Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.12.2017 07:00
mka

XXX.XXX.168.153

Dobrý den,
máte někdo zkušenost odběru semene u kozla kvůli zjištění plodnosti?Popř.víte, jak se to dělá?
Děkuji za odpovědi.MKa.

11.12.2017 09:14
lilo

XXX.XXX.201.210

Veterinar to vi...

11.12.2017 15:01
dad

XXX.XXX.225.133

Asi stejně jako u dobytka, puste ho ke kozám a uvidíte za tři týdny.

11.12.2017 15:59
mka

XXX.XXX.168.153

dad napsal(a):
Asi stejně jako u dobytka, puste ho ke kozám a uvidíte za tři týdny.

U koz samozřejmě je.Koupili jsme plemenného papírového kozla a od září je ve stádečku, na kozy při prskání skáče stále, ale ty se po 21 dnech přeprskávají pořád dokola.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.12.2017 16:34

mka napsal(a):
U koz samozřejmě je.Koupili jsme plemenného papírového kozla a od září je ve stádečku, na kozy při prskání skáče stále, ale ty se po 21 dnech přeprskávají pořád dokola.

No jestli chcete odebrat a vyšetřit semeno, tak to musíte řešit s veterinářem. sama semeno neodeberete, pokud teda nemáte umělou pochvu a tak.

11.12.2017 17:01
mka

XXX.XXX.168.153

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No jestli chcete odebrat a vyšetřit semeno, tak to musíte řešit s veterinářem. sama semeno neodeberete, pokud teda nemáte umělou pochvu a tak.

Sami to dělat nechceme, jen mne zajímalo, jak to probíhá a co to obnáší.

11.12.2017 18:39
dad

XXX.XXX.225.133

mka napsal(a):
Sami to dělat nechceme, jen mne zajímalo, jak to probíhá a co to obnáší.

Objednáte si službu, ideálně v čase říje vlastní kozy, pak jen kozla navedete do 'umělé náhražky kozy', následuje vlastní vyšetření spermatu nebo jeho uchování po dobu převozu k vyšetření
u býků se kdysi k odběru používal elektrický šok, momentálně snad zakázané.

11.12.2017 19:22

Na tohle se tu u nás docela specializuje MVDr Hrdlička z Chorušic (okr. Mělník) ale nevím jak to máte daleko.

11.12.2017 22:00
pajca

XXX.XXX.190.247

mka napsal(a):

Jestli že se Vám kozy vrací s říjí tři měsíce po dání kozla do stáda, je téměř
jisté že je neplodný, (to se občas stane). jeho neplodnost (dočasnou) by mohlo
způsobit i odčervení např, Aldifalem v připouštěcím období. Dávat další peníze
za konstatování, že je kozel neplodný je podle mého názoru zbytečné.
Pokud nechcete ztrácet čas, tak se poohlédněte ve svém okolí, po jiném kozlovi,
kam s kozama zajet, pokud jich nemáte desítky.
Původního majitele informujte o stavu věci a pokuste se s ním dohodnout o
nějakém finančním narovnání. Neplodný kozel má cenu pouze masa.
CHovatel, který kozla odchoval za jeho neplodnost nemůže a Vy asi také ne.
Mohlo dojít k atrofii varlat. Koukněte, osaheje, nebo veterinář, jak jsou varlata
velká. Při klasifikaci posuzovatel kozlům varlata kontroluje, ale to může nastat i později.

12.12.2017 05:48
mka

XXX.XXX.168.153

pajca napsal(a):
Jestli že se Vám kozy vrací s říjí tři měsíce po dání kozla do stáda, je téměř
jisté že je neplodný, (to se občas stane). jeho neplodnost (dočasnou) by mohlo
způsobit i odčervení např, Aldifalem v připouštěcím období. Dávat další peníze
za konstatování, že je kozel neplodný je podle mého názoru zbytečné.
Pokud nechcete ztrácet čas, tak se poohlédněte ve svém okolí, po jiném kozlovi,
kam s kozama zajet, pokud jich nemáte desítky.
Původního majitele informujte o stavu věci a pokuste se s ním dohodnout o
nějakém finančním narovnání. Neplodný kozel má cenu pouze masa.
CHovatel, který kozla odchoval za jeho neplodnost nemůže a Vy asi také ne.
Mohlo dojít k atrofii varlat. Koukněte, osaheje, nebo veterinář, jak jsou varlata
velká. Při klasifikaci posuzovatel kozlům varlata kontroluje, ale to může nastat i později.

Kozla jiného papírového jsem našel, jezdím tam, koz je 9..Původní majitel po mně chce zkoušku od veterináře, varlata má pěkná velká sestouplá.Je to náš pátý chovný kozel, pořizuji ho, aby bylo vše v pořádku a nemuseli jsme kozy nikam vozit.

12.12.2017 11:03

mka napsal(a):
Kozla jiného papírového jsem našel, jezdím tam, koz je 9..Původní majitel po mně chce zkoušku od veterináře, varlata má pěkná velká sestouplá.Je to náš pátý chovný kozel, pořizuji ho, aby bylo vše v pořádku a nemuseli jsme kozy nikam vozit.

Právě proto píšu o tom Hrdličkovi, protože vím, že přes něj se neplodní plemeníci už několikrát řešili, aby bylo na papíře, že jsou nelodní a mohla se uznat reklamace.

12.12.2017 17:19
mka

XXX.XXX.168.153

Právě proto píšu o tom Hrdličkovi, protože vím, že přes něj se neplodní plemeníci už několikrát řešili, aby bylo na papíře, že jsou nelodní a mohla se uznat reklamace.

Jsme úplně na jihu Čech.Náš vet.to nedělá.

12.12.2017 18:53
pajca

XXX.XXX.191.120

mka napsal(a):

Původní majitel by měl pochopit, že jestli že se kozy opakovaně přeprskávají, tak
není něco v pořádku s kozlem, když je vpuštěn do stáda..
Před 3-4 roky se údajně vyskytlo 5 neplodných kozlů, kteří prošly trhem.
Kupovala jsem několik roků nazpět prověřeného kozla na plodnost. Byl za toto
potvrzení o 1000 kč dražší. Zřejmě cena za vyšetření a náklady s tím spojené.
S chovatelem se znám, tak nepředpokládám, že by mě chtěl nějak šponovat
s cenou.
Navrhněte původnímu majiteli, že to vyšetření v CHorušicích domluvíte, ale
aby zaplatil vyšetření, pokud se neplodnost prokáže a kozla v takovém případě vzal
zpět, s vrácením peněz. Takto by se měl zachovat féfový chovatel.
Na Vašem místě bych požádala ještě o spolupráci při řešení reklamace předsedu
Plemenné knihy koz. Předpokládám, že byl při klesifikaci.

12.12.2017 20:23
mka

XXX.XXX.168.153

pajca napsal(a):
Původní majitel by měl pochopit, že jestli že se kozy opakovaně přeprskávají, tak
není něco v pořádku s kozlem, když je vpuštěn do stáda..
Před 3-4 roky se údajně vyskytlo 5 neplodných kozlů, kteří prošly trhem.
Kupovala jsem několik roků nazpět prověřeného kozla na plodnost. Byl za toto
potvrzení o 1000 kč dražší. Zřejmě cena za vyšetření a náklady s tím spojené.
S chovatelem se znám, tak nepředpokládám, že by mě chtěl nějak šponovat
s cenou.
Navrhněte původnímu majiteli, že to vyšetření v CHorušicích domluvíte, ale
aby zaplatil vyšetření, pokud se neplodnost prokáže a kozla v takovém případě vzal
zpět, s vrácením peněz. Takto by se měl zachovat féfový chovatel.
Na Vašem místě bych požádala ještě o spolupráci při řešení reklamace předsedu
Plemenné knihy koz. Předpokládám, že byl při klesifikaci.

Po dnešním výjezdu s další kozou k plemennému kozlovi už jsem tak vytočený, že se snad na celé odběry vykašlu.Cena za kozla + peníze za zapsání do plemenné knihy + krmení a teď ještě peníze za odběry veterináři + peníze za cesty k jinému kozlovi a ještě za skok.

12.12.2017 21:25
pajca

XXX.XXX.184.134

No právě pro to, že Vás to stálo určitý obnos peněz, to nemůžete hodit za hlavu.
Jesti že je kozel neplodný není vina chovatele, to se prostě občas stane.
On by tu možnost ale měl uznat, protože není normální aby se všechny kozy vracely
s říjí několikrát opakovaně.
Proto třeba hned zítra zavolejte na svaz chovatelů a požádejte o pomoc při řešení
problému.

12.12.2017 21:46
mka

XXX.XXX.168.153

pajca napsal(a):
No právě pro to, že Vás to stálo určitý obnos peněz, to nemůžete hodit za hlavu.
Jesti že je kozel neplodný není vina chovatele, to se prostě občas stane.
On by tu možnost ale měl uznat, protože není normální aby se všechny kozy vracely
s říjí několikrát opakovaně.
Proto třeba hned zítra zavolejte na svaz chovatelů a požádejte o pomoc při řešení
problému.

Ti mi napsali, že se mám dohodnout s původním chovatelem.

12.12.2017 22:01
pajca

XXX.XXX.184.134

No tak se zeptejte, jestli v případě, že se nedohodnete bude v pořádku, že
chovatel, který kozla odchoval, příští rok obdrží na neplodného kozla dotaci
za vyprodukuvaného plemeníka.

12.12.2017 22:38

Každému producentovi plemeníků jde i o pověst a nevěřím tomu, že by dělal nějaké problémy s reklamací. Tohle se dá prostě nějak vykomunikovat. Ano je to blbý, je to další práce a prachy navíc, ale taky se teď dá sehnat jiný plemeník od někoho kdo už má obskočeno a plemeníka dál držet nechce. A pak v klidu bez nějakého shonu řešit reklamaci toho prvního. ČR je malá a ani z jihu Čech to k Mělníku není daleko a i kdyby bylo, tak on i ten vet dost častokrát jezdí všude možně a třeba by někdy jel kolem, nebo minimálně ví o dalších co by byli schopni to odebrat a rovnou dát zamrazit a pak to zpracovat. Nějakým stěžováním si na netu toho moc nevyřešíte. Stačí maximálně pár telefonátů a je to vyřešeno.

13.12.2017 08:57
mka

XXX.XXX.168.153

Každému producentovi plemeníků jde i o pověst a nevěřím tomu, že by dělal nějaké problémy s reklamací. Tohle se dá prostě nějak vykomunikovat. Ano je to blbý, je to další práce a prachy navíc, ale taky se teď dá sehnat jiný plemeník od někoho kdo už má obskočeno a plemeníka dál držet nechce. A pak v klidu bez nějakého shonu řešit reklamaci toho prvního. ČR je malá a ani z jihu Čech to k Mělníku není daleko a i kdyby bylo, tak on i ten vet dost častokrát jezdí všude možně a třeba by někdy jel kolem, nebo minimálně ví o dalších co by byli schopni to odebrat a rovnou dát zamrazit a pak to zpracovat. Nějakým stěžováním si na netu toho moc nevyřešíte. Stačí maximálně pár telefonátů a je to vyřešeno.

Samozřejmě, že jsem volal různým veterinářům i se ptal na Schoku co a jak.Jiného kozla jsem také poptával, jak jistě víte, kozy se neprskají donekonečna, takže některé už prostě letos nezabřeznou.Bude to jen a jen naše škoda, nebudou kůzlata, nebude mléko a těch věcí s tím spojených je mnohem více.Jen jsem se zde chtěl dozvědět nějaké informace.

13.12.2017 10:30
lilo

XXX.XXX.201.210

Nevim ale me kozy prskaly loni minimalne jeste v dubnu jedna... ta pak sla do klobas... a nakryvala jsem v unoru... no a dojim do ted... porody byly 23. cervna...

13.12.2017 10:48

Kozy se budou prskat určitě do února, u nás končila říje až v dubnu. Záleží na počasí. Když je aspoň trochu zima a sníh (u nás byl 3 měsíce až do března), říje trvá déle. Je to otrava, co se stalo, ale stát se prostě může. Kůzlata mít budete, to je ještě dost času a stihnete to. Spíš je mi záhadou, jak je možné, že se Vám nepodařilo sehnat jiného plemeníka, abyste měl jiného vlastního a nemusel s 9 kozami nikam jezdit. Ale možná nebylo plemeno, které chcete, nebo byl drahý nebo něco jiného. Stejně ho budete muset koupit.

13.12.2017 11:58
profesor1

XXX.XXX.199.243

mka napsal(a):
Po dnešním výjezdu s další kozou k plemennému kozlovi už jsem tak vytočený, že se snad na celé odběry vykašlu.Cena za kozla + peníze za zapsání do plemenné knihy + krmení a teď ještě peníze za odběry veterináři + peníze za cesty k jinému kozlovi a ještě za skok.

Tak si někde sežeňte- půjčte mikroskop a vyšetřete si kozla sám. Držte kozla chvíli stranou, pak jej pusťte k prskající se koze, odchyťte kapku semene - tu mezi dvě sklíčka - pod mikroskop a je to. Pokud uvidíte pohyblivé, mrskající se spermie- hlavička plus bičík, tak je kozel na 90%, možná i 100% OK. Jde to zvládnout i sám. Před tím si zjistěte (jestli nevíte) jak má funkční spermie vypadat, zjistěte si nutné zvětšení, i když na to příjdete sám, a bude to.

13.12.2017 12:04
mka

XXX.XXX.168.153

Kozy se budou prskat určitě do února, u nás končila říje až v dubnu. Záleží na počasí. Když je aspoň trochu zima a sníh (u nás byl 3 měsíce až do března), říje trvá déle. Je to otrava, co se stalo, ale stát se prostě může. Kůzlata mít budete, to je ještě dost času a stihnete to. Spíš je mi záhadou, jak je možné, že se Vám nepodařilo sehnat jiného plemeníka, abyste měl jiného vlastního a nemusel s 9 kozami nikam jezdit. Ale možná nebylo plemeno, které chcete, nebo byl drahý nebo něco jiného. Stejně ho budete muset koupit.

To asi budu muset koupit nového, ale nechci vrážet další peníze do něčeho, co není vyřešené.Nebo chov zrušit a bude po starostech úplně.Dvě kozy už se neprskají podle termínu, tak budu čekat, jestli nezačnou jindy.Na inzerát se mi ozývají lidé z Moravy, z Liberce a podobně.Já sám jsem obvolával různé chovatele, ale bohužel bez úspěchu.Asi to tak prostě letos má být.Z mé zkušenosti u nás na farmě se kozy prskaly maximálně do ledna a to byly kůzlata, která v rok narození nepřipouštím.

13.12.2017 12:10
mka

XXX.XXX.168.153

Asi bych tuto diskuzi ukončil tímto.Děkuji všem, kteří mi poradili, či podali nějaké informace.Rozhodně neútočím na původního majitele, jen mne tato situace rozhodila a nečekal jsem, že se vše potáhne tak dlouho.Poškozený jsem tu koneckonců já.Jde mi o zvířata, ale vše má své meze, přes které člověk nemůže jít.Děkuji.

Přidejte reakci

Přidat smajlík