Zdravím všechny příznivce chovu, po přečtení témat kdy bych mohl najít odpověď tak nikde nic.
Tudiž se chci zeptat jestli je možno ovce konkrétně VF, které chceme na chov a posléze na mléko krmit CELOROČNĚ POUZE JEN SENO-VODA-LIZ ustájené v ovčíně(ve stodole)?
Ptám se protože nám neklapl pozemek ke spásání, který jsme měli přislíbený (pouze na hubu) Jestli se tedy dá takto chovat a potom i dojit, ikdyž to bude trošku nákladnější. Jedná se o 4 ovce + beran.
Předem děkuji Karel.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Me to obcas prijde ze sem chodej lidi provokovat... celorocne pod strechu si dejte treba vepriky, nebo kraliky, ovce chteji ven!

No a myslite ze se jim to liblo? Driv taky meli lidi cerny otroky :) Bylo by na tom dneska neco divneho? Vas by bavilo divat se na ovce upoceny ve chlivku?
Nechci je pro parádu, ale pro užitek takže se na ně nebudu chodit dívat a kochat se. Děláme sýry z kupovaného mléka a chceme mít vlastní. Navíc jsem psal, že nebudou ve spoceném chlévě, ale ve vzdušné stodole kam přijde i sluníčko a prostor pro čtyři ovce 9x6 není snad málo na ustájení. Proto řeším to krmivo.

9x6m? :) Radsi dal kupujte to mliko. Nebo jeste lip i ty sejry.
Uz za prvni vetu byste zaslouzil(a) lopatou prez chrbat. Tohle vam tady snad nikdo neposveti.

karere
napsal(a):
Přijde mi jako bych se bavil s někým kdo bydlí v bytovce a kouká před ni jak se tam pasou ovečky. To nemá cenu se s Váma o tom bavit, ale i tak díky za názor.
Jako Mastnacek z bytovky?
No tak to jste, drahý pane, úplně vedle. Ale tak samozřejmě si nemusíte nechat poradit od chovatele ovcí a udělat si to po svým. Do té stodoly se ovce vejdou, dokonce jste i trochu nad limit co se minimálních standardů podle vyhlášky týče.
Ale uvidíte, jak vás budou bavit ovce špinavé od hnoje s přerostlými paznehty. Čistota mléčné žlázy bude taky nic moc. Mysleli jste třeba na to, že aby ty ovce dojily, musí mít jehňata a musíte někam ubytovat i ta jehňata? Pokud nemáte v záloze ještě jednu stodolu, máte už problém.

Jo, taky... no. Co jí dáš do držky, do ti dá do dížky, a seno je objemné krmivo, seno, voda a liz je záchovná dávka, aby ovce nezdechla hlady. Na mlíko ji musíte nakrmit.

karere
napsal(a):
Přijde mi jako bych se bavil s někým kdo bydlí v bytovce a kouká před ni jak se tam pasou ovečky. To nemá cenu se s Váma o tom bavit, ale i tak díky za názor.
Tak to me pobavilo. Dal bych vam tolik jmen a navrch teda i tou loupatou, nebo treba takhle nasadou od vidli co mam v bytovce schovanou pod postelej pro tyhle PRIPADI :)
Bodlinka to napsala vystizne.
Podle tech blabolu co tady blabolite tak bych vas tipoval na nejakyho bejvalyho zamestnance velkodrubezarny, tam taky chovaj slepice v klecich prece na uzitek :)
Budte od ty dobroty, nez se ptat tady a akorat nas nasirat tak si zajedte nekam kde chovaj ovce na mliko, jo, a ucte se. Klidne vam dam i typ na jednoho z nejlepsich v CR.

A jeste dodam posledni vec, buh nas ochranuj od takovych "chovatelu - podnikatelu"

Mno...to je zase výplod, tohleto
Krom toho, že s tím vůbec nesouhlasím, odhlédnu od svých pocitů a odpovím, na co je dotaz:
Všechno se dá chovat uvnitř, ale s většími či menšími výhradami.
Neznám žádný chov ovcí, které by byly pouze uvnitř (tím neříkám, že neexistují).
Najděte si někoho takového a jděte ho uprosit s něčím dobrým v kapse, aby Vám byl ochotný posdílet své know-how.
Ovce uvnitř budou daleko náročnější na odchov.
Nutno držet podestýlku v čistotě.
Nutno častěji stříhat paznehty.
Nutno krmit a podávat čistou vodu (není-li napaječka).
Jen na seně jistě "nic" nenadojíte. Chtělo by to senáž (což při 4 ovcích nemáte šanci skrmit - leda malé balíky) a příkrm jádrem. Seno, voda, liz jsou samozřejmostí.
Nevím, k čemu je dobré držet samce celoročně s ovcemi, když je to s vámi takto. Pořídila bych na podzim toho ročního, dobře rostlého, beránka, aby mi je obskákal a pak ho dala na maso. Už takhle máte toho prostoru poskrovnu.
Přijde mi, že dvě ovce v el.ohradníku venku dají víc a při daleko menší péči (a jejich spokojenosti), než čtyři zavřené ve stodole
Karere - http://zemedelec.cz/chovne-prostredi-pri-ustajeni-ovci/, atd.
- jo, jo, jenom čtyři ovce, a zapomněl jsem na berana, a zapomněl jsem na jehňata, a zapomněl jsem na kotce pro rozdělení jehniček a beránků, a hnůj se vejde do kouta, a krmení plus stelivo bude asi na půdě,
jestli máte opravdu jen tohle a ovce pro Vás nejsou jen stroje na mlíko tak hledejte ještě něco navíc, nebo zůstaňte u stávajícího režimu, ono to, že to máte doma není zadarmo !
Na všechno co je tu výše popsáno zapomeňte a jděte do toho. Prostor máte minimálně na jednou tolik zvířat (na zimní období), tak že zakladní hygiénu udržíte. Pazdnechty si taky ohlídáte. Aby bylo dojení efektivní, tak můsíte zajistit denně zelené krmení, nebo senáž + nějaké ty granule či jádro.
Pět ovcí potřebuje na letní sezónu tak 1 až 2 ha, aby měli opravdu dostatek zeleného. Další je seno. Dojit vám budou tak 4, max pět měsíců. Dojení + zajišťování stravy + krmení vám zabere ráno hodinu, večer hodinu. Druhým rokem začnou problémy při porodech v důsledku nedostatku pohybu zvířat. Druhou, nebo třetí sezónu už na to že to co děláte je hloupost a že je to hrubě neekonomické příjdete určitě sám
Přátelé chovatelé nechovatelé děkuji velice za vaše krásné povídání někdy skoro ukamenování ale v dotazu jsem se ptal jestli se takto dají chovat ovce a popřípadě čím nejlépe krmit. Zahradu mám k dispozici 1200m² kde je budu občas pouštět, aby se napásly. Nikde jsem nepsal, že je tak chci chovat napořád, potřebuji takto přežít do příštího léta pak budou už mít k dispozici onen pozemek o kterém jsem se zmiňoval, že neklapl cca 3000m². To že ste tady ze mě udělali byznysmena to ste opravdu vedle děláme sýry jen pro vlastní potřebu. Já jsem tady poprvé a tudíž nikoho neznám tak jak se tady znáte navzájem. A proto jsem reagoval jak jsem reagoval, ale co už aspoň jsem se pobavil.
Tímto vám všem profíkům přeji hodně zdaru v chovu...taky ste jednou začínali.

I tak 4200m2 je na hrane pro 4 ovce + beran + jehnata. Obcas poustet? Jak uz tady psali lidi, ovce jak ucejti zeleny, tak se vykasle na seno, to uz musi bejt hodne hladova aby i v sezone zrala seno nebo senaz. Muzete si za ty reakce sam, napsat ze se na ne nebudete chodit divat a kochat se :) Tady se vsichni chodi divat a kochat se a pri tom pro vas nepochopytelnym divani a kochani se pozorujeme jestli nam to nekulkha, nepelicha, nekasle, nevylucuje tasemnic... vite? Kdyz tomu jen navalite balik, podojite a jdete si delat sejry, tak vam toho taky treba hodne unikne a pak se nebudete stacit divit. A ze ovce umi rychle odejit tak to umi.