Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.12.2017 13:08
Nynne

XXX.XXX.46.85

Dobrý den, poradil by mi někdo, v kolika měsících je vhodné odebrat jehně od matky? Vzali jsme si ovci na dožití a s ní byl v nabídce i beran, který měl jít do klobás. Beranovi jsme následně našli nový domov, ale zanechal nám tu 2 beránky, kterým budeme také hledat nový domov. Beránkům je nyní 2,5 m. Je příliš brzy je odebrat od matky? Nebo je už vhodný čas? Děkuji za radu.

1.12.2017 14:20
lilo

XXX.XXX.201.210

Jehnata nechte cim dyl tim lip... min.3 mesice...sledujte jeslti a jak casto se koji... zvlast kdyz z toho ma neco vyrust.. jen je potreba dat je postupne... zvlast pokud se koji aby se matka prirozene zasusila a nahly odstav obou najednou nezpusobil treba zanet vemene... to je aspekt ochranitelsky... a pak je tu ten druhy chovatelsky... mam na to nazor takovy ze beranky z takove plemenitby je vhodne uklidit do mrazaku ne jim hledat novy domov... a v tomhle pripade se ridte pouze tou radou ohledne nahleho odstavu...

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.12.2017 21:48

Odstavování dvojčat zvlášť či najednou? Dle mě je to jedno, tak či tak se ovce musí hlídat. Některá jehňata pijí pouze strikně z jednoho a toho samého struku, tudíž by mohl zůstat po odstavu sourozence jeden nevyprazdňovaný. Ale jiná jehňata naopak budou cucat od kterékoliv ovce, hlavně když stojí...beránky, které nemají nárok na papíry odstavujeme po 100 dnech (jsem v KU), ostatní necháváme do cca 5 měsíců a ovce zaprahují bez problému a ani po jehňatech neřvou. Pokud je to ovce na dožití, tak bych se taky řídila, jak to ovce zvládá - jakou má kondici atd...

3.12.2017 11:26
ančovička1

XXX.XXX.220.126

A proč spěcháte s tím odstavením? ovečce to přece nevadí, lepší, když ji mléko vypijí a pořádně narostou, dobré rady už jste zde dostala, tak pokud vám jehn´átka nepřekáží, nechte je u matky, bude to pro ně nejlepší..pěkně narostou a budou zdraví.. naše kozička na chov pila od mamky půl roku. ...nový domov si beránci u nového majitele najdou stejně jen v mrazáku..

3.12.2017 12:42

Mno, jak píše mine: mě taky napadlo, že pokud se jedná o starší ovci a beránci jsou stejně jen na maso, tak že by bylo lepší spíš přihlížet ke stavu matky. Kolem 2,5m jsou už v pohodě samostatní. Samozřejmě, že každému mláděti prospěje co nejdelší příkrm od matky a přirozené odstavení, ale v tomhle ohledu je asi dobré, ohlížet se také na matku... pokud viditelně hubne a je jasné, že jí to hodně vysiluje, pomalu bych je klidně začala učit na nějaký příkrm, jestli chcete zajistit, aby rostli dobře a matku trochu podpořit a odstavila. Taky si myslím, že je jedno, jestli naráz nebo jednoho a pak druhého skrze "preverenci vlastního" struku...je možná ještě horší, když jeden bude vysáván a druhý ne..

3.12.2017 15:36
lilo

XXX.XXX.201.210

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Mno, jak píše mine: mě taky napadlo, že pokud se jedná o starší ovci a beránci jsou stejně jen na maso, tak že by bylo lepší spíš přihlížet ke stavu matky. Kolem 2,5m jsou už v pohodě samostatní. Samozřejmě, že každému mláděti prospěje co nejdelší příkrm od matky a přirozené odstavení, ale v tomhle ohledu je asi dobré, ohlížet se také na matku... pokud viditelně hubne a je jasné, že jí to hodně vysiluje, pomalu bych je klidně začala učit na nějaký příkrm, jestli chcete zajistit, aby rostli dobře a matku trochu podpořit a odstavila. Taky si myslím, že je jedno, jestli naráz nebo jednoho a pak druhého skrze "preverenci vlastního" struku...je možná ještě horší, když jeden bude vysáván a druhý ne..

Ti beranci nejsou na maso! ... viz inzerce na profilu Nynne pak ti to bude vsechno jasny...

3.12.2017 17:24

Naprosto rozumím... k takovým je pak škoda času se vyjadřovat, ne?

3.12.2017 18:13
lilo

XXX.XXX.201.210

No i to se stava.

7.4.2018 10:17
chovatel_17

XXX.XXX.89.231

Dobré odpoledne,
mám dotaz letos se nám narodilo více beránků než jehniček. Proto se chci zeptat v kolikátém měsíci je odstavit na jinou pastvu s dospělým beranem, aby nedošlo k připuštění matek a letošních jehniček - jehničky chci nechat co nejdéle to půjde u matek. Beránky nechceme kastrovat. Mám pár kříženek masných plemen a pár romanovek, které mohou zabřeznou i dvakrát do roka (což nechci). A ještě se chci zeptat mám plemenného berana a až ho budu oddělovat(před tím než ovce půjdou na pastvu) může být sám v ohradě do odstavu mladých beránků? Byl by v ohradě přes cestu od ovcí asi 100m.Z části pastviny na sebe vidí. Lze to nebo bude stát u plotu a pořád řvát samotou? A nebo je lepší mu dát zástěru a oddělit ho společně až s mladýma? Nebo ho nechat doma samotného ve chlívě a až po odstavu mladých ho dát k nim?
Děkuji všem za odpovědi a zkušenosti.

7.4.2018 12:41
lilo

XXX.XXX.201.210

bud bude stat u plotu a nebo bude zdrhat... jako nas...

7.4.2018 14:23
chovatel_17

XXX.XXX.89.231

lilo napsal(a):
bud bude stat u plotu a nebo bude zdrhat... jako nas...

děkuji, a ty letošní beránci se odstavují kdy když je odtavím okolo 4-5měs. neoplodní jehničky a matky?

7.4.2018 20:01
ovcezkopce

XXX.XXX.168.42

To je pozdě, odstavila bych ve třech měsících. Jehničky stejného věku by snad neoplodnili, romanovce ale stačí projít kolem berana a už je v tom A pětiměsíční i mladší beránek, to už je pěkný nadrženec.

Přidejte reakci

Přidat smajlík