Ovci neodesla placenta?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.2.2018 10:18
sue007

XXX.XXX.68.2

Zdravím.Vcera nám predcasne porodila ovce jehne, o měsíc dříve, mrtvé.Vecer to z ní viselo, když jsem to našla a teď to z ní stále visi-nejake ty zbytky-az na zem.Soudim tedy, že neodesla placenta?Má asi odejít i u takového porodu/potratu?, že jo..Ovce žere, zda se ok.Dekuji za rady, zda čekat, řešit, volat veta...

10.2.2018 10:39
profesor1

XXX.XXX.202.14

Volejte veta. Dá se to vytáhnout, ale to se musí velmi s citem a pomalu. Já to nechávám tak dva dny "odehnít" a pak to tahám třeba i dva dny po pár centimetrech. Záleží jak moc to drží. Nesmí se to přetrhnout. Pak si stejně musím zajít za vetem pro čípek proti zánětu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.2.2018 11:00

Tak tak, bude to chtít čípek. Někdy se umí krček hodně rychle zavírat, kor pokud rodila předčasně, tak není dobré s tím moc otálet.

10.2.2018 11:14
sue007

XXX.XXX.68.2

Jo, zkusím obvolat.Ale je sobota, zas sakra vše se musí dít na víkend a tady je problem sehnat veta o víkendu i ke zraněnýmu konovi, natož k ovci...Ale zkusím, třeba mi ten čípek někde dají když tak do ruky, ale stejně to bude divočina.Je dost plachá..

10.2.2018 11:37
sue007

XXX.XXX.68.2

Jo a diky.Vzdycky mi tady poradíte a rychlesmajlík

10.2.2018 16:28
lilo

XXX.XXX.201.210

Hele a co z ni visi... pokud porodila mrtvolku muze tam byt jeste jeden plod? nebo uz je to placenta...

10.2.2018 17:04
sue007

XXX.XXX.68.2

No tak jsme to zní vytahali- s vetem na telefonu- snad všechno...Pomalu jsme vytáhli něco dlouhého s kuličkami na konci a to byla teda placenta prý a pak jsme zkusili dál sáhnout, jestli tam není něco tvrdeho-pry by tam mohl být cítit další plod.No dosáhli jsme na 4 prsty, je to drobná kamerunka, rodila poprvé a víc to nešlo.A nic cítit už nebylo...tak snad ok.

10.2.2018 17:09

Místo čípku se kdyžtak taky dá dát kostka droždí

10.2.2018 17:25
lilo

XXX.XXX.201.210

Pravdepodobne uz tam dal nic nebude...

10.2.2018 18:34
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Místo čípku se kdyžtak taky dá dát kostka droždí

Jakube mohl bys to prosím rozvést? Zajímají mne všechny rady. Díky.

10.2.2018 22:22
sue007

XXX.XXX.68.2

Mám ji tam fakt nacpat droždí?No mám jen v prášku, ale u Vietnamců bych pořídila zítra...nebo to už nechám být jak to je a snad to půjde i bez toho...?

10.2.2018 22:48
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Tak si zajděte v pondělí k veterináři pro antibiotika.

11.2.2018 00:39

Janinka Bosorka napsal(a):
Jakube mohl bys to prosím rozvést? Zajímají mne všechny rady. Díky.

Je to babská rada která opravdu pomáhá. Mluvím tu o klasické kostce droždí, né o sušeném droždí v prášku. Já to nikdy nepoužil, čípků mám plný kastlík v autě, ale tuto radu znám jak z netu, tak od starých chovatelů, kteří to tak desítky let praktikují. Nicméně já osobně doporučuju věřit spíš moderní medicíně a pokud je šance, tak radši použít čípky od veta a po droždí sahat až v době kdy bude víkend, svátek, vet bude na dovolené nebo nebude brát telefony, bude sněhová kalamita a nebude možné se někam dostat.
Ony ty čípky fungují tak, že to rozpouští to, co v děloze zůstane, pění to a postupně to jde ven i za pomoci involuce dělohy. To droždí funguje dost podobně. Sice neobsahuje ATB ale světe div se, zvíře si s tím i tak poradí.

11.2.2018 07:39
kosta

XXX.XXX.111.250

Taky se má masírovat pánev francovkou dělala jsem to u staré kozy pomohlo to.U ovečky nevím.

11.2.2018 07:49
sue007

XXX.XXX.68.2

No nám vet nic o cipkach nerikal.Rikal jen, že to máme rukou zkontrolovat a hotovo.Ja ji zítra ty čípky seženu, jestli je to potřeba pro zajištění.Dekuji.

11.2.2018 08:27
profesor1

XXX.XXX.202.14

Jestli jste to vytáhli tak brzy a nic v ní nezůstalo tak čípky nemusíte. Sledujte výtok a zápach.
Vytáhli jste to i s těma kuličkama-přísavkama tak na 99% to bude OK.

17.2.2018 09:00
sue007

XXX.XXX.68.2

Tak jsem zpet, mela jsem trochu potize sama se svým zdravim. Ovci jsme na vase rady sledovali a nezdala se nam. Divne skákala, tlacila a v utery z ni něco zas lezlo. Vet není moc rychlik a prijej ve stredu rano. A ze v hloubce citi něco tvrdého, asi ze další jehne a nedosáhne tam. Je to kamerunka rok a pul a byla brezi prvne. Takze dostala cipek a atb v injekci a mozna ještě neco. A ze snad to vyjde...No nevyslo nic. Ovce zere, chodi trochu vic s roztaz.nohama, ale normalne všude chodi...Vet rikal, az zas když tak volame, ze ta atb budou pusobit tak 4-5 dni. No ale co dal...Ma ta ovce nejakou sanci? Atb to udrzi na cas, aby nechytla zanet celého bricha si myslim, ale vyjde to z ni nekdy? Chcipne nebo ji mame dat porazit? Když to zni vyjde, nebude mit vůbec nejak zjiyzvenou dělohu po tom hniti, co v ni se asi deje a ma jit radeji z chovu? Dneska mi je první den trochu lip, mela jsem zanet ledvin a tak to to nemuzu dostat z hlavy...dekuji.

17.2.2018 11:59

Ultrazvuk. Bez něj se nic nedozvíte, podle něho můžete přemýšlet dál.

17.2.2018 12:44
sue007

XXX.XXX.68.2

No tak ultrazvuk vet v autě vozí, ale neudelal ho.Proste konstatoval, že tam je jedno a snad vyjde, že na něj nedosáhne a z normální velké ovce by to vytahal, někdy prý po kouskách, ale do kamerunky že se nevejde.A když ji ho udělá ten uzv a uvidí tam chcíple jehne co nahmatl, tak jako co dál?

17.2.2018 13:07

To by teda měl vědět on . Podle mě (úvaha, nejsem zvěrolékař) by měl právě zjistit co nejdřív, jestli je tam něco nebo ne. Pokud ano, musí se to vypudit nebo vyjmout. Myslím, že jsou léky pro vyvolání děložních stahů, když jsou i v přírodě takové rostliny. Nebo operace, ale to asi až pokud by to nešlo jinak. Proto myslím, že by neměl čekat, čím dřív, tím je menší nebezpečí otravy z rozkládajícího se plodu. Možná nemám pravdu, ale konzultujte to s ním, ptejte se a nečekejte jen, jestli něco náhodou neudělá. Abyste o tom taky mohli přemýšlet, případně se poradit jinde. Ovečky by bylo škoda, stane se leccos a nemusí to vůbec znamenat, že tak to bude pokaždé.
A když na ultrazvuku zjistí, že tam nic dalšího není, tím líp, můžete zaměřit na užitečnější věci, než si dělat starosti navíc.

17.2.2018 20:38

Oreb, ja Vam nevim, ale pokud se ovce zda jiz byt v poradku, tak bych ji jen sledovala. Ten utv by byl prima, kazdopadne je otazka, co by s tim dal majitelka delala. Kdyby tam bylo dalsi jehne, tak by delala cisare? Nedoporucuje se a je to drahy zakrok...
Je jeste sance, ze v ni muze byt prezivajici plod a normalne ho donosi, jestli se nepletu..uz se tu o tom chovatele bavili, ze to neni az takova rarita, ze telo spatne se vyvijejici plod vypudi a po par tydnech porodi druheho zdraveho potomka...

18.2.2018 08:34
xchipsy

XXX.XXX.142.1

Tak kdyby tam byl živý plod, měl by to poznat vet i majitelka - jehně se bude hýbat...
Já bych tedy rozhodně trvala na tom, aby udělal sono (kór když ho vozí v autě!) a pak by se vidělo, co dál...

18.2.2018 09:07

Oreb, ja Vam nevim, ale pokud se ovce zda jiz byt v poradku, tak bych ji jen sledovala. Ten utv by byl prima, kazdopadne je otazka, co by s tim dal majitelka delala. Kdyby tam bylo dalsi jehne, tak by delala cisare? Nedoporucuje se a je to drahy zakrok...
Je jeste sance, ze v ni muze byt prezivajici plod a normalne ho donosi, jestli se nepletu..uz se tu o tom chovatele bavili, ze to neni az takova rarita, ze telo spatne se vyvijejici plod vypudi a po par tydnech porodi druheho zdraveho potomka...

Já vím že operace by byla nadstandart, ale kdyby sono udělal, nemuseli by se domýšlet, co je a není a co by měli dělat. Operace je to poslední a jen pokud by se jednalo o vzácné zvíře. Kdyby tam ale byl mrtvý plod a nevyšel, přece by ho tam nenechali. Snad veterinář ví a jen o tom s chovateli nedokázal pořádně mluvit.

18.2.2018 09:11
Janinka Bosorka

XXX.XXX.117.11

Jak dlouho může trvat, než se mrtvý plod zkazí natolik, aby to na ovci bylo viditelné? Majitel pozná spokojené zdravé vlastní zvíře přece. Pokud by vet měl sono v aute, určite bych ho dala udělat. Ale operace, to asi ne. Zřejmě bychom museli ovenu porazit.

18.2.2018 09:59
přezdívka

XXX.XXX.105.195

Janinka Bosorka napsal(a):
Jak dlouho může trvat, než se mrtvý plod zkazí natolik, aby to na ovci bylo viditelné? Majitel pozná spokojené zdravé vlastní zvíře přece. Pokud by vet měl sono v aute, určite bych ho dala udělat. Ale operace, to asi ne. Zřejmě bychom museli ovenu porazit.

Do týdne je konec. Jestli dostala antibiotika, bude to trvat o chvilku déle.

18.2.2018 10:26
profesor1

XXX.XXX.202.14

Jestli odchází výtok + zápach tak je to špatně a dojde zjednodušeně řečeno k otravě krve. Jestli je to bez zápachu tak může dojít k "zvápenatění" toho nevypuzeného plodu. Ale stát se může cokoli.

18.2.2018 13:10
sue007

XXX.XXX.68.2

Nic smradlavého nevytéká.O tom zmumifikovani mláděte vím, něco podobného jsme řešili u kobyly a dva veti nám tenkrát řekli, ať to neresime, že to zuhelnatění plodu je ta lepší varianta.
Ale tady byla zminena i možnost, že by to jedno bylo živé a to je pro mě dost prekvapujici.
Pak to výse místy vyzniva, jako kdybych uzv skoro odmítla.Ja jen psala, že ho vet bezne vozí v autě(zda ho mel/neměl nyní nevím), ale každopádně jeho užití ani nezmínil.Dela 40let krávy a ovce, takže jsem to samozřejmě nechala na něm.A dříve mi bylo tady několikrát zopakovano čípek, čípek, tudíž jsem byla ráda, že dostala čípek a injekce s ATB a zřejmě oxytocinem, ale stejně se nic nedělo.Ja mu zítra budu volat a na ten ultrazvuk se zeptám.Ale asi se dozvím jen, že pokud ovce běhá a žere, tak to mám nechat být. Uvidime, dám info.Diky.

18.2.2018 13:37

Jasně, to je vždycky na tom konkrétním momentálním nastavení obou zúčastněných.
Rozumím, že pro Vás může být "ohrožující" si vyžádat něco, co vet považuje za zbytečné, protože doteď byl ochotný spolupracovat a Vy jste byla ráda, že máte někoho, kdo Vám zvířata obstará.
Pokud je to ale moudrý člověk, měl by uvítat proaktivitu chovatele a pokud majitel zvířete požádá o vyšetření, které je pro něj realizovatelné, pak ho udělat.

Jsem zvědavá, jak to dopadne a na co přijdete

18.2.2018 18:12
roklanka

XXX.XXX.46.235

Před lety mi porodila koza, ale chovala se divně, tak jsem volala vetku. Ta jí prohlédla, říkala že je zavřená, že se do ní už nedostane, píchla jí oxytocín a odjela. Ráno byla koza mrtvá, když jsem jí otevřela, bylo tam ještě jedno kůzle. Pokud v ní zůstal ještě jeden plod, tak si myslím, že ani atb tableta, ani injekce to nezvládnou. Otázka je, jestli tam ještě jedno je a vet se nemýlí. Moje vetka se dušovala, že už tam kůzle není, že si je jistá a bylo.

18.2.2018 19:52
sue007

XXX.XXX.68.2

No říkal, že tam je.Takze to je blbý...Doslova řekl, něco tam cítím, něco tvrdého-kost, to bude další jehne, je tam, ale nedosáhnou na něj, jen spickama prstů.

18.2.2018 20:09

profesor1 napsal(a):
Jestli odchází výtok + zápach tak je to špatně a dojde zjednodušeně řečeno k otravě krve. Jestli je to bez zápachu tak může dojít k "zvápenatění" toho nevypuzeného plodu. Ale stát se může cokoli.

To byste se divili jak rychle se takový plod dokáže rozložit. Když se na to podívám u krav, tak v těch když to hnije tak se okolo nich ani nedá projít jakej je to smrad. Hlavně v létě. Třetí den už kosti nedržej v klobech pohromadě. Když to je pokryté ATB tak se to zvládne. U krav se sice takové mrtvolky prostě vytáhnou pokud je otevřená, nebo se krávě píchne oestrophan nebo tak něco, otevře se a vyhodí to sama, ale když už to hnije tak to hnije safra rychle. Pokud je jakékoliv zvíře zavřené, a má něco v děloze, tak oxytocinem se leda tak zabije na torzi dělohy, pokud jí ještě předtím nezabije ale sepse. S otevíráním malých přežvýkavců pomocí hormonů na vyvolání říje zkušenosti vysloveně nemám, ale pokud je potřeba z nich něco vyzmetat tak to funguje dost dobře, takže já bych asi zkusil tuhle cestu, ale bez záruky.

18.2.2018 20:32
sue007

XXX.XXX.68.2

Dobře, díky.On něco k těm ATB ještě pichl něco, ale nevím co.Taky říkal, že z normalni velke ovce to umí vytahat a někdy, že to jde po kusech a skládá to jak puzzle, ale do té kamerunky že nedostane.Ja na ni teď večer koukala a běhá rychle, je ji vyloženě dobře, tak já vůbec nevím, jak to dopadne.

18.2.2018 20:35

Pokud se tam on se svojí předpokládám velkou rukou nedostal tak tebe jakožto dívku s útlou rukou nepoprosil? Případně se dají "zneužít" i děti.

18.2.2018 21:18
sue007

XXX.XXX.68.2

Nemá ji moc velkou, ale je to chlap, to jo.Ja se ho ptala, jestli nemám zavolat vetku, ženskou, vím o jedné, co je fakt mala, drobná a třeba bych ji ukecala...A on řekl, že ne, to je v hloubce, zavřené, to leda pár hodin po porodu a ne teď.No zdálo se mi to divné, že by to nešlo a tak mám vůbec teď trochu pochyby, co tam nahmatl.ach jo.

18.2.2018 21:39
profesor1

XXX.XXX.202.14

To byste se divili jak rychle se takový plod dokáže rozložit. Když se na to podívám u krav, tak v těch když to hnije tak se okolo nich ani nedá projít jakej je to smrad. Hlavně v létě. Třetí den už kosti nedržej v klobech pohromadě. Když to je pokryté ATB tak se to zvládne. U krav se sice takové mrtvolky prostě vytáhnou pokud je otevřená, nebo se krávě píchne oestrophan nebo tak něco, otevře se a vyhodí to sama, ale když už to hnije tak to hnije safra rychle. Pokud je jakékoliv zvíře zavřené, a má něco v děloze, tak oxytocinem se leda tak zabije na torzi dělohy, pokud jí ještě předtím nezabije ale sepse. S otevíráním malých přežvýkavců pomocí hormonů na vyvolání říje zkušenosti vysloveně nemám, ale pokud je potřeba z nich něco vyzmetat tak to funguje dost dobře, takže já bych asi zkusil tuhle cestu, ale bez záruky.

Tady se asi nikdo nediví. Výtok není, nezapáchá to, tak buď tam nic není, nebo to nehnije. ATB by oddálilo otravu krve. Pokud by tam byl už rozkládající se plod, tak by byl výtok + smrad.

1.3.2018 15:22
Martík

XXX.XXX.177.30

Ahoj sue007, čtu tady vaše příspěvky a situaci s ovečkou a moc by mě zajímalo jak to s ní dopadlo díky.

1.3.2018 17:31
sue007

XXX.XXX.68.2

Ano, ano. Jak to dopadlo. Dopadlo to dobře, úplně nijak. v pondělí -tedy to minulé jsem volala vetovi, jak jsem zde řekla, že provedu. Ten se nechal informovat, že ovce žere, běhá, nesmrdi smajlík a řekl-nic neřešit, atb to podržela a po tom, co jsem ji dal, to klidně už mohlo vytéct a ani jste si toho nevšimla. Kdyby něcom, volat. a nic...ovce se má čile k světu a už jsem i i přestala očuchávat

Jinak mi kdysi řešili něco podobného s poníkem, nepotvrzená březost, ale krásně tloustla, nalilo se jí vemeno a po měsíci najednou vemeno prázdné a už zase snášela kováře atd-změna chování k normálu. Vet do ní chtěl tenkrát kouknout, ale děsně kopala, druhý vet to ani nezkoušel, že má obři ruku a oba řekli, že pokud běhá a žere, ať to neřešíme, že to možná nějak seschlo-zmumifikovalo a že to z ní po pár měsících odejde. No znělo to hrozně ale nikdy jsem nic nenašla a ponička je stále ok. Takže nějaké ty věci mezi nebem a zemí pro mě a nezbývá, než věřit veterinářům.

1.3.2018 21:37

Jednou mi vet říkal, že bychom se divili, co zvíře (ovce) dokáže vstřebat.
Jinak jednou se nám stalo, že ovečka, která se chovala do té doby zdravě v rámci březosti, začala rodit. Našla jsem ji na pastvině. Ležela, netlačila. Vet z ní vytáhl jehně - po částech. Zápach se nedá popsat. Ovce do rána nepřežila. Prý to v ní muselo umřít před nekolika dny a pokud se chovala normálně, nedá se to odhalit...

1.3.2018 22:46
sue007

XXX.XXX.68.2

No ten vet jak tu byl říkal, že taky tahava po kusech, ale že to většinou ty ovce prezijou.Ale je jasné, že každá situace je jiná a někdy se holt nepozná, že se něco děje.Tak ať už se nic neděje. Já taky nevím, proč to tahle nedonosila.To první jehne, co jsem uklízela, nesmrdelo, ale mělo takové jako by odrene-mozna vylizane od ovce -místo na zádech, bylo hodně male.A druhé, bylo li nějaké, už je někde vysublimovane.A jak to člověk pozna, že tam zbylo mlade třeba po normálním porodu, fakt nevím.Proste buďto se nám něco nezdá nebo holt pak najdu kozu ovci nataženou.Nas teď čeká naše obří koza brzo, je jak balón, letos nejmíň 4cata, jak ji znám, tak budu trnout, zda vyprdne všechny.

2.3.2018 19:18
Martík

XXX.XXX.78.21

Tak to je dobře asi člověk dělá starosti a příroda to někdy vyřeší za nás

Přidejte reakci

Přidat smajlík