Modrá skalice a hniloba nehniloba

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.1.2018 00:38
peťak

XXX.XXX.159.147

Před časem mi začala kulhat jedna ovečka a zjistila jsem, že jí chybí na paznehtu kus šlapky. Nesmrdělo to a nevypadalo úplně na hnilobu - nakonec jsem to jen ošetřila a vydezinfikovala a ovečce se to velmi pomaličku hojí. Teď mi ale začala kulhat druhá ovečka a vypadá to, že se jí také začíná jakoby odchlipovat ta šlapka. Tak nevím, jestli to přece jen nemůže být nějaká podoba hniloby - i když to opět nesmrdí. Zvažuji, že bych jí to pro jistotu vykoupala v modré skalici (mám i bukový dehet, kterým bych to také mohla ošetřit), ale mám strach, abych ovečce nějak neublížila, pokud by to hniloba nebyla. Máte někdo zkušenost, nebo víte, jaká by mohla být rizika? Díky moc!

2.1.2018 09:49
peťak

XXX.XXX.159.147

Díky Mastňáčku - ty diskuse jsem prohlížela, ale právě mi ty naše příznaky úplně nesouhlasí s těmi popisovanými, ale zase mám strach, abych začínající hnilobu nepodcenila, tak proto jsem se právě ptala, jestli může ublížit, když použiji tu skalici a hniloba by to nakonec nebyla...

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.1.2018 09:52

Skalice neublizi. Jetli jim paznehty nemokvaj a nesmrdej tak jeste mrknete, jestli nemaj zahnisanou zlazu nad paznehtem

http://nakobylce12.org/index/Ukaz.cfm?pg=Farma/achtyovce

Zjara to mela jedna u me tak, ze se ji to rozjelo po celym paznehtu, mela ho jak jeden kristal. Vymackal jsem ji tu podebranou zlazku a zbytek roku dobry. Po vymackani to jeste muzete striknout beznou dezinfekcej, treba jodisolem.

2.1.2018 11:04

Dehet nedávat, uzavře pazneht, to je dobré jen na úplně zdravé kopyto, jinak ten špatný proces pod dehtem pokračuje dál.

2.1.2018 19:49
peťak

XXX.XXX.159.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Skalice neublizi. Jetli jim paznehty nemokvaj a nesmrdej tak jeste mrknete, jestli nemaj zahnisanou zlazu nad paznehtem

http://nakobylce12.org/index/Ukaz.cfm?pg=Farma/achtyovce

Zjara to mela jedna u me tak, ze se ji to rozjelo po celym paznehtu, mela ho jak jeden kristal. Vymackal jsem ji tu podebranou zlazku a zbytek roku dobry. Po vymackani to jeste muzete striknout beznou dezinfekcej, treba jodisolem.

Díky moc! No ta žlázka u nich vypadá v pohodě, u té jedné - co jí zmizela ta patka - to úplně připomíná tu fotku u laminitidy. Asi se mi nakonec podařilo ukecat našeho veta, že se zajede mrknout, co to je, tak uvidíme (jestli dorazí (o:)... Tak ještě jednou díky!

2.1.2018 19:50
peťak

XXX.XXX.159.147

Dehet nedávat, uzavře pazneht, to je dobré jen na úplně zdravé kopyto, jinak ten špatný proces pod dehtem pokračuje dál.

Aha, a vet mi říkal, že to prý tu hnilobu vytáhne... Pak jim má člověk věřit... (o:.

2.1.2018 20:42

peťak napsal(a):
Aha, a vet mi říkal, že to prý tu hnilobu vytáhne... Pak jim má člověk věřit... (o:.

Hodně veterinářům se bohužel nedá moc věřit. V únoru jich sem za mnou jede asi 12 na celý týden a už se na ně těším a začínám si psát otázky, které s nima chci prodiskutovat.

2.1.2018 20:55

peťak napsal(a):

Hnilobu dehet nevytáhne. Může fungovat jako prevence proti hnilobě. Ale to byste ho musela aplikovat často, aby to mělo smysl a na úplně vyčištěný pazneht. Navíc mění jeho vlastnosti - vysušuje... tak nevím, jeslti je to vhodné ho používat.
Já jako "léčbu" paznehtů, když se mi něco až takhle moc nezdálo, jsem prováděla postupy jako bych jí diagnostikovanou měla. Tedy aplikovat sajrajty na její vyžrání (Klausol) a pak kontrolovat ob pár dní a eventuelně opakovat. To mi pomohlo a "hniloba" zmizela.

2.1.2018 21:47

Na doktory s...t.) Chvili hledani na ifaune, valachova tinktura, trosku se nechat vystrasit starym bacou a treba to bude v cajku. Nicim neutesnovat! Vzduch nici tu svinskou bakterii. Jednou jsem zkusil i savo, taky pomohlo. Mozna by pomoh i peroxid kdo vi, to uz testovat nebudu, zase takovej malej chemik nejsem ( staci ze jsem si kyselinou citrovnou s octem "naleptal" chladici soustavu na traktoooru ).

3.1.2018 09:29
profesor1

XXX.XXX.202.14

Skalice je výborná prevence( + ocet). Jestli se vám jednou projeví problém s "kopytama" je dobré skalici používat preventivně. Ten dehet se používá k prevenci a i k léčbě, ale opravdu nevyléčí. Slouží k "uzavření" aby se tam nedostával znovu nějaký humus. Po pár dnech strhnout, přeléčit - vydesinfikovat a znovu dehet. Tak to opakovat až do vyléčení, ale je to pracné a pro laika spíše ne, protože rána by měla dýchat, aby se hojila. Bez toho provzdušňování to dehet opravdu jen "zavře" a pod tím to hnije ještě veseleji dál.

7.1.2018 19:19
berrynator

XXX.XXX.139.250

Docela se divím, že mi v tomhle počasí občas zakulhá jedna, dvě ovce, většinou mají zamačkané bláto mezi paznehty, tento způsob zimy už mě vskutku přestává bavit, docela závidím těm, co se jim prohánějí ovce po sněhu, u nás je už tak minimálně měsíc bahenní tankodrom, ještě že jsem loni sehnal nějaké panely, ale aby to ještě lépe vypadalo a fungovalo, tak by jich muselo být třikrát tolik, tak alespoň občas nasypu ovcím do uličky modrou skalici jako prevenci.

7.1.2018 20:53

Mno, Berry... a to si představ, jak to vypadá u nás, když mám ovce dohromady s koňma... co teprv ti umějí vytvořit za materiál. Tak do 30 cm je to promasírovaný bláto a v těch prohlubních, protože jsem na severním svahu, se ještě drží voda, takže když do toho zaprší, tak 3 dny je kolem zpevněného krmeliště tak 10m v průměru pruh jako bys postavil vedle sebe spoustu půllitrů a naplnil je hliněnou vodou.... kouzlus mňamózus...

7.1.2018 22:12
profesor1

XXX.XXX.202.14

Tak si pořiď ještě přeštíka, ten by byl spokojený v takovém materiálu

8.1.2018 07:58

Dej pokoj s čuňákem. Je fakt, že krmení bych pro něj asi měla, ale mít všechno rozrytý i mimo blátivý období, to už by mě jeblo

8.1.2018 10:33
lilo

XXX.XXX.201.210

Nemam rad blato...

16.2.2018 21:45
soptik85

XXX.XXX.64.11

Hnilobu dehet nevytáhne. Může fungovat jako prevence proti hnilobě. Ale to byste ho musela aplikovat často, aby to mělo smysl a na úplně vyčištěný pazneht. Navíc mění jeho vlastnosti - vysušuje... tak nevím, jeslti je to vhodné ho používat.
Já jako "léčbu" paznehtů, když se mi něco až takhle moc nezdálo, jsem prováděla postupy jako bych jí diagnostikovanou měla. Tedy aplikovat sajrajty na její vyžrání (Klausol) a pak kontrolovat ob pár dní a eventuelně opakovat. To mi pomohlo a "hniloba" zmizela.

Hhippie - ten Klasoul na hnilobu pomáhá? Mám ho v lékarničce pro případ "kdyby náhodou" a ten je tu. Pazneht jsem vybrala co to šlo...až do živého, krev ale netekla. Pořádně Klausolem propláchla a dala na to dětskou jednorázovou plínku, ať to má v suchu. Překvapilo mě hlavně to, že ovečka nekulhala nijak výrazně. Začla před dvěmi dny a nic strašného to nebylo. Ale z paznehtu jsem se málem vyvrátila...víceméně se mi rozpadnul pod rukama. A to děláme úpravu kopýtek cca 4-5x do roka a že si na nich fakt dáváme záležet. Jsem i ovce stáhla pod střechu, protože všude bahno, mokro a zase bahno a mokro. K tomu se má do 2 týdnů bahnit.

16.2.2018 22:04

Ono se s prestavkama letos "bahni" furt. Co to je za plemeno?

16.2.2018 22:22
soptik85

XXX.XXX.64.11

Ono se s prestavkama letos "bahni" furt. Co to je za plemeno?

Kouzelná je ta čeština. Plemeno VF.

17.2.2018 09:25

S tema nemam moc zkusenost mel jsem je ve stade jen chvilicku jako hosty a to jeste smrcnuty s romanovkou. Mel jsem zwartlbles, ty jsou pokrizeny i z vf a tem paznehty rostly moc rychle a byly takovy mekky.
Podobnej priapd tady byl nedavno snad u suffolka, spicka uplne pryc. Ale smradek myslim ze nebyl. Me treba minulej vikend zacal kulhat beran, ale to bylo proto, ze jak se stridala obleva a mraz, tak mu namackany bahno mezi paznehtama nejak primrzlo nebo proste drezlo se mu tam, ze mel nohu jak guli. Kdyz jsem ho chytal tak me zmehnul a pri ty rychlosti mu to bahno opadalo a uz dobry. S paznehtama jsem si hodne uzil jeste predloni, ale to vzdycky zacalo v meziprsti. Jen jednou to doslo pred lety do stadia kdy z toho tekla krev, to jsem ale nebyl tejden doma.

17.2.2018 12:19

Nevíte někdo, proč se u ovcí říká bahnění?

17.2.2018 12:41
soptik85

XXX.XXX.64.11

Nevíte někdo, proč se u ovcí říká bahnění?

Chytrý internet říká toto: "Slovesa bahnit, obahnit se nijak nesouvisí s bahnem, ale jedná se o mylnou dekompozici ze staršího ob-jahnit (od slova jahně, tj. jehně)."

17.2.2018 12:43

soptik85 napsal(a):
Chytrý internet říká toto: "Slovesa bahnit, obahnit se nijak nesouvisí s bahnem, ale jedná se o mylnou dekompozici ze staršího ob-jahnit (od slova jahně, tj. jehně)."

Děkuji. Konečně mi to dává smysl.

17.2.2018 21:46
Bekkky

XXX.XXX.110.122

Hm, my jsme letos fakt bahníme, všude je tak děsně mokro... Proto jsou i ty paznehty horší, od konce října ovce prakticky neuschly. Ani nepočítám, kolikrát jsme zapadli po ceště na pastvu nebo zpět...

Přidejte reakci

Přidat smajlík