Dobrý den,
určitě tady toto téma již bylo, ale nedaří se mi dohledat, tak se raději optám znovu. Dnes v noci nám porodila prvnička, krásné vitální jehňátko, vzorně se stará. Ale, když jsem kontrolovala vemínko poté, co jsem přistihla prcka rychle střídat struky, zjistila jsem, že z jednoho struku nejsem schopna vymáčknout ani kapku. Vemínko ale nalité je celé, zatím nehřeje, ovečce se dotyk na tom neprůchozím přestává líbit. Jakpak struk zprůchodnit? Nějaké masáže, mazání? Děkuji za cenné rady :).
Nikdo nic, tak něco já když budou ty Vánoce.
Neprůchodný struk bývá většinou způsobený zraněním, případně prodělaným zánětem. U prvničky se mě to nezdá. Zkuste vlažnou vodu - spíše teplejší a masírovat, Nebo nějakou hřejivou mast a stále masírovat. Nebát se pořádně stlačit a protlačit.
U zánětu strukového kanálku by mělo být cítit při stisku struku jakási tvrdá trubička, taky jsem měl podobnou ovci, která po porodu měla nabyté vemeno, ale ze struku člověk nic nevytáhnu, až po nahřívání, masírování a i dávce oxycotinu ovce mléko spustila, jelikož to pak druhý rok opět zopakovala, tak jsem se s ní rychle rozloučil.
Já bych ještě počkala do zítra, s tím, že je dobrý to trochu kontrolovat. Některá jehňata pijou striktně z jedné strany a tak struk mohl už být vypitý, nebo naopak jehně na té straně nepilo a tak je mléka míň (struky jsou viditelně ocucané, když už jehňě dobře pije). V začátku jsou ovce nervozní a mléko nechtějí spustit, když se kolem ní motáte. Prvničce bych dala čas do zítra, a pokud je jehně napité (má plné bříško, nevříská, má teplý čumák) moc bych to neřešila a jen kontrolovala, jestli se zánět nerozbíhá, případně když bude jehně pít jen na jedné straně tak zkusit zase oddojit. Jestli rozumím, tak to ještě neni ani 24 hodin co porodila. Někdy se struky nenalijou oba steně rychle...
Uživatel s deaktivovaným účtem

Když se snažíte struk odstříknout, cítíte vůbec uvnitř struku mléko?
Díky za reakce.
Situace se vyvíjí tak, že vemínko je na tom v podstatě stále stejně. Malá jehnička je velmi čilá, snaží se pít z obou stran, jednu stranu má pravidelně vypitou, z toho druhého struku ji to dle mého neteče snad vůbec. Mléko tam je, když se snažím oddojit, cítím ho, jsem schopna vymáčknout maximálně kapku, pak cítím, že se mléko vrací zpět, místo toho, aby "vystříklo" ven. Ne že bych byla nějaká zkušená dojička, ale vždy jsem byla schopna z ovečky dostat alespoň pár deci, z druhého struku to jde, z tohoto prostě ne. Malá to zkouší taktéž, ale po pár cucnutích bez vrtění ocásku vždy rychle přelítne na druhý struk, tudíž předpokládám, že ani jí nic neteče. Ale jinak vemínko stále nehřeje, netvrdne, ovečka si ho nechá masírovat, evidentně ji nijak moc nebolí. Malá zatím prospívá i z toho jednoho struku, tak uvidíme..
monalisa007
napsal(a):
Díky za reakce.
Situace se vyvíjí tak, že vemínko je na tom v podstatě stále stejně. Malá jehnička je velmi čilá, snaží se pít z obou stran, jednu stranu má pravidelně vypitou, z toho druhého struku ji to dle mého neteče snad vůbec. Mléko tam je, když se snažím oddojit, cítím ho, jsem schopna vymáčknout maximálně kapku, pak cítím, že se mléko vrací zpět, místo toho, aby "vystříklo" ven. Ne že bych byla nějaká zkušená dojička, ale vždy jsem byla schopna z ovečky dostat alespoň pár deci, z druhého struku to jde, z tohoto prostě ne. Malá to zkouší taktéž, ale po pár cucnutích bez vrtění ocásku vždy rychle přelítne na druhý struk, tudíž předpokládám, že ani jí nic neteče. Ale jinak vemínko stále nehřeje, netvrdne, ovečka si ho nechá masírovat, evidentně ji nijak moc nebolí. Malá zatím prospívá i z toho jednoho struku, tak uvidíme..
Tady je klika, že má jedináčka. Při dvojčatech by to byl problém.
monalisa007
napsal(a):
Díky za reakce.
Ona muze mit otok vemene...ten kanalek muze byt z uzeny... zhruba za 3-4 dny ten otok postupne odenzi... veminko stale masirujte...pro spusteni mleka se pouziva i nahrivani... prilozeni nahrate hadry atd... ovecku nechte at pije obje.. pokud dostanete kapku uz to je dobre...