Přeji všem úspěšný vstup do nového roku!
Nám se moc nevydařil... Včera byl beran při ranním krmení naprosto normální a vitální, navačer ležel nafouklý a už ztuhlý. Nechápu vůbec, co se stalo.
Beran (kříženec suffolka) by měl teď v lednu 2 roky, mohutný, osvalený, dostával od podzimu doposud jen kvalitní seno, liz a vodu, bobky standardní, ovcím, které jsou s ním v kotci, nic není. Po zběžném prohlédnutí byl v tlamě mezi slinami vidět náznak krve, v nosu krev a u řitního otvoru také náznak krve. Nemám nápad, co může způsobit tak rychlou smrt s těmito posmrtnými znaky, nemáte nápad?
Zítra proběhne pitva, snad dá nějaké rozumné vysvětlení, i když mě to tedy štve a bolí, před 2 lety nám 2 letý beran nepřežil anestezii při řezání rohů a teď zase po dalších 2 letech tohle
Ach jo...
Uživatel s deaktivovaným účtem

janau.
napsal(a):
Přeji všem úspěšný vstup do nového roku!
Nám se moc nevydařil... Včera byl beran při ranním krmení naprosto normální a vitální, navačer ležel nafouklý a už ztuhlý. Nechápu vůbec, co se stalo.
Beran (kříženec suffolka) by měl teď v lednu 2 roky, mohutný, osvalený, dostával od podzimu doposud jen kvalitní seno, liz a vodu, bobky standardní, ovcím, které jsou s ním v kotci, nic není. Po zběžném prohlédnutí byl v tlamě mezi slinami vidět náznak krve, v nosu krev a u řitního otvoru také náznak krve. Nemám nápad, co může způsobit tak rychlou smrt s těmito posmrtnými znaky, nemáte nápad?
Zítra proběhne pitva, snad dá nějaké rozumné vysvětlení, i když mě to tedy štve a bolí, před 2 lety nám 2 letý beran nepřežil anestezii při řezání rohů a teď zase po dalších 2 letech tohle
Ach jo...
Antrax, ale ten to asi nebude. enterotoxémie. nebo i třeba nějaké fatalitky typu vevnitř něco prasklo, to se taky stává, i lidem.

Rachejtle od sousedu?
napsal(a):
Rachejtle od sousedu?
No teda..
Od sousedů určitě ne, žijeme v minivesničce, kde jediné Silvestrovské veselí "ohňostrojového" charakteru spočívá v malinkém asi 2minutovém ohňostroji ještě v podvečer - pár světlic a prskavek, ale je pravda, že bydlíme přímo na návsi, kde se tahle "sláva" koná, ale přeci jenom je to cca 70 m, pochybuju, že by z toho mála něco dolétlo až za stodolu, kde mají ovce výběh, no ale jak říkám, hned jak dorazím z práce, tak to tam ještě pečlivě projdu.

Krev u jakehokoliv otvoru může být právě z nadmutí.

Prevalila se me brezi ovec par dni pred porodem. Mozna tak byla 24 i vic hodin. Matne si vybavuju ze mela v cumaku krev. Ale to byla priblbla zwarbla. Suffolk jsem prevalenou nemel nikdy. Mozna mu nejaka potuora uhnula?

janau.
napsal(a):
Dodávám ještě dodatečnou informaci, že beran měl plíce úplně rudé - prokrvené, vyopadaly prostě jako játra, Srdce byl naplněné krví.
Hmmm... to není emfyzém, ale tzv. červená hepatizace. silný akutní zánět, u ovce typicky pasteurelóza.
napsal(a):
Hmmm... to není emfyzém, ale tzv. červená hepatizace. silný akutní zánět, u ovce typicky pasteurelóza.
Bodlinko, děkuji moc za rychlou reakci, prosím, poradila byste mi ještě - je tohle čistě individuální záležitost, nebo mám udělat nějaká opatření i pro ovce (vypadají vysokobřezí), které s ním byly doposud v kotci? Ten průběh úmrtí byl pro mě překvapivě hrozně rychlý..

janau.
napsal(a):
Bodlinko, děkuji moc za rychlou reakci, prosím, poradila byste mi ještě - je tohle čistě individuální záležitost, nebo mám udělat nějaká opatření i pro ovce (vypadají vysokobřezí), které s ním byly doposud v kotci? Ten průběh úmrtí byl pro mě překvapivě hrozně rychlý..
Bohužel bez přesného určení původce problému - víme jen, že je to zápal plic, ale možných příčin je vícero - žádná konkrétní opatření provádět nelze.
napsal(a):
Bohužel bez přesného určení původce problému - víme jen, že je to zápal plic, ale možných příčin je vícero - žádná konkrétní opatření provádět nelze.
Děkuji moc za Vaše zprávy, odběry tkáně se nikam neposílaly, takže primární příčina zůstane neznámá.
Také mi po přečtení všech možných dostupných informací všechno směřuje k tomu, co píšete Vy a ne k tomu emfyzému.
Ještě jednou díky!