Dobrý večer, chci se zeptat, chci začít příští rok s chovem burských koz a chci si koupit 3-4 burské kozy, ale jak jsou považováni za čistokrevné, pokud mají třeba 85%,90%,95% od kolika procent jsou bráni jako cistokrevné, vím že 100% je velice málo, tak pokud začnu s chovem jestli bych neměla koupit třeba na začátek třeba 90%?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý večer.100% burských koz zas tak málo není, aby se nedaly sehnat. Pokud chcete produkovat plemenné kozičky a kozlíky - je nutnost mít 100% nebo alespoň 93%. Dejte pozor - já se spálila, když jsem si poprvé kupovala čistokrevné kozy s PoP. Myslela jsem, že když mají PoP, tak mají automaticky 100%. Nemusí to tak být. Ty moje měly nižší procento a já to zjistila až při KU, že kůzlata nemají 100%. Takže teď si kontroluju, že tam mají BU100. Přeji hodně štěstí.

Dobrý den, chci se zeptat. Chceme si pořídit na jaře roku 2018 burské kozičky a plemenného kozla. Chceme produkovat plemenný materiál tzn.plemenné kozičky s POP a plemenné kozlíky s POP. Ale nikde jsem nenašel kolik jich musím mít v KU, abych mohl produkovat zvířata s POP. (našel jsem jen jak je to u ovcí 5bahnic na produkci jehnic s POP a 10bahnic na produkci plemeníku.) Jak je to u koz? Je to stejný počet zvířat v KU jako u ovcí? Předem všem děkuji za odpovědi. TP
napsal(a):
Dobrý den, chci se zeptat. Chceme si pořídit na jaře roku 2018 burské kozičky a plemenného kozla. Chceme produkovat plemenný materiál tzn.plemenné kozičky s POP a plemenné kozlíky s POP. Ale nikde jsem nenašel kolik jich musím mít v KU, abych mohl produkovat zvířata s POP. (našel jsem jen jak je to u ovcí 5bahnic na produkci jehnic s POP a 10bahnic na produkci plemeníku.) Jak je to u koz? Je to stejný počet zvířat v KU jako u ovcí? Předem všem děkuji za odpovědi. TP
Podívejte se na stránkách SCHOKu na nákupní trhy kozlů. Najděte si nějakého chovatele někde poblíž a zajeďte za ním. Popřípadě si najděte na stránkách SCHOKu číslo na pana Konráda. Ten má kozy na starosti. To budou informace přímo od pramene.

přezdívka
napsal(a):
Podívejte se na stránkách SCHOKu na nákupní trhy kozlů. Najděte si nějakého chovatele někde poblíž a zajeďte za ním. Popřípadě si najděte na stránkách SCHOKu číslo na pana Konráda. Ten má kozy na starosti. To budou informace přímo od pramene.
Děkuji za odpověď, ale bohužel již jsem komunikoval ze všemi co jsou pod tímto plemenem uvedeni jako chovatelé na webu SCHOK psal ale kromě jednoho pána co má prý už kozla na dožití skončili s chovem či přešli na jiné plemeno. Jsme kraj Vysočina. Třeba se ještě někdo vyjádří.

roklanka
napsal(a):
Ing. Konrád je plemenář, nikdo jiný vám nedá přesnější informace.
Již jsem mu psal e-mail. Spíše jsem myslel že mi poradí ti co chovají kozy a produkuji plemenný materiál.
napsal(a):
Již jsem mu psal e-mail. Spíše jsem myslel že mi poradí ti co chovají kozy a produkuji plemenný materiál.
Pokud v to doufáte, tak doufáte docela špatně. Takové povšechné informace možná, ale na ostatní fígle si musíte přijít sám. To jsou prostě nepřenositelné zkušenosti. Měla jsem zájemce o plemenné jehničky. Nejdřív, že jich koupí 20 a pak nekoupil ani jednu. Koupil jinde. Teoroticky toho o chovu věděl dost. Výsledek docela bída. Myslel si, že když všechno nastuduje, tak bude hned nejlepší. Bohužel nevydržel a po 2 letech chov ruší a přechází na jiné, lukrativní plemeno.

přezdívka
napsal(a):
Pokud v to doufáte, tak doufáte docela špatně. Takové povšechné informace možná, ale na ostatní fígle si musíte přijít sám. To jsou prostě nepřenositelné zkušenosti. Měla jsem zájemce o plemenné jehničky. Nejdřív, že jich koupí 20 a pak nekoupil ani jednu. Koupil jinde. Teoroticky toho o chovu věděl dost. Výsledek docela bída. Myslel si, že když všechno nastuduje, tak bude hned nejlepší. Bohužel nevydržel a po 2 letech chov ruší a přechází na jiné, lukrativní plemeno.
To je mi líto... mě spíše šlo o ty počty koz v ku pro produkci plemenného materiálu.