrdé konstituce, dobře využívají objemná krmiva, nepotřebují jádro ani v době před porodem.
Jsou taky relativně malá, pozdní, málo plodná, mají hrubší, splývavou vlnu.
Ono to je něco za něco. Proč se u nás nechová moc čistých původních valašek? Protože prostě užitkovost jednoho kusu je malá. Snesou extenzivní chov a minimum péče, ale moc toho nedají.
No a pak máme plemena jako je charollais, které prostě extenzivní chov nerado. Nějaká rozlehlá horská pastvina, tam by se uťapalo a taky by nevyrostlo. Navíc ta jehňata fakt mají holá břicha, takže bahnění v lednu do sněhu na pastvině není vůbec dobrý nápad.
Ale když ho budete na kulturní pastvině v nížině pást v oplůtku a bahnit se bude v teple v ovčíně, tak dají spoustu krásných, zmasilých, rychle rostoucích jehňat.
Nejde vyšlechtit vysoce užitkové zvíře, kterému stačí minimum péče. Je to vždycky něco za něco. Na jedné straně jsou zvířata, co se o sebe postarají samy, ale užitkovost je malá, na druhé straně jsou vysoce užitková zvířata, co ale vyžadují velkou péči, a pak je na té ose všechno možné mezi tím.
ale merinolandschaff, schwarzkopf, to nejsou malá plemena, naopak, masňáci každým coulem a přesto se chovají volně... a vlnka taky pěkná viz. foto.

Bodlinka to shrnula moc pěkně.