Tak si nejdříve říkám zda nejsem moc naivní, spíš si to tímto potvrdím... koukám, dneska samá kozí farma, ale že by někdo držel dvě, tři kozy... ono totiž, mě baví to kolem toho, obstarat, poséct tomu po vsi, sena dělat, ale podojím, přecedím a končím... to mlíko zužitkujem v domácnosti akorád přes zimu do vaření, nebo jen tak si ho naliju ke snídani, v létě kdy je tak 7-8 litrů denně nechávám tvaroh ve sklenicích dělat že si ho "naočkuju" lžící kupovanýho ale na sejry nebo patlání v kuchyni nejsem, ono přece jen ženy na to mají větší cit, já jak něco v kuchyni dělám uklízí se to pak celej další den a jak mě něco nejde mohlo by to letět z okna mezi slepice přítelkyně je dlouho v práci a má toho dicky plné zuby ač ráda vaří když na to má čas... tak mě napadlo... myslíte že by dneska mohlo fungovat to když by třeba další dva lidi měli mlíka málo na sýry taky třeba jen dvou koz a jeden by dělal z těch přebytků sýr co by se rozdělil rovným dílem, tak hlavně pokud by to někoho bavilo a hlavně bylo by toho stejně málo tak pro chuť... slyšel jsem že něco podobného dělají v rumunsku, víc rodin společně teda pase a nějak se dělí o výdělek z mlíka o kterém se tady nedá mluvit, jen prostě taková sranda... má to nějakou šanci(které nevěřím) ? i kdyby mělo, málo lidi...
Takhle nějak podobně to fungovalo na Slovensku, vím že i v cizině to funguje(Německo, Dánsko, Kanada, severské země). Družstevnictví není jen výdobytek socialistických systémů. Jenže u nás je asi problém, že my si tenhle způsob hospodaření právě s tím obdobím spojujeme a také to, že opakované změny vlastnictví půdy a změny vztahů mezi lidmi hodně rozoraly tradice a tak bohužel je často problém, že lidi prostě nedrží slovo, nebo po čase přestanou být spokojení s tím, že musí respektovat i cizí názory a nároky. My češi jsme dost individualisti...
Samozřejmě, že to má šanci fungovat, ale u mléka je třeba si uvědomit, že musí být opravdu v čistotě nadojené a zchlazené, aby mělo potřebnou kvalitu a ta nesmí kolísat. Všichni zúčastnění tedy v tomto směru musí dodržovat jednotný postup a neusnadňovat si to nějakými vylepšováky. V německu normálně kozí mléko do malých mlékáren vykupují.
Je také otázka, zda to chcete dělat oficiálně, nebo si prostě jen vypomoci s dalšími chovateli a např. vy jim uděláte seno a oni vám sýr. Určitě bych začala jen tou jednoduchou výpomocí a pak zvážila, zda třeba i prodávat. To je ale dost martirium a investice.
Myslím, že v tomhle případě se ani nejedná o to, zda je to technicky zvládnutelné, (to je), ale zda se pro to dlouhodobě najdou partneři, kteří si cení dobrých a fungujících vztahů více, než osobních ambicí.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslím, že by to mohlo fungovat, pokud někde poblíž je někdo podobného zaměření. Můžete tomu říkat družstvo nebo komunita, to je jedno, jen aby byl někdo další po ruce, kdo má chuť jít do toho .
Bekkky
napsal(a):
Takhle nějak podobně to fungovalo na Slovensku, vím že i v cizině to funguje(Německo, Dánsko, Kanada, severské země). Družstevnictví není jen výdobytek socialistických systémů. Jenže u nás je asi problém, že my si tenhle způsob hospodaření právě s tím obdobím spojujeme a také to, že opakované změny vlastnictví půdy a změny vztahů mezi lidmi hodně rozoraly tradice a tak bohužel je často problém, že lidi prostě nedrží slovo, nebo po čase přestanou být spokojení s tím, že musí respektovat i cizí názory a nároky. My češi jsme dost individualisti...
Samozřejmě, že to má šanci fungovat, ale u mléka je třeba si uvědomit, že musí být opravdu v čistotě nadojené a zchlazené, aby mělo potřebnou kvalitu a ta nesmí kolísat. Všichni zúčastnění tedy v tomto směru musí dodržovat jednotný postup a neusnadňovat si to nějakými vylepšováky. V německu normálně kozí mléko do malých mlékáren vykupují.
Je také otázka, zda to chcete dělat oficiálně, nebo si prostě jen vypomoci s dalšími chovateli a např. vy jim uděláte seno a oni vám sýr. Určitě bych začala jen tou jednoduchou výpomocí a pak zvážila, zda třeba i prodávat. To je ale dost martirium a investice.
Myslím, že v tomhle případě se ani nejedná o to, zda je to technicky zvládnutelné, (to je), ale zda se pro to dlouhodobě najdou partneři, kteří si cení dobrých a fungujících vztahů více, než osobních ambicí.
Určitě ne oficiálně, jen tak pro sebe a tu tu výpomoc... - to seno dělám kosou a hráběma po celý vesnici to bych nedal na dvou pozicích už jsme dostali jednou i sýr z kterýho jsem já cejtil prostě a jednoduše neustálé mazlení kozla při dojení jak jsem to na paní viděl, a já to v mlíku cejtím třeba když jedeme připustit a je na půl hodiny u capa... já zas mám kozy postaru jako krávy, jak je tráva tak celej den pasu na kolíkách protože pasu na pozemcích sousedů aby nic nezničily a pastva jim vystačila, a večer i přes zimu stojej u žlabu ve chlívě a mlíko nesmrdí - kozy se z vlastní vůle vracej že je jen u sousedů odvážu a ony naklušou na polňačku, do vrat, do chlíva a čekaj až se jim přiváže vazák každá na svojem místě, ovšem některý lidi vnímají dneska chov koz jako modní vlnu zdravý výživy z pastvin a zapomínají že koza byla dřív všude protože se snadno uživila ale musela žrát to kam se píchla nebo to co se jí poseklo na mezi od sedláků a nepřispůsobovalo se jí nic, zkrátka naše babičky se tím nesr... měli je na užitek on ten pohled na chov taky je pro lidi dneska takovej zdroj debat, jako by to byla věda najednou, dřív chov kozy byl v obecném povědomí a měli to na starosti děti :D.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Rozumim, jak to myslite. Mate v urcitem smeru pravdu. Jeden obrovsky rozdil je v tom, ze v tom ty deti vyrostly. Ze se peci o zvirata a souziti s nimi ucily od batoleciho veku. A pokud nekdo vyroste v panelaku a ma pojem maximalne o tom, ze krecek zije v akvarku, pak pro nej navrat k prirode a pece o zvire opravdu veda je.
A k tomu se bavime o tom, ze ta zvirata povetsinou jiz prosla sahodlouhym slechtenim, tedy uz to nejsou ta bytelna zvirata, jako byvala, ale casto precitlivele damicky, ktere proste svuj jisty komfort potrebuji...
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
Rozumim, jak to myslite. Mate v urcitem smeru pravdu. Jeden obrovsky rozdil je v tom, ze v tom ty deti vyrostly. Ze se peci o zvirata a souziti s nimi ucily od batoleciho veku. A pokud nekdo vyroste v panelaku a ma pojem maximalne o tom, ze krecek zije v akvarku, pak pro nej navrat k prirode a pece o zvire opravdu veda je.
A k tomu se bavime o tom, ze ta zvirata povetsinou jiz prosla sahodlouhym slechtenim, tedy uz to nejsou ta bytelna zvirata, jako byvala, ale casto precitlivele damicky, ktere proste svuj jisty komfort potrebuji...
Spíš slyším že jsou dneska celoročně venku za každýho počasí protože jsou prý "štastný" když žijou jak nějaký stádo muflonů a domestikovanému zvířeti se klade za přirozenost to jak žil jeho prapředek což trošku paradox když oboje jsou už něco jiného... dřív podle mě zvířata více chránili před újmou protože měli větší cenu pro lidi, dneska zvyk je porovnávat s vnímáním lidí... já vysledoval že koza co si může dělat co chce je právě to paličatý zvíře, ta která od mala má nastavený meze tak s ní nejsou problémy a je přispůsobivá..
My občas uděláme výrobu z mléka na požádání od sousedního chovu, ale výsledek je úplně jiný než z našeho. Mléko jako takové cítit není. Jen konzistence je jiná a zrání sýrů je nemyslitelné.
Doma s našima holkama je i kozel a ocásek v chuti podle nás cítit není. Sýr uzráváme podle druhu bez problémů i půl roku.
Spolupráce je možná jen v případě když se sejdou lidi co jedou na stejné vlně.
dad
napsal(a):
My občas uděláme výrobu z mléka na požádání od sousedního chovu, ale výsledek je úplně jiný než z našeho. Mléko jako takové cítit není. Jen konzistence je jiná a zrání sýrů je nemyslitelné.
Doma s našima holkama je i kozel a ocásek v chuti podle nás cítit není. Sýr uzráváme podle druhu bez problémů i půl roku.
Spolupráce je možná jen v případě když se sejdou lidi co jedou na stejné vlně.
Pokud není možné z mléka dlouhodobě sýry uzrát (kazí-li se), je vysoké CPM.
Bekkky
napsal(a):
Pokud není možné z mléka dlouhodobě sýry uzrát (kazí-li se), je vysoké CPM.
No, já jsem na tu špinavou práci venku. Doma výrobu dělá paní.
Co je to CPM ? Jak se dá změnit ? Tahle zkratka mně nějak unikla když jsem si četl statě o zpracování mléka. A prosím laicky. Tady jsem na tenkém ledě.
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

CPM je celkový počet mikroorganismů v mléce. Zjednodušeně jde o to, že v mlěku jsou buď nám škodlivé bakterie, třeba horší hygienou při dojení nebo zdravotním stavem vemene, nebo mléko není tak čerstvé a rozvinou se v něm už jiné mléčné bakterie, než chcete na sýr, třeba přirozeně kysne, což není škodlivé člověku, ale trvanlivému sýru ano.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lukas333666
napsal(a):
Spíš slyším že jsou dneska celoročně venku za každýho počasí protože jsou prý "štastný" když žijou jak nějaký stádo muflonů a domestikovanému zvířeti se klade za přirozenost to jak žil jeho prapředek což trošku paradox když oboje jsou už něco jiného... dřív podle mě zvířata více chránili před újmou protože měli větší cenu pro lidi, dneska zvyk je porovnávat s vnímáním lidí... já vysledoval že koza co si může dělat co chce je právě to paličatý zvíře, ta která od mala má nastavený meze tak s ní nejsou problémy a je přispůsobivá..
Výrok v poslední větě přesně aplikovatelný i na děti
dad
napsal(a):
My občas uděláme výrobu z mléka na požádání od sousedního chovu, ale výsledek je úplně jiný než z našeho. Mléko jako takové cítit není. Jen konzistence je jiná a zrání sýrů je nemyslitelné.
Doma s našima holkama je i kozel a ocásek v chuti podle nás cítit není. Sýr uzráváme podle druhu bez problémů i půl roku.
Spolupráce je možná jen v případě když se sejdou lidi co jedou na stejné vlně.
Já teda nevím, ale nám chutná nejvíc ten nejobyčejnější měký sejra, ideální k snídani nebo večeři... ty tvrdý sejry to je tak na strouhání a na to je to škoda si myslím...
moonika
napsal(a):
"Zrání syru nemyslitelné" môžu mať na svedomí myslím klostrídie, nekŕmia silážou?
Oni ne, tam je 'cpou' pečivem co dostanou a jinak je mají na zahradě plus v chlívečku seno.
Siláží krmím já. Tak od listopadu do dubna když nepasem. To je čas, když to co nadojí zpracujeme do koktejlů a v kuchyni na vaření. Pak mají kozy odstávku ve výrobě a následují rodičovské povinnosti. Jak začnou růst pampelišky ztrácí o tohle krmivo zájem.
Dad:
Oreb shrnula perfektně co je CPM.
V sýrařských učebnicích nebo skriptech a možná i na netu
lze pod pojmem "vady sýrů" vyhledat články, kde podle typických prasklin, nechtěných ok a bublinek, druhu kažení a duření sýrů lze odhadnout, jaké bakterie (kmeny) či chyby ve výrobním postupu jsou na vině špatného zrání nebo jiných potíží při výrobě sýra.
Jasný výsledek se získá při laboratorním testu, ale to asi pro malou výrobu nemá smysl.
Pokud paní dodává mléko, jehož stav je nejasný, je možné, že by se dal vyrobit nějaký pařený sýr, zhruba něco jako oštiepok. Ten je zpravidla dost odolný a dá se udit, čímž se lecos vylepší.
U kozího mléka je ale menší výtěžnost.