Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.11.2017 12:46
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Prosím kde shanite seno ? Potřebuji cca jeden ten kulatý balík. U nás za vsí se to valí, ale je to jen v síti a už zmokle a osnezene. Tak to asi pro kozy už použitelné není. Předpokládám, že to dosusit nejde. Jinak googlim, ale v okolí Rakovníku není nic k sehnání.

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.11.2017 13:34

Neni to brzo shanet kdyz uz nachumelilo?

17.11.2017 13:55
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Je, ale celé se to seběhlo moc rychle. Teď není žádné zvíře co by to potřebovalo, ale najednou přibude. Tak proto. Jinak bych ho sehnala už dřív.

17.11.2017 14:04
lilo

XXX.XXX.201.210

Jj to je to dotacni zemedelstvi... myslim ty baliky za vsi co se tam budou valet az je odvozej do bioplynek...

17.11.2017 14:06
Tedysek

XXX.XXX.52.142

lilo napsal(a):
Jj to je to dotacni zemedelstvi... myslim ty baliky za vsi co se tam budou valet az je odvozej do bioplynek...

Pro mě je to Teda hádám při jakékoliv snaze nepoužitelné, že?

17.11.2017 14:20

To je otázka, na kterou Vám nikdo neodpoví.
Obecně kvalita materiálu, který je balen pro potřeby bioplynek, není "žratelná". Protože se tráva nenechává doschnout - není to žádoucí, mít zbalen suchý materiál. Opršené a zčernalé napovrchu povětšinou nevadí - pokud je seno dobře proschlé a zabelené za sucha, a takovéhle balíky se skrmí nejdříve, pak stačí oloupat svrchní ošklivá vrstva a pod tím můžete najít krásné seno. Každopádně pokud nevíte, jak vypadal materiál, když se balil (dělán na seno / pro bioplynku nebo jen se zabalilo, co se posekalo, aby se uklidilo...), tak bych se s tím netahala. Protože se nejspíš jedná již o řádně proplesnivělou a houbami prorostlou masu hnusu

17.11.2017 14:30

Shanejte hranaty baliky. Lepsi seno, dokonce lepsi vyuziti prostoru nez kulatej balik. Kdyz chcete jistotu tak hranaty z nizkotlakyho lisu. Budou sice drazsi ale hooodne velka pravdepodobnost ze tam nebude plisen. Nebo jestli mate misto tak shanejte volne lozeny, bude levnejsi, ale zaplatite ho navic vlastnim sadlem.) a to nekolikrat je to podobny jako delat drevo do kotle, clovek se zahreje nekolikrat.).

17.11.2017 14:32
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Děkuji hhippie. Sice to před sbalenim několik dní leželo na vyschnutí, ale riskovat to nebudu. Tak budu hledat dál.

17.11.2017 14:34
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Shanejte hranaty baliky. Lepsi seno, dokonce lepsi vyuziti prostoru nez kulatej balik. Kdyz chcete jistotu tak hranaty z nizkotlakyho lisu. Budou sice drazsi ale hooodne velka pravdepodobnost ze tam nebude plisen. Nebo jestli mate misto tak shanejte volne lozeny, bude levnejsi, ale zaplatite ho navic vlastnim sadlem.) a to nekolikrat je to podobny jako delat drevo do kotle, clovek se zahreje nekolikrat.).

To by mi nevadilo, fakt ne. :) kéž by to takhle fungovalo i u mě. Můžu se strhat, ale sádlem platit práci nejde.

17.11.2017 14:37

Https://www.bazos.cz/search.php?hledat=voln%C4%9B+lo%C5%BEen%C3%A9+seno&rubriky=www&hlokalita=26901&humkreis=100&cenaod=&cenado=&Submit=Hledat&kitx=ano

Ale teda mate smulu blizko nic nemate, Rakovnicku se asi uz moc vidle a hrabe nenosi.)

Ale jo, prace se senem je ( aspon pro me ) vysoce aerobni cviceni, takovy solidni kardio.

17.11.2017 14:40
17.11.2017 15:10
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Https://zvirata.bazos.cz/inzerat/80766399/Seno-2017.php tomuhle jste volala?

To jsem nepotkala. Děkuji. Zavolám tam.

Tady se fakt zvířata moc nenosí. Obecně je to tu na spoustu koníčků úplně mrtvý kraj. :( a ten kdo tu má hosp. zvířata tak ten si vše dělá sám. A ačkoliv v každé vsi je tu kravín tak člověk jako já má smolika.

17.11.2017 15:23
Bekkky

XXX.XXX.248.11

Zkuste směrem na Chmelištnou, tam jsou pastviny, menší zemědělci, mají tam koně atd. Bezprostředně okolo Rakovníka je to slabé.

17.11.2017 15:35
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Bekkky napsal(a):
Zkuste směrem na Chmelištnou, tam jsou pastviny, menší zemědělci, mají tam koně atd. Bezprostředně okolo Rakovníka je to slabé.

Tu mám "za rohem". Vím že tam má jeden 7 psů, prasata, kachny atd... Je tam taky kravín, ale koně jsem tam nikdy neviděla. Vy jste taky odněkud tady?

17.11.2017 16:16
Bekkky

XXX.XXX.248.11

Na Zdeslavi je statek, a pak směrem k Jesenici. Tam je kravín. Trochu to tam znám, ale jinak jsme severněji. Taky je kravín v Mutějovicích. To je hodně velký družstvo, tam by mohli prodat.

17.11.2017 19:06

Nebo se do toho balíku prostě podívejte, jak vypadá uvnitř. Třeba to tak zlé nebude a pod tou vrchní slupkou bude dobré.

17.11.2017 20:25

Mastňáčku... ty hranatý se "hodně dobře" manipulujou růčo... ne každej má traktor s vidlema.

17.11.2017 20:29
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Taky nemám traktor. Ale na druhou stranu vždy vymyslím jak toho onoho dosáhnout. :) přítel si taky kolikrát klepe na čelo že jsem silena... Ale pokud bych měla dostat balík sena z pole, jdu koupit kolečka, pridelam na paletu a trada domu s balíkem na terénní paletě.

17.11.2017 20:30
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Nebo se do toho balíku prostě podívejte, jak vypadá uvnitř. Třeba to tak zlé nebude a pod tou vrchní slupkou bude dobré.

No, prvních 5 cm z boku stojí za prd. Muselo by se to úplně rozebrat a tak půlku vyhodit. Ale nevím jestli se tam neschovává nějaká plíseň nebo něco takového.

17.11.2017 20:55

To poznáte až to rozbalíte úplně a očucháte... zaplísněné kusy jsou cítit houbami a většinou uvnitř slepené do takových "desek" a taky špatné seno práší. Ale věřím, že ikdyž to nosem ani vizuálně nepoznáme, nemusí být v dobré kondici. Otázka je, kolik toho naše zvířata snesou... když vidím, čím někteří "chovatelé" (myšleno držitelé a množitelé) zvířat krmí, tak si myslím, že mají zvířata nesmrtelná...

18.11.2017 08:34

Mastňáčku... ty hranatý se "hodně dobře" manipulujou růčo... ne každej má traktor s vidlema.

Ale kdepak traktor, hranatej z nizkotlakyho je okolo 7kg a z vysokotlakyho tak 30. Nemyslim ty dvoumetrovy rezy co vazej pul tuny. Na ty maly traktor s vidlema urcite nepotrebujes.) Kdyz je potrebuju dat vysoko tak vidle, jinak ruce. Je to sice paka ( profesor by si urcite napichnul dva najednou ), ale i ty bys to zvladla.).

18.11.2017 10:49
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Https://zvirata.bazos.cz/inzerat/80766399/Seno-2017.php tomuhle jste volala?

Huraaa, děkuji. Budeme mít jeden balík sena. :).

18.11.2017 13:07

Ale kdepak traktor, hranatej z nizkotlakyho je okolo 7kg a z vysokotlakyho tak 30. Nemyslim ty dvoumetrovy rezy co vazej pul tuny. Na ty maly traktor s vidlema urcite nepotrebujes.) Kdyz je potrebuju dat vysoko tak vidle, jinak ruce. Je to sice paka ( profesor by si urcite napichnul dva najednou ), ale i ty bys to zvladla.).

Ty malý hranatý balíky jsou přepočteno na kg hodně drahý. Ale zase je s nima krásná práce. I ty 30kilový jsou dobrý na manipulaci. A na uskladnění taky. Jen ta cena, no.

18.11.2017 14:38
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Tak máme připraveny chlívek, vysoce nastlany, klec na seno taky už je, teď jedeme pro senp, v pondělí kupujeme žrádlo a může koza přijít. :) díky všem za pomoc.

18.11.2017 15:42
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Tedysek napsal(a):
Tak máme připraveny chlívek, vysoce nastlany, klec na seno taky už je, teď jedeme pro senp, v pondělí kupujeme žrádlo a může koza přijít. :) díky všem za pomoc.

Jeden balík je asi na 3 měsíce a to s ním nesmí koza moc šeredit. Zima je delší.

18.11.2017 16:23
Tedysek

XXX.XXX.52.142

300kg? To má na 150 dní. Ne? To je na cca 5 měsíců.

18.11.2017 16:32
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Tedysek napsal(a):
300kg? To má na 150 dní. Ne? To je na cca 5 měsíců.

Tak si to za těch 5 měsíců povíme. Koza co jí odpadne od huby na zem, tak pro to už se neohne. Je dobré udělat pod jesle žlab, aby to padalo alespoň do něj. U nás co kozy nechají, přesunuji do jeslí k beranům. Nechám je to přebrat a potom dostanou na doražení čerstvé z balíku. Přece jen není takový odpad.

18.11.2017 16:39
Tedysek

XXX.XXX.52.142

No uvidíme. Prý můžu pánovi ještě zavolat a měl by mít ještě jeden balík volný tak by prodal ještě jeden kdyby náhodou.

18.11.2017 16:54
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Tedysek napsal(a):
No uvidíme. Prý můžu pánovi ještě zavolat a měl by mít ještě jeden balík volný tak by prodal ještě jeden kdyby náhodou.

Lepší je mít balík navíc, než na jaře pracně shánět. A věřte, že někteří dokážou využít tísně a říct si o nehoráznou cenu. Ono i těch 900 je docela dost.

18.11.2017 16:56

Přezdívko souhlasím, že vždy je lepší mít víc než míň, ale u tak malého počtu zvířat (kde i ekonomika chovu dost pokulhává) bych to řešil spíš až s blížícím se jarem, protože uprostřed zimy balík nedojde a s přicházejícím jarem bude k mání zase dost sena a za hubičku, než ho teď předražené kupovat a nevědět, zda na něj vůbec sáhnu.

18.11.2017 17:06
přezdívka

XXX.XXX.105.195

No tomu právě moc nevěřím. Děláme si svoje seno a ještě každý rok kupuji fůru - 26 balíků průměr 150. Vždycky jsem zavola a do týdne mě ho přivezli a složili na místo. Letos jsem zavolala a nic. prý budou rádi, když budou mít na zimu pro sebe. Pár balíků jsem koupila a div nevážím na lékárnických váhách a trnu, aby to vyšlo. Pokud ještě nebude sníh, tak si něco ukousnou. Jenomže už to nemá moc výživovou hodnotu.

18.11.2017 18:57
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Tak teď jsem z toho jelen... :-/.

18.11.2017 19:01
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Tedysek napsal(a):
Tak teď jsem z toho jelen... :-/.

Na obrázku to je ale bígl nebo ne?

18.11.2017 19:44
Tedysek

XXX.XXX.52.142

přezdívka napsal(a):
Na obrázku to je ale bígl nebo ne?

Jo jo :)

Jinak ještě dotaz.
Dostala jsem informace, že mám krmit kozu ječmenem, ovšem a trochou kukuřice. To vše na hrubo pomleté.
No a otázka zní v jakém poměru? Nebo pro začátek koupit nějaké granule?

18.11.2017 20:40
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Tak už jsem to tu vyčetla. Zkusím pro začátek 1:1:1 a 0,5 - 0,75kg 2*denně a uvidíme. Pro začátek asi dobrý. :).

18.11.2017 20:46
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Tedysek napsal(a):
Jo jo :)

Jinak ještě dotaz.
Dostala jsem informace, že mám krmit kozu ječmenem, ovšem a trochou kukuřice. To vše na hrubo pomleté.
No a otázka zní v jakém poměru? Nebo pro začátek koupit nějaké granule?

Ta koza je březí? Jadrná směs se přidává podle toho kolik koza dojí. Jestli stojí na sucho, tak jen trochu do hrsti jako pamlsek, aby si zvykla a nebyla potom moc divoká. Udělejte dojírnu a jádro ji dávejte jenom tam. A zkuste ji hladit po vemenu, ať si zvyká na dotyky.

18.11.2017 20:53
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Je ctyrleta, už kůzlata měla a dojila se taky. Teď by se měla někdy prskat (snad to říkám správně) a tedy i připustit. Naucim ji na manipulaci stejně jako všechny naše zvířata. :)
Ještě prosím jeden dotaz - je možný aby koza chodila na prochazky s náma i v zimě? Nebo ji mám nechat v chlivku? Ten má Teda velký cca 4x3m :).

18.11.2017 21:01
profesor1

XXX.XXX.192.98

Https://www.youtube.com/watch?v=B656njeKa1w
V zimě jí ale dejte místo klobouku čepici.

18.11.2017 21:10
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Tedysek napsal(a):
Je ctyrleta, už kůzlata měla a dojila se taky. Teď by se měla někdy prskat (snad to říkám správně) a tedy i připustit. Naucim ji na manipulaci stejně jako všechny naše zvířata. :)
Ještě prosím jeden dotaz - je možný aby koza chodila na prochazky s náma i v zimě? Nebo ji mám nechat v chlivku? Ten má Teda velký cca 4x3m :).

Jestli jsem to dobře pochopila, tak je to vaše první koza. Proto jsem radila, tak jak jsem radila. Je jenom na vás jak si to uděláte. Tohle jsou zkušenosti z praxe. Než se k nim člověk dopracuje, stojí to hodně nervů. Asi tak.

18.11.2017 21:42
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Jo jo první koza. Já si vážím rád a pánovi od sena ještě Zavolám a koupím ještě jeden balík. :) je pravda že víc je lepší než méně.
Kozu bereme takříkajíc hrobníkovi z lopaty. Tak se to seběhlo dost rychle.

19.11.2017 11:59

Já bych tu kukuřici a ječmen vynechala, to vůbec není nutné a mohla by z toho mít taky pěkný průjem. Ale možná je na to zvyklá, takže to snese. Každpádně s kukuřicí buďte hodně opatrná.
Pokud budete mít balíky pořádně usušené a slisované, i venku na paletě nepřikryté vydrží dva roky (nenačaté) a vyhodíte leda slabou slupku. A když ho nespotřebujete tuto zimu, sežere ho koza později. A pokud ho budete mít pod střechou, nestane se mu vůbec nic. Někdy je lepší rok staré než nové, které se nepovedlo.

19.11.2017 13:09

Já bych tu kukuřici a ječmen vynechala, to vůbec není nutné a mohla by z toho mít taky pěkný průjem. Ale možná je na to zvyklá, takže to snese. Každpádně s kukuřicí buďte hodně opatrná.
Pokud budete mít balíky pořádně usušené a slisované, i venku na paletě nepřikryté vydrží dva roky (nenačaté) a vyhodíte leda slabou slupku. A když ho nespotřebujete tuto zimu, sežere ho koza později. A pokud ho budete mít pod střechou, nestane se mu vůbec nic. Někdy je lepší rok staré než nové, které se nepovedlo.

Oreb, díky, tohle o tom seně- balíkách, že vydrží i déle než rok, jsem nevěděla. Vaše rada mi pomohla. Mějte se.

19.11.2017 13:09
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Oreb: po ovsu koně mají schvácení a jsou po něm tak nějak hyper a tak. To se kozy netýká? Upřímně nevím na co že žrádla je zvyklá. Současný majitel ji, si myslím, krmil kde čím co kde našel. Tak si myslím že přechod od hrstky až po plnou dávku by mohla zvládnout v pohodě.
Pšenici se mám prý vyhnout. I když s ní dost lidí krmí, tak se prý vyhnu spoustě neduhů pro začátek. :)
Ještě musím zajistit veterináře a někoho kdo ji ostříhá nohy. :).

19.11.2017 14:56
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Na jaře dostane opravené zdi a zavedeny vodovod. :)
Teda musím říct že momentálně pytluju seno z balíku aniž bych tu síť rozstrihla a docela mazec. Jestli se to platí sádlem tak hurá a napytluju to všechno a hodim na půdu.

19.11.2017 19:38
kosta

XXX.XXX.111.250

Koze se tam bude líbit.Vzpomínám si, když jsme si před 26lety dovezli první kozu za dost pěkný
peníze 2500kčs.Tak jsme se nastěhovali do chlívku a pozorovali ji jak se seznamuje s ovečkama
a s beranem. Nejhlavnější a nejdůležitější pro nás bylo když měla první kůzle, byla to kozička
tak jsme si ji nechali.Z jedné kozy byli dvě potom tři a jednu dobu i čtyři. Na jaře byl plný chlívek
kůzlat. V tuhle dobu už to snižujeme, roky přibývají a síla ubývá.Sice máme mechanizaci.Té
ruční práce už není tolik jak bylo ze začátku.To byly hrábě vidle a sekačka vyrobená ze
skútru. Dnes to dělá malotraktor. Seno když je suché tak si ho necháme slisovat. My už jenom
uklidíme malé balíky do seníku.Jsme už sice starší jsme důchodci ale bez kozy si to nedovedu
představit. No to je můj příběh.Na venkov jsme přišli z města a kozu jsem nikdy neviděla.
Přeji Vám hodně zábavy a taky jsou to někdy nervy.

19.11.2017 20:07
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Kosta: děkuji :) taky jsem z města a kozu jsem viděla vždy jen v zoo. A ačkoliv mám zkušenosti se zvířaty od psů až po exotické zvířata, tak z kozy jsem nadšená víc než můj chlap ten Teda nemá rád ani kozí sýry natož mliko, ale doufá že bude následovat ovečka a kráva. :) na mechanizaci můžu na pár let zapomenout. Ale mám z toho větší radost. :)
Koze bych chtěla to vydlazdickovat. Jak podlahu tak do určité výšky i zdi. Aby to šlo lépe čistit a desinfikovat. :).

19.11.2017 20:16

Tedysek napsal(a):
Oreb: po ovsu koně mají schvácení a jsou po něm tak nějak hyper a tak. To se kozy netýká? Upřímně nevím na co že žrádla je zvyklá. Současný majitel ji, si myslím, krmil kde čím co kde našel. Tak si myslím že přechod od hrstky až po plnou dávku by mohla zvládnout v pohodě.
Pšenici se mám prý vyhnout. I když s ní dost lidí krmí, tak se prý vyhnu spoustě neduhů pro začátek. :)
Ještě musím zajistit veterináře a někoho kdo ji ostříhá nohy. :).

Zchvácení kopyt u koz neznám, to snad není. Ale velmi citlivé trávení ano, vadí hlavně sacharidová krmiva, tj. pečivo, chleba, veškeré obilí, nejhorší je kukuřice, pak pšenice, pak ječmen. Oves můžete dávat, pokud ho máte, ale taky postupně, vyzkoušejte to. Ona potřebuje dostatek sena nebo pastvy, je to přežvýkavec, ne prasátko. Jo, ještě k tomu senu, když je venku. Musí to být opravdu pořádně slisovaný balík, uložený na paletě, která není moc dírovaná a ta paleta musí být rovně, třeba podložená, aby na strany balíku pršelo co nejmíň. Řešení z nouze, když nemá člověk stodolu, ale taky to jde. Neumím si představit, že bych jezdila každý týden pro balík sena jako koňáci tady a musela doufat, že na jaře ještě bude. Radši mám jistotu doma.
Nohy by jí mohl ostříhat taky veterinář, mně to poprvé dělal taky on (tedy koze).

19.11.2017 20:26
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Zchvácení kopyt u koz neznám, to snad není. Ale velmi citlivé trávení ano, vadí hlavně sacharidová krmiva, tj. pečivo, chleba, veškeré obilí, nejhorší je kukuřice, pak pšenice, pak ječmen. Oves můžete dávat, pokud ho máte, ale taky postupně, vyzkoušejte to. Ona potřebuje dostatek sena nebo pastvy, je to přežvýkavec, ne prasátko. Jo, ještě k tomu senu, když je venku. Musí to být opravdu pořádně slisovaný balík, uložený na paletě, která není moc dírovaná a ta paleta musí být rovně, třeba podložená, aby na strany balíku pršelo co nejmíň. Řešení z nouze, když nemá člověk stodolu, ale taky to jde. Neumím si představit, že bych jezdila každý týden pro balík sena jako koňáci tady a musela doufat, že na jaře ještě bude. Radši mám jistotu doma.
Nohy by jí mohl ostříhat taky veterinář, mně to poprvé dělal taky on (tedy koze).

My máme obrovský altán (z ulice vypadá jen jako další část domu, ale strana do zahrady je volná a 3 strany kryté) a k tomu obrovskou stodolu... Kde to uskladnit je. :) kdyby nebylo kde tak stavím přístřešek.
Děkuji moc za rady.
Ještě mi prosím pověz jak je to s tou kůrou? Máme na zahradě několik jabloní, ořech a tak. Koze prý ráda kůru. A jelikož stromy likvidujeme, můžu ji dát třeba větve na okus? :) by mohla mít radost.
A jelikož je chlívek dost velký ještě se chci podívat na nějakou "hračku", aby se zabavila když nebudeme doma a tedy s ní a psy venku na zahradě nebo tak.
Nemám ráda ustájení zvířat ála kravín, tedy uvázat a nechat žrát a jen dojit. Ať si taky trochu užije světa.

19.11.2017 20:32

Větve keřů a stromů kozy milují, to bude mít radost. Listí sežerou, kůru okoušou, zbyde jen dřevo na topení. Zkuste vymyslet, jestli by nemohla mít samostatný východ ven, bez vás, aby si mohla jít ven a zase domů. Aspoň na vzduch a na sluníčko, i třeba bez pastvy. Dřív jsem měla u koz keramický zvoneček, cinkaly si s ním, ale teď už je jich hodně a zvonek nevydržel. Nejradši mají nějaké kladiny a můstky, aby měly rozhled. Máme dvě zednické kozy, přes ně fošnu a z každé strany prkno, po kterém tam můžou vylézt.

19.11.2017 20:59
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Máme cca 1000m zahradu co může spasat. Jsou tam i ty stromy. Ale kvůli sousedům tam nemůžou být bez dozoru ani psi natož koza. Bohužel. Ale jsme venku se psy cca 3 až 4h denně to může koza s náma a pokud nejsme v práci, může být koza na zahradě. Myslím že do chlivku si bude chodit akorát hrát a spát. :)
Kladina je super nápad. Může být i nízká houpačka? Aby se nezranila...

19.11.2017 21:09

To asi ani ne, když se něco moc kývá, vylezou na to, ale jen když musí. Zkoušela jsem taky trampolínu, ale nepřišly na to, že je to na skákání, jen tam stály jako na vyvýšeném místě.
To máte asi prima sousedy. Asi je má opravdu každý.
Když bude v chlívku, možná jí tam bude smutno a bude chtít druhou, ale to uvidíte sami. Třeba jí budou stačit psi a vy. Někdy ty kozy z mimořádných poměrů mají jiné priority než je další koza.

19.11.2017 21:24
Tedysek

XXX.XXX.52.142

No pokud bude připuštěna a narodí se koza a ne kozel tak ji zůstane kamarádka. Ale jinak na jaře bych ji chtěla dokoupit kamarádku.
Jinak už mám objednaný druhý balík sena. :) zítra ještě Zavolám do zzn a pár dalších prodejen co je v Rakovníku a sezenu trochu zrní ať je to doma. A hlavně lizy. Ty ještě nemáme. A jsem asi ujeta, ale chtěla bych pro ni nějakou pěknou nádobu na vodu. Zatím mám připraveny takový plechový cosi vzdalene připomínající něco mezi neckama a hrncem. Misku na jádro mám připravenou dřevěnou a nevím jak moc velká má být ta nádoba na vodu. Kolik toho cca vypije?

Sousedí byli v pohodě dokud jejich slepice mohly na naší zahradu. Ale nas pes utecivsi na jejich zahradu je velký problém. Ačkoliv šel pes jen pro suché pečivo co jsme jim dali. A když přibyl druhý pes k nám a 3 slepice zadavil, oni nás i skoro přestali zdravit. Pak se nám jejich sousedka z druhé strany svěřila že ji soused zabil už několik koček. Já tohle riskovat nebudu. Tak jsou tam zvířata jen pod dohledem a je klid. Časem tam bude nový 2m plot. Ale furt budu mít strach aby soused neprehodil přes plot něco co by zvířatům ublížilo. Tak asi tak. :-/ je to blbý, ale snažíme se to psům vynahrazovat. Ale tohle je skoro všude. Člověk nic moc nenadělá.

20.11.2017 10:04

To něco mezi neckama a hrncem bude asi ideál, protože to má širokou základnu. Kbelík převrhne. Ale bude jí úplně jedno, jestli je ta nádoba malovaná nebo ne. Hlavně ať je nerozbitná, protože si s ní možná bude hrát fotbal. Chce to pro jednu kozu nádobu aspoň na 5 l. Víc toho za den nevypije a další den dostane zase čistou. Liz stačí jeden, když jí dáte na výběr ze tří druhů, bude lízat jeden a ostatní vám tam zůstanou.

20.11.2017 10:33
Tedysek

XXX.XXX.49.14

No, jí to je možná jedno, ale mě ne. Tak seženu 2 nadoby po 5l. :)
Dneska jsem už volala na Hradištko, tak i toto je v plném proudu snahy.
Liz mám v plánu porcovat. Někde jsem tu četla, že je to lepší, že jinak do sebe natáhne hromadu vlhka. Takhle dostane kousek a pak další. Jeden tedy sůl a jeden minerály a vitamíny.
Už se na ní strašně těším. :) Pokud to dobře dopadne, tak dneska už bude doma. Hodim pak fotku a třeba mi povíte kterému plemeni by mohla být příbuzná. :).

20.11.2017 10:55

Než porcovat, radši si kupte menší liz. Ale nevšimla jsem si, že by se nějak rozpadal vlhkem nebo něco takového. Používám červený Solsel. A sůl už jí dávat nemusíte, je v minerálním lizu taky a ten pak už většinou nechtějí, což je škoda.
Je dobré mít liz zavěšený tak vysoko, aby do něj nepadaly bobky. Když máte i kůzlata, musí být níž, ale to u vás až později .
Těšte se, ale nerozmazlete si ji, už byste se jí nezbavila a bude otravovat, jak jen Vás uvidí zdálky.

20.11.2017 11:15
Tedysek

XXX.XXX.49.14

A to já si jí ráda rozmazlím. :) Kdyby to nebylo blbý, bydlela by s náma uvnitř domu.
Hele hledám kde koupit zrní a ten liz a nemůžu nic najít. ZZN mě poslali k šípku. A našla jsem jeden eshop, ale doprava nad 98kg je za 600, - To mi přijde přehnané.

20.11.2017 11:19
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Ten minerální liz má být s mědí nebo bez?

20.11.2017 11:34
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Nakonec objednám odsud. Aspoň pro začátek. http://www.znackova-krmiva.cz
příští rok to budu řešit už na jaře. To bude lepší.
Jen nevím furt jakej ten liz. :(.

20.11.2017 12:58
roklanka

XXX.XXX.46.86

Liz s mědí. Eshopů jsou mraky: https://www.krmnesmesikvidera.cz/krmne-smesi-a-krmiva-pro-kozy Rajkrmiv.cz, Sehnoutek atd.atd.

20.11.2017 13:02

Tedysek napsal(a):
A to já si jí ráda rozmazlím. :) Kdyby to nebylo blbý, bydlela by s náma uvnitř domu.
Hele hledám kde koupit zrní a ten liz a nemůžu nic najít. ZZN mě poslali k šípku. A našla jsem jeden eshop, ale doprava nad 98kg je za 600, - To mi přijde přehnané.

Na zrní se vykašlete. Nebo se koukněte jestli někde v okolí není zemědělec (asi je) a skočte si za ním. Nebo Krmiva Kvídera, mají vlastní rozvoz. Já od nich beru otruby, když u nás ve mlýně nemají.
Ona se rozmazlí i tak, protože budete její společníci. Ale hrozí, že bude řvát jak na lesy, jen co vás uvidí nebo jen uslyší. A toho ji těžko zbavíte. A sousedi většinou nejsou rádi.

20.11.2017 13:14
kosta

XXX.XXX.111.250

Od Sehnoutek a syn jsem koupila pro kozy krmivo nejsou zvyklé na směs letos jsem koupila
poprvé.Dva dny to nedůvěřivě očuchávaly ale nakonec to sežraly.Dnes už jim to chutná.
Vzala jsem na zkoušku menší množství.Dřív jsem míchala směs sama.Letos jsem to riskla.
Králíkům to také na jaře chutnalo tak jim potom koupím zase. Hlavně mě šlo o ty kozy.V tom
obilí co jsme kupovali bylo hodně prachu a ostatního svinstva.Tak jsem to letos zkusila jinak uvidíme
co budou říkat kozy dál jak dlouho jim to bude chutnat.

20.11.2017 14:36
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Na zrní se vykašlete. Nebo se koukněte jestli někde v okolí není zemědělec (asi je) a skočte si za ním. Nebo Krmiva Kvídera, mají vlastní rozvoz. Já od nich beru otruby, když u nás ve mlýně nemají.
Ona se rozmazlí i tak, protože budete její společníci. Ale hrozí, že bude řvát jak na lesy, jen co vás uvidí nebo jen uslyší. A toho ji těžko zbavíte. A sousedi většinou nejsou rádi.

Krmim psy granulema jen proto, že maso nechtějí, jinak by dostávali i oni to co je pro ně přirozenější. Ráda bych se držela bezgranulované stravy i pro kozu a později i pro králíky (těm ovšem nejdřív musim dostavět krlikárnu).
Tak zkusím kvíderu :) Děkuju Takže kukuřici, ječmen a oves tam mám, v nějakém narušeném stavu, ne celé zrno. Aby se to koze lépe trávilo. Co mě zaujalo je vojtěška. Tu mohu koze taky zkusit, ne? A ještě pivovarské kvasnice? Těch mám doma ještě od psů dost zásoby, to jí můžu taky přihodit, ne?

20.11.2017 14:41
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Tak u kvídery nemají liz s mědí. Chjo.

20.11.2017 14:49

Já od začátku dávám jen bez mědi a nepozoruju žádné špatné dopady.
Nechci Vás úplně odradit, ale brzděte. Nejlíp bude, když ji necháte jen o senu a nějakém kousku zeleniny, dokud nebude úplně u vás zvyklá. Aby těch stresů na ni nebylo moc. Představte si srnku, ta má z našich zvířat nejpodobnější konstituci a zvyky, co ta asi žere ? Abyste místo zachráněné kozy neměli kozí maso pro psy.

20.11.2017 15:09
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Tak mám tedy zatím vše. smajlík děkuji moc za rady a pomoc a až dopecu plech cukroví vyrazim pro ni. :) díky díky moc. :).

20.11.2017 17:20
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Blbý dotaz. Může být první noc přivázaná? Trka mi do dveří od chlivku. Jsou sice zadelany profilem na 4 kotvy, ale bojím se že nevydrží. A zítra to opravim. Nebo to mám jít hned s baterkou opravit a zpevnit? Ono Teda z druhé strany je to taky trochu hardcore poznavacka. Psi jsou z ní hotovi smajlík za chvíli ji půjdu zkontrolovat.je celá vyjukana. Ale hodná. :) kupodivu chodí na vodítku lépe než náš bígl.

20.11.2017 18:30

Ideální to není, aby se neuškrtila... Spíš tam s ní chvíli buďte a mluvte na ni a drbejte ji. Nebo si tam jen sedněte a mluvte na ni.

20.11.2017 18:32
kosta

XXX.XXX.111.250

Jestli byla zvyklá být uvázaná tak ji uvažte.

20.11.2017 18:48
Tedysek

XXX.XXX.52.142

No, zkusím ji umazlit. Je vyjukana to je jasné. Byla zvyklá na mini chlívek jestli i v něm ji uvazovali to nevím. Ale měla řetízek na krku, tak teď má pohodlný kožený obojek. Psi se už zklidnili tak snad i ona. Dneska budu stejně vzhůru až do rána tak ji co chvíli můžu chodit kontrolovat. :)
Zítra objednam veterináře. Zadní nohy má hrozný už i z pohledu lajka. smajlík tak snad se podaří aby přijel brzo. A poví mi aspoň jak s očkováním a odcervi ji a tak.

20.11.2017 19:00

Povinné očkování pro kozy v současnosti není. Očkovat ji teď, když je ve stresu proti čemukoliv, je riskantní (můj názor). Mám zkušenost, že když potřebuju rychle veterináře, je nejlepší naložit kozu do auta a dovézt ji k veterináři do čekárny. Nemusí on nikam jezdit a kozu tam dlouho čekat nenechá, protože mezi psy, kočkami a morčaty vypadá divně. Ale třeba k vám přijede brzy.

20.11.2017 19:03
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Povinné očkování pro kozy v současnosti není. Očkovat ji teď, když je ve stresu proti čemukoliv, je riskantní (můj názor). Mám zkušenost, že když potřebuju rychle veterináře, je nejlepší naložit kozu do auta a dovézt ji k veterináři do čekárny. Nemusí on nikam jezdit a kozu tam dlouho čekat nenechá, protože mezi psy, kočkami a morčaty vypadá divně. Ale třeba k vám přijede brzy.

No já jsem od zítra do pátku bez auta. Naštěstí je tu v okolí veterinářů celkem dost. Aspoň něco tu funguje. :) tak někdo čas mít bude. Když by ne skocim do kravína nebo tady k jednomu pánovi co má krávy aby ji ty nohy zkrátil. A očkování můžu nechat na později, to nechám na zvážení veterináře. Ten to bude vědět koneckonců líp. :).

20.11.2017 19:04
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Ještě jednou děkuji moc za cenné rady a informace.

21.11.2017 12:03
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Tak to je naše Líza. :)
První dojmy z dojení jsou všelijaké. Půlku mlika máme už napříč chlivkem papat se jí zatím moc nechce tak udržet ji v klidu stát je mazec.

21.11.2017 12:24

Vypadá moc pěkně, mám dvě taky takové podobné strakaté. S dojením je někdy problém, když není na Vás zvyklá. K tomu už tady bylo napsáno hodně. Nejlíp je přivázat jednu zadní nohu a pokud je někdo po ruce, ještě držet i druhou a drbat. Samozřejmě musí mít něco ve kbelíku na zub, já dávám otruby. A nepustit, i kdyby vyváděla kdovíjak, protože jak přijde na to, že si při dojení může poskočit, bude to dělat. Však na to všechno přijdete .

21.11.2017 12:49
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Jo jo četla jsem toho tu už dost když koza nechce stát. Já ji úvazu na hodně krátko, jednou rukou drbu břicho a hlavou tlacim na zadek. tak aspoň trochu se daří. V půlce udělám já pauzu a ona se vycura a vybobkuje, Otočím a znovu. ale jak má dlouhý ty paznehty tak je kastrol převrácený hned. A zbytek dávám zatím psům. Aby přišli na to že koza jim dává dobrotu a měli by se víc kamarádit. Nebo aspoň ignorovat. smajlík a psi Teda kozí mleko milují. :).

21.11.2017 13:06
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Měla by se připouštět úplně bílým fousatym rohatym kozlikem. Prý s ním měla už i trojčata. smajlík tak jsem zvědavá. Mám z ní hroznou radost. :) konečně něco co mě donutí ráno vstávat. mliko není cítit vůbec kozinou tak přítel do kafe ocení. smajlík ale nenadoji litry. Odhaduji za raní a večerní dojení dohromady tak 1l. Ale to vůbec nevadí. :).

21.11.2017 13:30

Berte v úvahu, že už je listopad, nádoj klesá, navíc stres. Litr v tuhle dobu není špatné. Taky nevíte, jak často ji dojili, třeba už ne pravidelně, třeba už se pomalu zasušovala. Hlavně že máte radost, ona si zvykne na všechno, kozy jsou moc chytré.

21.11.2017 13:42
Tedysek

XXX.XXX.52.142

I kdyby zůstala na tom litru tak já už "Vydělávám". Miluju kozí mléko, sýry, jogurty a šťastné psy. Tady to navíc není kde sehnat. Takže v tomto směru jsem nad míru spokojená. :) chodím za ní zhruba každou hodinu. Podrbat, zkusit kousek mrkve nebo jablka. Aby si zvykla tak ji celou osahavam hlazením. :) dneska leží schovaná za senem. Zjevně odpočívá a vyrovnává se se změnou. Sem tam si vezme trošku sena a už měla dvě sousta ovsa. :) až se uklidní tak ji provedu na zadní zahradu. Ale ať těch změn není takové kvantum. :).

21.11.2017 13:51

Tak držím palce, ať se brzy aklimatizujete. Obě :) Docházet za ní každou hodinu bude spíš rušivé, než žádoucí, řekla bych. Ale určitě to má každá koza jinak.
A to máte jen tuhle jednu? Nejspíš se na Vás velmi rychle nafixuje, až se otřepe ze změny a pak Vás bude pořád vyžadovat, nejčastěji velmi hlučně a nepříjemně... ono má svůj smysl, proč se kozy/ovce chovají po víc kusech...

21.11.2017 14:06
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Tak držím palce, ať se brzy aklimatizujete. Obě :) Docházet za ní každou hodinu bude spíš rušivé, než žádoucí, řekla bych. Ale určitě to má každá koza jinak.
A to máte jen tuhle jednu? Nejspíš se na Vás velmi rychle nafixuje, až se otřepe ze změny a pak Vás bude pořád vyžadovat, nejčastěji velmi hlučně a nepříjemně... ono má svůj smysl, proč se kozy/ovce chovají po víc kusech...

Bude mít kamarádku. Jen ne hned. Tuhle chtěl bývalý majitel 2.12. Zabít protože už ho nebavilo se starat. Takže hurá akce. Ale kamarádku dostane. Vím že má být aspoň ve dvou. :).

21.11.2017 14:26

Mě to je šumák. Jen abyste to s tím kamaráděním nepřehnala a nebyla z toho pak nešťastná... koza si svého člověka dokáže vychovat během pár dnů, ale člověk kozu někdy nedokáže "vychovat" nikdy... Pak to vypadá tak, že je člověk terorizován vlastním zvířetem do té míry, že přemýšlí, jestli může vylézt z baráku, nebo mu to za to nestojí, protože jakmile vrzne klika, zvíře začíná vřískat a neskončí, dokud nedostane pamlsek... dost stresující soužití

21.11.2017 14:30
Tedysek

XXX.XXX.52.142

No snad terorista nebude. Jen jsem chtěla aby si na mě zvykla. Tak to zmirnim. Máš pravdu. :).

21.11.2017 17:50
dad

XXX.XXX.225.133

Koza nevypadá zanedbaně, litr mlíka touhle dobou je dobrý.

21.11.2017 18:43
Tedysek

XXX.XXX.49.14

Právě odjel veterinář. Paznehty se budou zkracovat na několikrát. Divil se, že přední má v pohodě a zadní tak přerostlé. Celou jí zkontroloval a divil se, že je tak zdravá. Prý je v moc dobré kondici, vemínko je zdravé, bříško je jen správně vykrmené. Jen možná ze stresu malinkatý průjmík. A tak za týden až dva kontrola a znovu stříhání paznehtů. Rovnou jí odčervil a dal něco proti kokcidiím. Kdyby se do týdne nerozežrala pořádně tak to budeme řešit. Zatím sází na stres ze změny a psů. :) A taky říkal že cca litr mlíka za den je v tuto dobu velký úspěch. Navíc chválil, že jsme si jako naší první kozu nevzali kůzle, ale osvědčenou kozu co už měla mladý. Že prý máme o starost méně. :) Tak jsem ráda jak to dopadlo. :) Takže hurá. :).

21.11.2017 18:54
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Nechci vám kazit radost, ale to, že už měla kůzlata neznamená, že při příštím kozlení nenastanou komplikace. Pokaždé je to totiž jiné.

21.11.2017 18:59
Tedysek

XXX.XXX.52.142

přezdívka napsal(a):
Nechci vám kazit radost, ale to, že už měla kůzlata neznamená, že při příštím kozlení nenastanou komplikace. Pokaždé je to totiž jiné.

To neříkal že nemůžou. To je jasné. Říkal to pro to, že se prý stává že i když se koza tváří jako koza, má tedy pochvu tak prý se stává že nemá dělohu. Proto to zmínil.

21.11.2017 19:27

Blahopřeju, že to tak hezky ohodnotil. Taky jsem toho názoru, že je první koza lepší starší i stará, má zkušenosti a učí ona vás, co potřebujete znát.

21.11.2017 19:44
Tedysek

XXX.XXX.52.142

Děkuji oreb1. Zítra dojde objednávka od kvidely tak jsem na to zvědavá. :) ještě si objednam literaturu. Bylo mi doporučeno Chov dojnych koz (zelená kniha) a ještě jsem tu četla o knize co popisuje zpracování kozího mléka na sýry a pod. :).

22.11.2017 07:01
kosta

XXX.XXX.111.250

Moc Vám fandím.Já jsem to prožívala také tak. Ale to nebyl internet.Mě musela stačit
literatura a telefon. Dnes stačí sednout k počítači a objednáte a máte co potřebujete. Ušetříte spoustu času.Dovezou to až domů.Nemusíme nikam jezdit a vozit pokud mají co potřebujete.
Většinou řeknou nemáme ale my vám objednáme. Přeji Vám hodně úspěchů.Alena.

Přidejte reakci

Přidat smajlík