Uživatel s deaktivovaným účtem

Kozy za týden až dva po porodu přicházejí do říje a můžou zabřeznout. Někdy se to stane, někdy ne, každopádně se tak občas stane, že koza stihne porodit dvakrát do roka.

Pokud je koza silná, dobře živená, zdravá, zvládne to bez problémů, ale ne opakovaně. Koza, která je slabší, většinou plod neudrží a zmetá hned na začátku. Já se s tím, že některá koza má kůzlata 2x za rok, setkávám každoročně, ale většina jich po porodu nezabřezne. Záleží na tom, kdy rodila. V lednu a první polovině února je velká pravděpodobnost opětovného zabřeznutí, v dalších měsících už méně. Pro chovatele, kteří usilují o co největší zisk mléka, jsou dvoje kůzlata v roce na obtíž. Pro ty, kteří dobře využijí maso, je to přínos. Vím i o chovateli burských koz, který dva roky nechával zabřeznout všechny kozy dvakrát v roce. Ty, které by jinak plod neudržely, podporoval minerály, vitamíny apod. Po těchto dvou letech sám uznal, že to byla chyba, protože kozy byly příliš vyčerpané. Kozla ve stádu mám stále, občas se stane, že máme dvoje kůzlata, ale jen asi max.10 procent koz, někdy méně, ale nikdy to nebylo víc. Zástěra se mi vůbec neosvědčila, posunuje se nebo ji roztrhají.
petramac
napsal(a):
Dobrý den, máme prvním rokem kozla ve stádu, všechny mají čerstvě kůzlata ( tří až desetidenní), dnes jsem viděla kozla, že za nimi chodí, otírá se o ně a snaží se na ně skákat. Je možné, že by znovu zabřezly? I když nemají říji? děkuji. Petra M.
Hlavně ať Vám kozel neobskáče svoje vlastní potomky.Poslední dobou se tu dočítáme, že je to in.Zkuste se sama vžít do situace vašich koz.Jestli by se vám líbilo otěhotnět 14 dní po porodu.

petramac
napsal(a):
Děkuji za informaci, to jsem se nikde nedočetla, znám chovatele, co mají kozla ve stádu bez oddělení a nesetkali se s tím. Je to pro kozu v takovém případě náročné, při dobrém krmení? Hned dnes jsem objednala zástěru pro kozla, aby nemusel být od stáda oddělený.
Zástěra nefunguje. Prostě dejte kozla mimo.
A ano, je to náročné. Dobré krmení je podmínka k tomu, aby to vůbec koza zvládla, ale i tak je to náročné a to zvíře si opotřebováváte.
A jestli chcete dojit, je to vyloženě nežádoucí.

ChoKoz
napsal(a):
Petramac - s tím dáváním kozla mimo, bych tady nebyla tak striktní, protože tady jsou i někteří chovatelé, kteří příbuzenskou plemenitbu považují za šlechtění.
Ale tak příbuzenská plemenitba je validní nástroj šlechtění, včetně příbuzenské plemenitby přímé.
ovšem nechat kozla poskákat dcery prostě protože jsem líná ho oddělit není šlechtění, i když výsledkem je příbuzenské křížení. :D.