Krmná dávka u březích koz

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
18.1.2018 16:52
lafina

XXX.XXX.65.1

Už to tu bylo, ale nenašla jsem ty odpovědi, které mě zajímají.
Řadu let chovám koně, jednoho z nich hůře krmitelného, dalšího s letní vyrážkou (alergie na hmyz, roztoče), takže jsem zvyklá o krmení přemýšlet. Mám doma mnoho komponent (karob, vojtěšku, sušenou řepu, řepné řízky, extrudovaný ostropestřec, extrudovaný len, konopné výlisky, ječmen, oves, konopné slupky...). No a pátrám, hledám, co můžu dát kozám v první polovině březosti, druhé, před porodem, po porodu. Nedokážu najít, kolik čeho max., co není vhodné atd. Můžete někdo poradit stránku (centrumkrmiv, rajprokoně znám), tabulky, skripta... ? Nechci je překrmit, zas aby neměli něčeho málo. Kozy mám od jara, co mi přišlo pod ruku jsem přečetla. Děkuji.

20.1.2018 09:17
profesor1

XXX.XXX.202.14

Když nad tím budete hodně přemýšlet, tak to může dopadnout třeba takhle -

https://www.youtube.com/watch?v=cs1WPAVYCKU

Když nad tím budete míň přemýšlet, tak zjistíte že : seno, sú ú ú ú úl a ostatního přiměřeně, přiměřeně, přiměřeně!
Koza se vždy chovala hlavně proto, že to bylo téměř nejmíň náročné zvíře na krmení a přesto z té "mizerné" stravy dokázala vyprodukovat obdivuhodné množství mléka.
Jestli chcete mít doma mlsnou kozu (uřvanou, vynucující si něco chutnějšího než seno a trávu), případně kozu s trávicími problémy, tak klidně utrácejte za vámi zmiňované komponenty.
Máte toho tolik, že spočítat z toho vyváženou a ideální krmdávku pro určité období březosti by byl problém i pro profesora
V první polovině březosti seno; - v druhé polovbřezosti seno + přiměřeně ječmen, oves; - před porodem přidat přiměřeně extrudlen a konopslupky; - po porodu přiměřeně přidat zbytek.
Přesnější hodnoty a rady najdete zde v různých tématech.
Např. : https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3043438/rada-s-krmnou-davkou-pro-kozy#a3048549.

20.1.2018 10:29
lafina

XXX.XXX.65.1

profesor1 napsal(a):
Když nad tím budete hodně přemýšlet, tak to může dopadnout třeba takhle -

https://www.youtube.com/watch?v=cs1WPAVYCKU

Když nad tím budete míň přemýšlet, tak zjistíte že : seno, sú ú ú ú úl a ostatního přiměřeně, přiměřeně, přiměřeně!
Koza se vždy chovala hlavně proto, že to bylo téměř nejmíň náročné zvíře na krmení a přesto z té "mizerné" stravy dokázala vyprodukovat obdivuhodné množství mléka.
Jestli chcete mít doma mlsnou kozu (uřvanou, vynucující si něco chutnějšího než seno a trávu), případně kozu s trávicími problémy, tak klidně utrácejte za vámi zmiňované komponenty.
Máte toho tolik, že spočítat z toho vyváženou a ideální krmdávku pro určité období březosti by byl problém i pro profesora
V první polovině březosti seno; - v druhé polovbřezosti seno + přiměřeně ječmen, oves; - před porodem přidat přiměřeně extrudlen a konopslupky; - po porodu přiměřeně přidat zbytek.
Přesnější hodnoty a rady najdete zde v různých tématech.
Např. : https://www.ifauna.cz/ovce-kozy/diskuse/detail/3043438/rada-s-krmnou-davkou-pro-kozy#a3048549.

Díky za názor, ale nevím, proč by kozy nemohly žrát pestře?Neříkám, že jim nasypu od všeho kilo, dvě, že smíchám všechno se vším. Zmiňované komponenty kupuji kvůli koním a zajímá mě, zda něco z toho třeba pro kozy vhodné není. A že dřív kozy dostaly seno, sůl a trochu šrotu? Ano, dřív se taky např. pralo v řece, tak hned nepoběžím do řeky, že smajlík. Kvalita sena dříve byla též jiná, než je dnes (seno ručně sušené, z luk, kde byla spousta bylin oproti dnešnímu několikadruhovému). Třeba u koní je velký problém s nedostatkem selenu, na které jsou naše půdy chudé a následně pak seno, tráva. Další problém je u koní správný poměr CA:P atd. Proto se chci dozvědět víc, v naší knihovně jsem narazila na jednu knihu o chovu koz, na netu jsem toho mnoho nenašla.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.1.2018 13:36

Profesor Vám napsal vlastně všechno, co nechcete slyšet, ale měla byste se toho držet. Pestrá strava v tom smyslu, jaký asi myslíte Vy, není pro kozu vhodná, nejspíš by jí způsobila trávicí obtíže. Uvědomte si, že koza je přežvýkavec, který přežvýkává právě proto, aby z té pro jiná zvířata nevýživné potravy získala výživu. A když jí tu výživu dáte v přímé formě jako třeba koni, převrátíte jí trávení naruby. Takže seno, tráva, větve a minerální liz - troufnu si tvrdit, že z toho budete mít kozu nejzdravější.

20.1.2018 14:12
Tedysek

XXX.XXX.21.230

Já jsem ještě před měsícem přemýšlela podobně. Chtěla jsem koze udělat krmení že 30 druhů. Aby to měla pestré jako naši psi při barfu. A výsledek čehokoliv co by obohacovalo byl mizerný. Koza měla víc průjem a víc vybírala než by měla a navíc mléko mělo pachuť no fuj. Ale našla jsem způsob jak udělat to, že já dělám pestrost a koza bude bez potíží.
Do sušičky ovoce loupacem na zeleninu naskrabu mrkev, petržel, řepu,... A koze dám v jedné dávce třeba jeden sušený plátek mrkve a jeden řepy. Další po jednom do kapsy a po dojení dostane z kapsy. Někdy nedám nic a koze se taky nic nestane. smajlík
Vlk se nažral a koza zůstala celá.
Oreb mi poradila moc dobře a zásadně (pro mě). Představ si, že je to divoká koza. Co asi v přírodě najde? 30 druhů zrnin to nebude. Ani mrkev si nevyhrabe. Tráva, seno, větve, kůra,...

20.1.2018 16:32
Bekkky

XXX.XXX.104.152

U nás byly a jsou vždy nejúspěšnější smrkové větve, huby mají od smůly a jsou šťastné a zdravé. A občas kousek jablka.

20.1.2018 22:53
lilo

XXX.XXX.201.210

Jj.. sousedi orezali nejake jehlicnany.. tak uz s nima krmim.. krasne mlade smrky a jedlicky a i borovicku dostaly...a z borovicky ozraly i kuru..

20.1.2018 23:09

lafina napsal(a):
Díky za názor, ale nevím, proč by kozy nemohly žrát pestře?Neříkám, že jim nasypu od všeho kilo, dvě, že smíchám všechno se vším. Zmiňované komponenty kupuji kvůli koním a zajímá mě, zda něco z toho třeba pro kozy vhodné není. A že dřív kozy dostaly seno, sůl a trochu šrotu? Ano, dřív se taky např. pralo v řece, tak hned nepoběžím do řeky, že smajlík. Kvalita sena dříve byla též jiná, než je dnes (seno ručně sušené, z luk, kde byla spousta bylin oproti dnešnímu několikadruhovému). Třeba u koní je velký problém s nedostatkem selenu, na které jsou naše půdy chudé a následně pak seno, tráva. Další problém je u koní správný poměr CA:P atd. Proto se chci dozvědět víc, v naší knihovně jsem narazila na jednu knihu o chovu koz, na netu jsem toho mnoho nenašla.

Koza je zvíře přizpůsobené k tomu, aby přežila na chudé pastvě. Navíc, je to přežvýkavec a ty se prostě krmí jinak než koně nebo psi. Nekrmíte kozu, krmíte její bachorovou mikroflóru a ta zvířátka nesnášejí změny. Nejšťastnější ten bachor a tím pádem i celá koza je, když je přidá hodně vlákniny a pořád, den za dnem, víceméně to samé, s případnými změnami jen pomalými a pozvolnými. Nějaká pestrost ve smyslu dnes to, zítra ono, je recept na trávicí potíže.

Takže ano, koza se krmí senem. Selen má v minerálním lizu. Vysokobřezím a dojícím přiměřeně jádra. A pokud koze chcete udělat radost, tak se jim dělá radost nejlépe větvemi, v zimě letninou, nasekanými kopřivami a tak podobně.

20.1.2018 23:22
roklanka

XXX.XXX.46.155

Dělám kozám směs, od skončení pastvy. Dostávají cukrovarnické řízky, vojtěškové úsušky (namočené), pšeničné otruby, ječný šrot, celý oves, pokud mám, tak krouhané brambory. Před porody (měsíc cca) přidávám ostropestřec a lněné semínko. Je nesmírně důležité, každou změnu dělat velmi pozvolna a v malých dávkách a stále stejnou směs. Jakmile přejdou na zelené, dostávají jen na dojírně oves.

6.3.2018 16:28
Kralovec

XXX.XXX.212.62

Nedá mi to a připojuji svoje krmné zkušenosti.Mám šestiletou kozu, která měla už deset kůzlátek, je zdravá a spokojená i přesto, že ji podle příspěvků překrmuji.V létě je jenom na pastvě a lizu.Ale od podzimu má každý den misku jablek z domácích zdrojů, seno, mačkaný oves a každý den "kozí pití".To dostává vždy v poledne a čeká na něj u vrátek.Toto pití obsahuje zbytky zeleniny z kuchyně, vodu z vařených brambor, těstovin a teď v mrazech je teplé.Kozina je březí, rodit má začátkem května.Kdesy jsem četla, že takové pití dodá koze lepší dojivost a že líp prospívá.Každopádně je v pohodě.Myslíte, že je to špatně?Díka za vaše názory.

6.3.2018 16:43

Proč by to mělo být špatně, když je v pohodě? Pomyje a slitá voda se dřív kozám dávaly, má to taky svou výživnou hodnotu (pomyje bez Jaru ovšem) . Někdo říká, že se koze vytáhne žaludek, ale to nedokážu posoudit, asi by toho musela mít dost litrů. O to míň vypije samotné vody. Dřív jsem tohle pití kozám taky dávala, ale nastal vážný problém . Nemám ho tolik pro všechny, tak mají každá jen na olíznutí, případně jim slitou vodu přidám k vodě na pití.

6.3.2018 19:29
Bekkky

XXX.XXX.70.248

Kralovec:
Já myslím, že to děláte moc dobře... neb koza vypadá pěkně a spokojeně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík