Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.1.2018 10:19
janau.

XXX.XXX.162.61

Přeji všem úspěšný vstup do nového roku!
Nám se moc nevydařil... Včera byl beran při ranním krmení naprosto normální a vitální, navačer ležel nafouklý a už ztuhlý. Nechápu vůbec, co se stalo.
Beran (kříženec suffolka) by měl teď v lednu 2 roky, mohutný, osvalený, dostával od podzimu doposud jen kvalitní seno, liz a vodu, bobky standardní, ovcím, které jsou s ním v kotci, nic není. Po zběžném prohlédnutí byl v tlamě mezi slinami vidět náznak krve, v nosu krev a u řitního otvoru také náznak krve. Nemám nápad, co může způsobit tak rychlou smrt s těmito posmrtnými znaky, nemáte nápad?
Zítra proběhne pitva, snad dá nějaké rozumné vysvětlení, i když mě to tedy štve a bolí, před 2 lety nám 2 letý beran nepřežil anestezii při řezání rohů a teď zase po dalších 2 letech tohle
Ach jo...

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.1.2018 10:27

janau. napsal(a):
Přeji všem úspěšný vstup do nového roku!
Nám se moc nevydařil... Včera byl beran při ranním krmení naprosto normální a vitální, navačer ležel nafouklý a už ztuhlý. Nechápu vůbec, co se stalo.
Beran (kříženec suffolka) by měl teď v lednu 2 roky, mohutný, osvalený, dostával od podzimu doposud jen kvalitní seno, liz a vodu, bobky standardní, ovcím, které jsou s ním v kotci, nic není. Po zběžném prohlédnutí byl v tlamě mezi slinami vidět náznak krve, v nosu krev a u řitního otvoru také náznak krve. Nemám nápad, co může způsobit tak rychlou smrt s těmito posmrtnými znaky, nemáte nápad?
Zítra proběhne pitva, snad dá nějaké rozumné vysvětlení, i když mě to tedy štve a bolí, před 2 lety nám 2 letý beran nepřežil anestezii při řezání rohů a teď zase po dalších 2 letech tohle
Ach jo...

Antrax, ale ten to asi nebude. enterotoxémie. nebo i třeba nějaké fatalitky typu vevnitř něco prasklo, to se taky stává, i lidem.

3.1.2018 11:43
janau.

XXX.XXX.162.61

Ještě mě napadlo, zda třeba nemohl sežrat nějaký cizí předmět, i když se mi to nezdá pravděpodobné, jak by se mu do kotce dostal. Prohlédnu pořádně ještě venkovní výběh, včera už byla tma..
A taky zda někde nechybí např. vrut z jeslí nebo něco podobného, co by mu mohlo ublížit..

3.1.2018 14:49
berrynator

XXX.XXX.168.105

Cizí předmět - třeba pečivo.

3.1.2018 14:54
janau.

XXX.XXX.162.61

Nn, pečivo jim vůbec nedávám.. myslím spíš, nějaký náhodný předmět, ale stejně nevím jaký, co by se mohlo zamotat do sena tak, aby to sežral? Prostě nevím.
Na Vánoce dostali stromek na okus - smrk, na něm určitě nic nebylo, byl čerstvý z lesa..

3.1.2018 14:56

Rachejtle od sousedu?

3.1.2018 15:18
janau.

XXX.XXX.162.61

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Rachejtle od sousedu?

No teda..
Od sousedů určitě ne, žijeme v minivesničce, kde jediné Silvestrovské veselí "ohňostrojového" charakteru spočívá v malinkém asi 2minutovém ohňostroji ještě v podvečer - pár světlic a prskavek, ale je pravda, že bydlíme přímo na návsi, kde se tahle "sláva" koná, ale přeci jenom je to cca 70 m, pochybuju, že by z toho mála něco dolétlo až za stodolu, kde mají ovce výběh, no ale jak říkám, hned jak dorazím z práce, tak to tam ještě pečlivě projdu.

3.1.2018 15:29

Krev u jakehokoliv otvoru může být právě z nadmutí.

3.1.2018 22:07
profesor1

XXX.XXX.202.14

Převalil se na záda a nemohl se přetočit. Pak následuje nadmutí.... no a jak píše Kostěj

4.1.2018 00:04

Prevalila se me brezi ovec par dni pred porodem. Mozna tak byla 24 i vic hodin. Matne si vybavuju ze mela v cumaku krev. Ale to byla priblbla zwarbla. Suffolk jsem prevalenou nemel nikdy. Mozna mu nejaka potuora uhnula?

4.1.2018 07:21
janau.

XXX.XXX.162.61

Děkuji za názory, možností zdá se být dost, no sama jsem zvědavá, na co vet přijde.. Výsledek napíšu třeba se bude někomu hodit.

4.1.2018 08:32
profesor1

XXX.XXX.202.14

Jestli bude příčinou udušení, tak je to díky tomu převalení(nadmutí).

4.1.2018 17:42
janau.

XXX.XXX.230.1

Tak výsledek pitvy je emfyzém plic, prý to měl extremně rychlé, udusil se. Trávicí soustavu měl bez jediného problému, nikde nic podezřelého nenašel.

4.1.2018 18:13
husopaska

XXX.XXX.202.251

Nám minulý týden úplně stejně odešla 3letá VF ovečka.Ach jo! Ale i ten emphyzem plic musí mít nějakou příčinu- slabé srdce, infekce?

4.1.2018 21:54
janau.

XXX.XXX.230.1

Dodávám ještě dodatečnou informaci, že beran měl plíce úplně rudé - prokrvené, vyopadaly prostě jako játra, Srdce byl naplněné krví.

4.1.2018 22:17

janau. napsal(a):
Dodávám ještě dodatečnou informaci, že beran měl plíce úplně rudé - prokrvené, vyopadaly prostě jako játra, Srdce byl naplněné krví.

Hmmm... to není emfyzém, ale tzv. červená hepatizace. silný akutní zánět, u ovce typicky pasteurelóza.

4.1.2018 22:36
janau.

XXX.XXX.230.1

Hmmm... to není emfyzém, ale tzv. červená hepatizace. silný akutní zánět, u ovce typicky pasteurelóza.

Bodlinko, děkuji moc za rychlou reakci, prosím, poradila byste mi ještě - je tohle čistě individuální záležitost, nebo mám udělat nějaká opatření i pro ovce (vypadají vysokobřezí), které s ním byly doposud v kotci? Ten průběh úmrtí byl pro mě překvapivě hrozně rychlý..

4.1.2018 22:57

janau. napsal(a):
Bodlinko, děkuji moc za rychlou reakci, prosím, poradila byste mi ještě - je tohle čistě individuální záležitost, nebo mám udělat nějaká opatření i pro ovce (vypadají vysokobřezí), které s ním byly doposud v kotci? Ten průběh úmrtí byl pro mě překvapivě hrozně rychlý..

Bohužel bez přesného určení původce problému - víme jen, že je to zápal plic, ale možných příčin je vícero - žádná konkrétní opatření provádět nelze.

5.1.2018 07:01
janau.

XXX.XXX.162.61

Bohužel bez přesného určení původce problému - víme jen, že je to zápal plic, ale možných příčin je vícero - žádná konkrétní opatření provádět nelze.

Děkuji moc za Vaše zprávy, odběry tkáně se nikam neposílaly, takže primární příčina zůstane neznámá.
Také mi po přečtení všech možných dostupných informací všechno směřuje k tomu, co píšete Vy a ne k tomu emfyzému.
Ještě jednou díky!

Přidejte reakci

Přidat smajlík