Nedonošenec, hypotonický

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.1.2018 09:43
lilo

XXX.XXX.201.210

Hypotonicky nedonosenec...je to cca 4 dny co jsme meli velmi zajimavy porod ovecky cistokrevne suffolky... kdy nam porodila 4 plody... z cehoz jedno byla mrtvolka...jedno bylo nalezeno ocistene mrtve... vsechny plody meli velikost do 2 kilogramu... mrtvolka cca do 1 kg...jedno se mi nepodarilo vypiplat a celeho tohodle jsem vypiplala beranka dnes 5.den... ktery sel posledni a jako ostatni sel koncem panevnim... ma pekny saci reflex, vrti ocaskem ale vsechno v leze...a nema snahu postavit se... kdyz mu masiruju nozicky tak s nimi kope a nejaky svalovy tonus tam je, mackam ho i do mezizebri... tak jako se cvici vojtova metoda...a reaguje na to pritahnutim prednich koncetin.. hlavickou pohne jednostranne ji i zvedne resp dotahne k telu... staci ji na pravou stranu lepe jak na levou...v poloze jakoze na stojak ale komplet visi jak guma.. zkratka bez podnetu tu mam beranka v dobrem vegetativnim stavu... hypotonickeho ale reagujiciho na podnety... medikamenty dostal 2x obden davku 1ml selenu injekcne a dvakrat aed vitamin... a ted se ptam zvlaste tech kteri maji zkusenosti s nedonosenci... a treba i s podobnymi peripetiemi... zda to to jehne rozchodilo ci ne... jak mala nedonosenata se vam podarila vypiplat.. neptam se na smysl piplani uz se zkratka stalo...jinak odhaduji nedonosenost podle neprorezanych zoubku a podle rohoviny paznechtu ktera nedorustala prst zhruba o 5mm... vaha 2 kg.. ze ctyrcat predpokladam tak 7 /10 dni... zkuste mi k tomu neco napsat vice postrehu dik...

Uživatel s deaktivovaným účtem

27.1.2018 09:53

No hlavne to urcite bude cistokrevna suffolka

27.1.2018 10:50
lilo

XXX.XXX.201.210

Mozna nekteri jeji predci jelikoz se tu provadla plemenitba s romanovkama... jeji matka byla z chovu p. subrta s narokem na pop linii si bohuzel nepamatuju ale beran byl import z GB... jeji otec linie howard z chovu p. sokola... a nakryvany zase plemenikem linie glenho... tak fakt nevim... superovulace...? mela dve placenty... takze to pravdepodobne byly dvojdvojcata... ale rozebirat puvod tu nechci to neni k tematu.. potrebuju zkusenosti piplacu... jestli se podari rozchodit tehle stav...

27.1.2018 12:51
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Čtyřčata jsou u suffolků raritou. Vím o jedněch v plemenném chovu suffolkú v Ličně. Už to může být tak 8 - 10 let. Co jste mu dala na podporu vitality? Možná by neškodila injekce selevitu. Dobrý je také probicol.

27.1.2018 12:52
slunecnivrch

XXX.XXX.147.113

Měli jsme pár podobných případů u koz i ovcí, narození 7-10 dní před termínem, vždycky trojčata a vždy koncem pánevním, měli nízkou porodní váhu, většinou je matky nemohly porodit, po porodu se nestavěli, kolikrát neudrželi hlavičku. Byla s nima piplačka, nechávala jsem je u matek a strkala ke struku, vetšinou za 2 dny se začali stavět, těm úplně nejhorším to trvalo 1-3týdny. nejlépe se rozchodili, když jsem matku pustila ven a jehně/kůzle se jí snažilo dohnat, v tu chvíli dělali největší pokroky. Nejdřív se plazili, třeba jen o půl metru, později a to bylo až komické jak to dělali všichni stejně, se dostali mezi dveře do chlíva, kde se vyhřívali na sluníčku a sledovali stádo.Pak už byl jen krůček k tomu aby se postavili a vyrazili za stádem. Často sice jejich první pohyby připomínaly robotickou chůzi ale za pár dní už nebylo poznat, že měli problém. Matku jsem pouštěla vždy jen na chvíli a hlídala aby jehně nezůstalo ležet venku a neprochladlo, či ho zbytek stáda neušlapal. největší strach jsem měla ze zápalu plic, ale naštěstí i to jsme uhlídali a všechna nedonošená mláďata jsme odchovali.
přikládám foto loňských nedonošenců, jak se nahřívají, porod 8 dní před termínem, koncem pánevním a koze neodešla placenta, poslední se rozchodil 7 den po narození
to jsem se nějak rozepsala, tak snad vám to k něčemu bude
hezký den.

27.1.2018 13:17
lilo

XXX.XXX.201.210

přezdívka napsal(a):
Čtyřčata jsou u suffolků raritou. Vím o jedněch v plemenném chovu suffolkú v Ličně. Už to může být tak 8 - 10 let. Co jste mu dala na podporu vitality? Možná by neškodila injekce selevitu. Dobrý je také probicol.

Dvakrat dostal injekcne selen a vitaminy aed...

27.1.2018 15:47
Massaro

XXX.XXX.103.6

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No hlavne to urcite bude cistokrevna suffolka

Na přírodě je pěkné, že nejede v nalinkovaných šablonách...takže, proč ne?

28.1.2018 12:51
agentka

XXX.XXX.6.137

Tak já mám zkušenost u koz.. že co je pod 142 nemá šanci.. u ovci se mi narodily i na 145 dnu a v pohodě ale méně ne... u kozy jsem měla živé asi 138 den ale nepřežilo noc. pak jsem měla 144 den a to byli chudáčci kteří se postavili až tak za 12 hodin a to jen na chviličku.. kopýtka měkká bílá.. a klasická bílá koza a uši jak štěňátka... ale sací reflex měli tak jsem chodila a přikládala je... hlavně taky teplo je důležité a cca za týden vypadali už jako normální donošené kůzlata a i ty ušička se jim narovnaly a kopýtka zpevnily....Pokud má ten beránek chut pít je to dobře a měl by se snad začít stavět až zesílí... asi bych se snažila ho v tom podporovat. pak polohovat ho a ty nožičky mu masírovat... držím palce.

28.1.2018 13:51
profesor1

XXX.XXX.202.14

Teplo je děsně důležité, tak jako u dětí. (když nebyly inkubátory, tak se dávaly "dopékat" třeba do obyč trouby )
Nedonošené mrně nemá !vyvynutou/ termoregulaci, tak že se hned podchladí.

28.1.2018 14:37
lilo

XXX.XXX.201.210

agentka napsal(a):
Tak já mám zkušenost u koz.. že co je pod 142 nemá šanci.. u ovci se mi narodily i na 145 dnu a v pohodě ale méně ne... u kozy jsem měla živé asi 138 den ale nepřežilo noc. pak jsem měla 144 den a to byli chudáčci kteří se postavili až tak za 12 hodin a to jen na chviličku.. kopýtka měkká bílá.. a klasická bílá koza a uši jak štěňátka... ale sací reflex měli tak jsem chodila a přikládala je... hlavně taky teplo je důležité a cca za týden vypadali už jako normální donošené kůzlata a i ty ušička se jim narovnaly a kopýtka zpevnily....Pokud má ten beránek chut pít je to dobře a měl by se snad začít stavět až zesílí... asi bych se snažila ho v tom podporovat. pak polohovat ho a ty nožičky mu masírovat... držím palce.

Pije pekne... roste... hur ze mu vylucuje.. jasne ta silna peristaltika bez pohybu... snazim se ho polohovat... otacet pretacek z boku na bok masirovat.. nozicky mu pracuji... kdyz protahuji slachy... zmacknu nadprsti.. atd tak s nimi kope... dneska byl tak pulhodiny s mamkou na podestylce...a je na tom lepe na pravou stranu.. hlavu nezveda... jen vleze... se staci na pravo... kdyz ho nechavam na levo.. ma tendenci tu hlavu stacet v pravo pod sebe... asi tam bude nejaka obrna nebo nevyvynuty NS.. jak jsem psala... take mu visi leve ucho.. zatimco prave ovlada... slabej krk.. premyslela jsem ze bych ho uvazala vyvesila... na stojaka... treba na 20 minut... treba by byla pak nejaka snaha zvedat hlavu...

28.1.2018 15:22
lilo

XXX.XXX.201.210

Jinak vsem dekuju za komentare.. zvlast slunecni vrch a agentko dik za podporu..

28.1.2018 19:17

Za celou moji "ovcackou karieru" jsem musel utratit mam pocit ze jen jedno jehne. Detaily uz si presne nevybavim, ale skoncilo po par hodinach zivota s hlavou zalomenou dozadu tak jsem mu ulevil. Neni to vubec hezka cinnost, ale neco me rika ze i v tomhle pripade by to bylo pro jehne lepsi.

28.1.2018 22:22

Ahoj Lilo. Upřímně mě to překvapilo, že se tím jehnětem zabýváš - pipláš. Myslela jsem, že taky razíš heslo spíš nezachraňovat takovéhle nedochůdčata. Bereš to jako rozšíření zkušeností?... je pěkné, že se mu takhle věnuješ a že malý bojuje, ale taky to moc optimisticky nevidím. Jestli bylo fakt tak brzy narozené, tak snad není možné, aby správně "dozrálo"...? Každopádně držím palec a určitě si moc ráda přečtu, jak to dál pokračuje. Díky za sdílení

29.1.2018 09:00
lilo

XXX.XXX.201.210

Ahoj hhippie dik za podporu.. dokud clovek to jehne neususi, dokud matce po tezkym porodu nepomuze... tak nezjisti zda tam je vule...matky se o ne postarat ci jehnete k zivotu...a tak se stalo primarne nejsem piplac a uz jsem si za to vynadala... ze ja blba... ale lidsky kroky jsou nekdy vedene jinak... a bylo mi nalozeno v rozporu s vlastnim postojem... proste to tak asi ma byt... i kdyz jeho zivot je v nasich rukach stejne tak i jeho smrt...asi se pustim vic do pestovani zeleniny... ja mam ted proste takove to staraci materske obdobi... jako bych svych nemela dost.. zejo.. saci reflex ma... silnej... ted uz neni ani nutne tak casto krmit jdem po vetsich davkach... ale to jestli to rozchodi.. jeslti dozraje... se teprve uvidi.. a kdyz ano... tak to bude zase prinosny v te rovine poznani a vedeni... a treba takovej pribeh.. byt s jasnou rovinou konecnosti... nekomu pomuze v jeho snazeni... stejne je to mazec... jehnata byla dve a to silnejsi to neustalo.

29.1.2018 15:38
lybara

XXX.XXX.135.194

Pridám aj ja skúsenosť, sused nám raz doniesol 2 takéto jahňatá, samičky, kt. boli síce pekné veľké, ale zrejme nastal pred pôrodom nejaký problém, pretože boli úplne žltozelené a neskutočne smradľavé, priotrávené z plodovej vody. Vyzerali skôr prenosené než nedonosené. Boli totálne nepohyblivé, ale sací reflex a apetít úplne v pohode. Mali sme ich v teple v kuchyni vyše 3 týždňov, postupne sa naučili držať hlavu, začali sa plaziť po predných nohách až nakoniec začali chodiť (jedna po cca.10. dňoch, jedna asi po 15.). Potom istú dobu fungovali úplne normálne v maštali, krásne rástli, ale po odstave jedna z neznámych príčin uhynula-celkovo bola taký slabší kus. Druhú si zobral sused naspäť, ale ak sa dobre pamätám, tak ani s tou to nedopadlo dobre nakoniec.

29.1.2018 16:47
lilo

XXX.XXX.201.210

Dekuju lybaro.. krasnej pribeh.. a ja mam take takovy dojem ze vsechno je presne tak jak ma byt... smrt drive nebo pozdeji jaky v tom je rozdil...

29.1.2018 17:06
lybara

XXX.XXX.135.194

To áno, keď nám vtedy doniesol tie dve príšerky v bedničke od zeleniny a oni jediné čo vedeli bolo bečať a gúľať očami, nemali sme to srdce povedať im "nie toto neskúsime" ( on nám ich preto aj doniesol, lebo vedel, že u nás v kuchyni už žilo kadečo). Bolo u nich vidno zlepšenie každý deň, preto sme to nevzdávali... aj keď nakoniec nebol happyend, pravdepodobne by sme vypiplali znova.

30.1.2018 08:03
agentka

XXX.XXX.6.137

Já taky nejsem piplač... ale zabít to hned neumím to už by muselo být opravdu jako že ani nepije a skoro nereaguje... Zajímá mě jak toto dopadne z toho hlediska jestli je to vůbec možný pokud je to nedonošenec.. jestli je tam jiná vada tak to asi moc nepůjde...Ale člověk si aspon řekne zkusil jsem to. Já třeba ač mě mléko koz živí tak mám v sobě blok a neumím koze mládě po porodu sebrat jak to dělají mléčné farmy... raději oželím prachy a koukám se jak jsou kozy spokojené.

30.1.2018 08:38
profesor1

XXX.XXX.202.14

Já třeba každému tvrdím že je to zdytečná práce s těma neduživcema, ale taky mě to nedá a chvíli se snažím jej zachraňovat, ale úspěšnost je jen tak 1:10. Člověku to stejně nedá. Naštěstí to nebývá časté.

30.1.2018 10:17
lilo

XXX.XXX.201.210

Presne jak pisete... a navic vyhled do budoucna takovyho jedince je jen odlozena smrt ci porazka... mladej se drzi... roste... sosa uz z hladiny...ale nema vuli se stavet... ani plazit i kdyz koncetinama pohybuje...

30.1.2018 10:33

Jo, člověk může vědět, že je to vlastně zbytečné, ale v první chvíli se zachránit snaží. Já to dosud vždycky nechávala na matkách, buď to vyšlo nebo ne, žádné flaškáče jsem neměla. Ale teď jsem měla případ, že se matka hned po porodu nafoukla a netrávila. Podařilo se mi ji uschopnit, už je ok, ale to mládě bych v případě nezdaru taky zachraňovala, pokud by ho nepřijala jiná. Prostě to člověku nedá, když může něco udělat. Tak se držte, lilo, a informujte.

30.1.2018 10:49

Když mi vloni dala prvnička texelka trojčata, kde jedno čiperné jehně mělo asi 3kg druhé mrtvé lehce přes 2kg a poslední nejmenší živé mělo něco kolem 1kg, ale bylo právě taky tak slabé, že se ani na nohy nestavělo, tak jsem do něj nasondoval mlezivo, zajistil mu teplo a pozoroval jsem ho, co se bude dít. Nedělo se nic moc, ale na chcípnutí vysloveně nebylo, třeba by se to dalo vypiplat. Ovce se o něj nechtěla starat, uplně ho ignorovala a starala se jen o to první, tak jsem ho po půl dni utratil.
Důvody? Nejsem piplač, kterej by chtěl flaškáče. Zákon přírody mluví jasně. Tahle jehňata jsou i ekonomická a časová díra, kvůli kterejm je pak míň prostředků a času pro to, abych všem ostatním zajistil první a poslední. Prvorodičce jedno jehně stačí.
Pokud by jí nemělo zůstat ani jedno jehně, a měla by tendence se starat, nebo by ho aspoň uplně nepřehlížela, tak se o jeho záchranu budu snažit o trochu víc, ale moc bych to nepřeháněl.
Ale jen si představte i ten rozdíl, když se mi rodí jehňata o vahách 4 - 8kg a najednou se tu ve slámě válí něco co má 1,5kg. Takové prostě hadrové nic, nohy jako špejličky, i při drenchování jsem si nebyl jistej, jestli se do ní vůbec drencher vejde, skoro jsem se na to bál sáhnout., abych to mezi dvěma prsty nerozmáčkl.

30.1.2018 10:55

Covece prvnicka texl trojcata to je taky dobrej ukaz. Jak byla stara kdyzs ji pripoustel? Teda nechal pripustit ?

30.1.2018 10:59

U me az na krizenky romanovky se suffolkem nikdy nemela prvnicka vic jak jedno jehne. A ty krizenky mely po dvou. Ja nejak zacinam pochybovat o 100% vasich chovu mladezi

30.1.2018 11:10

Mastňáčku, moje nejlepší ovce jsou asi kříženky. Je to zdejší horská směska na které skáče texel původem z Francie a loňský největší jateční beránek byl z dvojčat právě od kříženky. Ona jehnice byla při porodu stará už skoro 29 měsíců. Byla jako jehnice koupená od chlápka co bahní dřív než já, proto jí bylo trochu víc než prvničkám z mého odchovu.

A proč teda chovám hlavně texly? A víš že ti nejsem schopnej dát nějaké silné argumenty? Prostě se mi líbí.

PS.: moje nejlepší kozy jsou taky kříženky.

30.1.2018 11:16
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Covece prvnicka texl trojcata to je taky dobrej ukaz. Jak byla stara kdyzs ji pripoustel? Teda nechal pripustit ?

Vyjímky potvrzují pravidlo. Prvnička romanovka paterčata. Živé nakonec zbyly dvě jehničky. Nechala jsem je do chovu a jedna se mě odměnila šesterčaty.4 živé a 2 mrtvolky. Letos jsem na ní zvědavá co zase nadělí. Do porodu zbývá asi 7 týdnů, vemeno už má docela velké a břicho tahá po zemi.

30.1.2018 14:16

Bych se v takovym pripade ani na jehnata snad netesil, kdyz to takhle umira. Zaplatpanbu za dvojcata.

30.1.2018 16:20
Massaro

XXX.XXX.109.6

Jsem nakouknul do plemenných hodnot 2017 na Schoku a trojčat od Texla tam je docela dost, i jedny čtyřčata. U Suffolků tam jsou čtyřčata dokonce víckrát.

30.1.2018 17:55
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Bych se v takovym pripade ani na jehnata snad netesil, kdyz to takhle umira. Zaplatpanbu za dvojcata.

U prvniček mám taky raději dvojčata. Prodávala jsem na podzim starší romanovky připuštěné suffolkem. Když jsem se pídila po tom kolik se toho narodilo, tak jedna měla jedináčka. To je zase skoro vyjímka jedno jehně u romanovek.

30.1.2018 18:59

Massaro napsal(a):
Jsem nakouknul do plemenných hodnot 2017 na Schoku a trojčat od Texla tam je docela dost, i jedny čtyřčata. U Suffolků tam jsou čtyřčata dokonce víckrát.

Já měl ještě jedny trojčata u Texlu minulý rok a to bylo tak, že mi ovce měsíc před termínem 2 vyzmetala, nalila vemeno, já ho jen kontroloval aby nedostala zánět, vemeno opadlo a pak ho najednou za měsíc opět nalila a vyprdla mi jehně co mělo 8,4kg. Rodila mi druhým rokem.

1.2.2018 14:29
22verunka

XXX.XXX.168.42

Lilo muzu se zeptat jak to vypada. Moc vam drzim palce a porad slededuji diskuzi zda nebudou nejake zpravy.

1.2.2018 17:49
lilo

XXX.XXX.201.210

Beranek zatim zivy pekne basti... je ve stadiu jakych si pohybu pripominajici lezeni...odpichuje se pokrcenymi zadnimi nozkami na kolinkach... jeste nevstal ale pokousi se o to... ale nejsem si jista jak to ma s rovnovahou... protoze v bedne se tohle nepozna nema dostatecny prostor klouze to atd a vesmes tam lezel na nekterem z boku pricemz na pravem drzi hlavu a na levem nikoliv... tak jsem ho dnes odnesla k ovci... a svete div se s nim mluvi... ano chodili jsme prikladat... zhruba kazdy den nekdy ale treba jen jednou nekdy treba za dva dny... nekdy jsme ji ho tam chvilku nechali... proste podle situace... ovecka k nemu lezi hlavou... hlida si ho...mluvi na nej... takze ted je to o stadiu prikladani k ovci aby ho to motivovalo k lezeni, vstavani... ve sve podstate prvni stadium bylo o udrzeni pri zivote... druhe stadium piplani a rozkrmeni a ted je to treti stadium rozpohybovani...problem je ze matka ac je prepecliva a sikovna je trochu plasanka.. ale jinak je vyborna s obrovskym materskym instinktem... a moc dekuju za podporu... urcite dam jeste prubezne vedet..

2.2.2018 13:51
22verunka

XXX.XXX.187.49

Dekuji za info. Moc vam fandim. A je to moc pekny ze mu davate sanci prezit.

2.2.2018 19:14
lilo

XXX.XXX.201.210

No nevim... jaky zivot ho ceka... to jsou vzdycky takove uvahy pro a proti... dokonce je to dost hnusny jelikoz stejne pujde pod kudlu.. takze kdyz se nad tim zamyslim tak mu davam sanci nabrat v mase... tady se to ve me pekne pere... pripadam si jako ten lev v "madagaskaru" jak si najednou uvedomil ze chce sezrat kamarada... matka uz ma pohryzane veminko... jak se snazi vehementne pit... leze, dela kotrmelce.. rovnovaha vypada velmi spatne ale treba to opravdu rozchodi... jestli se teda na ty nozicky postavi... doufam ze jo.. je na podestylce a preckal prvni noc v chlevovych podminkach...

6.2.2018 16:41
lilo

XXX.XXX.201.210

Tak vsem kdo sledoval pribeh nedonosence... musim rici ze jsem ho nalezla jeste vlazneho lec bez zivota... rozchodit se ho ale nepodarilo.. spis to bylo nekoordinovany pohyb... jak tanec svateho vita... kotrmlelce a obrovska snaha se postavit... ale jedl a silel...plazil se pod matku, okolo zdi i chodil... asi tam doslo k nejake obrne nebo silnemu priduseni a naruseni motoriky... ale dalsiho vyvoje uz se hold nedockame... pravdepodobne ho prilehla ovecka kdyz se snazil napit... nalezla jsem ho prilehnuteho... takze tim konci pribeh a obrovske ponauceni... co nemelo zit to si smrt stejne nasla... tak vsem dekuju za podporu.

6.2.2018 16:50
Tedysek

XXX.XXX.1.55

moc mě to mrzí. Doufala jsem v dobrý konec. :(
Upřímnou soustrast.

6.2.2018 16:52
22verunka

XXX.XXX.168.42

Tak to me mrzi. Verila jsem mu.

6.2.2018 19:52

Lilo, díky za sdílení. Myslím, že to tak jako tak bylo velmi zajímavé a poučné pro všechny, kteří četli..

6.2.2018 20:04
Fiba

XXX.XXX.33.183

Taky mě to mrzí, byli jste pro mě nadějí...(my se zatím držíme i když nevím na jak dlouho po vašem příběhu).

7.2.2018 12:35
janau.

XXX.XXX.162.61

lilo napsal(a):
Tak vsem kdo sledoval pribeh nedonosence... musim rici ze jsem ho nalezla jeste vlazneho lec bez zivota... rozchodit se ho ale nepodarilo.. spis to bylo nekoordinovany pohyb... jak tanec svateho vita... kotrmlelce a obrovska snaha se postavit... ale jedl a silel...plazil se pod matku, okolo zdi i chodil... asi tam doslo k nejake obrne nebo silnemu priduseni a naruseni motoriky... ale dalsiho vyvoje uz se hold nedockame... pravdepodobne ho prilehla ovecka kdyz se snazil napit... nalezla jsem ho prilehnuteho... takze tim konci pribeh a obrovske ponauceni... co nemelo zit to si smrt stejne nasla... tak vsem dekuju za podporu.

Co nemelo zit to si smrt stejne nasla...

udělala jste toho pro záchranu hodně, také jsem doufala...

7.2.2018 15:01
lilo

XXX.XXX.201.210

Dik vsem... ja jsem za to rada... kdo by ho pak zabijel...

7.2.2018 22:10
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Lilo to je smutný ale věci se prostě dějou tak, jak maj. A my jdeme dál. Držte se.

8.2.2018 07:07
lilo

XXX.XXX.201.210

Tak to take beru... jak jsem uz psala... nesmutnente.. beru to jako nezbytnou soucast byti... treba to nekomu pomuze ve snazeni... ono kdyz si to tak vemu tak to nebylo ani ode mne zrovna bezpecne ho tam davat zvlast kdyz nebyl uplne mobilni... no nic zivot jde dal.. ovecka se docka dalsiho potomka napresrok...

Přidejte reakci

Přidat smajlík