Uživatel s deaktivovaným účtem

Docela mě překvapuje, kolik chovatelů v okolí tu přes zimu vůbec neřeší vodu u zvířat a jen je nechají lízat sníh. Právě jsem se vrátil z výjezdu od chovatele kterému zkolaboval téměř roční beránek a byli tam taky všichni pouze na sněhu a senu.
Je tu mezi vámi taky někdo, kdo přes zimu zvířata nenapájí případně s tím má nějakou zkušenost třeba z doslechu?
Stejná zkušenost s profesorem - tahala jsem vodu jak blbka jenom proto, aby zmrzla, protože ovce se cpaly sněhem a na vodu se ani nepodívaly. Takže od té doby ovcím vodu dávám pouze při holomrazech, pokud je sníh (hodně sněhu), tak vodu nedávám. Kozy naopak vodu chtějí a sníh jim nestačí, ač mají spotřebu menší, než ovce, takže těm vodu nosím pořád.
Ono je voda a voda, pokud ovcím předložíte vodu, která během chvíli napůl zmrzne, tak na takovou vodu se vykašlou a raději budou brát sníh, ale zkuste ovcím nainstalovat vyhřívanou napáječku a uvidíte, co pak budou říkat na sníh, navíc pokud chovatel bahní v tomto období, kdy jsou ovce nejnáchylnější, tak je ještě zatěžovat nedostatkem vodu, bych tedy neriskoval.
No, říkám si, že pokud by měli žízeň, tak by se vlažné vody šly napít hned, jak jim ji přinesu. Místo toho stojí vedle vaničky a cpou se sněhem. Vodu donesu 3 x za den a situace stále stejná (pouze rozbiju led a naliju vlažnou vodu). Takže aby pily, ovcím po porodu dávám "vývar" - spařený šrot s velkým množstvím vody, ostatní jsou na sněhu (když je). Navíc ovce jsem zrušila, mám poslední 3 kousky, až bude místo v mrazáku, tak ani ty.

Je to tak, jak napadne snih tak voda akorat zmrzne. Ale je me jasny ze s tou vyhrivanou by daly snehu vale.

Mně tu leží sníh od listopadu a to byly zvířata na senáži a 40 ovcí mi denně pilo 30l, teď jich tu mám 35, jsou na senu a vypijou mi 40l. Vodu donesu vlažnou, ale to se k ní nehrnou ale za den jí zkrátka vypijou. Když voda zamrzne, tak v ledovym škraloupu si vylížou díru, aby se k vodě pod ním dostaly. Pokud by sníh nebyl tak věřím tomu, že by spotřeba vody byla dvojnásobná a v laktaci ještě vyšší, ale bahním až na pastvě.
Z jedné ovčí přednášky od MVDr. Zuzany Besson si pamatuju to, jak nám vštěpovala do hlavy, že ovce zkrátka nepijou, ale že si je musíme naučit pít, pokud chceme udržet dobrou užitkovost. Ona se ale zabývá plemenem Lacaune, které dojí a u dojnejch plemen to je trochu o něčem jinym než u těch našich potvor.
Mimochodem onoho beránka jsem byl dneska utrácet. Nepomohla ani včerejší intraperitoneální infuze glukozy, ani zalití ruminalem, jen se mu stav zhoršoval. Na podzim, když jsme tam odebírali krve, tak tam pár zvířat mělo krev o viskozitě oleje - takže prostě dehydratace, tak jen tak přemýšlím nad souvislostma a příčinama co tam je v chovu špatně... Ale jinak tam ostatní ovce, krávy a koně vypadaj pěkně.
Kubo ale mě dejme tomu 50 ovcí, zavtřených na seně za den vypije tak 150l. Jak začnu dávat senáž, tak jde spotřena dolů tak o čtvrtinu. Po okocení jde spotřeba nahoru. Tam mě to vychází možná i 5l/ks a den.
Odhaduji to na počet kbelíků vody, které jim nalévám.
Mám kozu, to je vyloženě průtokáč. Ta vypije možná i 10l za den. Taky má vždy nejmokřejší podestýlku.

Kdyz me berou krev tak taky skoro netece... Dve kafe a jeden caj v praci a jses v deficitu :).

Jo profesore tvejm výpočtům věřím, bez přístupu ke sněhu to je reálné. Když mně na jaře sleze sníh tak mám čísla podobné, ale v laktaci bych asi udával číslo ještě větší. A když jsi tak silný v matematice , tak mi vypočítej o kolik víc žrádla musí ovce sežrat, aby získala energii potřebnou k ohřátí 3-5kg sněhu na vodu o teplotě 38°C a o kolik jí to sráží přírůstek nebo mléčnou užitkovost na kterém tratí jehně.
Bavíme se jen v teoretické rovině, vím že se za přírůstkama neženeš
Čistě teoreticky je to pííííí r na sedmou, krát pátá odmocnina ze sta, to celé děleno čtyřma. Vynásobí se to koeficientem bodu varu ovčího loje, děleno deseti procenty a krát váha ovce. Výsledek ti ukáže kolik navíc musí sežrat bílkovin a sacharidů, aby dorovnala výdej energie na ohřev vody v bachoru. Ty ztráty na jehňatech až zítra
Spočítat +/- se to určitě dá, ale.......

Teoreticky by ani ovce asi nepotřebovala vodu, pokud by na ni nebyly kladeny nároky na užitkovost v podobě mléka, případně pokud by neměla mladé. Ale taky by se musela naučit, že sníh a led se dají jíst. Někdy je to i tak, že jim leccos nedojde, protože je to předkové nenaučili, když s žádnými nejsou. Zvířata v přírodě bez vody někdy přežijí, někdy ne. Napadlo mě, že ten beránek třeba ani ten sníh neuměl žrát. Já vodu dávám, ale to je jiná kapitola, teď jsme u té teorie.

Profesor
Oreb: třeba měl citlivé zuby na studené

A jen mě tak napadá, ony procesy při trávení asi taky vydávají nějaké teplo, né? Takže vodu v bachoru ohřívají ony procesy nebo ovce samotná?

A není to nakonec takové dokola? Že aby mohly probíhat procesy v bachoru, musí mít určitou teplotu? A když neprobíhají, je zvířeti zima. A když bachor pracuje dobře, zahřívá i zvíře. Atd. Možná..

Jo bude to tak. Když zvíře chcípne a trávení mu fungovalo, tak se pak posmrtně přifukuje. Když trávení nefungovalo tak zůstane "vyfouklé", je to taky tak?
Ale když zabiju zvíře kterému trávení normálně fungovalo, tak nevím jestli obsah bachoru stále nějakou dobu bude vytvářet teplo.

Já si to asi nikdy nezapamatuju kam že to kdy jde, ale tekutina jde snad přes knihu, že to bachor obchází Nebo se to třídí v čepcobachorovym splavu? Sakra já nevim, ale když zvíře nasonduju, tak to má v bachoru, potažmo mláďata to maj ve slezu.
Doufám

No, to by mě vlastně taky zajímalo, ty souvislosti v přežvýkavci.
Třeba koně mají sice jednodušší zažívání, ale ti se opravdu zahřívají právě žraním. Prostě když je jim zima, je potřeba, aby mohli žrát a těmi procesy v zažívání se vytápějí...
A ta touha po mraženém / chlazeném mě taky překvapuje, protože se říká, že by se zvířatům měla předkládat vlažná voda. Tak je zvláštní, že dají přednost radši sněhu / ledu. Já tedy nemám možnost dávání teplé vody, tedy mají holt vodu mraženou... a pijí jí taky. U nás sníh nebývá, takže jsme závislí na zavážení vody (nemám v dosahu elektřinu a výkonný systém na nějaké dobíjení jsme ještě nevymysleli / nevyrobili. Ikdyž každý rok to řešíme... to víte...topný kabel kolem kohoutu na kubíkovce je topný kabel ).

Snažím se to teď někde dohledat jak to je s tekutinama procházejícíma skrz přežvýkavce a jsem z toho jelen Ale když si vezmu udávané objemy žaludků u krav, což je: bachor 70 až 130 litrů, čepec 6 až 10 litrů, kniha 9 až 15 litrů, slez 11 až 22 litrů, tak když vím, že žíznivá kráva dokáže vypít 20l kýbl vody a pak z druhého ještě přes půlku vypít, tak to máme nějakých 30l naráz a to by se do žádného jiného žaludku krom bachoru nevešlo. Takže můj tip je ten, že se to zkrátka rozlije všude možně, ale většina jde do knihy s tím, že v bachoru budou asi spíš jen sliny.
No snad někdo studovaný poradí
Voda půjde asi z větší části dál. Do bachoru přežvýkavec rychle "nahází" krmení a pak teprve se jde napít, lehne do stínu a přežvykuje - drtí a mísí se slinama a polyká dozadu. Taky mě někdo někdy říkal, že když se kráva nažere šrotu, tak aby se šrot co nejvíce využil, by se kráva neměla hned napít, ať se ten šrot nespláchne dozadu, kde by se už tak nevyužil, protože se nestihne "předtrávit" při přežvykování.
Skúsenosť mám že voda ktorú mám v ohrievanej nádrži nemyzne čiže vodu zrejme prijímajú zo snehu keďže neubúda. Oni možno ten sneh nežerú zámerne ale Skorej ako sa pasu s hľadajú trochu trávy tak im ten sneh ide do papule sám. Minuly rok snehu nebolo čiže spotreba bola. Tento rok som kúpil ohrevne telesom na 80W (slabšie by stačilo ale nemali skladom) a musím povedať že luxus nemyslieť že nemajú pár dni vodu a nedaj bože by niektorá kvôli tomu uhynula. Za to kľudne spanie mi tých 80€ nestojí.

Nojo...luxus...to je sranda, chovat, kde je proud my, co máme jen na pastvině mimo civilizaci, si o výhřevu můžeme nechat jen zdát. Všechno má opravdu velký příkon, takže táhnout to z baterky, která navíc v zimě rychleji oslabuje, je skoro nereálné...
napsal(a):
Já si to asi nikdy nezapamatuju kam že to kdy jde, ale tekutina jde snad přes knihu, že to bachor obchází Nebo se to třídí v čepcobachorovym splavu? Sakra já nevim, ale když zvíře nasonduju, tak to má v bachoru, potažmo mláďata to maj ve slezu.
Doufám
Předžaludek = bachor+čepec+kniha
Žaludek = slez
V bachorové předsíni je čepcobachorový splav-otvor, jehož dolní okraj tvoří čepcobachorová řasa. Smrštění či uvolnění svalů této řasy upravuje jestli spolykaná strava jde do bachoru (když je málo přežvýkaná), nebo do čepce. Tekutá, řídká dobře mechanicky zpracovaná potrava může postupovat přímo do knihy. U sajících mláďat přímo do slezu.

Profesore jsi kvalitní přispěvatel!