Dobrý den,
plánujeme si pořídit poprvé ovečky. Chtěla bych se vás zeptat, jako ohradu bychom rádi použily kompletní ohradníkovou síť určenou pro ovce. Ale jelikož to není nejlevnější, rádi bychom jako část hrazení využili už postavený plot. Jak by jste pak spojily dva konce ohradníkové sítě v úseku plotu? Plot je poplastovaný, nevodivý. Proplést plot nějakým spojujícím drátem ? Nebo ohradníkovým lankem ?
Dobrý den,
ja bych použil Vysokonapěťový kabel pro elektrické ohradníky https://www.kamir.cz/vysokonapetovy-kabel-pro-elektricke-ohradniky-dvojita-izolace proplest plotem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

I když je poplastovaný, tak věřte, že ten plast na něm není dostatečná izolace pro tolik Voltů, takže drát nebo lanko by vám do něj stejně asi házelo jiskry. Použít můžete už zmíněný vysokonapěťový kabel, a nebo do sloupků od plotu navrtat izolátory a jimi táhnout elektřinu nějakým drátem, případně ohradníkovym lankem.

Vysokonapetovej kabl je zbytecne drahej. Mozna se vam na pude vali jeste ze stary analogovy anteny koaxial. Ty uplne stary byly s jadrem z hliniku, novejsi uz v medi. Funguje dobre. nebo predsunuty lanko jestli me rozumite. jinak na site bych se vykaslal. Me se neosvedcily a za tu cenu postavite krasnej ohradnik z dratu nebo lepsiho lanka.

Papinka1997
napsal(a):
Dobrý den,
plánujeme si pořídit poprvé ovečky. Chtěla bych se vás zeptat, jako ohradu bychom rádi použily kompletní ohradníkovou síť určenou pro ovce. Ale jelikož to není nejlevnější, rádi bychom jako část hrazení využili už postavený plot. Jak by jste pak spojily dva konce ohradníkové sítě v úseku plotu? Plot je poplastovaný, nevodivý. Proplést plot nějakým spojujícím drátem ? Nebo ohradníkovým lankem ?
Pokud jsem Vás dobře pochopil tak se ptáte čím spojit dva konce sítě. - Ze sítě nemusí být uzavřený obvod to zn. že nemusíte mít spojené oba dva konce do sítě. Více mají pěkně viditelné ve videu od již zmíněné firmy. https://www.youtube.com/watch?v=NI5hKdVAvW4.

Mkill: Jo, asi jsi zadavatelku pochopil lépe než my. Ano, jeden konec sítě nemusí být spojen s druhým koncem.

Papinka1997
napsal(a):
Děkuji moc za vaše rady. Ještě mě ale napadá, když tedy v té části kde je plot vlastně nebude žádný elektřina, nebudou mi ten plot demolovat ? Plánujeme pro začátek beránky sezónně a tak mám trošku strach, aby ho nezničili, stalo se vám to někomu ?
Záleží co máte za plot, mě demolovali plot ze dřeva jak se o to drbali, naháhnul jsem před něj 2 předsazené řady lanka a vše v pohodě. Takže když už budete mít tu síť a zdroj, přikupte lanko např. toto se mi osvědčilo : http://www.farmercz.cz/cz/elektricke-ohradniky/ohradnikove-draty-lanka-a-lana/514eef12abd89-lanko-pro-elektricke-ohradniky-3mm-400m a zakupte buď platové sloupky pro ohradník nebo roxorové tyče o délce cca 1m a na ně našroubujte izolátory a máte ochráněný plot i to co je za plotem (např. zahrada s úrodou brambor, jahod... ).
Koukám že se mi večer přidala jen část příspěvku :) nějak mě to v mobilu zlobí. Chtěla jsem se ještě jednou zeptat. Ovečky budeme mít na chalupě, kam jezdíme sice často, ale ne denně. Jsme domluvení se sousedy, že když bude třeba doplní vodu a jistě je budou i pravidelně drbat :P Může být ještě v něčem potíž, když u nich denně nebudeme ? :).
Potíží může být, bohužel, mnoho, i když u nich každý den budete. Nejste s nimi 24 hod. denně.
Namátkou, mohou utéct, mohou se zaklínit hlavou do něčeho, může je napadnout pes, může je někdo ukrást, může jim cokoliv zaskočit, mohou je přikrmovat sousedi i kolemjdoucí v dobré víře, že jim prospějí, ale opak je pravdou. O nákazách, nemocích, parazitech nemluvě.
Ale také se nemusí stát nic. To je život. Také jsme nebyli zpočátku stále přítomni, když jsme měli dva beránky na výpas. Postarejte se, jak nejlépe umíte a věřte, že to bude dobré.
Seno, vodu a liz musí mít ad libidum. To drbání je spíš na škodu, oveny se stávaj hlučné pak.
Ohrada je uvnitř zahrady, kolem které je plot vysoký minimálně 1,5m. Tak snad kdyby utekli, tak jen na zahradu :D V ohradě není vlastně vůbec nic, ani strom, proto budeme řešit úkryt a postavíme nějaký pěkný přístřešek proti slunci a pro jejich pohodlí. Jelikož jsou až za plotem zahrady, jiní sousedé se k nim moc nedostanou, aby rozmazlovali, pouze ti jedni a to jsou příbuzní, tak budou mít patřičné instrukce. Jinak jezdíme tam v sezónně minimálně 3x týdně už jen kvůli zalévání s příbuzní tam žijí na stálo, tak snad to nějak společně zvládneme :D Tak vám moc děkuji za pomoc a cenné rady :).
Já bych ráda. Jsem studentka zemědělské fakulty, a do teď mi bylo povoleno jen domácí zvířectvo. Zakrslý králíci, želvy, křeček, myšky, šneci, kočka, pes. Ale trošku mi schází praxe do školy, tak se snažím ukecávat co to jde k pořízení hospodářského zvířectva a toto je můj první úspěch :D K vánocům doma dostali trafo na připojení elektřiny k ohradníku a bylo vymalováno :D Slípky bychom rádi pro domácí vajíčka, ale u těch musí člověk být denně, zvláště když máme chalupu u lesa a je to tam samá liška a kuna. Ale třeba na ně někdy také dojde :D.
Dobrý den,
prosím Vaši radu. Potřebuji druhý zdroj pro ovce Jelikož mám první z bazoše od p. Prokopa. ( jsem s ním spokojen )Kombinovaný 5,5J. A co jsem hledal již je nevyrábí a údajně zatím prý nebude vyrábět kombinované tak jsem našel na Bazoši že prodává ještě někdo a prosím o Vaše zhodnocení, který by byl dle Vás vhodnější pro ovčí ohradu (sítě a lanka) zda1 či 2, nebo pokud máte někdo některý doma budu rád za recenzi. Všem děkuji za odpovědi.
1) https://zvirata.bazos.cz/inzerat/90346543/elektricky-ohradnik-ZDROJ.php
nebo
2) https://zvirata.bazos.cz/inzerat/89799659/Elektricky-ohradnik-kombinovany-12V230V-5J-a-25J-na-OVCE.php.
Ten v tom prvním odkazu jsem měl jako první - funguje ale jen pokud je krátká ohrada a vůbec nesmí být ohradník prorostlý trávou nebo se někde dotýkat - pak se enormě ztrácí napětí - za sebe ho nedoporučuju.
Místo něj jsem před pár lety koupil právě taky ten kombinovaný od p. Prokopa tuším 12J a to se vůbec nedá srovnávat - je velmi dobrý a výkon nestrácí ani ve vysoké trávě nebo v prorostlých sítích. Škoda tedy že už ty kombinované nedělá!
Teď mám k němu ten nyjvýkonější od Aca (Ndi15000) a tam je bych řekl kvalita srovnatelná, akorát má výhodu že se mi na displeji ukazujou údaje o výkonu, uzemnění a tom jak silně dává. Akorát ten je jen síťový.
Ten druhý odkaz mi nic neukazuje, tak nevím...

Přemluvil bych pana Prokopa ať je začne zas vyrábět. Mám od něj kombinovanej 7J a pak síťové 13J a 25J a nemůžu si je vynachválit.
A co říkáte na tento zdroj? Byl by vhodný pro ovce?
https://www.profarm.cz/katalog/elektricke-ohradniky/zdroje/bateriove/zdroj-bateriovy-corral-super-a280-12v-4-5j-2-8j-p44315.
Martin R
napsal(a):
Ten v tom prvním odkazu jsem měl jako první - funguje ale jen pokud je krátká ohrada a vůbec nesmí být ohradník prorostlý trávou nebo se někde dotýkat - pak se enormě ztrácí napětí - za sebe ho nedoporučuju.
Místo něj jsem před pár lety koupil právě taky ten kombinovaný od p. Prokopa tuším 12J a to se vůbec nedá srovnávat - je velmi dobrý a výkon nestrácí ani ve vysoké trávě nebo v prorostlých sítích. Škoda tedy že už ty kombinované nedělá!
Teď mám k němu ten nyjvýkonější od Aca (Ndi15000) a tam je bych řekl kvalita srovnatelná, akorát má výhodu že se mi na displeji ukazujou údaje o výkonu, uzemnění a tom jak silně dává. Akorát ten je jen síťový.
Ten druhý odkaz mi nic neukazuje, tak nevím...
Děkuji za recenzi.
napsal(a):
Přemluvil bych pana Prokopa ať je začne zas vyrábět. Mám od něj kombinovanej 7J a pak síťové 13J a 25J a nemůžu si je vynachválit.
Kostey a Martine R. co tety říkáte na tento zdroj - https://www.profarm.cz/katalog/elektricke-ohradniky/zdroje/bateriove/zdroj-bateriovy-corral-super-a280-12v-4-5j-2-8j-p44315 bude vhodný pro ovce?
Martin R
napsal(a):
Já bych do něj asi nešel, ale pokud nemáš ohrady moc dlouhé a budeš pravidelně podsíkat tak možná fungovat bude. Mě přijde těch 2,8J na ovce dost málo.
Martin.
Já tomu právě moc nerozumím, píší tam v nadpisu 4,5J-2,8J. A v popisu max. vybíjecí energie 2,8 J. Tak nevím právě co myslí tím 4,5 J.

Ten zdroj je dost slabej, ono se stačí podívat na toto:
"napětí při odporu 500 ohm: 4 500 V"
Tomu odpovídá výkon zdroje 2,8J i to koresponduje s jeho názvem. Nechápu onu informaci o 4,5Joulech. Na jiných webech o 4,5J u něj, není napsáno vůbec nic. Podle mě to je mylná informace.
A teď mi povězte, v jakých lankách/sítích pasete, jaký maj odpor, jak velký máte obvod pastviny a jestli opravdu docílíte toho aby vám tam nikdy do vodičů nelezla žádná tráva. Z toho se dá tak nějak určit kolik Voltů budete mít na opačném konci pastviny a věřte tomu, že pokud budete používat sítě, tak tam bude uplné prd a budete mít baterii hodně rychle vybitou.

Případně mohu na bateriové zdroje doporučit pana Kympla. Je to fajn důchodce a jeho zdroje jsou také mnohými vyzkoušené. Nemá mail, ani web stránky. Seženete ho na čísle: 482 322 561
A on vám poví co má v nabídce a věřte že jeho zdroje budou lepší a lacinější než ten, na který jste tu dával ten poslední odkaz.
napsal(a):
Ten zdroj je dost slabej, ono se stačí podívat na toto:
"napětí při odporu 500 ohm: 4 500 V"
Tomu odpovídá výkon zdroje 2,8J i to koresponduje s jeho názvem. Nechápu onu informaci o 4,5Joulech. Na jiných webech o 4,5J u něj, není napsáno vůbec nic. Podle mě to je mylná informace.
A teď mi povězte, v jakých lankách/sítích pasete, jaký maj odpor, jak velký máte obvod pastviny a jestli opravdu docílíte toho aby vám tam nikdy do vodičů nelezla žádná tráva. Z toho se dá tak nějak určit kolik Voltů budete mít na opačném konci pastviny a věřte tomu, že pokud budete používat sítě, tak tam bude uplné prd a budete mít baterii hodně rychle vybitou.
Pasu v sitich: http://www.almvizovice.cz/vodive-site/vodiva-sit-pro-ovce-premium, lanka mám někde toto http://www.farmercz.cz/cz/elektricke-ohradniky/ohradnikove-draty-lanka-a-lana/514eef12abd89-lanko-pro-elektricke-ohradniky-3mm-400m jinde toto http://www.farmercz.cz/cz/elektricke-ohradniky/ohradnikove-draty-lanka-a-lana/514ef0ddd4569-lanko-pro-elektricky-ohradnik-extra-mix-3mm-500m pastviny jsou cca 0,5ha,3000m2,2000m2. Podsekavam, ale nikdy to není že by tam nezasahovalo nic.
napsal(a):
Případně mohu na bateriové zdroje doporučit pana Kympla. Je to fajn důchodce a jeho zdroje jsou také mnohými vyzkoušené. Nemá mail, ani web stránky. Seženete ho na čísle: 482 322 561
A on vám poví co má v nabídce a věřte že jeho zdroje budou lepší a lacinější než ten, na který jste tu dával ten poslední odkaz.
Děkuji zítra mu zavolam.

Dobrý, tak nějak jsem čekal jiný materiál. Lanka jsou kvalitní a i odpor síťě není nějaká katastrofa. S tímhle by vám bateriový zdroj od kympla měl dobře fungovat. Jen si ještě pohlídejte dostatečné uzemnění.

chovatel_17: Volal mi pan Prokop, abych Vám i případně jiným zájemcům dal číslo na pana Bohumila někde od Českých Budějovic (776569075), který dělá také poctivé bateriové zdroje o síle 5J se zárukou 3 roky i s případným možným pozáručním servisem za 2200kč včetně pošty, že na něj mohu dávat kontakty vzhledem k tomu, že on teď nějaký čas bateriové zdroje dělat nebude.
Klidně kontaktujte oba dva, jak Kympla, tak Bohumila a rozhodněte se sám jaký radši vzít, oba budou dobré.
napsal(a):
chovatel_17: Volal mi pan Prokop, abych Vám i případně jiným zájemcům dal číslo na pana Bohumila někde od Českých Budějovic (776569075), který dělá také poctivé bateriové zdroje o síle 5J se zárukou 3 roky i s případným možným pozáručním servisem za 2200kč včetně pošty, že na něj mohu dávat kontakty vzhledem k tomu, že on teď nějaký čas bateriové zdroje dělat nebude.
Klidně kontaktujte oba dva, jak Kympla, tak Bohumila a rozhodněte se sám jaký radši vzít, oba budou dobré.
Je to dle tel. čísla pán, který má zdroje i na Bazoši (odkaz druhý, který jsem zmiňoval v prvním příspěvku a nešel načíst) zde je odkaz znova - https://zvirata.bazos.cz/inzerat/90363689/Elektricky-ohradnik-kombinovany-12V230V-5J-a-25J-na-OVCE.php pánovi jsem volal domluvili jsme se, pán byl ochotný a zdroj jsem si tedy objednal tak jsem zvědav. Děkuji všem za vaše rady.

no vidíte... a máte to za mnohem hezčí peníz než ten mnohem slabší z obchodu
napsal(a):
no vidíte... a máte to za mnohem hezčí peníz než ten mnohem slabší z obchodu
Ještě se zeptám nemáte někdo zkušenosti se solárním panelem? Jak silný zvolit k tomu zdroji? Koukal jsem na tento: http://www.hadex.cz/g953-fotovoltaicky-solarni-panel-12v20w-polykrystalicky/ + regulátor http://www.hadex.cz/g916-solarni-regulator-pwm-cmp1210-12-24v10a/. Zdali to bude stačit, či to bude málo na dobíjení baterie.

Někde mám přepočítavací tabulku, ale teď fakt není čas to hledat, tak za týden možná. Ale když si zavoláte do nějakého obchodu kde soláry k ohradníkům prodávaj a řeknete jim sílu zdroje tak vám určitě rádi poradí.

Chovatel17: Mám "zpřevodovaný" jeden velký panel ze solární elektrárny. Funguje už několik let tak, že o napájení ohrad ani nevíme Tak 3x za zimu musíme dobít přes nabíječku, jinak to jede úplně bez starostí...
napsal(a):
Chovatel17: Mám "zpřevodovaný" jeden velký panel ze solární elektrárny. Funguje už několik let tak, že o napájení ohrad ani nevíme Tak 3x za zimu musíme dobít přes nabíječku, jinak to jede úplně bez starostí...
to by bylo dobré ještě tak zjistit kde se dá sehnat za dobrý peníz Mohu se zeptat kde jste ho sehnala? Tedy pokud to není tajné