Dobrý deň,
snazila som sa dohľadať v diskusiách ako pomoct kozliatku, ale toto mi pride ine ako uz popisovane pripady.
Pred 6 dnami sa narodili dvojicky. Jedno kozliatko si matka olízala a obstarala ho, druhe sme našli neolízane, uz takmer studene. Tak sme ho zobrali domov ku krbu, dali sme jej mlezivo a kozliatko sa pekne zotavilo. Dva dni kakalo smolku a 3 den zmiesaninu smolky a mliečneho hovienka. Kedže 4 ani 5 deň sme hovienko po masaži bruška nenašli, dala som jej včera jemný klystír injekčnou striekackou cca 10 ml vlažnej vody s olejom. Po masazi po cca 20 mi. z nej vypadlo velmi tvrde mliečne hovienko. Cika normalne. dnes opatovne ziadne hovienko, este v noci som jej davala 5 ml oleja do papulky v nadeji ze ju to premastí, ale nič. Chodí tak strnulejšie a neustále sa preťahuje. Poradťe mi prosím ako jej pomocť. Veterinar ku kozam na okoli ziadny ale mam doma k dispozicii sulfacox aj hepagen aj streptonamid, no este nic som jej neaplikovala. dakujem za vsetky rady.
A kolik toho (čeho?) vypije? Ještě jej máte doma, nebo přikládáte pod kozu?
Olej do papulky...? No nevím
Kůzle by mělo dostat cca 600-800 ml mleziva za den. Vaše už je 6 denní tak to už je víc ml "mlékomleziva", které by mu mělo zajistit mírný průjem.
Příčina může být i taková, že vaše má hlad a bude možná i mírně dehydrované.
Popište víc, někdo určitě poradí i přesněji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jo, taky mě to napadlo, když jsem to četla, že možná stráví všechno. Někdy se to děje u miminek, třeba u kozy taky. Rozhodně žádný sulfacox ani další přípravky bych nedávala, ale víc krmila a mělo by se to projevit. Nakrmené jehně má buclaté bříško. A taky šestidenní jehně by mělo běhat, aby posílilo i břišní svaly. Olej bych nedávala, spíš masáž bříška, zahřívání.
KOzliatko mame stále vo vnutri, spava s nami v posteli, alebo sa ohrieva pred krbom, denne dostava mliečko podla toho ako si samo zažiada, vacsinou je to tak 5 x denne po 160 ml, niekedy si cucne viac, niekedy menej, krmime ho flaškou, mlieko dojime od mamy. Teraz opat vytlačilo také dve tvrdé žlté bobky ako ked sa pes prežerie kostí a ma bobky ako prach.

Myslím, že děláte, co je dosažitelné, co můžete, a když už udělalo další bobky, je to dobré. Hlavně ho dobře krmte, často, kolik bude chtít. Snad to zvládne.
Dakujem Vám za podporu. Nafotila som ju...nezdá sa Vám prifúknuté? Ostatne kozliatka co mame maju stihle brušká a to su kazdu chvilku pod maminami.

To nedokážu odhadnout. Může tam něco být, co jí způsobuje problémy s trávením, ale myslím, že s tím těžko můžete něco udělat. Při krmení nadojeným mlékem je vždycky riziko, že mléko bude mít nějaké škodlivé bakterie nebo bude málo nebo moc teplé, mládě se může napolykat vzduchu a asi jsou i další možnosti. Už jen to, že vůbec přežila těch 5 nebo kolik dní, je zázrak. Jak by snesla, kdybyste ji teď dali k ostatním, třeba na chvilku, pro rozveselení?
Bola tam pred vcerom a nejavila zaujem o kozliatka, kedze jej bola zima, len stala v kute, tak sme tam boli cca necelu hodinku a sli sme domov, doma hned ozila, ked bola v teple. Vyslovene sa tesila ked som ju zobrala na ruky do bundy, to hned zaspala do minuty. Od zaciatku co sme ju priniesli premrznutu sa najradsej vyhrieva pred krbom. Volala som jednemu znamemu zootechnikovi, ten mi poradil jej dat 1 ml sulfacoxu v kminovom caji, tak som to aplikovala a uvidime ci jej tie krce prejdu. Ak by Vám este napadlo cokolvek, budem vdacna. :).

No, je fakt, že ten sulfacox by nějaké problémy ve střevech mohl vyřešit, pokud by měla průjem. Možná i v tomto případě. Ten kmínový čaj je určitě taky dobrý tip, možná jí ho občas dejte i samotný, místo vody. Kůzlátko v 5 dnech ještě moc vodu nepije, ale zkouší všechno včetně sena, takže kmínový čaj klidně může. Třeba napadne ještě někoho něco...
No tak sa mi zda, že po to m sulfacoxe začína ožívať, ako doobeda len ležala a vystierala nožičky, pripadne ak som ju postavila, tak sa len pretahovala a tahala nozky za sebou, tak to natahovanie prestalo a spokojne spinka, bez krcov..papat zatial nepapala, ale tak je to este len 5 hodin, tak verim, že sa to spraví, aj ked tesit sa velmi este nejdem...dakujem Vám za všetky rady

Držím palce, snad přece něco pomohlo.